theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Επειδή πάρα πολοί φίλοι και ...παρά-φίλοι διαμαρτύρονται για τη δημοσίευση ανώνυμων σχολίων, παρακαλώ να ανατρέξετε στις σχετικές αναρτήσεις:
  • "Ο ΜΑΣΚΑΡΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ" στις 3-4-11 (κλικ ΕΔΩ)
  • "ΑΝΩΝΩΝΥΜΙΑ ΚΑΙ ΨΕΥΔΟΝΥΜΙΑ" στις 30-8-11          (κλικ ΕΔΩ)
  • ¨ΟΧΙ ΚΑΙ ΛΑΣΠΕΣ.." στις 3-4-11(κλικ ΕΔΩ)
       Για να είμαστε δίκαιοι και να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν πρέπει να μας ενοχλεί όταν τα ανώνυμα σχόλια αναφέρονται στα σακούλια μας και μας θίγουν και τότε να διαμαρτυρόμαστε, αλλά πρέπει  να βλέπουμε και τα μπροστινά και τα πισινά σακούλια και όχι τα μεν να τα θεωρούμε ..καρύδια που βροντάνε και τα δε σύκα που κολλάνε (το τελευταίο το έχουμε ξαναγράψει και πάλι θα το ξαναγράψουμε)

 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΆΣΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΆ
Τέλος στην ανωνυμία των blogs;
Τι αναφέρει σε γνωμοδότησή του ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθ. Κατσιρώδης


Μετά τη δημόσια συζήτηση το φθινόπωρο του 2009 που είχε προκαλέσει η γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά για την άρση της ανωνυμίας των ιστολογίων, το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα με νέα γνωμοδότηση του αντιεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Αθανάσιου Κατσιρώδη.

 Στο θέμα τοποθετήθηκε εκ νέου ο κ. Κατσιδιώρης ύστερα από ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. Συγκεκριμένα, το ερώτημα που ετέθη είναι εάν «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».
Το ιστορικό
 Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σανιδάς στη γνωμοδότησή του (Σεπτέμβριος 2009) ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι τα blogs στο Διαδίκτυο δεν προστατεύονται από το συνταγματικό απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης και επικοινωνίας που κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 του Συντάγματος. Ούτε όμως για την άρση του απορρήτου πρέπει να έχει προηγηθεί άδεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου (ΑΔΑΕ) ή οποιασδήποτε άλλης Αρχής, ανέφερε τότε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός.
 Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα. Επίσης, ο κ. Σανιδάς ανέφερε ότι το απόρρητο των επικοινωνιών δεν καλύπτει την επικοινωνία μέσω Ιnternet, αλλά ούτε και τα άλλα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας, όπως είναι ονοματεπώνυμο συνδρομητή, αριθμοί τηλεφώνων, χρόνος και τόπος κλήσεως κ.λπ.
 Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σανιδά, οι εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές και πολύ περισσότερο τα Δικαστικά Συμβούλια και τα δικαστήρια, δικαιούνται να ζητούν από τους παρόχους των υπηρεσιών επικοινωνίας μέσω του Ιnternet (όπως είναι ο ΟΤΕ και οι άλλες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας) τα «ηλεκτρονικά ίχνη» μιας εγκληματικής πράξεως, όπως είναι η ημέρα-χρονολογία και τα στοιχεία του προσώπου στο οποίο αντιστοιχεί το «ηλεκτρονικό ίχνος». Μάλιστα, όπως σημείωνε ο κ. Σανιδάς, οι εταιρείες υποχρεούνται να παραδίδουν τα στοιχεία χωρίς να προηγείται άδεια της ΑΔΑΕ.
 Ο κ. Σανιδάς σημείωνε ακόμη ότι η ΑΔΑΕ και οποιαδήποτε άλλη Ανεξάρτητη Αρχή «ούτε νομιμοποιείται, ούτε δικαιούται να ελέγξει με οποιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, το εάν η περί άρσεως ή μη του απορρήτου απόφαση των οργάνων της Δικαιοσύνης είναι σύννομη ή όχι». Μόνα αρμόδια να το κρίνουν αυτό είναι τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, κατέληγε η πρώτη αυτή γνωμοδότηση του τότε εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Ακολούθησε στη συνέχεια η υπ' αριθμ. 12/2009 γνωμοδότηση του σημερινού εισαγγελέα κ. Ι. Τέντε, ο οποίος επανέλαβε τις θέσεις του προκατόχου του κ. Σανιδά, κατόπιν σχετικού ερωτήματος της ΑΔΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι η γνωμοδότηση του κ. Σανιδά είχε προκαλέσει, τότε, την αντίδραση της ΑΔΑΕ , όπως και την αντίδραση του τότε προέδρου της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Χρ. Γεραρή.
 Η νέα γνωμοδότηση
Τώρα, όπως αναφέρει στη γνωμοδότησή του ο κ. Κατσιρώδης, οι δύο γνωμοδοτήσεις του κ. Σανιδά και του κ. Τέντε καταλήγουν συμπερασματικά ότι «οι αρμόδιες δικαστικές αρχές (εισαγγελικές, προανακριτικές, ανακριτικές κ.τ.λ.) μπορούν να ζητούν από τους παρόχους υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών να τους γνωρίσουν τα στοιχεία εντοπισμού των προσώπων που τελούν διάφορα εγκλήματα (εκβίαση, δυσφήμηση, απειλή, εξύβριση κ.τ.λ.) με κακόβουλες κλήσεις ή μηνύματα ή μέσω Διαδικτύου, χωρίς να τηρούν την προβλεπόμενη διαδικασία άρσεως του απορρήτου». Επίσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου σημειώνει ότι ο νομοθέτης με τις ρυθμίσεις του Ν. 3917/2011 δεν θέλησε να εισαγάγει νέο περιοριστικό καθεστώς για τη χορήγηση «των εξωτερικών στοιχείων της επικοινωνίας».
 Εξάλλου, υπογραμμίζει ο κ. Κατσιρώδης, οι γνωμοδοτήσεις του 2009 «δεν αφορούν αιτήματα οποιωνδήποτε ''αρμόδιων αρχών'' αλλά αιτήματα ανακριτικών αρχών, που ενεργούν σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές για παροχή έννομης προστασίας (άρθρο 20 του Συντάγματος) και τιμώρηση των εγκλημάτων (άρθρα 96 παράγραφος 1 και 67 παράγραφος 1 του Συντάγματος), τα οποία (αιτήματα) αναφέρονται σε περιπτώσεις στις οποίες δεν πρόκειται για απόρρητο κατά την έννοια του άρθρου 19 παράγραφος 1 του Συντάγματος».
Με λίγα λόγια οι ιστολόγοι θα πρέπει να έχουν υπόψη ότι τα στοιχεία τους θα είναι στη διάθεση των αρχών σε περίπτωση που υπάρξει σχετικό αίτημα. Βέβαια με τις εξελίξεις της τεχνολογίας και σε περίπτωση που κάποιος διαχειρίζεται ένα blog μέσα από ένα ή περισσότερα Ίντερνετ καφέ είναι αμφίβολο κατά πόσον θα μπορεί να εντοπισθεί από τις αρχές.
Υπέρ της άρσης της ανωνυμίας των ιστολογίων σε περίπτωση που εμπλέκονται σε υποθέσεις πλημμελημάτων και κακουργημάτων αποφάνθηκε η εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά γνωμοδότηση, καθώς μεσολάβησε αλλαγή της νομοθεσίας από τις προηγούμενες δύο.

Το τέλος της ανωνυμίας των bloggers που είχε βάλει το 2009 ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σανιδάς και επικύρωσε εν συνεχεία ο σημερινός εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες επαναλαμβάνει σήμερα με νέα γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, το απόρρητο αίρεται “όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα”.
Ο κ. Κατσιρώδης επανέρχεται στο θέμα αυτό ύστερα από νέο ερώτημα του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων Αρχαιοκαπηλίας και Ηθών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Ειδικότερα, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υπέβαλε στην Ανώτατη Εισαγγελία το ερώτημα εάν ισχύουν οι δύο γνωμοδοτήσεις (9 και 12/2009) των κ.κ. Σανιδά και Τέντε μετά την επικύρωση της οδηγίας 2008/24/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το νόμο 3917/2011 για την άρση του απορρήτου της επικοινωνίας και τη χορήγηση δεδομένων επικοινωνιών στις αρμόδιες αρχές.
Συγκεκριμένα, το ερώτημα είναι εάν μετά το Ν. 3917/2011 «οι πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης ή προανάκρισης ύστερα από παραγγελία εισαγγελέα που διενεργούνται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, υποχρεούται να σας γνωστοποιούν τα στοιχεία του προσώπου στα οποία αντιστοιχούν ηλεκτρονικά ίχνη ή τηλεφωνικοί αριθμοί κλήσεως εγκληματικής πράξεως, συγκεκριμένης ημεροχρονολογίας, χωρίς την τήρηση της διαδικασίας άρσεως του απορρήτου».
καλά,απλά να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για άρση της ανωνυμίας των μπλογκ εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα και εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς (αίρεται το απόρρητο των στοιχείων όσων μέσα από τα blogs αναρτούν υβριστικά, απειλητικά ή εκβιαστικά δημοσιεύματα ή φωτογραφίες παιδικής πορνογραφίας ή διαπράττουν εν γένει εγκλήματα) κι αυτό δεν υποχρεώνει τα υπόλοιπα μπλογκ ούτε επιβάλλει να γίνουν επώνυμα, δηλ δεν αίρεται συλλήβδην η ανωνυμία των μπλόγκερς…και φυσικά πρέπει να πούμε πως τα διάφορα μπλογκ είτε ο διαχειριστής τους είναι κάποιος με ονοματεπώνυμο, είτε με ψευδώνυμο
είτε κι όχι, στην πλειοψηφία τους δεν είναι ανώνυμα μιας και ο καθένας που ασχολείται με μεράκι σ΄αυτά, υ π ο γ ρ ά φ ε ι με όσα γράφει, σύμφωνα με τις ιδέες του και τις απόψεις του τελικά..και συμβάλλει με τον τρόπο του στο μελλοντική διαδικτυακή, ψηφιακή, ετερόκλητη, πολυπρόσωπη και συνθετική πραγματικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου