Πόσες και πόσες φορές ασχοληθήκαμε με το περιβόητο Π.Δ, που τόσο λυσσαλέα και οικτρά καταπολεμήθηκε και τόσο πολύ διαστρεβλώθηκε από τους δημοτικούς ταγούς , όχι μόνο στην Ζαχάρω αλλά και σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου , από τον Πύργο έως την Κυπαρισσία! Όμως πρώτος ενορχηστρωτής αυτής της αντιπεριβαλλοντικής εκστρατείας ήταν ο πρώην δήμαρχος της Ζαχάρως καθοδηγούμενος από τον αδερφούλη του για τους γνωστούς λόγους. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ολέθριες για όλη την περιοχή. Στον ίδιο σκοπό και τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. κυρίως ο Νικολακόπουλος και η Αυγερινοπούλου. Από κοντά και ο τοπικός τύπος που εντέχνως σιγοντάρισε με τον τρόπο του. Και όλοι αυτοί, καθ' όλη την τετραετία, έβαλλαν εναντίον της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσαν ως τον βασικό αίτιο και υπερθεμάτιζαν τους δημότες με διάφορες υποσχέσεις, προσμένοντας ακόμη και την κατάργησή του. Βεβαίως όλα αυτά στον αέρα και ειδικά στη Ζαχάρω, όπου έγιναν μπούμερανγκ.
Και να που ξαφνικά ήρθε η μεγάλη κατραπακιά. Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με τον νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»), και η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη. Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών
Οι "ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ" για την Ηλεία είναι οι εξής 5:
Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
α) Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτωνδ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Κεντρικός στόχος των ρυθμίσεων που θεσπίσαμε με το νόμο 5092/2024 είναι ο συνδυασμός της προστασίας του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε: «Λαμβάνουμε μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την προστασία 198 παραλιών -που προσδιορίστηκαν έπειτα από εισήγηση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.- και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας του δικτύου Natura 2000, δηλαδή σε περιοχές υψηλής, οικολογικής σημασίας. Η Απόφασή μας για τις λεγόμενες “Απάτητες παραλίες” προβλέπει πως δεν θα παραχωρούνται για τουριστική αξιοποίηση, καθώς αυτό που προέχει στις παραλίες αυτές είναι η περιβαλλοντική, έναντι της αναπτυξιακής – επενδυτικής διάστασης».
[ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΑ 2 ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου