theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Με Λυκουρέζο ο Παππάς στη δίκη για τους δρόμους στη Natura


     Με το γνωστό ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο, επικεφαλής ομάδας νομικών, διεξήχθη χθες (ομιλεί για τις 17-11-16) στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κυπαρισσίας η δίκη του εφοπλιστή Πέτρου Παππά και λοιπών που κατηγορούνται για αδικήματα του νόμου 1650/1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος» κ.λπ. Η δίκη αφορά στους πέντε κάθετους δρόμους από Αγιαννάκη έως Ελαία, στην περιοχή Natura 2000 του Κυπαρισσιακού κόλπου «Θίνες Κυπαρισσίας».

Εναντίον του εφοπλιστή ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον εισαγγελέα Κυπαρισσίας, έπειτα από έκθεση που συνέταξαν τα μέλη του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, τα οποία επισκέφθηκαν την περιοχή.
Με την υπ’ αριθμ. 7684/11-6-2012 απόφασή του ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επέβαλε, όπως έχει γίνει γνωστό και έχει δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη, χρηματικό πρόστιμο για εργασίες οδοποιίας στους συγκεκριμένους δρόμους. Για το πρόστιμο η εταιρεία έχει προσφύγει, όπως ειπώθηκε στο Δικαστήριο, στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί μία ακόμα δίκη. Για τους δρόμους αυτούς υπάρχει σχετικό έγγραφο της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) με αριθμ. 1035/8.5.2012 και έκθεση του Μεικτού Κλιμακίου Ελέγχου που συγκροτήθηκε με εντολή του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Επίσης, υπάρχει σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Νομοθετικού Έργου του (πρώην) ΥΠΕΚΑ.
Στο ξεκίνημα της δίκης η υπεράσπιση υπέβαλε τρία αιτήματα ακύρωσης του κατηγορητηρίου. Ο πρώτος ισχυρισμός, που αφορούσε ακυρότητα του κλητήριου θεσπίσματος, έγινε ως προ το ένα σκέλος του κλητήριου θεσπίσματος δεκτός και το δικαστήριο διέταξε την επαναεισαγωγή της υπόθεσης στην εισαγγελέα για τις δικές της ενέργειες. Ο δεύτερος ισχυρισμός αφορούσε εκκρεμοδικία και το δικαστήριο επιφυλάχθηκε. Ο τρίτος ισχυρισμός αφορούσε δεδικασμένο και το δικαστήριο τον απέρριψε.
Κατά την ακροαματική διαδικασία εξετάστηκαν δύο μάρτυρες κατηγορίας από το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Π.Ε. Μεσσηνίας.
Ένα από τα πλέον βασικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το δικαστήριο, όπως προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία, είναι εάν η έλλειψη άδειας συνιστά υποβάθμιση του περιβάλλοντος ή όχι.
Από την πλευρά του Δημοσίου, ο δικηγόρος που παραστάθηκε αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες στην πρόσφατα εκδοθείσα καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) σε βάρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, έπειτα από προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκεί, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι η διάνοιξη οδών προς την παραλία έχει καταστροφικές συνέπειες στη ζώνη αυτή. Αναφέρει ότι, παρά την επιβολή προστίμων και την αποκατάσταση που απαίτησαν οι ελληνικές Αρχές, οι οδοί αυτοί παρέμειναν ανοικτές. Τούτο συνεπάγεται εύκολη πρόσβαση των οχημάτων στην παραλία, θόρυβο και ρύπανση».
Μετά την εξέταση των δύο μαρτύρων κατηγορίας, το δικαστήριο διεκόπη και η δίκη θα συνεχιστεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Του Ηλία Γιαννόπουλου/ Εφημερίδα "ΘΑΡΡΟΣ" Καλαμάτας

"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου