theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ξεκινά η ρύθμιση για χρέη αγροτών

Eντός των επόμενων ημερών προγραμματίζεται να ανοίξει στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr) η πλατφόρμα για την ευνοϊκή ρύθμιση χρεών αγροτών, είτε σε Εφορία (για εισόδημα, ΦΠΑ) και ΟΓΑ (για ασφαλιστικές εισφορές), είτε «κόκκινων» δανείων που έλαβαν οι παραγωγοί από τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται σε εκκαθάριση (πρώην ΑΤΕ, Τ.Τ., FBB, Probank, Proton, Πανελλήνια, Συνεταιριστικές κ.λπ.).
Το μόνο που απομένει για να «ανοίξει» η υποβολή αιτήσεων, είναι να ολοκληρωθεί η βεβαίωση οφειλών αγροτών από τον ΟΓΑ. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες (ενδεχομένως και εντός της εβδομάδας), «μία ώρα μετά θα ανοίξει και η πλατφόρμα», ενημέρωσε στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φ. Κουρμούσης.
Η ρύθμιση βασίζεται στην αρχή της «βιώσιμης οφειλής» και μπορεί να δώσει πραγματική ανάσα σε υπερχρεωμένους αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς (σ.σ.: μόνο φυσικά πρόσωπα), για τους οποίους προκύπτει ένα μεικτό «προϊόν», βασισμένο στο μεγαλύτερό του μέρος στη λογική των δόσεων αλλά και στην ισχύουσα νομοθεσία για τα πανωτόκια (ν.3259/2004).
Ετσι, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προσφέρονται δυνατότητες:

Διαγραφές

■ Διαγραφής τόκων υπερημερίας δανείων κατά 100% και, επιπροσθέτως, διαγραφής τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθούν υπόψη ο νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου). Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα πώλησης ακινήτων με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος ποσού.
■ Διαγραφής προστίμων και προσαυξήσεων Δημοσίου, βάσει ακίνητης περιουσίας.
■ Αποπληρωμής οφειλών σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του οφειλέτη. Δηλαδή, θα προτείνονται εξατομικευμένες λύσεις με βάση την οικονομική δυνατότητα κάθε οφειλέτη.
Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων (μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων):
■ Σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού μπορεί να επιτευχθεί διαγραφή κεφαλαίου μέχρι 60%.
■ Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού, η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη, με διαγραφή κεφαλαίου μέχρι 40%.
Ρυθμίζονται όσες δανειακές οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και απαιτητές με καθυστέρηση αποπληρωμής άνω των 90 ημερών κατά την ημέρα μεταφοράς της πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ στις 30/12/2017 η καθυστέρηση ξεπερνούσε τις 30 ημέρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οφειλές για αγροτικά δάνεια σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ να αποτελούν το αρχικό κεφάλαιο δανεισμού (τα υπόλοιπα 800 εκατ. είναι τόκοι και προσαυξήσεις). Πρόσβαση στην πλατφόρμα θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι με κωδικούς Taxisnet.
«Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία», τόνισε απευθυνόμενος στους παραγωγούς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, προειδοποιώντας: «Στενεύουν τα περιθώρια. Ο εκκαθαριστής υποχρεούται να καταφύγει είτε σε νομικές ενέργειες είτε στην πώληση των συγκεκριμένων δανείων σε funds. Και μια τέτοια εξέλιξη θα είναι καταστροφική για τον αγροτικό χώρο».Παραδείγματα:
■ Οφειλέτης με δάνειο 100.000 ευρώ χρωστά 85.000 στην τράπεζα. Με μερικώς εξασφαλισμένη οφειλή (μεταξύ 70% και 140% του ληφθέντος κεφαλαίου) μπορεί να «κουρέψει» έως και 15% του λογιστικού υπολοίπου. «Κουρεύει», δηλαδή, 15.000 ευρώ.
■ Οφειλέτης με δάνειο έως 20.000 ευρώ επωφελείται της έκπτωσης, που μπορεί να φτάσει έως το 40% του οφειλόμενου λογιστικού υπολοίπου. «Κουρεύει», δηλαδή, 8.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου