theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Στη σκιά της κατσαρόλας

Αποτέλεσμα εικόνας για οι κατσαρόλες στη χιλή      Η κατσαρόλα εισέβαλε στην πολιτική τότε που η χιλιανή Δεξιά και η CIA έστελναν στα πέρατα του κόσμου την εικόνα μιας κακοποιημένης από τους αριστερούς και ρημαγμένης «από τους κομμουνιστές του Αλιέντε» χώρας. Ενώ ταυτόχρονα τα μαύρα κέντρα φρόντιζαν με κάθε μέσο να μοιάσει η Χιλή στην προκατασκευασμένη εικόνα. Με υποκινούμενες απεργίες, όπως των φορτηγατζήδων, οικονομική ασφυξία και ξέφρενη κινδυνολογία για τους απάτριδες που απειλούσαν τα ιερά και τα όσια - έχουν κι εκεί τέτοια. Πού κατέληξε η ιστορία αυτή όχι μόνο για την Αριστερά της Χιλής, αλλά και για τον λαό της και τη Δημοκρατία, και χιλιάδες ορφανεμένα σπίτια, το ξέρουμε όλοι.
       Μα η Ελλάδα του σήμερα δεν είναι Χιλή του τότε, θα πεις. Δεν είναι φυσικά. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει ότι οι εποχές άλλαξαν, τα μέσα άλλαξαν -δεν χρειάζονται πια τανκς για ένα πραξικόπημα, αρκούν οι τηλεοράσεις και οι τρόικες-, οι πολιτικές άλλαξαν. Ο κόσμος άλλαξε, αλλάξαν οι καιροί. Ακόμα και οι κατσαρόλες άλλαξαν - οι παλιές με τα δεκάδες γανώματα, πήγαν στους παλιατζήδες. Αλλά, όλα κι όλα. Η πολιτική κατσαρόλα ζει. Όχι μόνο ανασύρθηκε από τα ακροδεξιά σκουπίδια, αλλά και απέκτησε στην Ελλάδα νέα αξία χρήσης. Στη Βουλή, την κοινωνία, σε θεσμούς, επιμελητήρια και ιερούς ναούς ακόμα, τον βλέπεις τον τέντζερη που κυλάει να βρει το καπάκι.
Προσέξτε: Δεν αντέχουν αυτή την κυβέρνηση, χαλάει δουλειές, διαταράσσει κερδοφόρες ισορροπίες δεκαετιών, πάει να βάλει χέρι σε αξίες πατροπαράδοτες, όπως η διαφθορά, η διαπλοκή, οι φαμίλιες. Θέλουν λοιπόν να την ανατρέψουν. Ωραίο και δημοκρατικό ώς εδώ. Φτιάχνουν σε συνέχεια ένα σκίτσο της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας, που μαυρίζει η ψυχή του ανθρώπου. Εδώ αρχίζει το γκλαν-γκλαν. Και συντονίζονται, τέλος, για να μοιάσει η χώρα στο σκίτσο τους. Να της κάνουν όση ζημιά μπορούν - ακόμα και στους Άραβες επενδυτές. Να την οδηγήσουν γυμνή στο πραιτόριο των δανειστών, να μην την αφήσουν να πάρει ανάσα. Τη χώρα τους!
Αυτό είναι η επιτομή της κατσαρόλας. Ρημάζουμε μια χώρα για να τρομάξουμε μια κοινωνία και να απαλλαγούμε από μια κυβέρνηση. Συμμορίες, εθισμένοι της εξουσίας, πονεμένοι χαμένων παραδείσων, υπάλληλοι των βαρόνων, αποξηραμένες σφραγίδες, μούμιες παρελθόντων δεκαετιών σηκώνουν πάνω από τη χώρα μια πελώρια κατσαρόλα. Προορισμένη να στεγάσει κερδοσκόπους και άνεργους, φτωχούς και πλούσιους, σταυρωτές και σταυρωμένους. Στην καλή την κατσαρόλα όλοι χωράνε. Κι αυτό μην περιμένετε να αλλάξει. Στη σκιά της κατσαρόλας θα πορευτούμε για καιρό. Μέχρι να καταφέρει η κυβέρνηση να γεμίσει την κατσαρόλα του φτωχού.
Κι αν δεν τα καταφέρει, καλή αντάμωση στο βράσιμο..
Θανάσης Καρτερός στη χθεσινή Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου