theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΕΊΝΑΙ Η ΔΙΖΩΝΙΚΗ, ΔΙΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΔΔΟ) ΜΕ ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΣΤΟΥΣ Ε/Κ & Τ/Κ

Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε χθες στην "Πρωινή" 
αφού έγινε πριν η ...ημερολογιακή ανασύνταξη 
       Σήμερα, 9-7-19, γίνεται η περιλάλητη συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Ακιντζί και είναι κρίσιμη και καθοριστική, καθότι είναι καταληκτική και έχει καθορισθεί να είναι ουσιαστική αποφεύγοντας τις ατέρμονες διαδικασίες. Και επιπλέον η περίπτωση αποτυχίας της θα έχει αμετάκλητες συνέπειες για την περαιτέρω  εξέλιξη του νησιού. Η θα επιτευχθεί συμφωνία για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία (ΔΔΟ), που και οι δυο πλευρές εξαγγέλλουν με τις όποιες διαφορές διακυβέρνησης ή η κάθε πλευρά θα χαράξει δική της πορεία μια και το «status quo” δεν είναι βιώσιμο κατά τον γ.γ του ΟΗΕ. Αντόνιο Γκουτέρες.
       Η όλη κατάσταση  είναι αρκετά θολή και περίπλοκη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα τελευταία [καθορισμός ΑΟΖ, ενεργειακό με όλα τα σχετικά, επεμβάσεις της Τουρκίας, συμφωνίες Κύπρου με άλλα όμορα κράτη κτ.λ.].
Πάντως τα κύρια δεδομένα είναι:
Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αέριο στη κυπρο
     - Το περιβόητο ναυάγιο στην τριμερή σύσκεψη [Αναστασιάδη- Ακιντζί  και γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες] του 2017 στο Κράν Μαντανά και ό,τι επακολούθησε τα δυο τελευταία χρόνια. Ο μεν Αναστασιάδης αμφισβητεί μέχρι αρνήσεως τα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες ως οδηγού της διαπραγμάτευσης ο δε Ακιντζί αντίθετα τα αποδέχεται.
   - Τα μεγάλα εμπόδια, αντιπαλότητες και εμφανείς αντιθέσεις των δυο πλευρών για την επιδιωκόμενη και πολυπόθητη  ομοσπονδοποίηση, κυρίως στη μορφή της κεντρικής κυβέρνησης, ισχυρή ή όχι. Έτσι η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη, όπως για  «υπερπρονόμια» ο Αναστασιάδης τον Ακιντζί και αυτός για  μη αποδοχή της πολιτικής ισότητας των ε/κ και τ/κ στην όποια Ομοσπονδία,  αλλά και τα πολλά άλλα προβλήματα που ενυπάρχουν και έχουν γιγαντωθεί τόσα χρόνια [εδαφικό, περιουσιακά, Βαρώσια, Αμμόχωστος και άλλα πολλά] που σίγουρα θα αποτελέσουν αντικείμενα διαπραγμάτευσης και οπωσδήποτε δεν είναι αμετάκλητα και αξεπέραστα.
.         Ας  έλθουμε όμως στα πιο πρόσφατα που σχετίζονται άμεσα με την σημερινή συνάντηση.
     Τις προάλλες ο Μ. Ακιντζί απέστειλε  στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιστολή με 9 προτάσεις την οποία  κοινοποίησε και στον Ν. Αναστασιάδη. Η κυριότερη πρόταση και πιο αποτελεσματική είναι η συγκρότηση κοινής επιτροπής και δημιουργία κοινού ταμείου με σκοπό την δίκαιη συνεργασία και συνεκμετάλλευση μεταξύ των δύο κοινοτήτων με αναλογική κατανομή του ενεργειακού δυναμικού (υδρογονάνθρακες) σε όλες τις φάσεις, έρευνα, εξόρυξη.
Σημειωτέον αυτή η πρόταση συνάδει αφενός με την ανοικτή επιστολή του πρώην , υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Ρολάνδη πριν δύο χρόνια και αφετέρου είναι σύμφωνη με τις απόψεις των διεθνών Οργανισμών και ισχυρών κρατών.
      Πρόσφατα ενόψει της Συνάντησης συνήλθε το Συμβούλιο Αρχηγών όλων των  κομμάτων της Κύπρου, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη και όλοι με μια φωνή και μια γροθιά απέρριψαν με πάθος την πρόταση για δίκαιη και αναλογική συνεκμετάλλευση. Οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το ενεργειακό να μπει στην ατζέντα  συζήτησης, κάτι που φαίνεται πως είναι η πρώτη προτεραιότητα της Άγκυρας, διότι έτσι αμφισβητούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή η πρόταση αποπροσανατολίζει από την ουσία του Κυπριακού. Επίσης δέχονται να ωφεληθούν και. οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι αλλά αυτό μπορεί να γίνει μετά από λύση του Κυπριακού.   Έθεσαν ότι πρώτο μέλημα του Αναστασιάδη είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων  και η συνέχιση από το σημείο που σταμάτησαν στο Κράν Μαντανά το 2017.
      Πρέπει δε να τονίσουμε ότι και ο Κύπριος νομπελίστας Χριστόφορος Πισσαρίδης, σύμβουλος του προέδρου Αναστασιάδη, έχει ταχθεί υπέρ της δημιουργίας «εθνικού κεφαλαίου», όπως το ονόμασε, με δίκαιη κατανομή και για τους Τουρκοκυπρίους, ασχέτως της επίλυσης ή όχι του Κυπριακού.
       Έχω την ταπεινή γνώμη ότι κάπου δεν μας τα λέγουν καλά οι αδελφοί Κύπριοι.
-       Από τη μια ζητούν  επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο διακοπής και από την άλλη δεν αποδέχονται το πλαίσιο που καθορίζει ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τα 6 γνωστά σημεία του.
-       Με τίποτα δεν αποδέχονται την συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου με δίκαιη και αναλογική κατανομή, όταν δεν είναι δυνατόν να μην αναγνωρίζουν ότι το ενεργειακό και η ένταση που συνεχώς κλιμακώνεται και αυξάνεται όχι μόνο υπονομεύουν την όποια λύση του Κυπριακού αλλά την τορπιλίζουν.
Μακάρι  να έχουμε καλά νέα για το συμφέρον όλου του λαού, των Ε/Κ και Τ/Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου