theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΖΑΧΑΡΩ:Θρύλοι και παραδόσεις για την ονομασία (Μέρος 3ο από 3)

          Στην "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΣΤΙΑ" του 2002, όπως αναφέρθηκε υπάρχει η αξιόλογη εργασία "Επαρχία Ολυμπίας  κατά το 1805" του Θανάση Κ. Δαϊκου που στηρίζεται στις ανυπέρβλητες "ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΟΡΗΑ" του Άγγλου λοχαγού W.M. Leak (Ληκ) που περιηγήθηκε την Πελοπόννησο κατά το 1805 και 1806. Η μαρτυρία αυτή αποτελεί τη κολυμπήθρα της αλήθειας.
Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσια αποσπάσματα από αυτή την εργασία καθώς και τον περιώνυμο χάρτη του Ληκ. 




























Μετά τα στοιχεία -μαρτυρίες του Ληκ δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ...για τον νουνό της Ζαχάρως καθότι αφενός ο Ληκ, που είναι πολύ παρατηρητικός και ακριβής δεν ονομάζει το χάνι αλλά κυρίως ο χάρτης που είναι ο παλαιότερος και ίσως ο μοναδικός που αναφέρει και αποτυπώνει τη Ζαχάρω ως ξεχωριστό, συγκροτημένο χωριό με το όνομα του (Zakari) που υπήρχε πριν την Επανάσταση του΄21 σίγουρα αρκετά χρόνια πιο πριν από το χρόνο (27 Φεβρουαρίου 1805) που ο Ληκ πέρασε από την περιοχή μας.

       Υπάρχει και μια άλλη άποψη που την άκουσα τώρα τελευταία από τον Γιώργο Μπούσμπουρα και ίσως να έχει κάποια σχέση. 
Το όνομα προέρχεται από τη γλυκόριζα που εκείνα τα πρώτα χρόνια και ακόμα μέχρι τον πόλεμο εκφυόταν κατά πολύ στην περιοχή της Ζαχάρως. Η γλυκόριζα ήταν ένας μικρός θάμνος (έως 1 μέτρο σε ύψος) που οι ρίζες του έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε Ζάχαρη. (Για την γλυκόριζα δες ΕΔΩ) 
Ζαχαρωτά από γλυκόριζα
Δεν βρήκα κανένα σχετικό γραπτό στοιχείο. Μακάρι κάποιος αναγνώστης να μας ενημερώσει περισσότερο!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου