theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

O κύβος ερρίφθη! Νέος υποψήφιος για τον Δήμο Τριφυλίας!!

    Σήμερα, που είναι η επίσημη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, 2 μήνες πριν τις εκλογές, ανακοινώνεται η 9η υποψηφιότητα για τον Δήμο Τριφυλίας.
 Πρόκειται για τον γνωστό μας και φίλο Αντώνη Αντωνόπουλοεκ Κυπαρισσίας, άνεργο μεν αλλά ενεργότατο πολίτη. που αρθρογραφεί συχνά στο μικρό μας βήμα. Υπόψη πάντοτε τον τιτλοφορώ λίαν τιμητικά:
 Ο Αντώνιος, ο Μεγαλοπρεπής Κυπαρισσέυς.
 Η μόνη προϋπόθεση, όπως μας είπε, για να δεχθεί συνδημότες ως υποψήφιους στον συνδυασμό του, είναι να αποδεχτούν 3 βασικούς όρους:
1. -- Χωρισμό Δήμου-Μητρόπολης.
2. -- Καμπάνια για την απελευθέρωση της ψυχαγωγικής κάνναβης.
3. -- Να σταματήσουμε να ψεκάζουμε με χημικά δηλητήρια τα χωράφια. 
      Δυστυχώς, οι Τριφύλιοι δεν ασχολούνται με αυτά τα σημαντικά.
 Παριστάνουν τους χριστιανούς, ενώ δεν είναι στην καθημερινή ζωή τους.
 Κρύβονται , ενώ οι περισσότεροι καπνίζουν κάνναβη, και -τέλος-, κανείς δεν αντιδρά στη μόλυνση του περιβάλλοντος.
   Αν δεν συμπληρώσει συνδυασμό, δεν θα κατεβεί ως Δήμαρχος…
 Στη συνέχεια  δημοσιεύουμε το επίσημο πρόγραμμά του.

 Παρακαλώ διαβάστε το γιατί είναι
Ασύλληπτης Προοδευτικότητας
και Δημοκρατικής Μεγαλοπρέπειας.
Ολόκληρο είναι ένα ποίημα!!!
Ομιλώ πολύ ειλικρινά και άκρως ρεαλιστικά.  
Κανενός άλλου υποψήφιου δήμαρχου 
ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ το πρόγραμμα δεν πλησιάζει
 αυτό του Αντώνη Αντωνόπουτλου.

  ελιές 012
  
   Αυτόνομη Τριφυλία !

     ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ    ΠΟΔΗΛΑΤΑ   ΜΟΥΣΕΙΑ  ΚΑΝΝΑΒΗ    ΛΑΔΙ     ΠΗΓΕΣ    ΘΕΑΤΡΑ    ΧΩΡΙΑ    ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ   ΑΝΑΔΑΣΩΣΗ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ     ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ    ΤΑΞΙ     ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΠΕΖΩΝ   ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ    ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ   ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ    ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ , ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ του 1834,
         έως την σύγχρονη  Α Υ Τ Ο Ν Ο Μ Η Σ Η …. 

                      Άνοιξις 2019




Π ρ ο λ ε γ ό μ ε ν α

  Είναι λάθος να γίνονται εκλογές κάθε 4 ή 5 χρόνια.
 Οι αρχαίοι Τριφύλιοι έκαναν εκλογές κάθε χρόνο, όπως και  οι αρχαίοι Αθηναίοι, επί Κλεισθένη και επί Περικλή...  Οι Δημοτικοί Άρχοντες ήταν ‘ενιαύσιοι’, δηλ. για έναν ενιαυτό = για έναν χρόνο.   
 Επειδή όμως ο εκλογικός Νόμος δεν προωθεί την άμεση Δημοκρατία , η μόνη λύση είναι να εναλλάσσονται οι άρχοντες κάθε χρόνο ή κάθε 6 μήνες, με το σύστημα της παραιτήσεως…

Δηλαδή ο κάθε Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι, θα φροντίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες για λίγο χρόνο, και μετά θα παραιτούνται, και θα παίρνουν τη θέση τους άλλοι Σύμβουλοι.
Παρομοίως θα  παραιτούνται οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, και θα παίρνουν τις θέσεις τους άλλοι επιλαχόντες…

 Ειδικά στο Δήμο μας, υπάρχουν πολλές εκατοντάδες αξιόλογοι άνθρωποι κάθε ηλικίας,  γραμματικών γνώσεων και επαγγέλματος, που αξίζουν να γίνουν Δημοτικοί Σύμβουλοι, και πολλοί απ αυτούς , μετά από Αντιδήμαρχοι, μπορούν να γίνουν έως και Δήμαρχοι.!

 Όσοι εμπλέκουν τα κόμματα στα δημοτικά θέματα, έχουν τεράστια ευθύνη.
 Ο Δήμαρχος δεν είναι κάποιος που έχει εξουσία, ούτε  είναι ‘ο αρχηγός του Δήμου’. Είναι απλώς ο διαχειριστής πολλών θεμάτων, μαζί με τους Δημοτικούς Συμβούλους. Κάπως σαν τον διαχειριστή μιας πολυκατοικίας…
 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι πρέπει να ψηφίζουν κατά συνείδηση, όχι σαν κοπάδι, ούτε να κάθονται στις συνεδριάσεις κατά ομάδες.

 Το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείται με ανακύκλωση,  πεζοδρομήσεις, διαβάσεις πεζών, ύδρευση, διοργάνωση εορτών και εκδηλώσεων, δηλαδή με καθημερινά πράγματα, τα οποία δεν έχουν καμία μα καμία σχέση με ιδεολογίες και με κόμματα.

  Στο ερώτημα: ποιός θα βγεί Δήμαρχος ? ,  
η απάντηση είναι: οι Δήμαρχοι πρέπει να εναλλάσσονται!!!  
Όποιοι κι αν βγούν, ας προετοιμάσουν το έδαφος για τους επόμενους…

                            Αντώνιος Αντωνόπουλος, Κυπαρισσία


     προς την νέα, άμεση, καθημερινή Δημοκρατία

Για να λειτουργήσει η Άμεση Δημοκρατία στο Δήμο Τριφυλίας, εκτός από την εναλλαγή των αρχόντων, θα χρειαστούν και …:

1. --Τακτικές συνεδριάσεις, κάθε εβδομάδα, του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου κάθε πόλης, σε ανοιχτό θεατρικό χώρο, όταν ο καιρός επιτρέπει.  Ολιγολογία, συχνή εναλλαγή ομιλητών, συχνά ψηφίσματα. Να παρακινούνται οι πολίτες ώστε να συμμετέχουν και να παρακολουθούν.
    Το γενικό Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει εκ περιτροπής σε Φιλιατρά, Γαργαλιάνους, Κυπαρισσία.
2. --Δημιουργείται άτυπο σώμα, της Βουλής του Δήμου, όπου μετέχουν ‘αριστήνδην’ και όλοι οι πρώην Δήμαρχοι, πρώην Δημοτικοί Σύμβουλοι, ακόμα  και οι μη εκλεγέντες.
  Στο συμ-Βούλιο αυτό, μετέχουν και: Πρόεδροι Συλλόγων, εκπρόσωποι μαθητικών Συμβουλίων Λυκείων, αλλά και απλοί δημότες που έχουν κάποια άποψη για τα κοινά.
  Κάνουν συχνά ψηφίσματα για δεκάδες θέματα του Δήμου, με χαρακτήρα συμβουλευτικό, αλλά το επίσημο Δημοτικό Συμβούλιο τα λαμβάνει σοβαρά.
 Στο μέλλον , το σώμα αυτό, θα αποφασίζει για όλα.

3. -- Γίνονται συχνές συνελεύσεις και δημοψηφίσματα, όπου ψηφίζει όλος ο λαός για καθημερινά θέματα κάθε πόλης, κάθε χωριού. ( αν θα γίνει ένας δρόμος πεζόδρομος, αν θα χτυπάνε οι καμπάνες και τα μεγάφωνα των εκκλησιών,  πού θα πάει η πιάτσα των ΤΑΞΙ, αν θα υπάρχουν μόνιμα κιόσκια στις πλατείες, κλπ. κλπ.)
  Τα δημοψηφίσματα αυτά, σιγά-σιγά, από συμβουλευτικά θα γίνουν αποφασιστικά, θα υποκαταστήσουν και αυτό το Δ.Σ., και τον ίδιο τον Δήμαρχο.   Και δεν χρειάζεται να ψηφίζουν σε κάλπες… Η τεχνολογία επιτρέπει να γίνονται μέσω διαδικτύου, μέσω τηλεφώνων.

4.  --Καθημερινό 24ωρο τηλέφωνο παραπόνων και προτάσεων για κάθετί, από κάθε δημότη. Ειδικός υπάλληλος τα συγκεντρώνει, τα ιεραρχεί, και τα καταθέτει στο Δ.Σ..
 

    Χ Ω Ρ Ι Σ Μ Ο Σ      ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ - ΔΗΜΟΥ
  Ανεξάρτητα από τον διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, -που ήδη γίνεται σε πανελλήνιο και παγκόσμιο- επίπεδο-,   πρέπει ο Δήμος Τριφυλίας να γίνει πρωτοπόρος.
---Να μην ορκίζουν τους αιρετούς άρχοντες οι ιεράρχες. Ο Δήμαρχος να δηλώνει πίστη  στο Σύνταγμα, ενώπιον του Δ.Σ.
--Να μην  πηγαίνουν οι πολιτικοί ως ‘επίσημοι’ στις θρησκευτικές γιορτές, ούτε οι παπάδες στις παρελάσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις.
--Να σταματήσουν τις ενοχλητικές καμπάνες και τα εξωτερικά ηχεία των ναών, γιατί κάνουν ηχορρύπανση.
--Να ενημερωθούν όλοι οι Πολίτες του Δήμου, πως οι γονείς έχουν δικαίωμα να δηλώνουν το όνομα του παιδιού τους στο Δημαρχείο, ανεξάρτητα αν μετά κάνουν θρησκευτικά βαφτίσια.
--Να πάψουν τον αγιασμό στα σχολεία οι παπάδες. Υπάρχουν πολλοί αλλόθρησκοι, αλλά και άθρησκοι μαθητές.
--Να ενημερώσουν γονείς και μαθητές πως το μάθημα των θρησκευτικών είναι προαιρετικό. Μπορεί κάθε μαθητής, και με την υπογραφή του κηδεμόνα του, να απαλλαγεί από αυτό, έστω κι αν είναι χριστιανός ορθόδοξος! Ένας αληθινός χριστιανός, δεν το διαλαλεί, δεν προσεύχεται δημόσια. (κατά Ματθαίον 6:1-8)
--Να γίνει στην περιοχή μας αποτεφρωτήριο νεκρών.
--Να διώξουν τους κάδους σκουπιδιών από την είσοδο των κοιμητηρίων. Να πάψει ο Δήμος να πουλά τάφους (!), σε υψηλή τιμή, αν είναι σε καλή μεριά (!!). Να μη ραντίζουν με χημικά τα χορταράκια στα νεκροταφεία. Να φυτέψουν γύρω-γύρω πολλά κυπαρίσσια, αλλά και θάμνους, λουλούδια, όχι τσιμέντο.

Θρησκευτική μεταρρύθμιση:
η ίδια η Μητρόπολη πρέπει να κάνει τα εξής:
--να μην έχουν μικρόφωνα και μεγάφωνα εντός των εκκλησιών. Στο άγιο όρος δεν υπάρχουν , ούτε παγκάρι με λεφτά, ούτε κεριά από πετρέλαιο. Μόνο λίγα μικρά γνήσια κεράκια από κηρύθρα.
--Να ανοίξουν όλα τα έρημα μοναστήρια ως ησυχαστήρια, χωρίς πολλές λειτουργίες. Νερό απ την πηγή, λιτό φαγητό, δωρεάν φιλοξενία.
--Η Μητρόπολη να πουλήσει όλα τα ακίνητα που έχει, και να ασχολείται κυρίως -ή και μόνο- με το φιλανθρωπικό έργο: δωρεάν συσσίτια, χορηγίες, υποτροφίες, γηροκομεία, βοήθεια στο σπίτι κλπ.


                      ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ  ΜΟΥΣΕΙΑ

Σε κάθε μεγάλη πόλη: Κυπαρισσία-Φιλιατρά-Γαργαλιάνους.
Μουσείο Κυπαρισσίας: στην παλαιά Εθνική Τράπεζα. Μέσα θα βάλουν τα χρυσάφια του Νέστορα, και άλλα πολλά ευρήματα που βρίσκονται  στο Μουσείο της Χώρας, Καλαμάτας, Πύλου, Αθήνας. Στο προαύλιο θα μεταφέρουμε αρχαίες κολώνες και μάρμαρα που είναι στον περιφραγμένο χώρο κάτω από το κάστρο.
Μουσείο πρέπει να γίνει και στα Φιλιατρά, και Γαργαλιάνους, από ευρήματα που τώρα βρίσκονται  στις αποθήκες των μουσείων Ολυμπίας, Καλαμάτας, Αθήνας.
Συν πολλά ευρήματα που έχουν ιδιώτες, και πρέπει να τα παραδώσουν , και θα πάρουν και χρήματα από τα εύρετρα.

Πινακοθήκες, με ζωγραφιές και φωτογραφίες σε κάθε πόλη και χωριό. Υπάρχουν δεκάδες ζωγράφοι της περιοχής, με χιλιάδες έργα .
 Άλλα Μουσεία: λαϊκής τέχνης,  γραμμοφώνων, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, μοντέρνας τέχνης, κλπ.


                                     ΘΕΑΤΡΑ !!!
Σε κάθε πόλη και χωριό του Δήμου. Μουσική, χορός, συναυλίες, άμεση δημοκρατία, θερινά σινεμά, θεατρικές παραστάσεις.
Κυπαρισσία: Υπάρχει μια καταπράσινη θεατρική πλαγιά, στο πάρκο της παραλίας, που λέγεται Μιχάλη Κατσαρού, κάτω από τα πεύκα.  Ένα άλλο, λίγα μέτρα δίπλα απ την πηγή του Διονύσου, Αη Λαγούδη, κάτω απ το Ξενοδοχείο. Ένα άλλο θεατράκι, 30 μέτρα νοτιοανατολικά του Αγ. Αντώνη. Και ένα σε κεντρικό σημείο, στην Βόρεια πλευρά της Πλατείας, εκεί που γέρνει.
Φιλιατρά: στην κεντρική Πλατεία, ένα δεύτερο στην Δεξαμενή, κι ένα άλλο στην κατηφόρα προς Λιμενάρι, παραλιακό.
Γαργαλιάνοι:  σε μια πλάγια, 200 μέτρα κάτω απ την πλατεία, όπου έχει και ωραία θέα. Και ένα άλλο στη Μαραθούπολη, όπου μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τα πολλά αρχαία μάρμαρα που έβγαλε το ναυάγιο στην παραλία.
Κοπανάκι: στην περιοχή ‘ρανταντούρου’, δίπλα στην πηγή, υπάρχει ήδη ένας πολύ μεγάλος θεατρικός χώρος.
----Όλα τα σχολεία αποκτούν το υπαίθριο θέατρό τους, αλλά και ένα κλειστό, για πρότυπες διδασκαλίες, και άλλες εκδηλώσεις.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Πρότυπο Δημοτικό Ραδιόφωνο, χωρίς διαφημίσεις, με μόνο ποιοτικά τραγούδια και μουσική. Πολλοί νέοι παραγωγοί εκπομπών, θα πάρουν το θάρρος να μιλούν σε ακροατήριο.
Ενημέρωση για αποφάσεις του Δ.Σ., για τοπικά νέα, πολιτιστικές και αθλητικές  εκδηλώσεις, και διακοπές νερού-δεη, κλπ.

Δανειστικές ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ
σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε μαγαζί εστιάσεως. Βιβλία από δεύτερο χέρι, που τώρα μουχλιάζουν στα σπίτια μας, τα χαρίζουμε για να τα διαβάζουν και άλλοι.

Εφημερίδα ΤΡΙΦΥΛΙΑ  --Είναι λάθος να υπάρχουν 3 καλαματιανές εφημερίδες στο Νομό. Μία απ αυτές , πρέπει να εκδίδεται στην  Τριφυλία, και να ξεπεράσει σε ποιότητα και σε πωλήσεις, ακόμα και τις καλαματιανές.
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ : ΤΡΙΦΥΛΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ
Να επιχορηγηθεί από το Δήμο, ώστε να βγαίνει κάθε μήνα, να έχει γραφεία και στις μεγάλες Πόλεις, να επανεκδοθούν όλα τα παλαιά τεύχη, με σκληρό εξώφυλλο, σαν βιβλίο.
Με κάθε τεύχος, να δίνεται ως δώρο και ένα βιβλίο Τριφύλιου Συγγραφέα.



ΣΧΟΛΕΙΑ   --Ο Δήμος αγοράζει 3 μικρά λεωφορειάκια 30 θέσεων, για καθημερινές εκδρομές που θα κάνει εκ περιτροπής κάθε τάξη σχολείου των 3 μεγάλων πόλεων. Επισκέψεις σε Μουσεία, Αρχαιολογικούς χώρους, διπλανές πόλεις, και χωριά του Δήμου.
--Τα κυλικεία των σχολείων προσφέρουν: φρούτα εποχής, ριγανάδα, ψωμοτύρι, τσάγια, ελαφρύ καφεδάκι, κι ένα μικρό ποτηράκι νερωμένο κρασί.
--Τα προαύλια των σχολείων να λειτουργούν το απόγευμα ως παιδότοποι, με παραδοσιακά παιχνίδια. Μίνι μπάσκετ, μίνι βόλεϋ, ποδόσφαιρο 5 επί 5.
--Τα ωραία πέτρινα σχολεία των χωριών , έρημα σήμερα, να ξανανοίξουν και να γίνουν πρότυπα σχολεία. Θα έρχονται οι μαθητές με λεωφορείο από την πόλη. Υπαίθριες διδασκαλίες, αλλά και στα διαλείμματα θα παίζουν  στην εξοχή.

Δημοτικές Κατασκηνώσεις
Ο Δήμος ας γίνει χορηγός και ας συντονίσει, ολοχρόνιες κατασκηνώσεις σε ωραία μέρη της περιοχής. Σε βουνό και θάλασσα. Να αγοραστούν  μεγάλες αδιάβροχες σκηνές από καραβόπανο, και να φτιαχτούν τουαλέτες και χώροι εστίασης.
Η επαφή των παιδιών με τη φύση και με το χώμα, είναι αναγκαία για να τα βοηθήσει να απεξαρτηθούν από την τηλεόραση, από τα πολλά βιβλία, και από το  internet.

                 ΓΙΟΡΤΕΣ και ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ
---Ο Δήμος οργανώνει και ανακοινώνει το μηνιαίο και εβδομαδιαίο Πολιτιστικό Πρόγραμμα, όπου περιλαμβάνονται όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου: συναυλίες, θέατρα, πανηγύρια, ομιλίες, αθλητισμός, κ.α.
---Οι απόκριες να κρατάνε ένα ολόκληρο μήνα. Με παραδοσιακά μασκαρέματα, αλευρώματα - νεροπίστολα - χαρτοπόλεμο, ελευθεροστομία, ‘εξ αμάξης’ και σατυρικά παραδοσιακά τραγούδια. Όχι  χημικά σπρέι, όχι δυτικό ‘βραζιλιάνικο’ καρναβάλι .
---Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Ισημερίες και Ηλιοστάσια, με παραδοσιακά τραγούδια, και όχι με ξενόφερτα ‘ντίσκο’
--Αγιατριαδός, Σταυρού, Αγίου Χαραλάμπους, Αγ Αθανασίου, κλπ, θρησκευτικές γιορτές με χριστιανική σεμνότητα, και δωρεάν φτωχικό φαγητό σε συσσίτια, χωρίς επισήμους, χωρίς πολιτικούς.
---Εθνικές εορτές και παρελάσεις, χωρίς παπάδες και δεσποτάδες, και χωρίς πολιτικούς ως επίσημους. Παραδοσιακές στολές, παραδοσιακά τραγούδια, παραδοσιακό δωρεάν γλέντι.
---Να οργανωθούν παραδοσιακοί σύλλογοι με καταγόμενους από κάθε περιοχή της Ελλάδας, ώστε να συναντώνται,  και να χορεύουν τα τραγούδια τους.
--Τα πανηγύρια πρέπει να αναβαθμιστούν: χωρίς πλαστικές καρέκλες, χωρίς πλαστικά ποτήρια, χωρίς μεγάφωνα. Να παίζουν αυθεντική παραδοσιακή μουσική, όχι ψευτονεοδημοτικά.
--Η Φιλαρμονική της κάθε πόλης, να γυρίζει τους δρόμους πολλές μέρες του χρόνου, όχι μόνο στα κάλαντα, και να παίζει δωρεάν.  
---Πολλά συγκροτήματα με ζωντανή μουσική, και σε πολλά σημεία πλανόδιοι μουσικοί, κι όποιος θέλει τους αφήνει κέρασμα.
-- Όλα τα μαγαζιά εστιάσεως να έχουν 1-2 μουσικά όργανα, και όταν κάποιος πελάτης ξέρει, και αν υπάρχει κέφι, να παίζει ζωντανή μουσική, ερασιτεχνικά, και δωρεάν, και  χωρίς μεγάφωνα .


ΑΓΟΡΑ
Βιοτεχνικό πάρκο εκτός πόλεων, όπου θα πάνε σιδεράδικα, συνεργεία αυτοκινήτων, ξυλουργεία, λιπάσματα και χημικά των γεωπόνων, ακόμα και βενζινάδικα.

Καταστήματα εστιάσεως:
---Δεν καπνίζουμε σε κλειστούς χώρους.
--Ένα μεγάλο τραπέζι γνωριμιών με σκαμνιά, μπορεί να αντικαταστήσει την ‘μπάρα’ με τα ‘σκαμπό’.
--Καθαρές τουαλέτες, ειδικώς για γυναίκες και παιδιά. Οι αντρικές να έχουν όρθια ουρητήρια.
--Μαγαζιά διαφόρων ειδών, ώστε να βγαίνουν όλοι έξω: σούπες, τσάγια, χορτοφαγία, ημερήσια ζωντανή ορχήστρα. Καφενείο με πολλές εφημερίδες και περιοδικά, για νόμιμους λαθραναγνώστες.
--Όλα τα μαγαζιά με βιβλιοθήκη, και με έργα ντόπιων συγγραφέων.
--Καφέ Άμεσης Δημοκρατίας. διαμορφώνονται θεατρικά οι καρέκλες, και ένας αναλαμβάνει να δίνει το λόγο στο καθένα για λίγο χρόνο, και διάλογοι, ψηφίσματα, κλπ.
--‘Μαγαζιά’ ως γραφεία συλλόγων, χωρίς φορολογία.
--Οι καλύτεροι μεζέδες είναι οι αρχαίοι ελληνικοί: λίγες ελίτσες, λαδάκι, τυράκι, σύκα, μύγδαλα, καρύδια, και φρούτα εποχής. Να καταργήσουμε τα εμφιαλωμένα αναψυκτικά.
--Ας αλλάξουν τα ξενικά κομπλεξικά ονόματα μαγαζιών, με  όμορφα αρχαιοελληνικά, και σε μικρές πινακίδες.
-- Τιμοκατάλογοι σε πολλές ξένες γλώσσες.



       ΠΛΑΤΕΙΕΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ - ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ
--Ελεύθερα για τους πεζούς.  Να διώξουν τα παράνομα κιόσκια των καφετεριών, και τις πραμάτειες των εμπορικών μαγαζιών .
--Να υπάρχει φυσική σκιά κάτω από δέντρα, ή λίγες ομπρέλες το καλοκαίρι. Όχι τηλεοράσεις στις πλατείες.! Όχι αυτοκίνητα γύρω απ τις Πλατείες.  
--Ξύλινες κούνιες, για να παίζουν τα παιδιά.
--Να κλείσουν τα περίπτερα, να γίνουν δανειστικές βιβλιοθήκες.
--Να αυξηθούν οι πεζόδρομοι, να μάθουμε να περπατάμε στην αγορά.  Η επέκταση των πεζοδρομίων επί των δρόμων, αποτρέπει το παράνομο παρκάρισμα, και δίνει χώρο στους πεζούς !!
--Οι χαλασμένες πλάκες πεζοδρομίου να αντικατασταθούν από ψηφιδωτά, ή μάρμαρο,  ή κεραμικό.



             ΤΑΞΙ  - ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ- ΠΟΔΗΛΑΤΑ
--Περιορίζουμε τα Ι.Χ., και αυξάνουμε την ποιότητα στις μαζικές μετακινήσεις: φτηνά μικρά λεωφορεία, με τακτικά δρομολόγια σε όλο το Δήμο. Και ‘πολυταξί’ : από ‘σμαρτ’, για έναν επιβάτη, έως και μεγάλα ταξί για 7 επιβάτες.
-- Ανακαίνιση στους  σταθμούς ΚΤΕΛ , οθόνη-πίνακας με πρόβλεψη δρομολογίων.
--Τουριστικό γραφείο, με καθημερινό φτηνό δρομολόγιο για Αθήνα. Τέλος το μονοπώλιο του κτελ!.
--Τοπικό λεωφορείο: κάτω Πόλη-άνω Πόλη Κυπαρισσίας, αντί να γεμίζει η άνω πλατεία με αυτοκίνητα.  Φτηνό λεωφορείο για τη λαϊκή αγορά στο Κοπανάκι κάθε Κυριακή, με επιστροφή.
---Καθώς θα υπάρχει πολιτιστική κίνηση σε όλες τις πόλεις και χωριά του Δήμου, θα πηγαίνουμε καθημερινά με το λεωφορείο. Δεν θα χρειάζεται να πάμε Καλαμάτα ή Αθήνα για διασκέδαση.

και πολλά Ποδήλατα… Ποδηλατόδρομοι, στην άκρη του εθνικού δρόμου, έξω απ τη λευκή γραμμή.  Και δεκάδες χωματόδρομοι στους ελαιώνες… Κάθε Κυριακή ‘μέρα ποδηλάτου’, και διοργάνωση βόλτας από τη μια πόλη στην άλλη.



                        ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ
 Νέα σωστή σήμανση σε όλους τους δρόμους του Δήμου.
--Περιορισμός της ταχύτητας στους εθνικούς δρόμους για να μειωθούν τα ατυχήματα. Όριο 20 χιλιόμετρα για μέσα στις πόλεις  ή κατοικημένες περιοχές. Ο κάθε πολίτης να μαλώνει όποιον τρέχει πολύ, σε περίπτωση κινδύνου να ενημερώνει  την Τροχαία.
Σημαδάκια 1 πόντου επί της ασφάλτου, με αντανακλαστικά.
Φωτεινός ψηφιακός μετρητής ταχύτητας, στις εισόδους των πόλεων.
Διαβάσεις πεζών, σε δεκάδες σημεία: σε πλατείες, έξω από σχολεία, νοσοκομεία, υπηρεσίες, κλπ για να μειώνουν ταχύτητα.
-Άσπρα βέλη επί του οδοστρώματος, που δείχνουν αν ο δρόμος είναι μονόδρομος ή διπλής κατευθύνσεως, αν στρίβει αριστερά ή δεξιά.
---Πολλά σήματα: ‘πεζοί’, και ‘προσοχή παίζουν παιδιά’.
---Να ιδρυθεί αυστηρή Δημοτική Αστυνομία, με  υπάλληλο από διπλανή πόλη, για να κόβει πρόστιμα για παράνομο παρκάρισμα .
Να συνεργάζονται με την Τροχαία για περίπτωση ηχορρύπανσης, και μεγάλης ταχύτητας . Η Τροχαία να πάρει το δίπλωμα από γονείς που πάνε βόλτα το μικρό παιδί με το μηχανάκι , και χωρίς κράνος!!

τέλος  το εμφιαλωμένο πλαστικό νερό!!!
Όλη η Τριφυλία έχει πολλές καθαρές πηγές.
Είναι λάθος που βάζουν χλώριο στο νερό που πίνουμε, με τη δικαιολογία πως δεν είναι καθαρό το δίκτυο. Να φτιαχτεί νέο δίκτυο με ανοξείδωτες σωλήνες, που να φέρνει το νερό πηγής στα σπίτια .
Μέχρι τότε, μπορούν να φέρουν με μια σωλήνα το νερό σε 2-3 σημεία κάθε πόλης, και να πηγαίνουμε εκεί να πιάνουμε νερό πηγής, κι έτσι θα καταργήσουμε τα πλαστικά εμφιαλωμένα νερά.
--Μέχρι τότε, ‘νερουλάδες’ πάνε στην πηγή και  φέρνουν το νερό στο σπίτι. Και το πληρώνουμε όσο το εμφιαλωμένο πλαστικό.
---Το νερό, ναι μεν η φύση το δίνει δωρεάν, αλλά πρέπει να το πληρώνουμε, για να το εκτιμάμε. Το καλοκαίρι να διπλασιάζεται η τιμή, τον χειμώνα σχεδόν δωρεάν.  Όμως δεν πρέπει να πληρώνουν ύδρευση τα χωριά που με τις πηγές τους υδρεύεται όλη η Πόλη.
--Μια ωραία ιδέα είναι, κάθε σπίτι να αποθηκεύει το δωρεάν βρόχινο νερό για πότισμα, πλυντήριο, λούσιμο, ή και πόσιμο.

Ενοποίηση Δημοτικών φόρων
Νερό, αποχέτευση, δημοτικός φωτισμός, φόροι καθαριότητας, πρέπει να ενοποιηθούν, να χωριστούν από το λογαριασμό της δεη, και να υπάρχουν 3 κατηγορίες: οι πλούσιοι, οι μεσαίοι, οι ‘φτωχοί’. (άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι, κλπ)

κίνητρα για αναβίωση των χωριών.
 ---Για να μην ερημώσουν τα χωριά, πρέπει η ζωή σε αυτά να γίνει φτηνή και ελκυστική...
Οι δημοτικοί φόροι,  πρέπει να έχουν διαβαθμίσεις, ανάλογα με τον πληθυσμό ενός χωριού.
Τα μικρά χωριά να πληρώνουν ένα μικρό ποσό, σχεδόν τζάμπα.
Τα μεσαία χωριά να πληρώνουν μέτρια.
Και όσοι μένουνε στις πόλεις να πληρώνουν ακριβά.

--- Αυτό πρέπει να εφαρμόσει και η Κυβέρνηση σε πανελλήνιο επίπεδο. (σε  δεη, φορολογία, κλπ.).

--Σήμερα είναι εφικτό να μένεις στο χωριό, με ρεύμα από τον ήλιο, νερό δωρεάν, και ωραία χωριάτικη ζωή, με όλες τις ανέσεις, και χωρίς κουτσομπολιό.. Όλοι θα πηγαίναμε να μείνουμε σ’ ένα χωριό, άμα είχε κόσμο, άμα είχε νεολαία....   
---Ένα μεγάλο ‘ευχαριστώ’ στους ευρωπαίους που μας βοήθησαν να ξεπεράσουμε το κόμπλεξ του χωριάτη…


            ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ   -- σκουπίδια τέλος!
 Για να μάθουμε να διαχωρίζουμε και να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας,  ο μόνος τρόπος είναι να συγκεντρωθούν πολλοί κάδοι μαζί, σε 2 ή 3  στεγασμένα σημεία κάθε πόλης, όχι σε κεντρικά σημεία! Τις πρώτες μέρες να επιτηρούνται από δημοτικούς υπαλλήλους. Έτσι, ο πολίτης που δεν έχει οικολογική συνείδηση, θα αναγκαστεί να περπατήσει ή να πάει με το αμάξι του να τα πετάξει , στους διαφορετικούς κάδους: πλαστικό, γυαλιά, χαρτικά, σίδερα, ξύλα, οργανικά, μπαταρίες, χαλκός, κλπ.
Ή ας τα μαζεύουν σπίτι τους, και ας πληρώσουν τον εργάτη να τα μεταφέρει στους κάδους…  Η φιλοσοφία είναι πως δεν είναι δουλειά του δήμου να μαζεύει τα σκουπίδια μας.., αλλά δικιά μας ευθύνη.
Πρόστιμα σε όποιον δεν διαχωρίζει τα σκουπίδια του, και σε όποιον τα πετάει οπουδήποτε.

  Από αυτά τα σημεία συγκέντρωσης σκουπιδιών, οι ρομά παίρνουν τα σίδερα και τα πάνε για ανακύκλωση, και διάφορες εταιρείες παίρνουν τα γυαλιά, πλαστικά, κλπ  Μόνον λίγα σκουπίδια, τα μη ανακυκλώσιμα, θα πηγαίνουν να ταφούν στην χωματερή.
---Σταδιακά θα μειώσουμε όλοι τα σκουπίδια μας, θα μειώσουμε δραστικά το πλαστικό , και θα καταργήσουμε τελείως το πλαστικό μιας χρήσεως (μπουκάλια, ποτήρια, σακούλες, πιάτα, κλπ.)

Τριφυλιακή κάνναβις
--Είμαστε πολύ τυχεροί που στις μέρες μας απελευθερώνεται το θαυματουργό φυτό της κάνναβης, το οποίο  ευδοκιμεί ιδιαιτέρως σε όλη την επαρχία Τριφυλίας. Υπάρχουν ακόμα οι αρχαίοι σπόροι…
Ας καλλιεργήσουμε οργανωμένα:  Κλωστική, Φαρμακευτική, και σύντομα, -όταν επιτραπεί-  , ευφορική κάνναβη.
Τα εισοδήματα θα είναι ίσως και περισσότερα απ’ το λάδι!!!

--Πρέπει όμως, πρώτα, να ξεπεράσουμε την αντίληψη πως η κάνναβη είναι μια ουσία του υποκόσμου, που την πουλούν λαθραία και παράνομα. Είναι ένα φάρμακο που το πίνουμε σε τσάι, με εντολή γιατρού, με μέτρο, οι ενήλικες. Και το πουλάμε ,όχι σε άλλους ανθρώπους, αλλά κατόπιν ποιοτικού ελέγχου, σε φαρμακευτικές εταιρείες, εσωτερικού και εξωτερικού.
 ---Μέχρι να ελευθερωθεί η ευφορική κάνναβη, όσοι καλλιεργούν 1 ή 2 φυτά, καλό είναι να έχουν χαρτί γιατρού, για να αποδείξουν πως είναι μόνο για προσωπική τους χρήση…




ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ
--- Δενδροφυτεύσεις απ’ όλα τα καρποφόρα δέντρα σε πεζοδρόμια , πεζοδρόμους, και πλατείες. Να βγάλουν σταδιακά τους ‘ροδίτικους φίκους’, ήταν λάθος που τους έβαλαν, και  χαλάνε τα πεζοδρόμια.
---Οι εργάτες του Δήμου να κλαδεύουν με χεροπρίονο, να μην πετσοκόβουν τα δέντρα με το αλυσοπρίονο.
---Να μην ξαναραντίσουν με ραουντάπ τα χορταράκια , ούτε στους δρόμους, ούτε στις πλατείες, ούτε στα χωράφια του καθενός.
--Να διαφυλάξουμε όλες τις αρχαίες ποικιλίες στα αμπέλια, κηπευτικά, κλπ.
--Να αφήσουν ελεύθερα τα πουλιά, έξω απ τα κλουβιά. Να μην ξαναγοράσουμε κοτόπουλα πτηνοτροφείου με ορμόνες, αλλά μόνο χωριάτικα. Να απαγορευτεί το κυνήγι πουλιών και λαγού.
Να προστατέψουμε τα σκατζοχέρια, και τις στεριανές χελώνες, να μην τις πατάνε με το αυτοκίνητο.
--Όλα τα ζώα περιφραγμένα στους ελαιώνες, ελευθέρας βοσκής. ήμερος ζωολογικός κήπος: άλογα-γαϊδούρια, κότες, γαλιά, πάπιες, χήνες αρνιά, κατσίκια, αγελάδες, κουνέλια, γουρούνια, να τα βλέπουν τα παιδιά.  Αντί να ραντίζουν για τα χορτάρια, ας αφήνουν τα ζώα να τα φάνε, και να τα λιπάρουν με τα κόπρανα.
--Να μην επιτρέψουν να έρθει τσίρκο με άγρα φυλακισμένα ζώα.
--Να απαγορευτεί η τράτα, καταστρέφει το βυθό και το γόνο. Να καταγγέλλουμε όσους ρίχνουν δυναμίτη στη θάλασσα.




                  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
 Ενημέρωση των Δημοτών για να γίνουν δωρητές αίματος, οργάνων του σώματος, και μυελού των οστών.
Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, δίκτυο εθελοντών που να προσφέρουν βοήθεια στο σπίτι σε έχοντες ανάγκη.
Συσσίτια από το Δήμο με φτωχικό δωρεάν φαγητό σε όποιον έχει ανάγκη. Δεν πετάμε φαγητό, το δίνουμε στο Δήμο να το δώσει δωρεάν.  Δεν πετάμε ρούχα-παπούτσια ,ούτε τα αφήνουμε δίπλα από τους κάδους. Τα δίνουμε στο Δήμο να τα δωρίσει.
--- Η κοινωνική αλληλεγγύη δεν δίνεται μόνο σε θρησκευόμενους, ούτε μόνο σε ορθόδοξους, ούτε μόνο σε Έλληνες.  Αλλά σε όποιον άνθρωπο βρίσκεται στην περιοχή μας … Διακριτικά, και χωρίς να δεχόμαστε ‘ευχαριστώ’, ούτε και να ζητάμε ψήφους… (γιατί γινότανε κι αυτό στο παρελθόν...)





                           ΕΛΙΕΣ και ΛΑΔΙ
  Για να αυξηθεί η ποιότητά  και η τιμή, πρέπει να γίνουν τα εξής:
1. --Εκστρατεία για να πάψουμε να χρησιμοποιούμε σπορέλαια για την μαγειρική - ζαχαροπλαστική. Τηγανητές πατάτες μόνο σε ελαιόλαδο.
2. --Καφενεία και ταβέρνες κερνούν 3-5 ελίτσες ως βασικό συνοδευτικό μεζέ για κάθετί. Τα ξενοδοχεία κερνούν ένα μικρό μπουκαλάκι με λάδι της περιοχής. Φοιτητές της Τριφυλίας σε άλλα μέρη, βγάζουν το χαρτζιλίκι τους πουλώντας παρθένο λάδι από εδώ.
3. --Δεν ραντίζουμε τα χωράφια με ζιζανιοκτόνα, περιορίζουμε τον ψεκασμό για το δάκο, βάζουμε μόνο δακοπαγίδες. Δεν παραποτίζουμε τις ελιές, δεν τις παρακλαδεύουμε. Τις αφήσουμε να γίνουν δίπατες.
---Φυτεύουμε ανάμεσα στις ελιές, και ροδιές, συκιές, βοηθούν στην καταπολέμηση των εντόμων. Δεν καίμε τα κλαριά στα χωράφια, τα κάνουμε δεμάτια για προσάναμμα για τα τζάκια.
--Μικρότερα σακιά, 25 κιλά, να τα σηκώνουμε πιο εύκολα .
--Τα λιόζουμα αραιωμένα με νερό τα ρίχνουν στα χωράφια. Να καταργηθούν τα πυρηνελαιουργεία. Ο πυρήνας τροφή για γουρούνια.
--Ένωση ελαιουργείων ώστε να πουλούν σε καλύτερη τιμή ασφαλείας.  ---Η λαδιά, στο μέλλον θα γίνει δίμηνη πάνδημη γιορτή, με τραγούδια και γλέντια.  Όλοι οι πολίτες θα κάνουμε 1-2 δωρεάν μεροκάματα στα χωράφια, βοηθώντας τους κανονικούς εργάτες.

Πευκοδάσος Ελαίας (μπούζι)
Να οργανωθεί ως Δημοτικό ανοιχτό ‘κάμπιγκ’, για ολοχρόνιες κατασκηνώσεις , με χιλιάδες επισκέπτες από Ελλάδα και εξωτερικό.
  Τουαλέτες κάθε 300 μέτρα, μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα, δενδροφύτευση σε όλα τα χέρσα σημεία. Στο μέλλον θα πηγαίνουμε εκεί με το τραινάκι, και εκδρομές τα σχολεία.
 Παράλληλα, ας χτίσει και 1 μικρό σπιτάκι ο εφοπλιστής Παπάς, να απολαμβάνει τις γλυκές καλοκαιρινές βραδιές, και ας δωρίσει το υπόλοιπο στο Δήμο, αφού δεν επιτρέπεται να χτίσει βίλες…

Νήσος Πρώτη Το μόνο νησί της Τριφυλίας, πρέπει να γίνει επισκέψιμο, με τακτική συγκοινωνία με τη Μάραθο. Να λειτουργεί μόνιμα το Μοναστήρι, δωρεάν φιλοξενία, και περίπατοι στο νησί.

Ορεινά καταφύγια Ο Δήμος, σε συνεργασία με ορειβατικούς συλλόγους, μπορεί να επιδοτήσει για να φτιαχτούν μικρά καταφύγια στα όμορφα βουνά., καθαρισμός στα μονοπάτια.

Οργανωμένες πλαζ γυμνιστών σε απόμερες παραλίες του Δήμου.





                 ό μ ο ρ φ ε ς    π ό λ ε ι ς

---Στην κεντρική Πλατεία  σε Φιλιατρά-Γαργαλιάνους-Κυπαρισσία, μόνιμο τουριστικό γραφείο υποδοχής. Γραφείο-φιλοξενίας. Γλωσσομαθείς υπάλληλοι, κέρασμα λαδομπούκι, ελιές, και λίγο τσιπουράκι, και χάρτης της πόλης και της περιοχής.
 Ο γλωσσομαθής υπάλληλος ενημερώνει τους ξένους για τα αξιοθέατα, και πώς να πάνε, για τα ξενοδοχεία , τα εστιατόρια, κλπ
  Το βιβλιαράκι με τα αξιοθέατα να μην είναι διαφημιστικό , αλλά αντικειμενικό για όλες τις πόλεις , και για όλα τα καταστήματα.
--Μεγάλος οριζόντιος ανάγλυφος χάρτης της κάθε Πόλης, και όλου του Δήμου.
--Μεγάλοι πίνακες ανακοινώσεων, σε κεντρικά σημεία των πόλεων, και σε καταστήματα εστιάσεως. Τέλος πια να κολλάνε αφίσες πάνω στις κολώνες!. Να απαγορευτεί  να κολλάνε κηδειόχαρτα και μνημόσυνα!!.
--Πινακίδες που να δείχνουν πού είναι το Νοσοκομείο, το Δημαρχείο, η Αστυνομία, κλπ.
 Να αφαιρέσουν τις εμπορικές πινακίδες καταστημάτων.

● ● ●   Και μια πρωτοποριακή ιδέα,  με πολύ μέλλον…
Να βάλουν σε κεντρικά σημεία, 24ωρα ηλιακά ρολόγια, με έναν μεγάλο δείκτη που δείχνει που είναι κάθε στιγμή ο Ήλιος!!! Μόνο και μόνο αυτή η καινοτομία , μπορεί να διπλασιάσει τον τουρισμό. Είναι κάτι που αργότερα θα γίνει και παγκόσμια.    
   Παράλληλα, μπορούν πολλά καταστήματα εστιάσεως να βάλουν ένα τέτοιο ρολόι στον τοίχο, προς Νότο.

●  --Να τεθεί σε δημοψήφισμα αν αφαιρεθεί ο ψευτοπύργος του Άιφελ στα Φιλιατρά. Είναι λάθος να μιμούμαστε τους παριζιάνους.
 --Μαρμάρινη Στήλη στην Πλατεία κάθε Πόλης, με τα ονόματα που είχαν οι  3 αρχαίοι Τριφύλιοι Ολυμπιονίκες.
--Κάθε σπίτι με τον αριθμό του, κάθε σταυροδρόμι με τα ονόματα των δρόμων. Νέα ονόματα σε πολλούς δρόμους και σοκάκια που δεν έχουν. Ονοματοδοσία και ταμπέλες σε όλους τους αγροτικούς δρόμους, και με χιλιομετρικές αποστάσεις..
--Πολλά αγάλματα σε πεζοδρόμους και Πλατείες.
--Περιστερεώνες σε κεντρικές πλατείες και καμπαναριά.
--Ξύλινα και μαρμάρινα παγκάκια, για να ξεκουράζονται οι πεζοί, χωρίς να είναι ανάγκη να παραγγείλουν σε μαγαζί.
--Σε πολλά κεντρικά σημεία , στις πόλεις και στα χωριά, να υπάρχουν καλαίσθητες υδρίες= βρύσες για όλους. Να μπορεί ο πεζός να νίβεται, να πίνει λίγο, να πλένει τα χέρια του.
--Φωτισμός από φωτοβολταϊκά, σε κάθε δρομάκι, σε κάθε σταυροδρόμι, ακόμα και σε αγροτικούς δρόμους
--Να γίνουμε η πρώτη πόλη παγκοσμίως χωρίς πλαστικές καρέκλες. Να μην δίνει άδεια ο δήμος για καθίσματα σε υπαίθριο χώρο, αν έχουν πλαστικές καρέκλες.
--Να επεκταθεί το σχέδιο πόλεων , και να μπορεί να χτίσει κάποιος ένα μικρό σπιτάκι ακόμα κι αν έχει 2 στρέμματα. ώστε να αποσυμφορηθούν οι πόλεις. Του αρκούν για να είναι αυτόνομος: με τον λαχανόκηπό του, και το κοτέτσι του.
παιδότοπος στον ελαιώνα! Λίγο έξω από την πόλη, μερικά στρέμματα  με ελιές διαμορφώνονται κατάλληλα ως ανοιχτός παιδότοπος για παραδοσιακά παιχνίδια. Κρυφτό, κυνηγητό, σκοινάκι, κούνιες, γυαλένιες, χαρταετός, κλπ. κλπ..
Νηπιαγωγοί, γυμναστές, ψωμοτύρι και φρούτα.

                            Δ Ι Α Φ Η Μ Ι Σ Η
1. --Αποστέλλεται φυλλάδιο, σε όλα τα Γυμνάσια-Λύκεια , Ελλάδος και Ευρώπης, με τα αξιοθέατα της Τριφυλίας και της ευρύτερης περιοχής: Ολύμπια, Ναός Επικούρειου Απόλλωνα, Νέδα, Αρχαία Μεσσήνη, Ανάκτορο Νέστορα, Πύλος, Μουσείο Ηλιόπουλου, Λουτρά Καγιάφα, Πολυλίμνιο, Χριστιάνοι, Περιστεριά, ατέλειωτες παραλίες, και δεκάδες χωριά, ώστε να κάνουν εδώ τις εκδρομές τους.   Θα έρχονται εδώ, για το ωραίο κλίμα, και κάθε μέρα θα κάνουν μια μικρή εκδρομή τριγύρω.
2. --Με συντονισμό του Δήμου, να συλλεχθεί υλικό και να συνταχθεί από Φιλολόγους, βιβλίο με την πλήρη μυθολογία-ιστορία- και γεωγραφία της Τριφυλίας. Στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Να διδάσκεται και στα σχολεία.
  Να αποσταλεί σε κάθε ξενιτεμένο Τριφύλιο, με πρόσκληση να ξαναγυρίσει.
3. --Αδελφοποίηση με χωριά της Καλαβρίας, και με το Metaponto της Ν. Ιταλίας, όπου ζουν χιλιάδες Τριφύλιοι, μακρινοί συγγενείς μας.   Θα μας μαθαίνουν τις ωραίες μελωδίες τους που κρατούν από την αρχαιότητα ,αλλά εμείς τις χάσαμε λόγω τουρκοκρατίας.
Και μεις θα τους μαθαίνουμε την νεοελληνική γλώσσα, και άλλους δικούς μας χορούς.

           ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ σε ηλεκτρική ΕΝΕΡΓΕΙΑ
---Καθώς έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια απ’ όλη την Ελλάδα, πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, και να γίνουμε αυτόνομοι σε ηλεκτρική ενέργεια.
 Επειδή όμως είναι κακόγουστο να έχει το κάθε σπίτι ηλιοσυλλέκτες, υπάρχει μια έξυπνη λύση:  σε μια κοίλη έκταση 2-3 στρεμμάτων, εκτός πόλεως, να βάλουν εκατοντάδες κάτοπτρα (καθρέφτες), σαν τεράστιο αμφιθέατρο, και να συγκεντρώνουν τις ακτίνες του ήλιου στο κέντρο, κινώντας δωρεάν μια μεγάλη ατμογεννήτρια… Φτηνό ρεύμα για ολόκληρη την πόλη.
 Είναι το γνωστό σχέδιο Αρχιμήδης, που έχει εφαρμοστεί σε πόλεις του εξωτερικού με τεράστια επιτυχία..

--Αλλά υπάρχει και η αιολική ενέργεια, χρήσιμη κυρίως για τις νύχτες, που δεν έχουμε ήλιο. Όλα τα παραθαλάσσια κτίσματα μπορούν να γίνουν αυτόνομα σε ρεύμα, μόνο και μόνο από το θαλασσινό αεράκι.
--- Αν συνδυάσουμε ηλιακή και αιολική ενέργεια, με ηλεκτρικά οχήματα,  τότε δεν θα έχουμε ανάγκη το πετρέλαιο!!!.

             Α Υ Τ Ο Ν Ο Μ Ο Ι       Γ Ε Ν Ι Κ Ω Σ …

 Για να γίνεις πραγματικά αυτο-νομος, δηλαδή για να μπορείς να βγάζεις νόμους μόνος σου, πρέπει , εκτός από φιλελεύθερο πνεύμα και μυαλό, να έχεις και αυτονομία σε διάφορα υλικά αγαθά:
 νερό, φως, τρόφιμα, στέγη, ένδυση, υγεία, ηλεκτρική ενέργεια, και βεβαίως χρήμα….
 Η περιοχή μας έχει απ όλα !!!
 Πόσο τυχεροί που είμαστε!!!
 Το μόνο που λείπει είναι η συνεργασία, η οργάνωση,  η αλληλοβοήθεια, το κοινοτικό πνεύμα ...

Αν κάνουμε  όσα προτείνει το παρόν φυλλάδιο, θα έχουμε διπλάσιο μόνιμο πληθυσμό, και πολλαπλάσιο ολοχρόνιο τουρισμό.
 Η αυτονομία σε αγαθά , και η πληθώρα σε αξιόλογους ανθρώπους, θα μπορέσουν να φέρουν μια γενικότερη -μερική- αυτονόμηση του Δήμου Τριφυλίας.

----Αλλά ας κάνουμε μια παρένθεση, ας εξετάσουμε την ιστορία αυτού του τόπου, που μας προστάζει να γίνουμε αυτόνομοι…







                    ο τόπος ,  και η ενέργειά του

 Έχουμε το καλύτερο, το πιο γλυκό κλίμα του κόσμου.
Την καλύτερη τοποθεσία, με βουνό και θάλασσα. Ο καιρός είναι πάντα καλύτερος απ αυτόν που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.
Οι ντόπιοι εδώ, ονομάζουν τον τόπο, «γη της επαγγελίας».
Αυτό κρατά από την αρχαιότητα, επί Νέστορος την έλεγαν: γη των μακάρων  = ‘παράδεισο’.

 Η μεγαλύτερη αμμουδερή παραλία της Μεσογείου, 60 χιλιόμετρα, και η ομορφότερη του κόσμου.
 Η Νέδα με τους καταρράκτες της, το μόνο θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας. Δίπλα απ τις πηγές της ξεκινά  και ο ‘αδελφός’ της, ο Νέδων της Καλαμάτας.
Τα πιο όμορφα ορεινά χωριά, με πλούσια ιστορία.

 Η πιο πυκνοφυτεμένη σε ελιές περιοχή της γης! Πολλές αιωνόβιες, και μερικές 2 χιλιετιών και πάνω.
Η ποιότητα του λαδιού είναι κι αυτή η καλύτερη.
Η πιό πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Μπορούν να ευδοκιμήσουν σχεδόν όλα τα φυτά της γης, και να ζήσουν σχεδόν όλα τα ζώα.
Σε πολλά σημεία του Κυπαρισσιακού κόλπου υπάρχει  πετρέλαιο, αλλά δεν το έχουμε ανάγκη, αν εκμεταλλευτούμε ήλιο και αέρα.

 Οι μακροβιότεροι άνθρωποι του κόσμου, σύμφωνα με στατιστικές έρευνες. Οι πιο αρρενωποί άντρες και οι πιο θηλυκές γυναίκες. Κι η αιτία είναι …το λάδι.

Εδώ, όπως είναι φυσικό και επόμενο, υπάρχει και η πιο πλούσια ιστορία.  Στο παλάτι του Νέστορος, στη Χώρα, βρέθηκαν πλάκες με την αρχαιότερη ελληνική γραφή, τη γραμμική Β΄.

 Εδώ όμως έγιναν και οι περισσότεροι πόλεμοι…
Έχουν έρθει ως κατακτητές , ούκ ολίγοι… Δεκάδες διαφορετικές φυλές. Η γη είναι ποτισμένη με ποτάμια αίμα ανά τους αιώνες.  Οι Τριφύλιοι πολεμιστές ήταν πάντα φημισμένοι και μεγάλοι ήρωες.

Τα τελευταία 70 χρόνια  ειρήνης και ελευθερίας που ζούμε, είχαν να γίνουν από την εποχή του Νέστορα, πριν κατεβούν οι Δωριείς…

Όμως, λόγω του τελευταίου πολέμου, και του άγριου εμφύλιου, το ‘κλίμα’ παραμένει ακόμα βαρύ, εχθρικό. Αργούμε να περάσουμε στα καλά της ειρήνης.

Λόγω των πολλών κατακτητών, τρέχει στις φλέβες μας αίμα από διάφορες φυλές, φτιάχνοντας –τί τραγική ειρωνεία- , ένα εξαίρετο μείγμα χαρισμάτων, τον  ‘Τριφύλιο’

 Από πάντα η Τριφυλία είχε μέτοικους από 3 μέρη: από Ορεινή Τριφυλία, από Ολυμπία, και από Αρκαδία. Δείχνει κι αυτό την θαυμαστή πολυσυλλεκτικότητα του Τριφύλιου. Αυτή που σφραγίζεται με την ιδιαίτερη αύρα της περιοχής. Αυτή που κάνει και τους ‘κομήτες’, κανονικούς Τριφύλιους με το πέρασμα του χρόνου.

Η έχθρα, και ο εγωισμός των ανθρώπων της περιοχής, δεν υπάρχει σε άλλο μέρος…!  Η εξυπνάδα και η πονηράδα μαζί!
Ο καθένας μας θεωρεί όλους τους άλλους τουλάχιστον ‘βλάκες’. Είναι όλοι τους τσακωμένοι, χειρότεροι από μανιάτες και από κρητικούς. Οι βρισιές που λένε εδώ,-ακόμα και για θεούς, ξεπερνάνε αυτές της Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Πύργου και Πάτρας.

Η μόνη περιοχή της Ελλάδας με τα λιγότερα έθιμα, με τη λιγότερη πολιτιστική κίνηση, με τα λιγότερα μοναστήρια, κι αυτά ημιέρημα. Και φταίει η τουρκοκρατία, που εδώ ήταν πιο σκληρή, και πιο μόνιμη από αλλού, λόγω του ωραίου κλίματος.
 Η ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση, φαίνεται και στην απότομη, άχρωμη και …σταράτη προφορά που έχει η γλώσσα της περιοχής. Μοιάζει με  της Πελοποννήσου, μα διαφορετική από άλλα μέρη της Ελλάδας..


  Από τα χωριά και τις πόλεις της Τριφυλίας, κατάγονταν χιλιάδες ήρωες του 21 και του 40.
 Αλλά και χιλιάδες πετυχημένοι άνθρωποι: στις τέχνες, τις επιστήμες, την πολιτική, τις επιχειρήσεις.
Δεν είναι μόνο ο σκηνοθέτης Αγγελόπουλος (Αμπελιώνα), ο Πρωθυπουργός Σωτηρόπολος (Φιλιατρά), ο φιλιατρινός  Μπρουμίδης που ζωγράφισε το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, ο Γαργαλιανιώτης Αντιπρόεδρος Αμερικής Άγκνιου, ο Πατριάρχης Ιεροσυλύμων Θεόφιλος ,  ο Ραυτοπουλαίος αστροναύτης Νικ. Χαλικόπουλος, και ο Τομ Κουτσαντώνης, υπερυπουργός της Αυστραλίας, κλπ. κλπ. κλπ. Ο κατάλογος δεν έχει τέλος...
Χιλιάδες Τριφύλιοι, που έχουν πετύχει σε χιλιάδες τομείς.
Δεν τους χωρούσε ο τόπος, δεν χωρούσε τόση ενέργεια, κι έφυγαν…
Τους περισσότερους δεν τους γνωρίζουμε καν, είναι αφανείς…







              Μ υ θ ο λ ο γ ί α    - Ι σ τ ο ρ ί α
Αρκαδία, η γενέτειρα των Θεών.
Οι πιο πολλοί απ τους Θεούς γεννήθηκαν εδώ, ήταν εφευρήματα των αρχαίων  Αρκάδων. Και πρώτα-πρώτα, στην ορεινή Τριφυλία, προς Αρκαδία, γεννήθηκε ο πατέρας Θεών και ανθρώπων, ο Δίας, στο Λύκαιο όρος. Πρωτολούστηκε στις πηγές της Νέδας, και τον μεγάλωσαν οι νύμφες.
Λίγο δίπλα γεννήθηκε ο ‘διάβολος’, δηλαδή ο θεός Πάνας, αυτός ο τραγοπόδαρος με την ουρά του. Υπάρχει και σήμερα χωριό Παν στην Αρκαδία. Τα αρχαία χρόνια είχε κοπεί νόμισμα με τον Δία, και τον Πάνα στην άλλη πλευρά. Γεννήθηκαν επίσης, κατά τη Μυθολογία, η Άρτεμις, η Αθηνά, η Ήρα, ο Ερμής, ο Ασκληπιός.
 Αρκάδες, το αρχαιότερο ελληνικό φύλο, οι αυτόχθονες γνήσιοι ‘προσέλληνοι’ Πελοποννήσιοι. Η Λυκόσουρα, η αρχαιότερη πόλη, ο Πελασγός ο αρχαιότερος κάτοικός της.
Αρκάδες, λίγο ή πολύ, είναι οι μισοί Τριφύλιοι.
Ο καλύτερος και αρχαιότερος πολιτισμός, έγινε κι αυτός στην περιοχή μας , επί Νέστορος.
  Η ομηρική ‘αμμουδερή Πύλος’, δεν είναι η σημερινή Πύλος, δεν είναι μία Πόλις, αλλά όλη η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου, νότια του Αλφειού, δηλαδή η Ολυμπία και Τριφυλία.

απόγονοι του Νέστορα
Πατέρας του Νέστορα ήταν ο Νηλέας, όλη η γενιά τους λέγονται Νηλείδες, και έφτιαξαν θαυμαστό πολιτισμό. Δεν είναι τυχαίο που οι απόγονοι του ‘Βασιλέως’ Νέστορος και της σεμνής γυναίκας του Ευρυδίκης, πήγαν σ’ όλον τον τότε κόσμο, με πρώτο σταθμό την Αθήνα, και έδωσαν τα φώτα του πολιτισμού και της δημοκρατίας. Γιατί, ο ίδιος ο Νέστωρ, δεν ήταν τύραννος-βασιλιάς, αλλά δημοκρατικός ηγέτης που εκλεγόταν ‘δια βοής’…             
 Ο μέγας Πλάτωνας, (ιδρυτής της Ακαδημίας, που ήταν το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του κόσμου για 9 αιώνες), ο Αλκιβιάδης, ο Κόδρος (παλιός βασιλιάς της Αθήνας, 11ος αι π.χ.), ο Θεμιστοκλής, ο Ηράκλειτος ο Εφέσιος, απόγονος του Κόδρου, ο σοφός Νομοθέτης Σόλων, ο Κλεισθένης –βεβαίως- που εφεύρε την Δημοκρατία, και ο Περικλής που εκλεγόταν για 16 συνεχείς φορές στρατηγός (σαν πρωθυπουργός), αλλά και εκατοντάδες άλλοι φιλόσοφοι και μεταρρυθμιστές, όλοι αυτοί κατάγονταν από την Αρχαία Πύλο, από το γένος των Αλκμεονιδών, από τον Αλκμέονα, απόγονο του Νέστορα.   Όλοι κατάγονταν από την Τριφυλία!!!

                                  Α π ο ι κ ί ε ς
 Από εδώ πρωτοξεκίνησαν, λόγω τοποθεσίας, οι πρώτες αποικίες στην Ν. Ιταλία και Σικελία, που βρίσκονται στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Πελοπόννησο. Αν πάρεις το καράβι από τον Κυπαρισσιακό κόλπο, σε εποχές ισημερίας, Μάρτιο-Απρίλη ή Σεπτέμβρη-Οκτώβρη , και αν τραβήξεις ακριβώς εκεί που δύει ο ήλιος, φτάνεις σε 2 μέρες στο Μεταπόντιο, που ήταν από τις πρώτες αποικίες του πολιτισμού προς τη Δύση. Το Μεταπόντιο, ήταν αποικία της αρχαίας Πύλου, περίπου το 630. π.χ
 Δεκάδες άλλες πόλεις της Ν. Ιταλίας ήταν αποικίες Πυλίων και Μεσσηνίων. Και δεν είναι τυχαίο που μιλούν ακόμα ‘σπαστά’ ελληνικά, παρά τις τόσες διώξεις από την καθολική εκκλησία, από τους σταυροφόρους, τους Φράγκους, τους Γότθους, κλπ..
Και δεν είχαν πάει μόνο από τον 8ο αι, αλλά και πολύ νωρίτερα, από τον Μυκηναϊκό Πολιτισμό, 11-13 αι. , ίσως και παλαιότερα…
 Δεν είναι τυχαίο πως μοιάζουμε εξωτερικά με τους Ν. Ιταλούς και τους Σικελούς. Και πως η ‘μαφία’, -η αυτοδιοικούμενη κοινωνία- υπάρχει ακόμα εκεί. Βεβαίως πολύ παραλλαγμένη από την έννοια που είχε η αυτόνομη αυτοδιοικούμενη πολιτεία στην αρχαία Ελλάδα. Βασιζόταν από τότε στα πρότυπα της οικογένειας (μικρής και μεγάλης), και αρχικώς είχε ιερό σκοπό, έκανε αγαθοεργίες, και έλυνε δίκαια τις τυχόν διαφορές.  Μετά εκφυλίστηκε…
  Παρόμοιες αποικίες έγιναν από Μεσσήνιους και Μανιάτες στην Ισπανία, στην περιοχή των Βάσκων, στην Κορσική, στη Γαλατία της Γαλλίας , στην Ιρλανδία και αλλού. Δεν είναι τυχαίο που το d.n.a. των Ελλήνων, Νότιων Ιταλών, Νότιων Γάλλων και Γαλατών, Βάσκων, Ιρλανδών, κλπ, είναι πολύ παρόμοιο. Κι ούτε είναι τυχαία η ιδιαίτερη επαναστατικότητά τους και η τάση τους για αυτονομία.
Το περιοδικό ‘αστεριξ’ εξυμνεί αυτήν την επαναστατικότητα των ανυπότακτων Γαλατών.
Ο Χίτλερ το 1937 ισοπέδωσε με βομβαρδισμούς την μικρή βάσκικη πόλη Γκερνίκα, ακριβώς γι αυτήν την επαναστατικότητά της.
 Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός που μεταλαμπαδεύτηκε στην Ν. Ιταλία, κράτησε εκεί μια μικρή φλογίτσα στο μακρύ σκοτάδι του Μεσαίωνα. Αρκούσε αυτή η φλόγα, μαζί με άλλους Έλληνες που έφυγαν από την Πόλη τον 13, 14ο και 15ο αι , ώστε να γίνει η ‘αναγέννηση’ ο ‘διαφωτισμός’ και να συνεχίσει την πορεία του ο πολιτισμός προς την δυτική Ευρώπη, έστω και νοθευμένος…

                       η Επανάσταση του 1834
 Λίγοι γνωρίζουν την ‘Μεσσηνιακή’ αλλά στην ουσία Τριφυλιακή Επανάσταση του 1834. Λίγα χρόνια μετά την επανάσταση του 21, και τις καταστροφές από τον Ιμπραήμ το 1825, ήρθαν οι Γερμανοί Βαβαροί με τον Όθωνα και την Αντιβασιλεία, για να κυβερνήσουν την δυσκολοκυβέρνητη χώρα. Επέβαλαν πολλούς φόρους, ήθελαν από την πρωτεύουσα να ελέγχουν όλες τις επαρχίες. Φυλάκισαν τον …Κολοκοτρώνη και άλλους απείθαρχους, ήθελαν σιγά-σιγά να μας κάνουν με το ζόρι  Ευρωπαίους…, όπως και τώρα θέλουν…

  Επαναστάτησαν, όμως τότε, -ποιός άλλος-? οι  Τριφύλιοι Ντρέδες, και μπήκαν στην Κυπαρισσία, έπιασαν όλους τους άρχοντες αιχμάλωτους, και τους πήγαν στο Άνω Ψάρι. Ζητούσαν την αποφυλάκιση του Κολοκοτρώνη, και μεγάλη μείωση των φόρων.  Τότε ο βασιλιάς έστειλε πολύ στρατό για να την καταστείλει. Σκότωσαν πολλούς ήρωες, και τον αρχιεπαναστάτη Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Και τιμώρησαν την Κυπαρισσία, μεταφέροντας την πρωτεύουσα του Νομού από την Κυπαρισσία που ήταν για αιώνες,  στην Καλαμάτα, αν και ήταν τότε μικρότερη πόλη από την Αρκαδιά.


Είναι -λένε- η πρώτη κοινωνική επανάσταση σ’ όλη την Ευρώπη…

Και προετοίμασε το έδαφος για το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα, που έγινε λίγα χρόνια μετά, το 1843,  και περιόριζε τις εξουσίες του Βασιλιά, και άνοιγε το δρόμο για τη Δημοκρατία.
Και η επανάσταση του 21, και του 34, ξεκίνησαν από την Τριφυλία..



Ποιά είναι όμως, η σύγχρονη επανάσταση???
Σήμερα δεν χρειάζονται  μπιστόλια και κανόνια…
Αλλά επιστροφή στα χωριά, και αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Λιτή ζωή, αλλά ποιοτική, και με πολλή διασκέδαση.
Προστασία του περιβάλλοντος, αυτονομία στα βασικά αγαθά, κεράσματα και συσσίτια, αλληλοβοήθεια.
Μείωση ωρών εργασίας σε 6,5,4,3,  και μηδενισμός της ανεργίας.

Θα ξαναγυρίσουν οι ξενιτεμένοι από το εξωτερικό , κι απ την Αθήνα.  Θα γίνουμε τοπικιστές και χωριάτες, με την καλή έννοια.
 Σταδιακά, θα γίνουμε αυτόνομοι πολίτες , στις αυτόνομες πόλεις μας. Έρχεται η ώρα να γίνει η Αυτόνομη Τριφυλία, ο 53ος  Νομός της Ελλάδας!!! Τότε που θα προστεθεί και η Ολυμπία…
  Θα ξαναγίνει αυτόνομη, όπως ήταν τόσους αιώνες…
              




      Image
       Ελιά με διάμετρο 6-7 μέτρα, ηλικίας 20 αιώνων και παραπάνω.
       Από τις αρχαιότερες στον κόσμο.
       Βρίσκεται στην Αυτόνομη Τριφυλία…!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου