theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Ο "ΠΛΑΤΑΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ [ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ]

       Η πόλις της Κυπαρισσίας ολόκληρη είναι όμορφη αλλά η επάνω πόλη, γύρω από το κάστρο, που έχει κριθεί και διατηρητέα είναι πανέμορφη και εξελίσσεται σε ένα Πηλιακό χωριό. 
   Η Κυπαρισσία περικλείει τεράστια ιστορία από τα πανάρχαια χρόνια του Ομήρου, όπου ήταν μια από τις εφτά πόλεις του βασιλείου του Νέστορα. Στα νεώτερα  χρόνια δύο ήταν τα πιο εμβληματικά στοιχεία-σύμβολα, ο χιλιοτραγουδισμένος πλάτανος της Αρκαδιάς και ο ποιητής των "Κατά Σαδδουκαίων" Μιχάλης Κατσαρός.
     Τα τελευταία δε  10 με 25 χρόνια η παλιά πόλη έχει ανακαινισθεί  και μαζί με τα περήφανα πέτρινα σπίτια ενεφανίσθησαν στην παλιά αγορά πλήθος μαγαζιά, εστίασης  και ψυχαγωγίας, όπως ταβέρνες, μεζεδοπωλεία και μπαρ-καφέ.
   Μια λοιπόν από τις πιο κλασσικές ταβέρνες στο κεντρικό δρόμο  παλιάς αγοράς, στην οδό ΕΛΕΝΗΣ ΧΑΜΕΡΗ (1) είναι ο "Πλάτανος". Καλό φαγητό, γουστόζικο περιβάλλον και πολύ καλή εξυπηρέτηση, ειδικά τώρα τελευταία που είναι υπό νέα διεύθυνση με την Λαμπρινή Κώνσταντου και τον Δημήτρη  Μπάκα.

   Το καλοκαίρι σε όλη την αγορά γίνεται κάθε βράδυ πανζουρλισμός αλλά και τώρα τον χειμώνα στον "Πλάτανο" είναι θαυμάσια, περισσότερο τις τρεις τελευταίες ημέρες της εβδομάδας, που υπάρχει και ζωντανή μουσική. Τη μικρή ορχήστρα, που είναι υπέροχη την απαρτίζουν: Μπουζούκι ο ίδιος ο Δημητράκης Μπάκας, ο  Σπύρος Δαριβάκης τραγούδι και κιθάρα και ο Λύσανδρος Παναγόπουλος κιθάρα, βιολί και τραγούδι.
  Ο χορός και το κέφι, συμπαρομαρτούντα του καλού φαγητού και του άκρατου οίνου, οδηγούν τάχιστα στην πλήρη ευωχία, στην ψυχική ευχαρίστηση και μέθεξη.
   Το πιο λαμπερό είναι που οι περισσότερες παρέες είναι νεανικές   και μάλιστα του ενός βιολογικού φύλου, με απόλυτη υπεροχή του θυλικού. Ο χορός (2) και ο οίνος με το κέφι τελικά επιδρούν καταλυτικά και αφενός καταπραΰνουν και υπερβαίνουν τους κυρίαρχους ηθικούς καθωπρεπεισμούς, αιδημοσύνες και αναστολές και αφετέρου απελευθερώνουν τις αισθησιακές  και ψυχικές επιθυμίες και ορέξεις με απώτερο αποτέλεσμα να επέρχεται μια συμμαχία με χαρακτηριστικά την επαφή, τη  γνωριμία και γιατί όχι τη σχέση και τον έρωτα.
     Όλα αυτά τα παραπάνω  σίγουρα δεν σχετίζονται με καμιά διαφημιστική καμπάνια  και άλλα τέτοια συναφή αλλά βασικά είναι απόρροια μιας προσωπικής εμπειρίας για μια ωραία βραδιά που συνδυάζει την καλή όρεξη με την ψυχαγωγία, αρκετά οικονομικά. 'Οπότε αγαπητοί μου φίλοι σας τη συνιστώ ανεπιφυλάκτως χωρίς να κινδυνεύω ούτε μια σταλιά να διαψευσθώ.
   Τέλος σας παρουσιάζω και μια μικρή γεύση από την πραγματική εικόνα της κατάστασης που περιγράφω, με την  πιο απλή απεικονιστική μέθοδο, τη φωτογραφία και το βίντεο.


(1) Για το θρύλο και την παράδοση σχετικά με την Ελένη Χαμέρη, τον πλάτανο  και το αντίστοιχο δημοτικό τραγούδι κλικ ΕΔΩ
(2)Δεν θυμάμαι ποιος ποιητής το είπε: ο χορός είναι η προβολή της ψυχής στη γη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου