theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΣΤΗ ΖΑΧΑΡΩ

      Πρώτα και κύρια για τη μέγιστη σημασία του περιβάλλοντος και δη της παράκτιας ζώνης του δήμου μας (αμμουδερή παραλία, αμμοθήνες,  δασύλλια)έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα από το 2012 [ κλικ ΕΔΩ].

   Πολλάκις δε έχουμε αναφερθεί και στην αυθαίρετη καταπάτηση σε αυτή την παράλια περιοχή. Συγκεκριμένα για τα αυθαίρετα της Ζαχάρως, αλλά και αλλού, Κακόβατος, Νιοχώρι μέχρι τη Νέδα, η πρώτη μας αναφορά έγινε στις 11 Ιουλίου του 2012 [κλικ ΕΔΩ] και επιπροσθέτως αυτό στην κυριολεξία μίσθαρνο έργο έχει αποτελέσει αντικείμενο και του τύπου της πρωτεύουσας [κλικ ΕΔΩ &ΕΔΩ]
    Όπως λοιπόν τονίζαμε τότε από τη συνολική παράκτια ζώνη του δήμου (3415 στρέμματα) το 10% περίπου έχουν καταπατηθεί αυθαιρέτως. Οι  πρώτες δε παρανομίες, καταπατήσεις άρχισαν από τα μέσα του περασμένου  αιώνα στην παραλία της Ζαχάρως (1) και του Κακοβάτου, που πήραν μάλιστα μαζικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αυθαίρετοι οικισμοί, με πρώτο και ονομαστό του Αγίου Νικολάου στη Ζαχάρω. Ήρθε και η χούντα, όλα έδεσαν και πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις. 
 Να σας υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει και σύλλογος των οικιστών - καταπατητών με το όνομα «ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΟΙΚΙΣΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΩΣ» [ όχι τους!!!]. Οι απόψεις τους είναι κατατεθειμένες από το 2016 [κλικ ΕΔΩ] από την πρόεδρό του Φωτεινή Τριγάζη. Φυσικά είναι αντίθετοι με το Π.Δ, που κατοχυρώνει νομικά την προστασία της παραλιακής και παράκτιας ζώνης του Κυπαρισσιακού Κόλπου, για τους ίδιους γνωστούς , πάνω-κάτω, λόγους, όπως:
  • Βασίζεται σε μια  περιβαλλοντική μελέτη,  η οποία αποτυπώνει με διαστρεβλωμένο τρόπο την πραγματικότητα της περιοχής μας
  • καταλήγει  αυτονόητα σε ρυθμίσεις,  πέρα και έξω από τους σκοπούς, τους οποίους  επιδιώκει  να υπηρετήσει.(2)
Για τα υπόλοιπα επιχειρήματα υπέρ της δήθεν νομιμοποιημένης κατοχής και τα χρόνια περιπαίγματα της πολιτείας ανατρέξτε στην εν λόγω ανάρτηση. 
     Μόνο ένα μικρό σχόλιο. Το ήδη υπογραμμένο πλέον Π.Δ. στο άρθρο 9, καταργεί κάθε διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του. Οπότε όλοι οι νόμοι που επικαλείται η καλή πρόεδρος πάνε σβου.
        Άντε και δυο ερωτησούλες:
      α) Γνωρίζετε κ.πρόεδρε πόσα πρωτόκολλα κατεδάφισης είναι καταχωνιασμένα σε κάποια συρτάρια του δήμου;
          β) Για τα λύματα του οικισμού, υπάρχουν βόθροι ή κατευθύνονται κάπου;
[Για την άλλη "ηρωική" έφοδο κατάληψης του δάσους του Καγιάφα σε μια επόμενη ανάρτηση]

    (1)   Αξίζει να τονίσουμε ότι μεταξύ των δύο περιοχών υπάρχει ουσιαστική διαφορά. Στη Ζαχάρω τα αυθαίρετα κτίσματα αποτέλεσαν κυρίως δεύτερες κατοικίες, τα πολυφημισμένα εξοχικά, καθώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες συμπεριλαμβάνονταν στην εύπορη τάξη της Ζαχάρως, την καλούμενη και "καλή κοινωνία, που τότε την αποτελούσαν έμποροι, κρατικοί υπάλληλοι, διάφοροι επιστήμονες και κάμποσοι τυχάρπαστοι. Αντίθετα στον Κακόβατο όλα τα αυθαίρετα χρησίμευσαν ως πρώτες κατοικίες με τους ιδιοκτήτες - καταπατητές να ανήκουν κυρίως στη χαμηλή τάξη των προλετάριων (νοικοκυραίοι, σέμπροι ή βιοπαλαιστές εργάτες  στις σταφίδες, καλή ώρα σαν την κυρά Μαργαρίτα που με το μεροκάματο και χήρα με τρία κουτσούβελα κατάφερε και έστησε μακρινάρι που το λέει και το καμαρώνει). Στην ουσία ήσαν αναγκασμένοι από τα σφικτά χωροταξικά όρια και κυνηγημένοι από τον ακριβό κλήρο .
Επομένως στη Ζαχάρω τα εξοχικά ήσαν τέκνα της ευδαιμονίας, στο δε Κακόβατο ήσαν τέκνα της  ανάγκης. 
(2) Ξανατονίζω ότι όλοι οι θιγόμενοι από τέτοια Π.Δ για την προστασία της φύσης, όπως και στην περίπτωση του Υμηττού επικαλούνται προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» Τούτο το πράγμα είναι εντελώς έξω από κάθε όριο της λογικής και του ορθολογισμού. Πάντως είναι αλήθεια ότι σε αυτή την ανακοίνωση των οικιστών δεν χρησιμοποιούνται ...μεγάλες, τραβηγμένες εκφράσεις σαν αυτές των τοπικών αρχόντων: ταφόπλακα, ξεκληρίζεται ο τόπος, μας κλείνουν σε στρατόπεδο, η πατρίδα μας κτλ.,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου