theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΣΤΟΡΙ [4-από 6] : 1821 και Εθνική Αντίσταση

    Το Καστόρι και τα περισσότερα χωριά στο βόρειο Ταΰγετο, έχουν πλούσια ιστορία που χάνεται στα βυζαντινά χρόνια, μια και πολλά βυζαντινά μνημεία υπάρχουν στην περιοχή . Συμμετείχαν σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες,  στο Εικοσιένα και στην Εθνική Αντίσταση..
      Το 1821  έδωσε   πολλούς ονομαστούς οπλαρχηγούς: Πυρνοκοκάς, Δημητρακάκης, Παπανικολόπουλος, Κρεββατάς αλλά και πριν, στα Ορλωφικά (1770)  τους ΄Τζωρτσάκηδες.
Ιστορική αναφορά υπάρχει στην ιστοσελίδα του συλλόγου "Οι Φίλοι του Ταΰγετου" Loysina.gr (κλικ ΕΔΩ) αλλά και στο 34 τεύχος του σπουδαίου περιοδικού "Πολυδεύκης" του πολιτιστικού συλλόγου με θέμα: "Ο Ιμπραήμ στην Καστανιά" 
   Σύμφωνα δε με το κατωτέρω κείμενο του Γιώργου Μερακούλια που δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 6-10-86 [1], προπολεμικά στο χωριό που είχε 2000 κατοίκους και ήταν κεφαλοχώρι,  τα πρώτα σπέρματα  για τον σοσιαλισμό υπήρξαν από το 1920 από μια ομάδα χωρικών, Βαρλαβέζης [2], Παναγιωτόπουλος, Χρηστάκης, Πασατζής και Σταματόπουλος. Τότε το κλίμα ήταν περίπου φεουδαρχικό με τα τζάκια και του μεγαλομπακάληδες-εμπόρους. Τελικά αυτοί οι ήταν οι πρωτομάρτυρες και πλήρωσαν με τη ζωή τους μέσα στη μιζέρια και καταφρόνια.  
    Νέα ανασύσταση σοσιαλιστικής ομάδας, με εκσυγχρονισμένες ιδέες,  έχουμε το 1930 από τους Αρκόδηλοδηλο, Θεοφιλόπουλο,Μερακούλια, Αγγελόπουλο, Ξάρχο, Καλιάνηδες, Αλιφέρης, Σαραντάκης, Λάμπος, Παπαδόπουλος,Τσαρουχάς, Κάντζας, και Κραμποβίτης. Κι αυτοί έδωσαν τα πρώτα θύματα στην αντίσταση αποτέλεσαν το προμήνυμα του ΕΑΜ. Μάάλιστα  οι πρωτοπόροι της Εθνικής Αντίστασης ήταν 5 παλικάρια από το Καστρί και την Βορδώνια το 1941, της τότε Κοινότητας Καστορείου. [κλικ ΕΔΩ].!!!
  Σημειωτέον κανείς από το χωριό δεν   εντάχθηκε στα προδοτικά τάγματα και καθόλη την Εθνική Αντίσταση και μέχρι το τέλος του Εμφυλίου το 1949 η Καστανιά είχε μια συγκροτημένη ομάδα, όπου περιμάζεψε τους αποκομμένους  και διασκορπισμένους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού της Πελοποννήσου. 
   Στη δε περιοχή Βρύση της Λαϊκής Δημοκρατίας γράφτηκε και ο επίλογος του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του ΄49 με την τελευταία σύσκεψη που συμμετείχαν και οι Γκιουζέλης και  Κονταλώνης.   
   Πολλές αναφορές στην Καστανιά {Καστόρι] υπάρχουν στο εξαίρετο βιβλίο "ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΣ 1940-45" του Παντελή Μούτουλα.

[1] Το κείμενο ήρθε σε μας κατόπιν ευγενικής προσφοράς του Γιάννη Αρφάνη, θείου του φίλου μας Στράτη από την μάνα του Κική. Να τονίσουμε ότι ο πατέρας του Γιάννη, Νικόλας συμμετείχε στην αντιστασιακή ομάδα της Καστανιάς και είχε το πρώτο καφενείο στο χωριό, για το οποίο θα υπάρξει  ξεχωριστή ανάρτηση , μια κι ακόμη ο χώρος παραμένει ένα μικρό μουσείο..
[2]  Ήταν γιος του θρυλικού γιδοβοσκού Γιάννη Βαρλαβέζη, που ζούσε την δεκαετία του 20 σε μια σπηλιά πάνω από το χωριό, ως "άγριος του βουνού" και οι περιπέτειες με τις καταδιωκτικές αρχές έγιναν   μύθος και θρύλος και παράδειγμα για τις μετέπειτα γενιές. !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου