theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ // ΕΞΩ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ


Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρική λαχαναγορά αθηνών
Σίγουρα οι πιο μεγάλοι από σας θα 
ενθυμήστε εκείνα τα βροντώδη και εκθαμβωτικά, "μεγαλειώδη" συνθήματα των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για τα χρόνια της δεκαετίας του ΄80. Αλήθεια και ποιο τσερβέλο λησμονά εκείνα τα "λαοπρόβλητα" και εντόνως μαξιμαλιστικά συνθήματα που ενείχαν έντονο λαϊκισμό και λαοφιλή πλάνη; Πολλά και διάφορα, όπως: Έξω από το ΝΑΤΟ, Έξω από την ΕΟΚ, Κάτω οι βάσεις του θανάτου, Στις 18 σοσιαλισμός (1), Ο λαός στην εξουσία,Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά, Εθνική ανεξαρτησία, Λαϊκή κυριαρχία, Κοινωνική απελευθέρωση και πολλά άλλα. Η σημερινή μας ανάρτηση έχει να κάνει με το σύνθημα "από το χωράφι στο τραπέζι" εξαιτίας της αναφοράς που έγινε σε μια φιλική παρέα.
   Μια βραδιά λοιπόν την προηγούμενη βδομάδα στην παρέα μας που τα κουτσοπίναμε ήταν και ο φίλτατος Γιάννης Καζάκος (2), αδελφός του ηθοποιού Κώστα Καζάκου και όπως το έφερε η κουβέντα μας μίλησε για το θέμα των Περιφερειακών Εμπορικών Κέντρων στην 1η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1981. 
   Όπως θα θυμάστε οι παλιότεροι τότε στα πρώτα χρόνια της περιβόητης "αλλαγής" , δεκαετία του ΄80, πρώτος υπουργός Γεωργίας ήταν ο Σημίτης, όπου ένα από τα πρώτα του μελήματα ήταν η καταπολέμηση της φαυλότητας στο εμπόριο των νωπών προϊόντων, πιστός στις πασοκικές εξαγγελίες "ΕΞΩ ΟΙ ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ, "ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΆΦΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ" κι άλλα τέτοια συναφή και πομπώδη. Κυρίαρχοι στο παιχνίδι ήταν οι έμποροι και οι παραέμποροι της κακιάς συφοράς που λυμαίνονταν την επαρχία, μακριά χέρια των χοντροεμπόρων στην Λαχαναγορά της Αθήνας. Θυμάμαι λες και ήταν χθες ότι από το χωριό εκείνο τον καιρό ξεπήδησαν μια δεκάδα νέοι, όλοι ντουβλούκια  του δημοτικού με χίλια ζόρια, και έγιναν από τελαριατζήδες έμποροι και μάλιστα εξαγώγιμοι από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Ας πάμε όμως στο θέμα μας. Έτσι λοιπόν στο υπουργείο Γεωργίας τότε συνεστήθη μια επιτροπή από διάφορους παράγοντες, ιθύνοντες  και μη προκειμένου να μελετήσουν το πρόβλημα και να προβούν στα απαραίτητα μέτρα στο κομφούζιο που επικρατούσε. Σε αυτή την επιτροπή ήταν και ο φίλος Γιάννης Καζάκος, στέλεχος τότε της Αγροτικής Τράπεζας,΄
Αποτέλεσμα εικόνας για κεντρικη αγορα ανθεων στου οποίου τις αναμνήσεις στηρίχθηκε αυτό το γραφτό. Σε λίγο καιρό η μελέτη αλλά και η γενική πρόταση για να χτυπηθεί το τέρας των μεσαζόντων και του παραεμπορίου, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν στην οικονομία.(3) Πρότειναν λοιπόν να κατασκευασθούν Περιφερειακά Κέντρα Εμπορίου σε κάθε περιφέρεια όπου θα συγκεντρώνονταν (4) τα αγροτικά προϊόντα και μετά με δημοπρασία θα προμηθεύονταν οι κεντρικές λαχαναγορές των πόλεων αλλά και όποιοι άλλοι έμποροι και μανάβηδες. Ακόμα και τα σχέδια των συγκεκριμένων  Κέντρων  ήσαν έτοιμα. Η Επιτροπή μετά από την τελική έγκριση του Σημίτη επιχείρησε να υλοποιήσει τις προτάσεις της, που ήταν πέρα για πέρα προοδευτικές σε έναν πολύ κρίσιμο, ίσως τον κρισιμότερο, τομέα της Πρωτογενούς Παραγωγής. Αποφασίσθηκε η αρχή να γίνει με το εμπόριο των Ανθέων και να γίνει το αντίστοιχο κέντρο στην Αμυγδαλέζα, όπου υπήρχαν η κατά κάποιον τρόπο Κεντρική Ανθαγορά της Αθήνας σε μια σειρά από παράγκες σε μορφή τολ.  Όταν όμως πήγαν οι μπουλντόζες για να γκρεμίσουν τις παράγκες που έτσι κι αλλιώς ήσαν παράνομες βρήκαν μπροστά τους διάφορους εμπόρους με μπροστάρη τον περιβόητο Λυκουρέζο με εισαγγελική απαγόρευση, για την οποία είχαν  φροντίσει εκ των προτέρων. Όπως ήταν φυσικό  ήταν ένα γερό χτύπημα στη ζέση και στον ενθουσιασμό των ατόμων της επιτροπής. Το επόμενο βήμα ήταν μετά από παρότρυνση του Σημήτη να επισκεφτούν τον υπουργό Οικονομικών, που ήταν ο γνωστός τσάρος της οικονομίας, ο Αρσένης. Μετά από λίγα λεπτά ο Αρσένης όχι μόνο τους απέτρεψε από το εγχείρημα της Αμυγδαλέζας αλλά και από οποιαδήποτε  ενέργεια στον τομέα του εμπορίου, που είχαν προγραμματίσει. Έτσι λοιπόν άδοξα και εν μια νυκτί έληξε το ελπιδοφόρο  σχέδιο στο εμπόριο της Α΄Παραγωγής. 
    Πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε; 
    Ακόμα το ίδιο κομφούζιο....
    Αθάνατη Ελλάδα!  
(1)  Αμ εκείνο το εντελώς ανεδαφικό "Αλλαγή -Αλλαγή Β΄ κατανομή" του ΚΚΕ παραμένει αλησμόνητο και αμίμητο.
(2) Υπόψη κι αυτοί οι Καζακέοι κατάγονται από την Κοπάνιτσα (Καρυές) και είναι συγγενείς και των Καζακέων στο Γιαννιτσοχώρι (του μακαρίτη μπάρμπα Αλέξη με τη Γιαννούλα που άφησαν Τον Κώστα, Νίκο, Παναγιώτη και Γιώργο)   και αυτών στην Κοπάνιτσα. Το παράξενο είναι ότι όλοι μα όλοι οι Καζακέοι στα χωριά μας είναι ντούροι δεξιοί  ακόμα κι από κούνια, σε αντίθεση με αυτούς  του Γιάννη που είναι όλοι κουκουέδες.
(3)Βεβαίως δεν μηδενίζουμε το έργο τότε του ΠΑΣΟΚ όταν είδε φως και το άλλο μισό μισοφέγγαρο της κοινωνίας (πολίτες βήτα κατηγορίας, πιστοποιητικό φρονημάτων κτ.λ.)
(4) Εκείνη την εποχή άρχισε και η ιστορία με τους συνεταιρισμούς, που δυστυχώς είναι ένα άλλο θλιβερό  κεφάλαιο, όπως το κατάφεραν οι διάφοροι πρασινοφρουροί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου