α] να σταματήσουν εκατέρωθεν να εκτοξεύονται βέλη, από απλή αμφισβήτηση έως βδελυρή τοξικότητα.β] τα στελέχη κάθε κόμματος να μην εκφράζουν τις απόψεις τους δημόσια, παρά στα όργανά τους. Βεβαίως είναι θεμιτό καθείς και τη γνώμη του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να ισχύσει δημοκρατικός συγκεντρωτισμός, «ελευθερία συζήτησης, ενότητα δράσης».γ] να συγκληθούν τα ανώτερα όργανα των κομμάτων [Κεντρική Επιτροπή] να αποφασίσουν και να καθορίσουν τα συγκεκριμένα βήματα (προγραμματικές προτάσεις) με σκοπό την ενότητα, τη συμμαχία.
Γιαννιτσοχώρι
TO ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ,ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Τετάρτη 2 Απριλίου 2025
Προοδευτική Αμφικτυονία Ελλήνων [Π.Α.Ε.]
ΚΑΒΟΥΡΑΣ - ΚΑΒΟΥΡΙΝΑ:ΚΥΡΙΑΚΗ [30-3] ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΟΥΛΑ
Μαζί με τον καφέ ρούφαγα και τις μαγικές στιγμές της απόλαυσης, της μέθεξης με την απέραντη αγαλλίαση. Να η ευτυχία μπροστά μου να στέκει σαν το άγαλμα του Ερμή του Πραξιτέλη.
Έτσι αφού απολαύσαμε την παρέα των φίλων μας μετά των ωραίων εδεσμάτων ήρθε ή ώρα της επιστροφής στην Αθήνα. Δεν προλάβαμε να αποθέσουμε τα πράγματά μας στο σπίτι και πήγαμε στην αίθουσα της Εταιρίας των Ελλήνων Λογοτεχνών [Ακαδημίας και Γενναδίου],
[3] Μετά το αυθαίρετο στο χωριό πήγα να αγοράσω αυτό το σπιτάκι, αλλά ζητά 4 εκατοντάδες χιλιάδες ευρούλια. Οπότε θα καταλήξω πάλι σε αυθαίρετη κατοχή...
Ο ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ ΖΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ!!!
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΆ ΝΙΑΡΧΟΥ
Όταν έχεις κάνει εκδρομές και σε έχουν γεμίσει αναμνήσεις, έχεις αποκτήσει διάφορες εμπειρίες, έχεις φωτογραφίσει πρωτόγνωρα τοπία, με το φακό των ματιών σου και έχεις σχηματίσει ένα ξεχωριστό άλμπουμ της ζωής στο πίσω μέρος του μυαλού σου, πάντα θα υπάρχουν στιγμές που τα αναπολείς. Αυτές τις μέρες στο διαδίκτυο πολλές φορές είδαμε φωτογραφίες και διαβάσαμε για τον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, γύρισε και μένα το μυαλό μου 19 χρόνια πίσω σας παραθέτω στοιχεία από την εκδρομή μας και σας προτρέπω όσοι βρεθείτε στην Βουδαπέστη, να επισκεφθείτε το χωριό που είναι αφιερωμένο στον ΝΙΚΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.
Ο Σύλλογος μας το 2006, στα πλαίσια της 8/ήμερης εκδρομής, ΒΕΝΕΤΙΑ- ΒΙΕΝΗ—ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ, είχε την τύχη να επισκεφθεί το εν λόγω χωριό και να αποκομίσει πάρα, μα πάρα πολλές εντυπώσεις και εμπειρίες. Μετά από 19 χρόνια θα μοιραστούμε μαζί σας την ιστορία του χωριού, την επίσκεψη μας, την υποδοχή μας από τους Έλληνες κατοίκους, και την υποδοχή μας από τον Δήμαρχο της πόλης τον κ. Κώστα Ριζογιάννη.
Η ιστορία του χωριού έχει ως εξής.
Το χωριό Μπελογιάννης είναι από τα νεότερα της Ουγγαρίας. Η ανοικοδόμησή του άρχισε στις 6 Μαΐου 1950 και χτίστηκε από πρόσφυγες Έλληνες εθελοντές, και με τη βοήθεια του Ουγγρικού κράτους . Σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεγέρθηκαν 426 σπίτια, σχολείο, παιδικός σταθμός, βιβλιοθήκη, Ιατρείο και Δημαρχείο. Απέχει 60 χιλμ. Από τη Βουδαπέστη και είχε 1850 κατοίκους,Αρχικά ονομάστηκε <<ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ>>. Στις 3 Απριλίου 1952, μετονομάσθηκε σε <<ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ>> προς τιμήν του ήρωα της Αντίστασης Νίκου Μπελογιάννη.
Εκείνα τα χρόνια ήταν το πιο αναπτυγμένο από τα γύρω χωριά.. Αφού λύθηκε το πρόβλημα της στέγασης, έπρεπε να εξασφαλιστεί και εργασία των κατοίκων. Ιδρύθηκε ένας Βιοτεχνικός Συνεταιρισμός που απασχόλησε πολλές γυναίκες, που έπλεκαν γάντια, φανέλες, είχαν αργαλειούς και ύφαιναν. Εργάζονταν πάνω από 150 γυναίκες ,ράβανε στην αρχή εργατικά ρούχα με δύο βάρδιες. Για τους άνδρες ιδρύθηκε Αγροτικός Συνεταιρισμός <<ΕΙΡΗΝΗ>> που ασχολήθηκε με την καλλιέργεια, δημητριακών, κηπουρικών προϊόντων και ακόμη με την κτηνοτροφία. Εκτός από την κάλυψη αναγκών των κατοίκων, άνοιξαν δικό τους μαγαζί στη Βουδαπέστη και έστελναν εκεί τα προϊόντα τους προς πώληση
ΝΕΑ γενικώς
ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ
ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ
Προχτες γράφαμε για το ίδιο θέμα:
α] Ο δρόμος από τη διασταύρωση, τον πλάτανο προς τη θάλασσα, ποιος ο λόγος να χαρακτηριστεί Λεωφόρος; Ποιος ευφάνταστος νους το εισηγήθηκε να του δώσουμε συγχαρητήρια; Όμως στον δήμαρχο χρεώνεται.
β] Στον δρόμο που γίνεται η Λαϊκή και οδηγεί στον Καϊάφα, έγινε ονοματοδοσία και τιμήθηκε από τον δήμο ο Ν. Γκότσης. Πριν αρκετά χρόνια μερικοί φίλοι είχαμε αναρτήσει στον τοίχο πινακίδα "ΟΔΟΣ ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΣΗ" αλλά κάποιοι λεβέντες; της μαύρης δεκάρας την κατέβασαν.... [Κλικ ΕΔΩ]
Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025
ΚΥΡΙΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΚΑΓΚΕΛΑ ΚΑΙ ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ. ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ.
- Δεν σου έχω δώσει κανένα δικαίωμα να μου στέλνεις μήνυμα.Μην ξανά στείλεις σε μένα τίποτα. Δεν έχεις κανένα
δικαίωμα και καμία ιδιότητα.
Δεν μπόρεσα να τον συναντήσω, θα του έλεγα:
Η ιστορία της γλώσσας των Ρομά
Ρομά, τσιγγάνοι, γύφτοι. Μία κοινότητα χιλιάδων ατόμων στον Βόλο, τη Μαγνησία, αλλά και ολόκληρη τη Θεσσαλία. Πολυπληθείς κοινότητες εντός των πόλεων και των προαστίων που έχουν φτιάξει τις δικές τους συνοικίες, τις δικές τους παραδόσεις, αλλά και τον δικό τους τρόπο ζωής. Τώρα, όμως, έχουν και το δικό τους λεξικό δια χειρός του Παναγιώτη Χαρίτου, του προέδρου της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά Χωρίς Σύνορα.
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
Η Ρομανί Τσιπ, η τσιγγάνικη διάλεκτος υπάρχει εδώ και δεκάδες χρόνια. Από χώρα σε χώρα, από πόλη σε πόλη, αλλά και από καταυλισμό σε καταυλισμό διαφέρει και διαφοροποιείται. Στη Θεσσαλία υπολογίζεται ότι κατοικούν περισσότεροι από 30.000 ρομά, οι οποίοι μιλούν την ίδια διάλεκτο.
Η ανάγκη για διατήρηση της γλώσσας, αλλά και της επιστημονικής προσέγγισης ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον νεαρό επιστήμονα Παναγιώτη Χαρίτο να προχωρήσει στην καταγραφή των λέξεων σε ένα λεξικό.
Το βιβλίο με τίτλο «Τσιγγάνικο Λεξικό των Ρομά Θεσσαλίας» είναι, πλέον, γεγονός και κυκλοφορεί από τους Ρομά χωρίς Σύνορα, ενώ σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη παρουσίαση.
«Είχα έντονο το αίσθημα ευθύνης να μην αφήσω να χαθεί η τσιγγάνικη γλώσσα» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας Ελλήνων Ρομά Χωρίς Σύνορα Παναγιώτης Χαρίτος.
Η τσιγγάνικη διάλεκτος είναι κατά κύριο λόγο προφορική. Παρά τους διωγμούς που υπέστησαν οι Ρομά και τις απαγορεύσεις κατάφεραν να διατηρήσουν τη γλώσσα τους. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι δεν έχουν υπάρξει αλλοιώσεις.
ΧΡΥΣΑΥΓΟΥΛΟ ΚΑΚΟΒΑΤΗΤΙΚΟ
(Το "Αν" είναι του μέλλοντος κι όχι του Κίπλινγκ.
Το FB βρίθει από τέτοια φληναφήματα, και δεν απαντώ. Τα ντόπια χρυσαύγουλα όμως, επειδή τα γνωρίζω από μέσα και απέξω, τα βάζω στη θέση τους
Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025
ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΎΛΙΟ
Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι τόσα χρόνια πια στο κουρμπέτι γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο μας, τους διάφορους παράγοντες που διαμορφώνουν την όλη κατάσταση και το μη ικανοποιητικό επίπεδο που έχουν πολλοί, οπότε όλα αυτά τα καθοριστiκά της αντικειμενικότητας, η οποία στην ουσία αποκλίνει πάντοτε κάπως από την πραγματικότητα, τα λαμβάνουμε υπόψη στην όποια κριτική μας και αναφορά.
[1] Για την ονοματοδοσία δυο ενστάσεις:
α] Ο δρόμος από τη διασταύρωση, τον πλάτανο προς τη θάλασσα, ποιος ο λόγος να χαρακτηριστεί Λεωφόρος; Ποιος ευφάνταστος νους το εισηγήθηκε να του δώσουμε συγχαρητήρια; Όμως στον δήμαρχο χρεώνεται.
β] Στον δρόμο που γίνεται η Λαϊκή και οδηγεί στον Καϊάφα, έγινε ονοματοδοσία και τιμήθηκε από τον δήμο ο Ν. Γκότσης. Πριν αρκετά χρόνια μερικοί φίλοι είχαμε αναρτήσει στον τοίχο πινακίδα "ΟΔΟΣ ΝΙΚΟΥ ΓΚΟΤΣΗ" αλλά κάποιοι λεβέντες; της μαύρης δεκάρας την κατέβασαν.... [Κλικ ΕΔΩ]
[2] ] Αποτελεί το υπέρτατο όργανο διοίκησης του Δήμου, όπου λαμβάνει χώρα η ψήφιση και έγκριση για τα σημαντικά ζητήματα και κατά κάποιο τρόπο είναι το Βουλευτήριο της Αρχαίας Αθήνας όπου γίνεται ο διάλογος πολιτικής συζήτησης μεταξύ των διαφόρων δημοτικών (πολιτικών) ομάδων που το απαρτίζουν.