theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

ΑΓΡΟΤΕΣ.... ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥΛΙΑ {Δηλώσεις Ενιαίας Ενίσχυσης)


     Μια μεγάλη αλήθεια  του Θουκυδίδη που συχνά επικαλούμαι είναι: Ευ φερομένης της Γεωργίας και άλλαι τέχναι ευ φέρονται! (1)
            Πολλές φορές δε έχω υποστηρίξει ότι η πιο αδικημένη τάξη στη χώρα είναι αυτή των αγροτών, γεωργών και κτηνοτρόφων. Το ίδιο κάνω και τώρα όπου βρεθώ και όπου σταθώ, σε οποιοδήποτε βήμα και παρέα κι αν μου τύχει.Βεβαίως εννοώ τους μικρούς και τους πραγματικούς αγρότες και όχι αυτούς που συλλήβδην ορίζουν τα κιτάπια του μητρώου αγροτών. Εάν το 50% του εισοδήματός σου είναι αγροτικό τότε -λένε- είσαι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης Έτσι όμως συμμετέχεις στη μοιρασιά της πίτας και με το παραπάνω (δάνεια, επιδοτήσεις, ενισχύσεις κτ.λ.) όχι όμως και στον...ΟΓΑ!(2), Εάν δηλαδή έχει κάποιος μηνιαίο εισόδημα 50.000 ευρώ και τα 26.000 τα έχει από αγροτικές επιχειρήσεις (φράουλες, αγγούρια, καρπούζια, χοιροστάσιο και τα 24.000 από  άλλη προέλευση π.χ. δημόσιο ή μια αντιπροσωπία τότε είναι αγρότης; 

    Επειδή λοιπόν αυτή η αρχή του Θουκυδίδη έγινε εξαρχής αποδεκτή η σημαντικότητα της Πρωτογεννούς Παραγωγής  είχε  ως αποτέλεσμα δυστυχώς η Ε.Ε σε όλους τους τομείς να έχει καθορίσει τη μοναδική πολιτική που ισχύει για όλα τα Κράτη- Μέλη κι αυτή είναι στον αγροτικό τομέα, η ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική πολιτική). Τονίζεται δυστυχώς γιατί μακάρι - και αυτό είναι αίτημα όλων των μικρών κρατών - να ίσχυε και στους τομείς (φορολογία, εθνική άμυνα, τραπεζο-δημοσιονομικά...) Υπόψη πολλές φωνές, κυρίως στα μεγάλα Κράτη-Μέλη αλλά και αρκετοί κουφιοκεφαλάκηδες στη χώρα μας,  απαιτούν την κατάργηση της ΚΑΠ. Φαντάζεστε τότε τι συνθήκες θα επικρατούσαν στην αγορά και τη δυνατότητα ανταγωνισμού που θα είχαμε εμείς η μικρή Ελλαδίτσα και οι άλλοι μικροί έχοντας απέναντί μας τα μεγάλα κράτη με τις τις διάφορες εθνικές ενισχύσεις. Χίλια όχι λοιπόν στην εθνικοποίηση της ΚΑΠ.
         Αυτά τα γράψαμε με την ευκαιρία ότι από την Τετάρτη 24-4-13 έχει αρχίσει η υποβολή αιτήσεων 0ΣΔΕ  (Δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης) από τους αγρότες με  καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης 2013 αλλά και της Δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2013 μέσω διαδικτύου. η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι τη 10/05/2013.
        Την περασμένη Δευτέρα (22-4-13) παρακολούθησα μια ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ (Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου) με θέμα:«On line Υπηρεσίες ΟΠΕΚΕΠΕ & Ηλεκτρονική υποβολή Αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης» με εισηγητές στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αν και σχετικά ανίδεος με το θέμα απεκόμισα ορισμένα χρήσιμα πράγματα τα οποία και σας μεταφέρω:


  • Δηλώσεις ηλεκτρονικά μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι αγρότες που έχουν υποβάλει αιτήσεις τα προηγούμενα χρόνια με οποιονδήποτε τρόπο. Επομένως οι αγρότες που υποβάλλουν πρώτη φορά εφέτος δεν μπορούν να το κάνουν ηλεκτρονικά.
  • ΟΙ δηλώσεις γίνονται μέσω των ΕΑΣ (Ενώσεις Αγροτικών Συλλόγων)   Ε Ν  Τ  Ε  Λ  Ω  Σ     Δ  Ω  Ρ  Ε  Α  Ν (Προσέξτε το σχετικό Δελτίο  ΥΠΑΑΤ)
  • Όπως ειπώθηκε το 2014 που θα αλλάξουν πολλά, στις όποιες ενισχύσεις-επιδοτήσεις δεν θα συμμετέχουν μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Δεν είναι καθόλου σωστό εγώ π.χ. και χιλιάδες άλλοι τέτοιοι να δικαιούμαστε ενίσχυση για τις ελιές που κληρονομήσαμε  από τους γονείς μας. (Κι αυτό ανήκει στα κελεύσματα του Μνημονίου  αν και τέτοιοι περιορισμοί έπρεπε να ισχύουν από το ΄50). 




  •     
  •  Η προθεσμία για και για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις θα παραταθεί και θα είναι κοντά στις 10-5-13.
  • Έχουν υπάρξει αρκετές Ενώσεις που έχουν αποκλεισθεί (Ακούστε στο βίντεο τον Γενικό Δ/ντή του ΟΠΕΚΕΠΕ). Καταγγέλθηκε από αρκετούς γεωπόνους ότι πολλές Ενώσεις δικαιολογώντας διάφορα εκτυπωτικά έξοδα και πιέζοντας τους αγρότες τους χρεώνουν με ένα σεβαστό ποσό, όπως στην Κεφαλλονιά με 250 ευρώ.
        Εάν προσέξετε την παρακάτω ανακοίνωση της ΕΑΣ Ηλείας αναφέρει το εξής πονηρό: Φέτος θα υπάρχουν συνεργεία για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ώστε η υποβολή να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην προθεσμία που έχει ζητήσει το Υπουργείο (20 ημερών) και ταυτόχρονα να υπάρχει εξυπηρέτηση των δικαιούχων με το λιγότερο δυνατό κόστος.
Δεν είναι μια εκ  των προτέρων παραδοχή και έμμεση πίεση προς τους αγρότες;
ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ
ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΛΑΜΟΓΙΕΣ
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ
[Την ανακοίνωση-μαργαρητάρι
 Θα τη στείλω στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να δούμε 
τι θα κάνει ή έτσι γράφει στο σχετικό Δελτίο του]



Για επικοινωνία με τον ίδιο τον ΟΠΕΚΕΠΕ γράφουμε τα εξής στοιχεία:
   α) Σοφία Πάντου(Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Τμήματος Ενισχύσεων και Καθεστώτων  Κεντρικής Υπηρεσία)       sofia.pantou@opekepe / 2108802535
    β) Αθανάσιος Βαλιάκος (υπάλληλος της Δ/νσης Πληροφορικής),  athanasios.valiatow@opekepe.gr /2108802362
  
(1) Όταν η γεωργία πάει καλά, τότε όλα τα άλλα επαγγέλματα πάνε εξίσου καλά. Πάλι το έχω αναφέρει σε κάποια ανάρτηση, αλλά φίλε μη ξεχνάς ότι η γνώση προϋποθέτει και την συχνή επανάληψη.  
(2) Ξέρετε ότι το 80% των κοινοτικών επιδοτήσεων το καρπούται το 5-10% των μεγαλοαγροτών, αναλόγως της χώρας; Ειδικά πάνω σε αυτό το πρόβλημα όλοι οι υπεύθυνοι πολιτικού σηκώνουν τα χέρια και εδώ αλλά και στις Βρυξέλλες. Θα αναμένουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη από φίλους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως πχ ο Κώστας Οικονομόπουλος που ήταν ως οικονομολόγος σε ένα τέτοια πόστο. 


http://www.eashlol.gr/  Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 
Η ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ ΗΛΕΙΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΣ ενημερώνει τους 
δικαιούχους Δικαιωμάτων Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) 2013 ότι από Τετάρτη 
24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ξεκινάει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 
Φέτος θα υπάρχουν συνεργεία για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα ώστε η 
υποβολή να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στην προθεσμία που 
έχει ζητήσει το Υπουργείο (20 ημερών) και ταυτόχρονα να υπάρχει 
εξυπηρέτηση των δικαιούχων με το λιγότερο δυνατό κόστος. 
Εντός των ημερών θα ανακοινωθεί αναλυτικό πρόγραμμα για τον τόπο 
και το χρόνο προσέλευσης.
Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομιστούν είναι τα 
κάτωθι:
1. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
2. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ 
ΤΡΑΠΕΖΑΣ
3. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ Ε9 σε μορφή Α4
4. ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗΡΙΑ ενημερωμένα με το ΑΦΜ του ιδιοκτήτη και 
ημερομηνίες ενοικίασης.
5. ΚΑΡΤΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙ ΚΑΙ 
ΣΙΤΑΡΙ ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ 
6. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ 
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ (ΝΕΟ)
σε μορφή Α4
7. ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΜΗΤΡΩΟΥ ΒΟΟΕΙΔΩΝ (ΘΕΩΡΗΜΕΝΟ)
σε μορφή Α4
Προσοχή: Χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά η αίτηση θα 
απορρίπτεται κατευθείαν από το σύστημα καταχώρησης.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝ/ΣΜΩΝ
ΗΛΕΙΑΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΣ
Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
ΜΙΚΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 



Οδηγίες εφαρμογής διαδικτυακής υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2013 
http://www.opekepe.gr/mini_calendar.asp?day=22&month=4#news
22/4/2013

Το σύστημα υποβολής Ενιαίας Αίτησης Εκμετάλλευσης έχει ενεργοποιηθεί για την πλειοψηφία των παραγωγών που παρέλαβαν επιτυχώς στοιχεία πρόσβασης στα πλαίσια της διαδικασίας λήψης κωδικών για το έτος 2013. Επισημαίνεται, ότι η υπηρεσία είναι διαθέσιμη για όλους τους παραγωγούς που είχαν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2012 ανεξάρτητα του τρόπου υποβολής. Δεν θα μπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακώς την αίτησή τους όσοι δηλώνουν αγροτεμάχια που γεωχωρικά ανήκουν σε περισσότερες από μία Αγροτικές Ενώσεις (κύρια και συμπληρωματική αίτηση).
Για όσους δικαιούχους υποβάλλουν φέτος την αίτησή τους διαδικτυακά τονίζεται ότι:
Για το έτος 2013 δίνεται η δυνατότητα μεταβολής των γεωχωρικών δεδομένων.Ο δικαιούχος υποχρεούται να ψηφιοποιήσει το σύνολο των δικαιολογητικών που συνοδεύουν την αίτησή του
Για την υποβολή της αίτησης σας:Επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.osde.gr/ από οποιοδήποτε σημείο έχετε πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Συμπληρώστε στη σχετική φόρμα τα στοιχεία του ΑΦΜ και του ΑΔΤ.
Στη σελίδα στην οποία θα μεταβείτε επιλέξτε «Σύνδεση» και χρησιμοποιήσετε τον προσωπικό κωδικό χρήστη και πρόσβασης, τα οποία σας έχουν αποσταλεί με ηλεκτρονικό μήνυμα.
Ακολουθήστε τις οδηγίες και υποβάλετε ηλεκτρονικά την αίτηση σας.
Επισημαίνεται ότι υπάρχουν ορισμένες περιοχές του ψηφιακού υποβάθρου για τις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες επικαιροποίησης. Τα πολύγωνα των αγρών που περιέχονται σε αυτές τις περιοχές είναι κλειδωμένα και δεν μπορούν να τροποποιηθούν (ούτε αυτά, ούτε και όποια χαρακτηριστικά των αγρών συνδέονται με αυτά). Αίτηση που περιέχει έστω και έναν τέτοιον αγρό, δεν μπορεί να οριστικοποιηθεί αυτή την στιγμή. Το μήνυμα που θα εμφανίζεται στην οθόνη σας είναι το εξής: «Έχετε ψηφιοποιήσει τεμάχιο σε δεσμευμένη ενότητα. Δεν μπορείτε να προχωρήσετε στη μεταβολή της αίτησης "ΠΡΟΣ ΟΠΕΚΕΠΕ» Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την εβδομάδα 22-26/04, όποτε θα υπάρξει και «ξεκλείδωμα» των συγκεκριμένων πολυγώνων.
Τα δικαιολογητικά τα οποία οφείλετε να ψηφιοποιήσετε για τη διαπίστωση της επιλεξιμότητας για ενίσχυση κατά περίπτωση είναι τα ακόλουθα:
Υπογεγραμμένη η πρώτη σελίδα της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης που εμφανίζεται το ονοματεπώνυμο σας
Θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή της σελίδας «Εντολή Χρέωσης Λογαριασμού – Εξουσιοδότηση» (εφόσον επιλεγεί ως τρόπος καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς η εξουσιοδότηση)
Αντίγραφα των παραστατικών νομής ενοικιαζόμενων κτηματολογικών τεμαχίων (εφόσον υπάρχουν ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια)
Αντίγραφο Ε9 ή συμβόλαιο που αποδεικνύει τη νόμιμη κατοχή των αγροτεμάχιων στις περιπτώσεις που δεν έχει ακόμα χρονικά ενημερωθεί το Ε9 (εφόσον υπάρχουν ιδιόκτητα αγροτεμάχια)
Αντίγραφο βεβαίωσης «Δικαιωμάτων Κατοχής Κοινοτικών Βοσκοτόπων» (εφόσον δηλωθούν Κοινοτικοί Βοσκότοποι)
Αποδεικτικά χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου και βαμβακιού (καρτέλες και / ή σχετικά τιμολόγια – εφόσον υπάρχει αίτημα για λήψη πρόσθετης ενίσχυσης σκληρού σίτου άρθρου 68 ή ειδικής ενίσχυσης βάμβακος)
Αντίγραφο Μητρώου κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης αιγοπροβάτων (εφόσον δηλωθούν αιγοπρόβατα)
Άδεια μετακίνησης προς θερινό βοσκότοπο ή βεβαίωση της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του Νομού (Αγροτικό Κτηνιατρείο) από όπου γίνεται η μετακίνηση (για τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους)
Βεβαίωση μονίμου κατοικίας (η οποία θα πρέπει να έχει ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου – εφόσον έχει δηλωθεί εξισωτική αποζημίωση)
Λόγω των τεχνικών προβλημάτων που προέκυψαν η καταληκτική ημερομηνία υποβολής της Ενιαίας Αίτησης 2013 & Δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής ΕΛΓΑ 2013 μέσω διαδικτύου ορίζεται η 10/05/2013.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου