theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΘΕΡΟΣ, ΓΑΜΟΣ ….ΠΟΛΕΜΟΣ [ΜΑΚΙΣΤΟΣ – ΛΕΠΡΕΟ ΚΑΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

                 Το Σαββατοκύριακο ήταν γεμάτο από γεγονότα σπουδαία (1) και κατάλληλα για την ιστοσελίδα μας, όπως: Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μάκιστο το πρωινό του Σαββάτου και το καταπληκτικό τραπέζι του Παπαγιάννη για τον γάμο της  πανώριας κόρης του το Σαββατόβραδο στην πέτρινη πλατεία του Λεπρέου( οι φωτογραφίες θα δημοσιευθούν σε άλλη ειδική ανάρτηση!)
Μάκιστος
        Επίσκεψη στο κονάκι 

του Στάθη και της Γιαννούλας Κοκκαλιάρη στη Μάκιστο (Μπαράκου) όπου γίναμε αυτόπτες μάρτυρες της ιεροτελεστίας του Θέρους, γευτήκαμε ψωμί με αλεύρι από τέτοιο σιτάρι και γαλόπιτα από κατσικίσιο γάλο. ()

Μαζί με τον Στάθη γυρίσαμε όλα τα σοκάκια του χωριού και απαθανατίσαμε σκηνές και εικόνες άφθαστης ωραιότητας…
     Επίσκεψη στο σπίτι της αδελφής του Στάθη και φίλης μας, Δήμητρας Κοκκαλιάρη, όπου ο υπέργηρος πατέρας της, Γέρο-Αντώνης,  μας έδωσε μαθήματα δημοκρατικότητας και περηφάνιας (θα πάθετε πλάκα με το καταπληκτικό, περήφανο και έντονα συγκινησιακό βίντεο). Ακολούθως επισκεφθήκαμε το καφενείο στο ισόγειο του σπιτιού, που περικλείει αμέτρητες ιστορικές και κοινωνικές αναμνήσεις και  που τώρα τους τοίχους  του  στολίζουν έργα ζωγραφικής του μικρότερου αδελφού Κοκκαλιάρη, του Δήμου! Τέλος μαζί  με τη Δήμητρα επισκεφτήκαμε το παλιό ελαιοτριβείο του χωριού, εγκαταλειμμένο και χορτατριασμένο (υπάρχει σχετικό βίντεο). 

(1) ¨Έχουν μαζευτεί και πολλά θέματα και θεματάκια γενικού ενδιαφέροντος , που έχουν να κάνουν με το δήμο μας και τους θρυλικούς λεβέντες του (σύμβαση "Παρά θύν΄Αλλός" και πολυθρύλητου Φερλέ, αυστηρή προειδοποίηση κυρίας αντιδημάρχου κ. Αθηνάς για το μπάχαλο του δήμου που θα χτυποιόσαστε από τα γέλια...., ατομικό χρέος του μεγάλου πρώην και νυν έκπτωτου δημάρχου κ. Πανταζή να μη στέκεστε όρθιοι όταν θα μάθετε το ολικό ποσό και μερικά ακόμη!!! 
 (1΄) Ζαλίστηκα από τις αναμνήσεις και τις οσμές της μάνας μου με το γιδίσιο τυρί και την γαλόπιτα. Κι ο Στάθης έχει άσπρες γίδες με κάτι μαστάρια σαν  την γελάδα. Μόνο που η Γιαννούλα με το Στάθη έχουν 4 γίδεςενώ η μάνα μου δύο (2). 
 (2)  Μαζί μας σε αυτή την πρώτη φάση του Θέρους και στο κονάκι του Στάθη είχαμε και το ασκέρι του δικηγόρου δημοτικού σύμβουλου Μίλτου Κλημαντήρη μετά του  πατρός του Πανάγου (3) από τα Ροδινά (Γολέμι) (4)
  (3)Ανεξάντλητος καλός αφηγητής ο Πανάγος (45 χρόνια μεγαλοδικηγόρος στην Αθήνα) κυρίως για την παράδοση και ….. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε όμως η άποψή του περί ιθαγένειας και καθαρότητας της φυλής. Ευθαρσώς και μετά πάθους και λόγω αφθόνου ρέοντος οίνου (5) υποστήριζε την παράλογη και αντιεπιστημονική πλευρά του θέματος της ιθαγένειας που στηρίζεται στο σαχλό επιχείρημα του αίματος. Κι εγώ του ανέτεινα σφοδρώς  ότι καθαρόαιμες φυλές (ράτσες) έχουν μόνο τα σκυλιά και προσπάθησε  να το εφαρμόσει ο Χίτλερ με τη θεωρία της άριας φυλής στέλνοντας στα κρεματόρια και στους θαλάμους του Άουσβιτς  χιλιάδες ανθρώπους και ότι το σύνθημα «Ο Έλληνας γεννιέται και δεν γίνεται» το φωνάζουν τα 3χρυσαύγουλα.
()Όπως έχετε αντιληφθεί  για τα χωριά του δήμου μας  χρησιμοποιούμε μαζί και τις δυο ονομασίες ή την παλιά, επειδή πιστεύουμε ότι η διοικητική αλλαγή του ‘36 υπήρξε μέγιστο εθνικό λάθος εξαιτίας της τότε εθνικιστικής  υστερίας σε βάρος της ιστορικής και γλωσσικής αλήθειας. Μέγα παράδειγμα η Άλβενα (με ε και όχι με αι όπως η Ανδρίτσαινα και πολλές άλλες).
(5) Είναι περιττό να προσθέσουμε ότι και ο άκρατος οίνος (3 βαρέλια δρύινα των 200 Kg στο κατώι) είναι προϊόν ανάλογης φυσικής διεργασίας όπως και ο άρτος. 

Ι ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕς ΣΕ ΛΊΓΟ, ΤΑ ΔΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΡΓΟΤΕΡΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου