theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

ΟΤΙ ΦΑΜΕ, ΟΤΙ ΠΙΟΥΜΕ… ΟΤΙ ΓΛΕΝΤΗΣΟΥΜΕ… ΚΙ ΟΤΙ ΑΡΠΑΞΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΜΑΣ…!

Καταγραφή Ηλίας Τουτούνης

Μια σουρλουλού η Σύρμω, λίγο μπασμένη στα χρόνια μεστιά που λέμε, είχε απομείνει στο ράφι και μια μέρα εκεί που κουβέντιαζε με τις γειτόνισσες, κανονίζανε να πάνε στο πανηγύρι στου Βάραγκα που γινότανε στις 23 του Τρυγητή (Σεπτέμβρη). Η μάνα της, έκανε σαν τον ρήσο, την αμπόδαγε, δεν την άφηνε να κάνει κάτου και είχανε πιάσει μια αμάχη και ένα τσακωμό να μην κινήσει και πάει.


Οι γειτόνισσες της λέγανε:
«-Άντε μωρή σήκω να πάμε, να δούνε τα μάτια μας κοσμάκη, να φάμε γουρνοπούλα, να χορέψουμε και να ψωνίσουμε και κάνα ανάχρειο!»
Κάτι άλλες κουτσομπόλισες φαρμακομύτες, μόλις ακούσανε ότι η Σύρμω ντριβελιζότανε για το πανηγύρι το πήρανε και λέγανε:
«-Τάχα τι θέλει η Σύρμω στο πανηγύρι, για κάνα βρει κανένα αρσενικό, παγένει μην το αφήκει απότιγο και μαραθομουνιάσει!»
Όμως η Σύρμω δεν έπαιρνε χαμπάρι τι μολογιότανε και της μπήκε στο μυαλό να πάει να γλεντήσει, να φάει, άντε να βρει και κανένα μουστερή να την μουνοφαρμακώσει.
Λεφτά δεν είχε ούτε να φάει, ούτε να γλεντήσει, ούτε να ψωνίσει, το μόνο που υπολόγιζε ήτανε το πουλί της, λογιζότανε ότι: «Άει… κάποιονε θα βρει να τον γυροβολιάσει να τονε ζεματίσει και να καλοπεράσει.
Όταν ζύγωσε η μέρα να πάει στο πανηγύρι από βραδίς έβαλε να χλιάνει νερό στον τέτζερη, για να πλυθεί ν’ αλειφτεί και μα μπριγιόλ και να σάξει καθαρή κάτου στο πανηγύρι.
Την ώρα που πλενότανε και σαπούνιζε το πράμα της του λέει:
«-Τ’ ακούς μουνάκι μου, δεν πάνε να λένε, εμείς θα πάμε στο πανηγύρι ότι φάμε, ότι πιούμε, ότι γλεντήσουμε και στο κάτου - κάτου κι ότι αρπάξει κι ο κώλος μας!»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου