theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017

Δυο τρελοί μαντράχαλοι ...που έγιναν τρεις, Καραμούσταφα (Αυλώνα) - Ζαχάρω και Γιαννιτσοχώρι

Αποτέλεσμα εικόνας για αγάλματα στο σιδηρόκαστρο
      Τώρα πώς κολλάει το Καραμούσταφα με τη Ζαχάρω και το Γιαννιττσοχώρι μπορεί ο Θεός να  το ξέρει, αλλά πώς οι δυο τρελοί μαντράχαλοι που έγιναν τρεις και δεκατρείς ούτε αυτός δεν το ξέρει.

      Αν πάρουμε τα πράγματα από ΤΟΤΕ, τα χρόνια της Εθνικής Αντίστασης, το μεν Καραμούσταφα ήταν η έδρα του ΕΑΜ νότιας Πελοποννήσου και μετέπειτα πήρε το όνομα Μικρή Μόσχα η δε Ζαχάρω ήταν σφηκοφωλιά δοσίλογων, ταγματασφαλιτών και χωροφυλάκων. Το δε Γιαννιτσοχώρι ήταν πραγματικά "μπάτε σκύλοι αλέστε" κι απ΄ αυτούς κι από τους άλλους.  Επομένως δεν έχουν τέτοια συνάφεια.
          Πώς έγινε όμως αυτή η ιστορία; Ακούστε την:
   Μια Δευτέρα το πρωί (5/12/16) πάμε με τον κουμπαράκο μου στην Κυπαρισσία να επισκεφτούμε τον οφθαλμίατρο. 9.00π.μ. λοιπόν νάμαστε στο ωραίο σαλόνι με την ωραία θέα την απάνω πόλη, την αρχοντική Αρκαδιά και στο βάθος την κορυφή του Ψυχρού όρους. Στον καναπέ καθόταν ένας γεροντάκος και μια κυρία, η κόρη του, αρκετά μεγαλούτσικη και στρογγυλούλα.. Μπαίνοντας εμείς λέγω στον κουμπάρο δυνατά τόσο να με ακούσουν οι δυο άλλοι.
     " Δε μου λες ρε κουμπάρε εδώ ετούτος ο γιατρός φτιάχνει και τα μάτια και τα δόντια;
     "Όχι μόνο μάτια, δεν σου είπα για τα δόντια θα πάμε σε άλλον;
      " Ναι αλλά στην είσοδο του γράφει από πάνω Οδοντίατρος και από κάτω Οφθαλμίατρος, γιαυτό θα μπω και θα τον ρωτήσω
    Και μεμιάς σηκώνομαι και κάνω προς τον διάδρομο προς τα εκεί που ήταν το γραφείο του γιατρού. Εκείνη τη στιγμή παίρνει το μάτι μου τον κουμπαράκο να κάνει στο γέρο και στην κόρη το θρυλικό  στριφογύρισμα της παλάμης δίπλα στην κεφαλή  όπερ μεθερμηνευόμενον: Άστον είναι Θεόμουρλος", και στρέφομαι προς τον γέρο: Δεν μου λες ρε μπάρμπα από του Καραμούσταφα είπες ότι είσαι; Από εκεί που οι άνθρωποι στέκονται σούζα σαν αγάλματα για να περάσουν οι ξένοι; (1)
  Εν τω μεταξύ πριν η κόρη είχε στραφεί με σημασία και λέει στον κουμπαράκο για να μην το πάρει χαμπάρι ο "μουρλός": Ξέρεις έχουμε και εμείς στο χωριό μας τέτοιους....
  Και μου λέει ο γέρος: Ενώ εσείς είσαστε από εκεί που πέφτουτε στα γόνατα και γλύφουτε ξένους και παραξένους...
   Κάτι πήγε να πει ο κουμπαράκος κάνοντας ότι παρεξηγήθηκε, οπότε γυρνάω εγώ και κάνω στο γέρο και στην κόρη την ίδια χειρονομία με το στρίψιμο της παλάμης δίπλα στο αυτί.
Αυτό ήταν, η κασκαρίκα πάνω στο χουνέρι και οι δυο χτύπησαν μπιέλα.
Και λέει η κόρη: αμάν Ο θεός να μας φυλάει πρώτη φορά βλέπω δυο μουρλούς, ό ένας να δείχνει τον άλλον   
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ Για του Καραμούσταφα (Αυλώνα κ λικ ΕΔΩ)
 (1) Εννοούσα τις θαυμαστές προτομές και αγάλματα του Γεωργακά στην μαρμάρινη σκάλα  στο Σιδιρόκαστρο.........(κλίκ ΕΔΩ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου