theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Ο ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ!!!


         Έχουν περάσει περίπου επτά ολόκληρα χρόνια από τότε που έντονα με ακράδαντα και εμπεριστατωμένα στοιχεία καυτηριάσαμε τη μη σωστή εφαρμογή της γλώσσας και μάλιστα σε περιπτώσεις που βγάζουν μάτια, όπως στις πινακίδες στη γέφυρα της Νέδας, στους χάρτες που είναι τοποθετημένοι  σε διάφορα μέρη του δήμου καθώς και σε οδό στο ίδιο το χωριό μας. ΄κλικ ΕΔΩ
     Συνήθως χρησιμοποιούνται λαθεμένες εκφράσεις κυρίως λόγω άγνοιας ή έλλειψης της αρμόζουσας σημασίας. Έτσι εχόντων των πραγμάτων με την συχνή επανάληψη και τη δύναμη της δογματικής αρχής  "η χρήση παράγει κανόνα" τα κάθε είδους και εύρους ¨μαργαριτάρια¨ εδραιώνονται και μονιμοποιούνται. Δυστυχώς αυτός ο βιασμός της γλώσσας γίνεται τις περισσότερες φορές με τη βούλα των οργάνων της πολιτείας. Τέτοια κραυγαλέα περίπτωση στο νομό μας συμβαίνει με το ποτάμι, τη Νέδα. Σε όλες τις κοινωνικές και διοικητικές εκφάνσεις ο μοναδικός ποταμός στην Ελλάδα,  που έχει "θηλυκό" όνομα, η Νέδα κατά κόρον έχει υποστεί ευνουχισμό. Το τελευταίο καιρό έχει γίνει πλαστική επέμβαση και έχει επέλθει αλλαγή φύλου. "Οδός Νέδα", "Αθλητικός όμιλος ο Νέδας" Όλοι και όλα …ο Νέδας, ….στο Νέδα. Το δε άκρον άωτον της κρατικής μωρίας είναι οι πινακίδες στη γέφυρα του ποταμού, επί της κεντρικής οδού Πύργου - Κυπαρισσίας  με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια:ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΔΑΣ. Πολλοί υποστηρίζουν ότι είναι σωστά γραμμένο στη γενική πτώση ως το ποτάμι της Νέδας. Αυτό είναι λαθεμένο διότι απλά και μόνο όλα τα ποτάμια αναγράφονται σε όλους τους χάρτες και στις ταμπέλες τους  στην ονομαστική, ποταμός Αλφειός , ποταμός Αχελώος. Αν είναι δυνατόν το ποτάμι αυτό να είναι γραμμένο στη γενική. Στη γενική πτώση γράφονται οι νομοί, όπως νομός Αρκαδίας, νομός Χανίων και οι οδοί, όπως οδός Πανεπιστημίου, οδός Ακαδημίας. Δε λέγεται ούτε γράφεται ποτέ στην ονομαστική, οδός Πατησίων, οδός Σταδίου και πάει λέγοντας.
   Τελικά όλα έχουν επιδιορθωθεί εκτός από την οδό στο χωριό μας όπου φαρδιά πλατιά  γράφεται ΟΔΟΣ ΝΕΔΑ.  Πραγματικά πρόκειται περί μέγιστης μωρίας και ασχετοσύνης.
   Μα καλά κύριε πρόεδρε, σέβουμε ότι δεν το ήξερες ή σου διέφυγε τέλος πάντων γιατί όμως δεν ρωτάς και προβαίνεις σε ασχαιτοσύνες, ή πως αλλιώς να τις χαρακτηρίσω;
     Πολύ θα επιθυμούσα όλες αυτές οι κριτικές, όσο αυστηρές και να είναι, να λαμβάνονται με την πρέπουσα σημασία του σεβασμού και της ...αγάπης για το χωριό μας και όλους τους συγχωριανούς. 
        Ακούτε και τον άλλο ...επιστημονικό βιασμό που μου επεσήμανε 'ενας καλός φίλος, Λεπρεάτης. Στο you Tube υπάρχει ένα παλιό βίντεο,  [κλικ ΕΔΩ] καταπληκτικό από κάθε πλευρα για το οποίο Χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και προβολής η αξιέπαινη πρωτοβουλία - προσπάθεια των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Ζαχάρως Ηλείας για την προβολή και την ανάδειξη του Αρχαίου Λεπρέου,της αρχαίας πρωτεύουσας της Τριφυλίας. Βεβαίως τα περισσότερα συγχαρητήρια ανήκουν στον καθηγητή τους Χρήστο Σκουτέρη.

Όμως, όμως αν και στο αρχικό κείμενο γράφεται καθαρά και σαφέστατα ....της κοιλάδας της Νέδας και πολύ σωστα, στο σημείο 3,57 του βίντεο στη μετάφραση (1) γράφεται δειλά-δειλά
......ανατολικα την κοιλάδα του ποταμού Νέδα. (2)
Θα μου πείτε σιγά τα αυγά, ναι αλλά δεν είναι ορθογραφικό λάθος αλλά εννοιολογικό, Σ ο λ ο ι κ ι σ μό ς.  
(1) Δεν ξέρω σε άλλες γλώσσες ίσως να λέγεται στην ονομαστική, όπως λέμε στο γήπεδο της "Βαρτσελόνα"
(2) Εάν το όνομα ήταν ο Νέδας τότε θα ήταν σωστο, όπως λέμε την κοιλάδα του ποταμού Αλφειού, όμως είναι Η ΝΕΔΑ οπότε το σωστό είναι ανατολικά την κοιλάδα του ποταμού Νέδας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου