theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΤΡΑΝΤΑΧΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 15ΕΤΙΑ(1)

Το θέατρο του παραλόγου


      Το θέμα της ορθολογικής  ύδρευσης {πόσιμο νερό]  και αποχέτευσης [διαχείριση των αστικών λυμάτων -οικιακά, βιομηχανικά υγρά απόβλητα και όμβρια ύδατα] αποτελούν τις   κυριότερες λειτουργίες του Δήμου. Στη Ζαχάρω άστα να πάνε, στα δε χωριά, αν πάρουμε το Γιαννιτσοχώρι έχει πνιγεί από τα σκατά, στην κυριολεξία. Η όλη κατάσταση είναι τραγελαφική και ο δήμος περί άλλα τυρβάζει, ασχολείται με την καλαισθησία  των δενδρυλλίων και άλλα φούμαρα όταν οι μεγάλες ανάγκες βοούν.    
 Για τη Ζαχάρω το κύριο πρόβλημα   εναπόκειται στον Βιολογικό Καθαρισμό (Β.Κ) που είναι έργο του 1980 επί Καραπαναγιώτη για τον οποίο Β.Κ. τόσα και τόσα έχουμε καταγγείλει από το 2012 [κλικ ΕΔΩ & ΕΔΩ & ΕΔΩ  ΕΔΩ κτλ]. 
    Το πρωτοφανές ίσως σε όλο τον κόσμο είναι ότι τελικός αποδέκτης (κρυφίως και παραπλανητικώς)  για τον Β.Κ  είναι η λίμνη του Καγιάφα, που ενώ όλοι καμαρώνουμε για το παγκόσμιο φυσικό κάλλος της και τις  ιαματικές πηγές που έχουν  πανελλήνια αίγλη και είναι γνωστές από την αρχαιότητα και φωνάζουμε για την ανάπλαση και την ανάπτυξή της,  την  έχουν καταντήσει χαβούζα της πόλης (κλικ ΕΔΩ & ΕΔΩ).
   Πασίγνωστα και χιλιοειπωμένα είναι όλα αυτά, αλλά μέχρι τώρα όλες τις καταγγελίες τις στηρίζαμε στην οικτρή εικόνα και στα δικά μας ευρήματα. Να όμως πού τώρα έχουμε στα χέρια μας στοιχεία που στηρίζονται σε επιστημονικές και επίσημες  εκθέσεις όπου διαφαίνεται με ωμό και περίτρανο τρόπο ολόκληρο το μέγεθος της κοροϊδίας και του δράματος. 
  Είναι οι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΟΣ από την Περιφέρεια για τα 4 τελευταία χρόνια 2014, ΄15,΄16 και 2017.
   Από πού να αρχίσω και πώς να τελειώσω, τα στοιχεία είναι πάρα πολλά δριμύτατα και αποκαλυπτικά . 
   Λοιπόν από την έκθεση έτους 2014 καθορίζεται   ότι σύμφωνα με την  Οδηγία 91/271 (όπως ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο της χώρας µε την Κ.Υ.Α. 5673/400/97)οι οικισμοί µε ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 Μ.Ι.Π. και μέχρι 15000 είχαν προθεσμία ολοκλήρωσης των έργων συλλογής και επεξεργασίας την 31/12/2005. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι οικισμοί µε ισοδύναμο πληθυσμό κάτω των 2.000 Μ.Ι.Π. που διαθέτουν δίκτυο αποχέτευσης.
Μήπως πήρατε εσείς χαμπάρι τίποτα; Μήπως κανά έργο μικρό ή μεγάλο στον δήμο μας, στα παραλιακά χωριά που έχουν τόσο ανάγκη και γίνεται της κακομοίρας; (1α,β) 
    Σοβαρή βεβαίωση της Έκθεσης του ΄14 είναι ότι αποδέκτης είναι η λίμνη Καγιάφα, όπου τα τελικά απόβλητα του Βιολογικού Καθαρισμού πέφτουν με αύλακα. 
      Αξιοσημείωτες είναι οι Παρατηρήσεις - Συμπεράσματα
  • Χρηματοδότηση αναβάθμισης βιολογικού καθαρισμού Ζαχάρως Για το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζαχάρως του Δήμου Ζαχάρως», γίνονται προσπάθειες στο σύνολό του, να χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια».     
  • Η μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Ζαχάρως λειτουργεί από το 1980 ουσιαστικά χωρίς αδειοδοτήσεις. 
  •  Τα όρια τέθηκαν βάσει της ΚΥΑ 5673/400/1997 και όχι βάσει της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (BOD5 < 5 mg/L, COD< 20mg/L, pH 6-9, SS< 3mg/L) καθότι σε αυτή περιγράφεται διαφορετικός αποδέκτης
  •  Η εγκεκριμένη ΑΕΠΟ περιγράφει άλλη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων με αποδέκτη διαφορετικό (ρέμα Ακίδα) από τον σημερινό (λίμνη Καϊάφα), (2) η οποία πρόκειται να κατασκευαστεί εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση. 
  •  Έλαβε χώρα η τοποθέτηση νέων μηχανολογικών εγκαταστάσεων (όπως πχ προσθήκη επιπλέον φυσητήρων) με ικανοποιητικά αποτελέσματα αφού βελτιώθηκαν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των νερών εξόδου της ΕΕΛ. Χρήζει όμως επέκταση και αναβάθμιση της όλης μονάδας της ΕΕΛ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και τους καλοκαιρινούς μήνες δηλαδή σε περιόδους πληθυσμιακής αιχμής όπου παρατηρείται υπέρβαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών εξόδου των επεξεργασμένων υδάτων. 
  •  Η χρηματοδότηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» με αποτέλεσμα αν αυτό δεν λάβει χώρα έως τις αρχές του έτους 2015 θα γίνουν προσπάθειες ένταξης σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα (π.χ. ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος). 
Τι να τονίσω και τι να αφήσω. 
   Κατά αρχάς ενώ το θέμα για την χρηματοδότηση από τα Ελληνικά Πετρέλαια έχει λήξει μεγαλοπρεπέστατα από το τέλος του 2013 παρά τις τόσες ψεύτικες και παραπλανητικές εξαγγελίες όλων φανερών και σκοτεινών δημάρχων και αντιδημάρχων ακόμη και σε δημόσια ΜΜΕ (*) αλλά και στο  ίδιο το δημοτικό συμβούλιο (κλικ ΕΔΩ), οι λεβέντες του δήμου τα ίδια ψέματα δηλώνουν και στην Περιφέρεια. Δεν έχουν το θεό τους!
   Μαθαίνουμε δε ότι ο Β.Κ λειτουργεί, όπως λειτουργεί χωρίς καμία αδειοδότηση, το δε τραγικό και φοβερό είναι ότι δεν λειτουργεί βάσει της εγκεκριμένης ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) που είναι η νόμιμη οδός μια και  σε αυτή περιγράφουν άλλον Β.Κ με αποδέκτη το ρέμα του Ακίδα!!! 
   Για πέστε μου εσείς παρακαλώ πώς θα τους χαρακτηρίζατε;
   Η Έκθεση του 2015 έχει τις ίδιες ακριβώς παρατηρήσεις μόνο που πλέον ο δήμος παραδέχεται και ομολογεί ότι: Για το έργο «Αναβάθμιση και επέκταση του βιολογικού καθαρισμού του Δημοτικού Διαμερίσματος Ζαχάρως του Δήμου Ζαχάρως», έγιναν προσπάθειες στο σύνολό του, να χρηματοδοτηθεί από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια». Η χρηματοδότηση δεν θα πραγματοποιηθεί από την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια», και η ΔΕΥΑ Ζαχάρως αναζητά νέα χρηματοδότηση από άλλο φορέα
       Επειδή νομίζω ότι έχετε ...μπαφιάσει μέχρι τώρα, τα υπόλοιπα (Εκθέσεις 2016 και 17)  τα αφήσαμε για άλλη ανάρτηση, ομοίως και τα στοιχεία λειτουργίας που θα σας έρθει ο νταμπλάς στο κεφάλι....
(*) Σε μια συναφή ανάρτηση, Απρίλιος του 13 έγραφα: Προχθές, όπως ανήγγειλε  μεγαλοπρεπώς ο δήμαρχος Ζαχάρως κ.Μπάμης, προκηρύχθηκε η δημοπράτηση του βιολογικού καθαρισμού.Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν υπάρχουν τα λεφτά. Ακόμη μετά από 5 χρόνια ισχύει η δωρεά από τα "Ελληνικά Πετρέλαια" ναι ή όχι;Μακάρι χίλιες φορές μακάρι να ισχύει η δωρεά. Εάν όχι όμως η ευθύνη είναι μεγάλη για τη δημοτική αρχή που άφησε την ευκαιρία να πετάξει μέσα από τα χέρια της ..(κλικ ΕΔΩ.)
Ω τι μεγάλο θράσος και ψέμα μπαμπά!
 (1α) Από την ίδια έκθεση μαθαίνουμε ότι 
  •   η Κρέστενα έχει 4 βιολογικούς καθαρισμούς, Κρέστενα και Μακρίσια (μαζί), Καλίκωμο, Ράχες και Σαμικό, δηλαδή έχει β.κ. σε όλα τα παραλιακά της χωριά.
  •     Η Αρχαία Ολυμπία που έχει ως δήμος μεγαλύτερο πληθυσμό από τη Ζαχάρω μεταφέρει τα λύματα από όλα τα χωριά με βυτιοφόρα στον Β.Κ. που λειτουργεί άψογα μια και έχει δυναμικότητα 12000 και ο δικός μας 5000!
(1β) Εάν σωστά έχω ενημερωθεί κάθε χρόνο στον ετήσιο προϋπολογισμό  συμπεριλαμβάνουν και ένα μεγάλο ποσό για τον Β.Κ που θα καλύψει τα παραλιακά χωριά [Γιαννιτσοχώρι, Θολό, Νιοχώρι και Κακόβατο]. Αλλά πάντοτε μένει όνειρο θερινής νυκτός. Ομοίως τα ίδια θα και θα εκφωνούνται και σε κάθε προεκλογική φιέστα.
(1γ) Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 12 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ Α 209), οι άδειες διάθεσης αστικών λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων καταργούνται και πλέον αντικαθίστανται είτε από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, ανάλογα με την κατάταξη της δραστηριότητας. Υπόψη ο β.κ Ζαχάρως λειτουργούσε κι ακόμα χωρίς τέτοιες άδειες. .
(2) Για τον αποδέκτη, τη λίμνη Καγιάφα   η τελευταία Έκθεση του ΄17. γράφει επί λέξει:
Ο τελικός αποδέκτης των επεξεργασμένων λυμάτων της μονάδας είναι αρδευτικό αυλάκι με τελική κατάληξη τη λίμνη Καϊάφα, η οποία εμπίπτει στο δίκτυο Natura 2000, με κωδικό GR2330005
Και μένα ο Πανταζάρας μου έλεγε, κάπου εκεί το καλοκαίρι, με το γνωστό υφάκι του:
       Κοίτα ρε μη γράψεις ότι ο βιολογικός πέφτει στο Καγιάφα γιατί θα πας μέσα..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου