theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

ΠΟΛΥΜΝΙΑ


Ν-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ   ΚΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ

      Ο Πολιτισμός, οι πολιτιστικές και πολιτισμικές σημασίες και δράσεις, σε μια κοινωνία, ένα κράτος στοιχειοθετεί όχι μόνο την εύρυθμη λειτουργία του αλλά και την ύπαρξή του ως συνέχεια της ιστορίας του. Συνάμα αποτελεί το ευ ζην των πολιτών και συνδράμει τα μέγιστα στο ζην.
Ο Δήμος
        Ο δε δήμος αποτελεί τον ανώτερο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και την άμεση αρχή με κύριο στόχο την καλλιέργεια και πραγμάτωση των παραπάνω σημασιών.
 Ποια είναι η πολιτιστική και πολιτισμική εικόνα και πραγματικότητα στο δήμο μας; Δυστυχώς λόγω πλήρους ανικανότητας των δημάρχων μας, όλοι απέναντι στον Πολιτισμό κράτησαν μια στάση πέρα για πέρα αρνητική με κύρια χαρακτηριστικά την αδιαφορία, την έλλειψη παντελώς κανόνων αισθητικής μέχρι πλήρους άγνοιας, με αποτέλεσμα τον ευτελισμό ακόμη και της έννοιας του Πολιτισμού.  Και ποιος παρακαλώ υφίσταται και πληρώνει αυτή την εξαχρείωση, την κατάπτωση σε όλους τους τομείς;
Εμείς οι δημότες! Έτσι δεν είναι; 
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, η "Πολύμνια"
        Υπ΄ αυτά τα πλαίσια με πλήρη αποχή του δήμου από τα πολιτιστικά στον τόπο μας δραστηριοποιούνται αρκετοί πολιτιστικοί σύλλογοι με την άλφα ή βήτα δημόσια συνεισφορά. Όπως: Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαχάρως,  Η Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση "Πολύμνια", Ο Ποδηλατικός Σύλλογος, Ο Εμπορικός Σύλλογος καθώς και οι Π.Σ. των Κοινοτήτων και των Εν Αθήναις". Εκτός από μερικές, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού, δραστηριότητες (θεατρικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές, Τα ανθεστήρια, τα γεωφόρια, Ο γάμος της Ζαχαρούλας και ακόμη λίγες), όλες οι υπόλοιπες, που συνήθως γίνονται το καλοκαίρι και είναι ψυχαγωγικές κάθε άλλο από πολιτιστικές χαρακτηρίζονται.
Δήμος και "Πολύμνια"
     Ο δήμος ως ανώτερος θεσμός στην κοινωνία με τους πολιτιστικούς συλλόγους έχει σχέση ΜΗΔΑΜΙΝΗ, γεγονός  που έχει συνέπεια την πολιτιστική εξαχρείωση-κατάντια. 
Από τη μεριά τους είναι δυνατόν οι πολιτιστικοί σύλλογοι να δραστηριοποιούνται χωρίς τη συνδρομή του δήμου; Είναι φανερό ότι σοβαρές  πολιτιστικές δραστηριότητες, είπαμε όχι και τα γουρνοπανηγύρια, ξεπερνούν τις δυνατότητες των εν δυνάμει Πολιτιστικών Συλλόγων. Ένα μόνο παράδειγμα:
             Είναι πασίδηλο ότι η ανασύσταση της Φιλαρμονικής και περισσότερο η λειτουργία της, το πάλαι πότε καμάρι της Ζαχάρως, που αποτελεί τον πρώτο στόχο της "Πολύμνιας" είναι ένα εγχείρημα δύσκολο και χωρίς την συνεισφορά του δήμου είναι αδύνατη. 
       Επομένως είναι πασίδηλη ανάγκη για το καλό ΟΛΩΝ μας να υπάρξει συνεργασία για τις αναγκαίες  πολιτιστικές σημασίες προς όφελος της κοινωνίας μας.
       Με αυτή την έννοια η ΠΟΛΥΜΝΙΑ θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Οπότε  ναι στη δυναμική ενημέρωση και τη συγκεκριμένη σύμπραξη με τον δήμο υπό όρους, ανεξαρτήτως εάν η δημοτική αρχή είναι της αρεσκείας μας ή όχι,. Όμως σε καμία περίπτωση συμπαράταξη, συμπαράσταση και συμπόρευση με την δημοτική αρχή και εξυπακούεται ουδεμία ένταξη και ανάμιξη στα έργα και τις ημέρες του δήμου, όταν δεν υπηρετούν το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΝΙΑ

                             Βασ. Δρακκόπουλος/ Γιώργος Ζήρος / Θεόδωρος Κόλλιας

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

 Επιτέλους! Να που τελικά η "ΠΟΛΥΜΝΙΑ" {Εθελοντική-Πολιτιστική-Κίνηση Πολιτών Ζαχάρως) μετά από χίλια μύρια κύματα κι άλλα τόσα ντράβαλα, ενδογενή και εξωγενή (1), φορά το καλό  της κουστούμι. Πλέον και με τη βούλα και τη τζίφρα του Ειρηνοδίκη και Πρωτοδίκη απέκτησε νομική υπόσταση.

   Ο λόγος ίδρυσης είναι ότι μερικοί φίλοι στο δήμο Ζαχάρως ως ενεργοί πολίτες αγωνιζόμαστε για την αυτοοργάνωση συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Κοινωνίας των Πολιτών και υπ΄αυτήν την έννοια συνεχώς ζητάμε το λόγο από την κάθε εξουσία, είτε είναι δημοτική, θρησκευτική, κοινωνική, είτε κυβερνητική ακόμη και κομματική. Ακριβώς λοιπόν για αυτόν το λόγο, την αυτοοργάνωση των πολιτών, ιδρύσαμε το σύλλογο "ΠΟΛΥΜΝΙΑ", που προσωρινά διοικείται από 7μελή Επιτροπή ήτοι: Βασ. Δρακόπουλο, Γιώργο Ζήρο, Θοδ. Γιαννόπουλο, Κανέλα Αποστολοπούλου, Γεωργία Δρακοπούλου, Ελένη Πλεύρη και εμένα.
   Επιδιώξαμε μέσω του καταστατικού η "Πολύμνια" να:
 Έχει μεν πανελλήνια δράση, κυρίως όμως στο χώρο της Ζαχάρως. 
  • Έχει πλατιά δυνατότητα δραστηριότητας σε θέματα κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, ενημερωτικά, ψυχαγωγικά και άλλα συναφή.(2)
  • Είναι δημοκρατική και ανοιχτή σε όλες τις διαδικασίες λειτουργίας και δράσης, όπως η εγγραφή νέων μελών και η αποχώρηση, τα δικαιώματα των μελών, η ελεγκτική και η εφορευτική επιτροπή κτ.λ.
        Πρέπει να τονίσουμε εξ αρχής ότι πρώτο και συνεχές μέλημα θα είναι η επανίδρυση της Φιλαρμονικής, που για πολλά χρόνια αποτέλεσε το καμάρι της πόλης και  δεύτερο η δημιουργία Εικαστικού Εργαστηρίου.
       Τέλος σας προτείνω να (ξανα)διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση "Ζαχάρω και Πολιτιστικά'' της 5ης Ιουλίου 1913 [κλικ ΕΔΩ]

(1) Τρεις φορές επίσκεψη στον Ειρηνοδίκη στον Πύργο, διορθώσεις και συμπληρώματα και πάλι τα ίδια, δημοσίευση στον τύπο και στο Δελτίο των νομικών. Το τελευταίο γαμισάκι ήταν προχθές την Πέμπτη. Πηγαίνουμε στο Ειρηνοδικείο Αρήνης στη Ζαχάρω με τα σχετικά δημοσιεύματα και μαζί με την απόφαση του Ειρηνοδίκη και το καταστατικό τα πηγαίνουμε στον Πύργο στο Πρωτοδικείο για την τελική καταγραφή.Είμαστε και ο τρεις ....αρματωμένοι τροϊκανοί , Μπίλης Δρακ, Ζήρος κι εγώ. Όμως άλλαι αι βουλαι των ..ανθρώπων και άλλαι της πουτάνας της γραφειοκρατίας. Η κ. Γραμματευς με ένα σαρδόνιο γελάκι μας ανακοινώνει ότι λείπουν οι εκθέσεις κοινοποίησης στον Εισαγγελέα. και στον Αντιπεριφερειάρχη από έναν δικαστικό αντιπρόσωπο. Αμάν! Βρίσκουμε τελικά έναν τέτοιο αλλά χρειαζόταν άλλη μια πρωτότυπη απόφαση Ειρηνοδίκη. Άντε πάλι στη Ζαχάρω στη γραμματέα του ειρηνοδικείου. Μούρθε να τη φουρκήσω αλλά δεν της είπα τίποτα, Φωτοτυπία σφραγίδες, χαρτόσημα και βουρ ξανά στον Πύργο, Παρακαλώ βγάλετε μια φωτοτυπία και ελάτε. Αμάν λέω, ακόμη...πάμε τη Φωτοτυπία και μας λέει η κυρία: Για να μη σας σας ξαναφέρω στον Πύργο κάνετε μια βόλτα και ελάτε σε μισή ώρα να τα περάσω στο βιβλίο. Ώρα δύο παρά τέταρτο. τα νεύρα μας και η κούραση στο τέρμα. Πήγαμε μια βόλτα, τι να κάνουμε και τελικά το πήραμε και ούφ ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ! ..  
(2) Οι σκοποί, σύμφωνα με το καταστατικό, είναι: 
   1.      Η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών του δήμου μας. για ότι  άμεσα η έμμεσα τον ενδιαφέρουν.
   2.      Η προάσπιση και περιφρούρηση του φυσικού πλούτου, των κοινών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος.
   3.      Ο προβληματισμός για τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
  4.     Η καλλιέργεια και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις ανθρώπινες αξίες (ελευθερία, δημοκρατία, αγάπη,            δικαιοσύνη, σεβασμός, αξιοπρέπεια) και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
  5.      Η υποβοήθηση και η προώθηση για καλύτερη συνεργασία του σωματείου με άλλους φορείς.
  6.     Η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αξιοθέατων της φύσης, των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κ.τ.λ. στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας, όπως η Νέδα, το Αίπι, ο Καϊάφας. Το Λέπρεον κ.α.
  7.   Η δραστηριοποίηση και το πλάτεμα της Κοινωνίας Πολιτών που αποτελεί το πρόταγμα της αυτονομίας, την ασπίδα έναντι  των αυταρχικών κρατικών ενεργειών και την ασφάλεια της συλλογικότητας έναντι  του άκρατου ατομικισμού της αγοράς.
   8.    Μ’ ένα λόγο η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση τον πολίτη καθώς και η συμβολή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου (κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, ψυχαγωγική κ.τ.λ.)
   9.     Η όποια δραστηριοποίηση στις διάφορες μορφές της τέχνης (μουσική, θέατρο, σινεμά) και στις καλλιτεχνίες.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
              Εννοείται ότι αυτό το Blog θα είναι πάντα συμπαραστάτης στην "Πολύμνια" και θα ενημερώνει και θα δημοσιοποιεί τα ...έργα της, όσα πολλά κι αν είναι, πράγμα που η ηγεμονεύουσα γνωστή τριάδα υπόσχεται! 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΥΜΝΙΑΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΖΑΧΑΡΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΖΑΧΑΡΑΙΟΥΣ 
κλικ ΕΔΩ

----------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

« ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΖΑΧΑΡΩΣ

Η ΠΟΛΥΜΝΙΑ>>


ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

Άρθρο 1ο

Σύσταση - Έδρα – Επωνυμία

Ιδρύεται σωματείο με την επωνυμία «« ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΖΑΧΑΡΩΣ Η ΠΟΛΥΜΝΙΑ» με έδρα τη Ζαχάρω πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου.


Άρθρο 2ο

Σκοποί – Μέσα - Δραστηριότητες

Ο Σύλλογος θα δραστηριοποιηθεί πανελληνίως αλλά κυρίως στο χώρο του δήμου Ζαχάρως σε θέματα: κοινωνικά, πολιτιστικά, περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά, ενημερωτικά, ψυχαγωγικά και άλλα συναφή.
Οι σκοποί της εταιρείας είναι:
1.      Η πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών του δήμου μας. για ότι  άμεσα η έμμεσα τον ενδιαφέρουν.
2.      Η προάσπιση και περιφρούρηση του φυσικού πλούτου, των κοινών αγαθών και του φυσικού περιβάλλοντος.
3.      Ο προβληματισμός για τις πραγματικές ανάγκες και τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.
4.      Η καλλιέργεια και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στις ανθρώπινες αξίες (ελευθερία, δημοκρατία, αγάπη, δικαιοσύνη, σεβασμός, αξιοπρέπεια) και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
5.      Η υποβοήθηση και η προώθηση για καλύτερη συνεργασία του σωματείου με άλλους φορείς.
6.      Η ανάδειξη, προβολή και αξιοποίηση των αξιοθέατων της φύσης, των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων κ.τ.λ. στην ευρύτερη περιοχή του δήμου μας, όπως η Νέδα, το Αίπι, ο Καϊάφας. Το Λέπρεον κ.α.
7.      Η δραστηριοποίηση και το πλάτεμα της Κοινωνίας Πολιτών που αποτελεί το πρόταγμα της αυτονομίας, την ασπίδα έναντι  των αυταρχικών κρατικών ενεργειών και την ασφάλεια της συλλογικότητας έναντι  του άκρατου ατομικισμού της αγοράς.
8.      Μ’ ένα λόγο η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση τον πολίτη καθώς και η συμβολή στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου (κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική, ψυχαγωγική κ.τ.λ.)
9.       Η όποια δραστηριοποίηση στις διάφορες μορφές της τέχνης (μουσική, θέατρο, σινεμά) και στις καλλιτεχνίες.

Μέσα για την επίτευξη των σκοπών του συλλόγου είναι:
ü Η πρόσκληση ενεργού ενδιαφέροντος αρμοδίων κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών (υπουργείων, Περιφέρειας, δήμου), η διατήρηση διαρκούς επαφής  μαζί τους και η προσφορά των υπηρεσιών του συλλόγου προς αυτούς..
ü Η μη κερδοσκοπική εκδοτική δραστηριότητα
ü Η συγκρότηση επιτροπών ή ομάδων εργασίας για θέματα που άπτονται των σκοπών του συλλόγου
ü Η διοργάνωση εκδηλώσεων (σεμινάρια, διαλέξεις, εκθέσεις, συναυλίες, παραστάσεις, προβολές αθλητικοί αγώνες, εκδρομές  κ.τ.λ.)
ü Η δραστηριοποίηση, ακόμη και η συμμετοχή σε πάσης μορφής πολιτιστικούς φορείς ή άλλους, κοινωνικού ενδιαφέροντος. 


ΚΕΦΑΛΑΙΟ  Β΄

Άρθρο 3ο

Μέλη του Συλλόγου  - Εγγραφή μελών
Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλλει αίτηση για να εγγραφή μέλος στο Σύλλογο, εφόσον η αίτησή του προσυπογράφεται από τρία τουλάχιστον μέλη της και ένας απ΄ αυτούς κάνει και τη σχετική εισήγηση. Η εγγραφή γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 8ο.
Εκτός από τα μέλη, ο Σύλλογος  με απόφαση του Δ.Σ σύμφωνα με το άρθρο 8ο αναγνωρίζει την ιδιότητα του «Επίτιμου Μέλους» σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ενδιαφέρονται ενεργά για την πραγμάτωση των σκοπών του συλλόγου ή προβαίνουν σε δωρεά για ευόδωση των σκοπών της εταιρείας ή άλλως πως προβάλλουν τους σκοπούς και το έργο του Συλλόγου.

Άρθρο 4ο

Υποχρεώσεις –Δικαιώματα μελών- Πόροι σωματείου

Τα μέλη του σωματείου καταβάλλουν δικαίωμα εγγραφής και ετήσια συνδρομή. Το δικαίωμα εγγραφής είναι 5 Ευρώ και η ετήσια συνδρομή 4 Ευρώ.  Τα ποσά αυτά δύνανται να αυξηθούν ή να μειωθούν  σύμφωνα με το άρθρο 8ο και μαζί με τις δωρεές που απορρέουν από το άρθρο 3ο,  αποτελούν τους πόρους του σωματείου.
Τα μέλη ου σωματείου έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι  καθώς και κάθε τι που απορρέει από το καταστατικό αυτό.

Άρθρο 5ο
Αποχώρηση – Διαγραφή μελών
Η αποχώρηση μέλους από το σύλλογο γίνεται με αιτιολογημένη αίτησή του και αφού εκπληρώσει τις εκκρεμούσες υποχρεώσεις του.
Η διαγραφή  μέλους από την εταιρεία γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 8ο, εφόσον:
I.                   Επιδείξει ανάρμοστη και ασυμβίβαστη συμπεριφορά με την ιδιότητα του μέλους.
II.                Επιδείξει συμπεριφορά αντίθετη με τους σκοπούς του συλλόγου, συνισταμένη σε σοβαρές παραβάσεις του καταστατικού του συλλόγου.
III.             Διαπιστωθεί από το Δ.Σ. αρμοδία έκδηλη αδιαφορία για τους σκοπούς του συλλόγου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

Άρθρο 6ο

Όργανα διοίκησης

Τα Όργανα διοίκησης του Συλλόγου είναι:

I.                   Η Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.)

II.                Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)


Άρθρο 7ο

Γενική Συνέλευση

Η Γ.Σ. είναι το ανώτερο όργανο του συλλόγου και συγκροτείται από το σύνολο των ταμειακά τακτοποιημένων μελών του και είναι ανοιχτή σε όποιον επιθυμεί.
Οι Γ.Σ. είναι τακτικές και έκτακτες και  συγκαλούνται από το Δ.Σ. του συλλόγου.
Οι μεν τακτικές συγκαλούνται  στο πρώτο τρίμηνο κάθε έτους οι δε έκτακτες εφόσον ζητηθεί με αίτηση από το 1/5 των ταμειακά τακτοποιημένων μελών όπως καθορίζεται με το άρθρο 8ο ή κριθεί αναγκαίο από το Δ.Σ. σύμφωνα με το άρθρο 8ο. Στην αίτηση πρέπει να αναγράφονται τα θέματα για συζήτηση.
Η Γ.Σ. είναι σε απαρτία όταν παρευρίσκεται το ½ πλέον του ενός των ταμειακά τακτοποιημένων μελών. Όταν δεν υπάρχει απαρτία επαναλαμβάνεται η Γ.Σ. μέσα σε οχτώ (8) ημέρες, χωρίς άλλη πρόσκληση, οπότε η Γ.Σ θεωρείται ότι είναι σε απαρτία ανεξαρτήτως των παρευρισκομένων μελών.
Η Γ.Σ. εκλέγει τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου καθώς και την Ελεγκτική επιτροπή της νέας χρονιάς.
Μόνο η εκλογή του Δ.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία.
Η  εκλογή της τριμελούς ελεγκτικής επιτροπής και της τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, προκειμένης διενέργειας αρχαιρεσιών γίνεται με ανάταση της χειρός, καθώς και όποιες άλλες αποφάσεις για θέματα της ημερήσιας διάταξης (απολογισμός, ισολογισμός και έκθεση δραστηριότητας του Δ.Σ,)  λαμβάνονται με ανάταση της χειρός.
Η Γ.Σ. τροποποιεί το καταστατικό του συλλόγου και αναιρεί τη διαγραφή μελών με απόλυτη πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, εφόσον προσφύγει σ’ αυτή διαγραφέν μέλος ή μέλος από το Δ.Σ.
Επίσης η Γ.Σ. εγκρίνει τον απολογισμό και ισολογισμό που εισηγείται το Δ.Σ.
Στη Γ.Σ. κάθε μέλος δύναται με απλή εξουσιοδότηση να ορίζει ως αντιπρόσωπό του άλλο μέλος για την άσκηση των καθηκόντων και δικαιωμάτων του. Έκαστο των μελών  μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνον ένα μέλος.

Άρθρο 8ο 

Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ)

Ο σύλλογος διοικείται από το Δ.Σ. που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση (Γ.Σ.) και η θητεία του είναι τριετής. Ο τρόπος εκλογής του καθορίζεται από το άρθρο 7ο.
Το Δ.Σ. είναι πενταμελές και αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο, το Γενικό Γραμματέα, τον Ταμία και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο
Το Δ.Σ. συγκροτείται σε σώμα κατά την προηγούμενη παράγραφο άμα τη λήξη της Γ.Σ από την οποία εκλέχθηκε.
Το Δ.Σ. με πλειοψηφία 4/5 των μελών του συγκαλεί έκτακτη Γ.Σ, επίσης είναι υποχρεωμένο να συγκαλεί έκτακτη Γ.Σ, μέσα σε 20 ημέρες από την υποβολή της σχετικής αίτησης που αναφέρεται στο άρθρο 7 ο.
Για σύγκλιση Γ.Σ., τακτικής η έκτακτης, το Δ.Σ. προσκαλεί εγγράφως τα μέλη σε τακτή ημερομηνία. στην έγγραφη αυτή πρόσκληση πρέπει να αναγράφονται τα θέματα προς συζήτηση. Η πρόσκληση αυτή πρέπει να αποστέλλεται στα μέλη πριν 20 τουλάχιστον ημέρες. Προκειμένης σύγκλισης  έκτακτης Γ.Σ. το Δ.Σ. μπορεί να αναγράφει στην πρόσκληση και άλλα θέματα κατά την κρίση του.
Η σύγκληση του Δ.Σ αποφασίζεται από τον Πρόεδρο και τον Γ.Γ. του και συνεδριάζει τουλάχιστον μια φορά το εξάμηνο. Οι αποφάσεις του λαμβάνονται κατά πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός των περιπτώσεων που γίνεται ειδική μνεία στο παρόν καταστατικό.
Το Δ.Σ αποφασίζει με πλειοψηφία 3/4 των μελών του την είσοδο και εγγραφή νέων μελών του συλλόγου μετά από εισήγηση ενός μέλους του. Με πλειοψηφία δε 4/5 των μελών του αναγνωρίζει την ιδιότητα του Επίτιμου Μέλους όπως καθορίζεται από το άρθρο 3ο .
Το Δ.Σ αποφασίζει τη διαγραφή  μέλους της εταιρείας, εφόσον έχουν επιτελεσθεί όσα αναφέρονται στο άρθρο 5ο. Προς τούτο ειδικά απαιτείται τουλάχιστον πλειοψηφία 4/5. Το Δ.Σ. με πλειοψηφία 3/5, ορίζει την ετήσια συνδρομή των νέων μελών του συλλόγου και τις πάσης φύσεως εισφορές, αγοράζει και πωλεί ακίνητα του συλλόγου, αποδέχεται δωρεές, κληρονομιές, επιχορηγήσεις κ.τ.λ., αντικαθιστά παραιτούμενο ή κωλυόμενο μέλος του, αποφασίζει την πρόσληψη ειδικών συνεργατών και δύναται να προβαίνει στη ανάθεση  σε μέλη του συγκρότησης ομάδων εργασίας ή επιτροπών για θέματα που άπτονται των σκοπών του συλλόγου. 
Το Δ.Σ μεριμνά για τη σωστή λειτουργία του συλλόγου στα πλαίσια των εταιρικών σκοπών, για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών, φροντίζει για τη σωστή τήρηση όλων των βιβλίων του συλλόγου, εισπράττει χρήματα από το δημόσιο, τράπεζες, οργανισμούς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οπισθογραφεί επιταγές, συναλλαγματικές κ.τ.λ., διορίζει τους πληρεξούσιους δικηγόρους του συλλόγου.
 Το Δ.Σ δύναται να εξουσιοδοτεί έναν από τα ιδρυτικά η νέα μέλη του συλλόγου για τη διενέργεια συγκεκριμένων πράξεων , που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητές του. Και τους σκοπούς του συλλόγου. Η εξουσιοδότηση αυτή παρέχεται εγκύρως με ιδιωτικό έγγραφο πλην βεβαίως των περιπτώσεων για τις οποίες απαιτείται από τον νόμο συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. 
Επίσης το Δ.Σ κατανέμει δραστηριότητες του συλλόγου σε μέλη της, σε επιτροπές και τμήματα καθορίζοντας με τις σχετικές αποφάσεις του τα όρια και το περιεχόμενο των ενεργειών τους καθώς και τις αποζημιώσεις ή αμοιβές.

Άρθρο 9ο
Ο πρόεδρος
Ο σύλλογος εκπροσωπείται έναντι τρίτων από τον πρόεδρο, ο οποίος ειδικότερα τον εκπροσωπεί σε όλες τις εκδηλώσεις, τις δραστηριότητες και συναλλαγές με κάθε αρχή, οργανισμό και δικαστήριο.
Ο πρόεδρος μπορεί με την έγκριση του Δ.Σ. να αναθέτει την άσκηση των καθηκόντων του στον αντιπρόεδρο ή άλλο μέλος του Δ.Σ.. Σε περίπτωση παραίτησης του προέδρου, αυτός αντικαθίσταται από τον αντιπρόεδρο μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος μετά τη συμπλήρωση του Δ.Σ. από τον πρώτο επιλαχόντα.  Η διαδικασία αυτή φέρεται σε πέρας τουλάχιστο μετά ένα μήνα από την παραίτηση του προέδρου.
Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος του προέδρου τον αναπληρώνει ο αντιπρόεδρος.

Άρθρο 10ο
Ο Γενικός Γραμματέας(γ.γ)
Ο γ.γ:  φροντίζει για τη σύνταξη των πρακτικών των συνεδριάσεων των γενικών συνελεύσεων και του Δ.Σ. τηρώντας και τα σχετικά βιβλία.
-          Τηρεί το μητρώο των μελών του συλλόγου, το αρχείο, το πρωτόκολλο, τα διάφορα βιβλία και τις σφραγίδες του συλλόγου.
-          Διεξάγει την αλληλογραφία του συλλόγου και προσυπογράφει με τον πρόεδρο κάθε εξερχόμενο έγγραφο καθώς και τα χρηματικά εντάλματα μεριμνώντας για τη σφράγισή τους. Κανένα έγγραφο, που αφορά την εταιρεία δεν μπορεί να δημοσιευθεί χωρίς την υπογραφή του προέδρου και του γ.γ.
-          μεριμνά με τον πρόεδρο για την εκτέλεση των αποφάσεων του Δ.Σ. και την αποστολή των προσκλήσεων των εκάστοτε συνεδριάσεων.

Το γ.γ. που απουσιάζει ή κωλύεται τον αναπληρώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος ή άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από αυτό.

Άρθρο 11ο

Ταμίας
Ο ταμίας:
-          διαχειρίζεται την περιουσία  του συλλόγου ενεργώντας κάθε είσπραξη με αριθμημένες διπλότυπες αποδείξεις ή γραμμάτια εισπράξεως, θεωρημένα από τον πρόεδρο ή τον αντιπρόεδρο του συλλόγου, ή τον νόμιμο αναπληρωτή τους.
-          ενεργεί κάθε πληρωμή για χρηματικά εντάλματα υπογραμμένα από τον πρόεδρο και τον γ.γ. με βάση νόμιμα δικαιολογητικά (αποδείξεις, τιμολόγια, πρωτόκολλα κ.τ.λ.) ύστερα από έγκριση του Δ.Σ.
-          Μεριμνά για την καλή διαφύλαξη των εισπραττόμενων χρημάτων και φροντίζει για την έγκαιρη κατάθεση αυτών σε τράπεζα σύμφωνα με τις υφιστάμενες διατάξεις και αποφάσεις του Δ.Σ. κρατώντας στα χέρια του για τις τρέχουσες φύσης ανάγκες ποσό που καθορίζεται κάθε φορά από το Δ.Σ.
-          Λογοδοτεί στο Δ.Σ.  κατά διαστήματα καθοριζόμενα από αυτό και υποβάλει ταμειακή, παρέχοντας κάθε εξήγηση για την πορεία των οικονομικών του συλλόγου.
-          Μεριμνά έγκαιρα για τη σύνταξη και παράδοση στον πρόεδρο  της ετήσιας αναλυτικής έκθεσης για την οικονομική και ταμειακή κατάσταση με τον προϋπολογισμό και απολογισμό της χρήσης που έληξε, για την υποβολή αυτών στη Γ.Σ. και για τον έλεγχο της διαχείρισης από την ελεγκτική επιτροπή.
-          Μεριμνά για την πραγματοποίηση των εισπράξεων. του συλλόγου.
Τον ταμία όταν απουσιάζει ή κωλύεται τον αναπληρώνει το μέλος του Δ.Σ που ορίζεται απ΄ αυτό.
Άρθρο 12ο
Ελεγκτική Επιτροπή
Γενικά τη διαχείριση των οικονομικών από τον Δ.Σ. και τον ταμία του συλλόγου παρακολουθεί και ελέγχει τριμελής Ελεγκτική Επιτροπή (Ε.Ε.) που αναδεικνύεται μαζί με το Δ.Σ. από την Γ.Σ. του συλλόγου σύμφωνα με το άρθρο 7ο.
Η Ε.Ε. δικαιούται να λαμβάνει γνώση όλων των αναγκαίων στοιχείων που αυτή κρίνει απαραίτητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της και υποβάλλει έγγραφη έκθεση σε κάθε ετήσια τακτική Γ.Σ.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Άρθρο 13ο
Αρχαιρεσίες
Κάθε 3 χρόνια , στην τακτική Γ.Σ γίνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του Δ.Σ.
Οι υποψηφιότητες των μελών υποβάλλονται στη γραμματεία εγγράφως, το αργότερο δύο ημέρες από την ημέρα των αρχαιρεσιών.
Οι αρχαιρεσίες γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο περιλαμβάνονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων για το Δ.Σ. Κάθε εκλογέας έχει το δικαίωμα να σημειώσει σταυρό προτίμησης απέναντι στο όνομα του υποψήφιου, συνολικά το πολύ  μέχρι πέντε ονόματα, όσα είναι τα μέλη του Δ.Σ.
Οι αρχαιρεσίες γίνονται ενώπιον τριμελούς εφορευτικής επιτροπής, που φροντίζει για τη διεξαγωγή τους.
Η εκλογή γίνεται με σχετική πλειοψηφία και σε ισοψηφία γίνεται κλήρωση.
Όταν τελειώσουν οι αρχαιρεσίες η εφορευτική επιτροπή ανακηρύσσει τους εκλεγέντες κατά σειρά επιτυχίας για το Δ.Σ. Στη συνέχεια η εφορευτική επιτροπή συντάσσει και  υπογράφει τα πρακτικά των αρχαιρεσιών.

Το προσωρινό Δ.Σ. υποχρεούται μέσα σε πέντε μήνες από την έγκριση αυτού του καταστατικού να συγκαλέσει Γ.Σ. με θέμα την εκλογή τακτικού Δ.Σ.

Άρθρο 14ο   
Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (Π.Δ.Ε.)
Την Π.Δ.Ε. αποτελούν οι: Δρακόπουλος Βασίλης του Ανδρέα, Κόλλιας Θεόδωρος του Νικολάου, Ζήρος Γεώργιος του Κωνσταντίνου, Αποστολοπούλου Κανέλα του Κων/νου, Γιαννόπουλος Θεόδωρος του Παναγιώτη, Γεωργακοπούλου-Δρακοπούλου  Γεωργία του Θεοδώρου και Πλεύρη Ελένη του Γεωργίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Άρθρο 15ο
Τηρητέα βιβλία και στοιχεία
Το Δ.Σ. πρέπει να τηρεί τα εξής:
-          Μητρώο μελών του συλλόγου.
-          Πρωτόκολλο εισερχομένων και εξερχόμενων εγγράφων.
-          Βιβλίο πρακτικών των Γ.Σ και συνεδριάσεων του Δ.Σ.
-          Λογιστικά βιβλία, δηλαδή βιβλίο ταμείου, στελέχη διπλοτύπων αποδείξεων ή γραμματίων εισπράξεων, ενταλμάτων πληρωμής και λοιπών νομίμων δικαιολογητικών.
-          Κάθε άλλο στοιχείο, που κρίνεται απαραίτητο από το Δ.Σ.

Άρθρο 16ο
Τίτλος - Σφραγίδα
Ο σύλλογος έχει σφραγίδα κυκλική γύρω της οποίας αναγράφεται ο τίτλος της ''ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗΖΑΧΑΡΩΣ Η ΠΟΛΥΜΝΙΑ'' και το έτος ίδρυσής της, φέρει δε στο μέσο τη  μορφή  της  μούσας  Πολύμνιας.


Άρθρο 17ο
Τροποποίηση του καταστατικού
Η τροποποίηση του καταστατικού του συλλόγου γίνεται κατόπιν αποφάσεως των ¾ του αριθμού των παρόντων μελών στη Γ.Σ  μετά από πρόταση τουλάχιστον των 3/5 των μελών του Δ.Σ..
Κατά τη συνεδρίαση αυτή της Γ.Σ. πρέπει να παρίστανται τα μισά πλέον του ενός των μελών του σωματείου.
Η τροποποίηση περιβάλλεται τον έγγραφο τύπο και δημοσιεύεται στο πρωτοδικείο της έδρας του συλλόγου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄
Λύση – Εκκαθάριση του συλλόγου
Άρθρο 18ο
Ο σύλλογος λύεται σε περίπτωση μείωσης του αριθμού των μελών της κάτω από τον αριθμό που προβλέπει ο νόμος. Επίσης δύναται να λυθεί πάντοτε με απόφαση της Γ,Σ. παρισταμένων σε αυτή του πλέον του ενός (1/2 συν 1) των ταμειακά τακτοποιημένων μελών της εταιρείας. και με απόφαση λαμβανομένη με πλειοψηφία 3/4 των παρισταμένων.
Τη λύση του συλλόγου ακολουθεί η εκκαθάρισή της. Χρέη εκκαθαριστή εκτελούν τα μέλη του Προεδρείου.
Άρθρο 19ο
Μετά τη λύση του συλλόγου, η περιουσία του μεταβιβάζεται σε άλλο σύλλογο, που δραστηριοποιείται στο χώρο του δήμου Ζαχάρως και έχει ίδιους ή παρεμφερείς σκοπούς .

Άρθρο 20ο
Τελικές Διατάξεις
Όλα που έχουν σχέση με τη δράση και γενικά τη λειτουργία του συλλόγου μπορεί να ρυθμίζονται από εσωτερικό κανονισμό, που συντάσσει το Δ.Σ.
Κάθε τι που δεν προβλέπεται απ΄ αυτό το καταστατικό και τον τυχόντα κανονισμό ρυθμίζεται από τις ειδικές περί σωματείων διατάξεις.

Άρθρο ακροτελευτικό
Το παρόν καταστατικό συγκείμενο από δεκαεννέα (19) άρθρα  συντάχθηκε στη Ζαχάρω κατά την ιδρυτική συνέλευση στις 20-6-2015  και εγκρίθηκε από τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου «Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση ΠΟΛΥΜΝΙΑ», θα ισχύει από την δημοσίευσή του στο τηρούμενο δημόσιο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Ηλείας
και υπογράφεται ως έπεται.

Ζαχάρω Ηλείας 20-6-2015
Τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου " Εθελοντική Πολιτιστική Κίνηση ΠΟΛΥΜΝΙΑ "

1.     Αθανασόπουλος  Γεώργιος του Αντωνίου
2.     Αποστολοπούλου Κανέλα του Κων/νου
3.     Αποστολοπούλου Κανέλα του Ευαγγέλου
4.     Γεωργακοπούλου-Δρακοπούλου  Γεωργία του Θεοδώρου
5.     Γιαννόπουλος Θεόδωρος του Παναγιώτη
6.     Διαμαντοπούλου Βαγγελιώ του Κωνσταντίνου
7.     Δρακόπουλος Βασίλειος του Ανδρέα
8.     Δρακόπουλος Ανδρέας του Βασιλείου
9.     Δρακοπούλου Μαρία του Βασιλείου
10.                      Ζήρος Γεώργιος του Κωνσταντίνου
11.                      Ζήρος Κωνσταντίνος του Γεωργίου
12.                      Καπετάνιου Καλιόπη του Σταματίου
13.                      Κόλλιας Θεόδωρος του Νικολάου
14.                      Κόλλιας Νικόλαος του Θεοδώρου
15.                      Κουτέλος Δημήτριος του Αναστασίου
16.                      Μήνου Παναγιώτα του Κωνσταντίνου
17.                      Μπούτσικα Σπυριδούλα του Πέτρου
18.                      Παπακυριακόπουλος Ασημάκης του Ηλία
19.                      Πακυριακοπούλου Κατερίνα του Ασημάκη
20.   Πλεύρη Ελένη του Γεωργίου