theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ: Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗς ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟ

    Στην κατάμεση αίθουσα "Τρίτση" του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Αθήνας έγινε η εκδήλωση της Ομοσπονδίας σχετικά με τους δασικούς χάρτες που αυτό τον καιρό είναι το φλέγον θέμα της αγροτιάς και όχι μόνο. Αρχικά προηγήθηκε μια μικρή εισήγηση του προέδρου της Ομοσπονδίας Δημ. Μανώλη και ακολούθησε η ομιλία του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γεωργίου Γεωργιόπουλου που έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων ( αναδασωτέα, κόστος τέλους κτλ). Στη συνέχεια  ο υπουργός Σωκράτης Φάμελλος 
ανέπτυξε το όλο θέμα και κυρίως απάντησε στα περισσότερα ερωτήματα που τέθηκαν από τον κόσμο αρκετά κατατοπιστικά.
Oι τοπικές εφημερίδες είχαν  ανταπόκριση (κλικ ΕΔΩ ) για το θέμα με αρκετά εμπεριστατωμένη αναφορά. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε την εκδήλωση "ζωντανά" με τα σχετικά βίντεο.

Πολύ χρήσιμο κρίνεται και το Δελτίο της βουλευτού Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη

Τεκμηρίωση για Δασικούς Χάρτες –Τρίτη 14 Μαρτίου 2017
Το ΥΠΕΝ από τις 13 Ιανουαρίου μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου 2017 προχώρησε στην ανάρτηση δασικών χαρτών σε 33 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, καλύπτοντας περίπου το 35% της έκτασής της.Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάρτηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, ικανοποιώντας μια συνταγματική απαίτηση δεκαετιών και συμβάλλοντας στην επίτευξη ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών ανέδειξε σημαντικά προβλήματα τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια καλύπτονταν «κάτω από το χαλί» και δημιουργούσαν φαινόμενα συνδιαλλαγής κράτους πολιτών.

Το ΥΠΕΝ κατανοώντας ότι πρόκειται για μια ριζοσπαστική τομή στη λειτουργία της χώρας  και στη Δημόσια διοίκηση αλλά και στο περιβάλλον, συνομιλεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και προχωρεί σε μια σειρά ρυθμίσεων ώστε να λύνει αποτελεσματικά όσα προβλήματα διαπιστώνονται. Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις έχουν ήδη ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί, ενώ άλλες είναι έτοιμες για να εισαχθούν σε σχέδια νόμου ή να εκδοθούν ως υπουργικές αποφάσεις.
Παρακάτω παρουσιάζονται: α) οι ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί, β) οι ρυθμίσεις που έγιναν σήμερα αποδεκτές από τη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειαςκαι γ) οι ρυθμίσεις που ετοιμάζονται.
Α. Ρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί.
*      Μείωση ύψους τέλους αντίρρησης (ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017))
*      Ενημέρωση χαρτών με τα όρια των οικισμών (Εγκύκλιος 151590/331/06-02-2017)
*      Άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις (Εγκύκλιος 153373/441/22.2.2017)

Β. Ρυθμίσεις που περιέχονται στην Τροπολογία που εγκρίθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Εμπορίου και Ενέργειας
*      Παράταση προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά 45 ημέρες, σύνολο 105 ημέρες (πχ. Για Μεσσηνία, Ηλεία, Πιερία και Καβάλα μετατίθεται στις 7/5/17 από 23/3/17).
*      Στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα αποστέλλεται ο αναρτημένος δασικός χάρτης προς ενημέρωσή του και ο κυρωμένος χάρτης προς ενέργεια
*      Άρση αναδάσωσης σε καλλιεργούμενες εκτάσεις και δυνατότητα των ΕΠΕΑ (Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων) να εξετάζουν τον χαρακτήρα των εκτάσεων που εμφανίζονται σε αναδασωτέες περιοχές
*      Εμφάνιση αναδασμών στους χάρτες
Συνημμένα επεξηγούνται αναλυτικά οι παραπάνω τέσσερις ρυθμίσεις
Γ. Ρυθμίσεις που είναι έτοιμες προς υλοποίηση
Τέλος, υπάρχει προετοιμασία σχεδίου νόμου και υπουργικών αποφάσεων για τα θέματα:
*      Αντιμετώπιση προφανών σφαλμάτων των δασικών χαρτών - Ενημέρωση χαρτών με τις νόμιμες πράξεις της διοίκησης
*      Καθορισμός αμοιβής δικηγόρου και συγκρότηση επιτροπών αντιρρήσεων
*      Ατέλεια των ΟΤΑ στην υποβολή αντιρρήσεων για δημοτικές εκτάσεις
*      Λειτουργία Επιτροπών Δασολογίου επί αναρτημένου χάρτη για χαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων και προώθηση δραστηριοτήτων
*      Προώθηση διαδικασίας αιτήσεων εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων, οι οποίες θα αναστέλλουν την κύρωση του δασικού χάρτη
*      Μείωση του κόστους εξαγοράς ή/και χρήσης της έκτασης με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των δόσεων
*      Επιτρέπεται η ύπαρξη κατασκευών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα σε παραχωρηθείσες εκτάσεις
*      Δεν απαιτείται η υποχρέωση υποβολής οικονομοτεχνικής μελέτης για τις εκχερσωμένες εκτάσεις μεταξύ 1975-2007
*      Αποδοχή ένορκων βεβαιώσεων για τη δυνατότητα εξαγοράς των προ 1975 εκτάσεων
*      Αφαίρεση από την προστασία της δασικής νομοθεσίας των ιδιωτικών και των πεδινών χορτολιβαδικών εκτάσεων που είχαν χαρακτηριστεί ως χορτολιβαδικές πριν το 2014.
*      Παράταση εισαγωγής των οικιστικών πυκνώσεων στους αναρτημένους χάρτες μέχρι τη λήξη της ανάρτησης.
Η προετοιμασία ρυθμίσεων για την προστασία της γεωργικής/αγροτικής δραστηριότητας καθώς και του συστήματος ενισχύσεων θα ολοκληρωθεί περαιτέρω σε επίπεδο διυπουργικής επιτροπής από τα συναρμόδια Υπουργεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου