theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

7 ΙΟΥΛΙΟΥ 1944: Η ΑΠΟΦΡΑΔΑ ΗΜΕΡΑ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΜΑΚΡΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΕΠΡΕΟΥ

ΜΕΡΟΣ 2ο
   Μετά την πρώτη δημοσίευση στις 17-6-2015 [κλικ αλλαξε ΕΔΩ,για το ολοκαύτωμα του Λεπρέου, 7 Ιουλίου 1944, που οι Γερμανοί κατέκαυσαν το χωριό και σκότωσαν 7 κατοίκους 

(μια μικρή 3 χρονών) (1) σήμερα δημοσιεύουμε το 2ο μέρος.  Μαρτυρίες στην 1η ταινία έχουμε από τον Αλέξη Κοκκώνη, Θανάση Σωτηρόπουλο (2), Γιώργο Καρανικόλα και Παπαγιάννη και στη 2η από τον Βασίλη Οικονομόπουλο, Γρηγόρη Βλάμη και Πέτρο Μπαλαδήμα. 
         Πρέπει να τονίσουμε ότι πριν ένα εικοσαήμερο περίπου, οι Γερμανοί είχαν ξανακάψει το χωριό, όχι όμως όλα τα σπίτια αλλά μερικά κατ΄επιλογή. Φυσικά μετά από υποδείξεις ταγματασφαλιτών. 
          Άξιον απορίας είναι ότι πουθενά δεν βρήκαμε γραπτά στοιχεία για το ολοκαύτωμα του Λεπρέου.
   Φυσικό είναι σε πολλά σημεία οι αφηγήσεις να είναι διαφορετικές και κάπου αντικρουόμενες. Υπάρχουν δε και αρκετά ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν. Πόσοι Γερμανοί ενεπλάκησαν  στην ενέδρα και πότε ακριβώς έγινε αυτή; Με τους αντάρτες ήσαν και άλλοι μη Έλληνες; (Άγγλος, Ρώσος, τι;). Τότε ποιος ήταν ο Γραμματέας του ΕΑΜ στο Στροβίτσι;(3)






(1) Τραγική αντίφαση δεν είναι  αυτοί οι άνθρωποι που έπραξαν τόσο στυγερά εγκλήματα να εκστασιάζονται επί ώρες κοιτώντας την Ακρόπολη;Η αλλοτρίωση και η πίστη στον Ναζισμό δεν είχε όρια. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χρυσαυγίτες.
(2) Στη διατριβή του Παντελή Μούτουλα με θέμα "ΤΟ ΕΑΜ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ", που αποτελεί ίσως το μοναδικό σύγγραμμα για όλο το νομό, αναφέρεται σε ένα σημείο το εξής: "Ο Θανάσης Σωτηρόπουλος της μαχητικής ομάδας  βγήκε στον ΕΛΑΣ  μαζί με τον συγχωριανό του Φώτη Γρηγορόπουλο, αλλά σύντομα εγκατέλειψε τους αντάρτες, επέστρεψε στο χωριό του και πέρασε στην "αντίθετη παράταξη" στους χίτες του Ζάρα"Αυτό γράφεται με μεγάλη επιφύλαξη γιατί αναφέρει ως χωριό του τις Τρύπες (Χρυσοχώρι) και ο "δικός μας" δηλώνει Μοφχιτσάνος.΄
(3) Στο έξοχο βιβλίο πάλι του Παντελή Μούτουλα "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 1940-1945" με τον υπότιτλο "η περιπέτεια της επιβίωσης, του διχασμού και της απελευθέρωσης" στη σελίδα 424 αναφέρεται "....Για μερικούς η ενότητα ήταν καταναγκαστική ( εννοεί μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΣ-Ενικού Στρατού). Ένα οξύ επισόδιο που προκάλεσε ο Θεοχαρόπουλος-(υπολοχαγός)εις βάρος του υπεύθυνου του ΕΑΜ στο Στροβίτσι, Διονύση Ζαχαράτου, δεν έλαβε συνέχεια, μετά την απειλή του Κώστα Κανελλόπουλου   ότι θα κατέβει ο ίδιος στο χωριό....." Στη δε διατριβή του, που αναφέρουμε παραπάνω και  στον κατάλογο με το ΕΑΜ  στο Στροβίτσι, μας ενημερώνει ότι ο Ζαχαράτος ήταν γαμπρός στο χωριό από την Κεφαλονιά με κουνιάδο τον επίσης ΕΑΜίτη   Γιάννη Μεσίσκλη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου