theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Συζήτηση του Ευαγγελάτου με νέους ηθοποιούς επί του "Ίωνα" του Ευριπίδη.


Το παρακάτω κείμενο είναι από τον φίλο Δημ. Ζεβόλη

         Είχα έναν καθηγητή (του ιδιωτικού διεθνούς) που επέμενε "σοφόν το σαφές".Η απλότητα είναι το πιο δύσκολο πράγμα και εδώ ο Ευαγγελάτος εκφράζει μεγάλες αλήθειες με τον πιο απλό τρόπο, τόσο που θα έλεγες ότι πρόκειται για τα αυτονόητα, μόνον που δεν είναι κατά κανέναν τρόπο.
Το συγκεκριμένο το είδα, λίγες μέρες πριν στην τηλεόραση (φυσικά την κρατική) και είχες πολύ καλή έμπνευση να το διαδώσεις.
      Τρία πράγματα συγκρατώ ιδιαίτερα, από ένα σύνολο που δεν πετάς τίποτα:
α. Την σαφή (έστω και με ιδιαίτερα κομψό και ευγενικό τρόπο) αποδοκιμασία, όλης αυτής της δήθεν μοντερνιστικής απόδοσης των κλασσικών κειμένων, υποτίθεται για να γίνουν "επικαιρα" !!!!
Μόνο που γιαυτό ακριβώς είναι κλασσικά, γιατί οι αλήθεια τους έχει διαχρονική ισχύ και δεν περιμένει τον κάθε τυχάρπαστο να τα συμπληρώσει και διορθώσει.
        Έχουμε δει σημεία και τέρατα, φθάσαμε να διορθώνουν, να περικόπτουν και να προσθέτουν δικά τους στο αρχαίο κείμενο ακόμα και να καταργήσουν τον χορό στον Αισχύλο!!! 
β. Η διαπίστωση ότι τα μεγάλα έργα κλείνουν με ένα ερωτηματικό και όχι με ένα θαυμαστικό.
Αυτό γιατί η ίδια η ζωή δεν δίνει τελεσίδικες απαντήσεις και η ανθρώπινη ύπαρξη είναι από την φύση της τραγική. 
Εξάλλου από το θαυμαστικό στον σοσιαλιστικό ρεαλισμό είναι ένα τσιγάρο δρόμος.
Και τέλος 
γ. Τα το κλείσιμο, τα δύο διαχρονικά - οικουμενικά στοιχεία:
Ο έρωτας και η επίδειξη ισχύος (αλλαζονεία) των ισχυρών. 
          Ο Ευαγγελάτος υπέκυψε σε μία ιστορική αστοχία.
     Συγκεκριμένα ανέφερε (31" του βίντεο) ότι είναι ιστορικά βεβαιωμένο πως ο Σοφοκλής ήταν μέλος των τριάκοντα τυράννων που εγκατέστησε ο Λύσανδρος στην Αθήνα, μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.
Βόμβα!!!! είναι δυνατόν να έχει συμβεί κάτι τέτοιο και να διαφεύγει από όλους μας;
Προφανώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αφού ο Σοφοκλής πέθανε δύο περίπου χρόνια πριν το τέλος του παραπάνω εμφυλίου πολέμου.
    Στους τριάκοντα υπάρχει βέβαια και  ένας Σοφοκλής, ο οποίος φυσικά δεν είναι ο δραματουργός, ούτε ξέρουμε αν είχε κάποια σχέση με αυτόν, το πιθανότερο πρόκειται για συνωνυμία.
Τότε πως παρασύρθηκε σε μια τόσο μεγάλη ιστορική αστοχία ο Ευαγγελάτος;
Είναι αλήθεια ότι ο Σοφοκλής ήταν μέλος της ολιγαρχικής διοίκησης των τετρακοσίων που είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα (το 411 π.Χ.) μετά την καταστροφή των Συρρακουσών.
Ίσως κάτι τέτοιο είχε ακούσει και παρασύρθηκε.
Πρόκειται όμως για εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Είναι μεν ολιγαρχική διοίκηση, που είχε, αρχικά, εγκατασταθεί πραξικοπηματικά, μετεξελίχθηκε ομαλά σε βουλή των πεντακιςχιλίων και διήρκεσε ελάχιστους μήνες και ανατράπηκε χωρίς σύγκρουση, επανήλθε δε το δημοκρατικό πολίτευμα, σε αντίθεση με τους τριάκοντα που χρειάστηκε μάχη (στην οποία σκοτώθηκε και ο αρχηγός τους Κριτίας) προκειμένου να ανατραπούν.

ΑΥΡΙΟ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ.Ο ΗΛΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΔΑΣΟΛΟΓΟΣ-ΔΕΝΔΡΟΛΟΓΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ  ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ ΟΡΘΑ ΚΟΦΤΑ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ!

Για τις εξοχότητες Λόγιο και Υπουργό που έκανα νύξη στα μέσα του μήνα (κλικ ΕΔΩ) θα αναρτηθούν γύρω στις απόκριες, έτσι ώστε μαζί με το παρδαλό κατσίκι να γελάσουν, καλύτερα να κατουρηθούν από τα γέλια  και τα ...........πρόβατα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου