theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΖΕΙ

Κατερίνα Παπακυριακοπούλου

"Τα μεσάνυχτα βρισκόμασταν έξω από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου, όταν εξήλθε ένας γιατρός. Απευθύνθηκε σε μας, ρωτώντας αν ήμασταν εκεί για τον Λαμπράκη. Του απαντήσαμε 'ναι'. Είπε ότι χρειαζόταν ένας από μας, γιατί δεν επαρκούσε το νοσηλευτικό προσωπικό. Πήγα εγώ. Κατέβηκα με το γιατρό στο πρώτο υπόγειο. Από ένα μακρόστενο διάδρομο μπήκαμε σε ένα κλειστό θάλαμο. Στην είσοδο βλέπω τη γραμματέα της οργάνωσής μας, Καίτη Τσαρουχά, να κρατάει στα χέρια της τον βαρύτατα τραυματισμένο πατέρα της, Γιώργη Τσαρουχά (χτυπήθηκε το ίδιο βράδυ), βουλευτή Καβάλας της ΕΔΑ. Στο βάθος δεξιά ξαπλωμένο ανάσκελα, το σώμα του Γρηγόρη Λαμπράκη". Θ. Γρέβιας, υποστηρικτής του Γρηγόρη Λαμπράκη, κατά την ανάκριση μετά τη δολοφονία του τελευταίου.



Ο μεγάλος αγωνιστής της Δημοκρατίας και της Ειρήνης γεννήθηκε σαν σήμερα, και, ιδιαίτερα σε τέτοιους καιρούς, είναι ακόμα εδώ. Έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Στις 22 Μάιου 1063,ο Γρηγόρης Λαμπράκης παρέστη και μίλησε για την ειρήνη και τον πυρηνικό αφοπλισμό στη Θεσσαλονίκη. Ήδη, από την έναρξη της εκδήλωσης, πλήθος παρακρατικών και αστυνομικών με πολιτικά είχαν καταλάβει τα γειτονικά πεζοδρόμια. Μετά το τέλος της εκδήλωσης δέχθηκε δολοφονική επίθεση σε κεντρικό δρόμο της πόλης από τρίκυκλο. Κανείς αστυνομικός δεν κινήθηκε για να εμποδίσει το τρίκυκλο. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης τραυματίστηκε βαριά και υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.

Με την οργισμένη συγκέντρωση που ακολούθησε την δολοφονία του Λαμπράκη, ξέσπασε μία πρωτοφανής κρίση – αγώνας κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Την κηδεία του Λαμπράκη στην Αθήνα παρακολούθησε πλήθος 200.000 ανθρώπων, φωνάζοντας συνθήματα κατά της δολοφονίας. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκατέλειψε την πρωθυπουργία και την πολιτική τον Ιούνιο του 1963 και αποσύρθηκε στο Παρίσι. Χιλιάδες νέοι ίδρυσαν τον πολιτικό οργανισμό «Δημοκρατική Νεολαία Λαμπράκη», που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο προοδευτικό κίνημα της δεκαετίας του 1960.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου