theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Νέστορας ο πρώτος σουρεαλιστήςτ

ο Νέστωρ ήταν εκκεντρικός και ‘τρελός’ !!
(όπως όλοι οι βασιλιάδες...)
                 
    3  χιλιόμετρα νότια από την Χώρα Τριφυλίας, με θέα προς τον λιμάνι της Πύλου και τη Σφακτηρία, υπάρχουν τα ερείπια από το Ανάκτορο του Νέστορα. Ήταν ένα πανέμορφο διώροφο κτίσμα, με έντονη επιρροή από τον Μινωικό Κρητικό Πολιτισμό.  Το κτίσμα αυτό κάηκε τον 12ο  αι π.Χ., πολύ πιθανόν από την κάθοδο των Δωριέων, μετά τον τρωικό πόλεμο…

  Το ωραιότερο μέρος του παλατιού είναι η αίθουσα του θρόνου, και όπως μας λένε οι αρχαιολόγοι, ήταν:   μία τετράγωνη αίθουσα, με πήλινη εστία φωτιάς στη μέση, 20 εκατοστά πιο πάνω από το δάπεδο, με ζωγραφιστές φλόγες γύρω-γύρω. Υπήρχαν 4 κίονες-ξύλινες κολώνες  που στήριζαν τον άνω όροφο, με φωταγωγό,  μια πήλινη καπνοδόχος, η οποία  υπάρχει στο μουσείο.   Όλο το παλάτι ήταν κυρίως ξύλινο.(ό,τι έχει απομείνει είναι από πέτρες, κονίαμα, και πηλό)
  Είχε υπέροχες έγχρωμες τοιχογραφίες: λιοντάρια, αετοί, έναν άνδρας να παίζει λύρα, κλπ. Το δάπεδο είναι ζωγραφισμένο σε διαφορετικά τετράγωνα, σαν μεγάλα ‘πλακάκια’ 70 cm,  που το καθένα έχει το δικό του γραμμικό σχέδιο. Όλο το παλάτι ήταν πολύχρωμο, από κόκκινο, γαλάζιο, κίτρινο, άσπρο, μαύρο, και άλλα χρώματα. Ο θρόνος ήταν ξύλινος, δεν σώθηκε. Και μπροστά του, σε ένα τετράγωνο,  υπήρχε (και υπάρχει έως σήμερα) ζωγραφισμένο ένα μεγάλο χταπόδι!!! Δεξιά από το θρόνο υπάρχει στο δάπεδο ένα κοίλωμα  με αυλάκι, όπου έριχνε ο βασιλέας λάδι ή κρασί για να κάνει σπονδές στους θεούς, κλπ.
    Έτσι (λένε) ήταν το παλάτι, όπως στην εξής αναπαράσταση:
Αποτέλεσμα εικόνας για το ανάκτορο του νέστορα


Όμως οι αρχαιολόγοι λένε ψέματα!.   
 Δεν είναι αυτή η αλήθεια για το δάπεδο στην αίθουσα του θρόνου.
Τα τετράγωνα δεν ήταν και δεν είναι όπως φαίνονται στην ανωτέρω αναπαράσταση, αλλά όπως στην παρακάτω φωτογραφία…


Αυτή είναι η αλήθεια
  Πρώτα -πρώτα η αίθουσα αυτή δεν είναι τετράγωνη, όπως θα ήταν φυσικό, αλλά ελαφρώς μακρόστενη: 12,90 x 11,20..  (αναλογία: 11,5/10)
 Έπειτα, τα βαμμένα τετράγωνα του δαπέδου, δεν έχουν ίσιο μέγεθος, ούτε είναι συμμετρικά, ούτε είναι παράλληλα, αλλά τα μισά είναι  π α ρ ά γ ω ν α !!!
  Στη μία πλευρά είναι 12, στις άλλες 2 είναι 10. Αλλά καθώς πηγαίνεις από την πλευρά με τα 12 προς την απέναντι, τα τετράγωνα  γίνονται 11 (!!!) και όταν φτάσεις στο θρόνο, γίνονται κάτι ανάμεσα 10 με 11!!!   Καθώς μπαίνεις από την είσοδο, οι γραμμές εμπρός σου γίνονται λοξές και ‘οδηγούν’ δεξιά, προς τον  βασιλιά, στο θρόνο. Είναι κάτι που λίγοι έχουν προσέξει, δεν το αναφέρει το Internet, ούτε οι εγκυκλοπαίδειες, ούτε οι αρχαιολόγοι. Αντιθέτως, όλοι αυτοί, λόγω αρχαιοπληξίας δεν λένε την αλήθεια, και αναπαριστούν το δάπεδο με κανονικά τετράγωνα.   Αυτή είναι η αίθουσα του θρόνου:
Αποτέλεσμα εικόνας για αιθουσα του θρόνου του νεστωρα
















                                         είσοδος

  Ο Νέστορας, (αν ήτανε δικό του το ανάκτορο), δεν ήτανε ο ‘σοφός γέροντας’ που όλοι λένε...   Ήτανε ένας εκκεντρικός και ολίγον ‘τρελός’ βασιλιάς…
Ο  πρώτος   σ ο υ ρ ε α λ ι σ τ ή ς , αν σκεφτούμε πως έζησε 33 αιώνες πριν!!! Μπορούμε να σκεφτούμε πως όλο το κτήριο θα είχε τέτοιες ιδιαιτερότητες, όπως αυτό το δάπεδο.  Η όλη κατασκευή αυτή αν φτιαχνόταν σήμερα, θα θεωρείτο σίγουρα κακόγουστη , ‘κίτς’.  Παρακαλείται ο αναγνώστης, να κάνει επίσκεψη στο Ανάκτορο (και στο Μουσείο) για να εξακριβώσει την αλήθεια.
                                                            antoniosantonopouloskyparissia.blogspot.gr
 --υστερόγραφα:  
--όσα τετράγωνα φαίνονται λευκά, είναι μάλλον επειδή ήταν καταστραμμένα απ’ τη φωτιά. Στα 2 συνεχόμενα λευκά, εκεί βρισκόταν ο θρόνος του βασιλιά. Μας θυμίζει σκάκι!!!
--πολλοί σχεδιαστές μόδας έχουν αντιγράψει τα σχέδια από το δάπεδο αυτό, και τα έχουν κάνει  υφάσματα, πλακάκια, κλπ. Όποιος τα παρατηρήσει προσεκτικά, ‘κάτι’ του θυμίζουν.
--στις μέρες μας έχει γίνει μόδα, αυτή η διακόσμηση του Νέστορα. Πολλά μαγαζιά (αλλά και σπίτια) βάζουν παράταιρα πλακάκια… ‘Ζει’ το πνεύμα του Βασιλιά…

--Οι αρχαιοφύλακες εκεί, συχνά λένε μεταξύ τους με νόημα: ένας ήταν ο βασιλιάς!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου