theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ …ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΥΣΤΟΧΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΥ


Αμερικανός οικονομολόγος Γκαλμπρέιθ: Το «όχι» είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη
... ελληνική Κυβέρνηση, λέει ο Γκαλμπρέιθ
Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ συνέστησε στους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

 Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών επεσήμανε ότι το «όχι» είναι ο μοναδικός τρόπος να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη: «Διαφορετικά η Ελλάδα ξαφνικά θα καταρρεύσει πολιτικά και η επόμενη εξέγερση θα είναι εναντίον του ευρώ».
«Η συμπεριφορά της Μέρκελ και του Γκάμπριελ, του Ολάντ και του Ρέντσι σε συνδυασμό με τον Γιούνκερ καταδεικνύει ξεκάθαρα τι άποψη έχουν για το ελληνικό κράτος, για την αλήθεια και ποιον πολιτικό δρόμο ακολουθούν», τόνισε ο Γκαλμπρέιθ καταφερόμενος εναντίον των Ευρωπαίων και του τρόπου που διαχειρίζονται την ελληνική κρίση.
- See more at: http://left.gr/news/amerikanos-oikonomologos-gkalmpreith-ohi-einai-o-monadikos-tropos-na-parameinei-i-ellada-stin#sthash.jFtf15lQ.dpuf

Αμερικανοί οικονομολόγοι κατηγορούν την Ευρώπη για «ανικανότητα» στη διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα
Οι Αμερικανοί οικονομολόγοι Τζέφρι Σαξ, Μπάρι Άιχενγκριν και Πολ Κρούγκμαν κατηγορούν την τρόικα για την κρίση στην Ελλάδα, ενώ εξαίρουν τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και ζητούν περισσότερη κατανόηση από τη Γερμανία.
              Τρεις από τους σημαντικότερους Αμερικανούς οικονομολόγους επικρίνουν σφοδρά την πολιτική που ακολουθεί η Ευρώπη, αλλά και η Γερμανία συγκεκριμένα, σχετικά με την κρίση στην Ελλάδα.
Ο Σαξ, ο Κρούγκμαν και ο Άιχενγκριν εμφανίζονται έκπληκτοι από την «ανικανότητα» των Βρυξελλών και του Βερολίνου.
Και οι τρεις οικονομολόγοι σε άρθρα τους που δημοσιεύθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου επιρρίπτουν την κύρια ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Οποιοσδήποτε ασχολείται με την αριθμητική του ελληνικού χρέους (…) γνωρίζει ότι η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να αποπληρώσει τα χρέη της», έγραψε ο Σαξ σε άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Κυρίως οι Γερμανοί, επισημαίνει ο Σαξ, θα πρέπει να δείξουν κατανόηση για την κατάσταση των Ελλήνων. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε ανάλογη οικονομική κατάσταση με αυτή στην οποία βρισκόταν η Γερμανία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Θα πρέπει να θυμηθούν την βοήθεια που έλαβε η Γερμανία μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ και την απομείωση του χρέους της κατά τη Σύνοδο του Λονδίνου το 1953», τόνισε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Η απομείωση του χρέους έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη και τη δημιουργία δημοκρατικών δομών στην Γερμανία», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον Σαξ, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκεται και η Ελλάδα σήμερα και η τρόικα είναι αυτή που πρέπει να προστατεύσει τη χώρα από το πολιτικό χάος και τις ακραίες δυνάμεις.
Τα ποσά που οφείλει η Αθήνα στους πιστωτές της «είναι πολύ μεγάλα για την Ελλάδα, αλλά πολύ μικρά για την Ευρώπη», επεσήμανε ο ίδιος.
Τέλος, ο Σαξ εκτιμά ότι η Ευρώπη έχει δύο δυνατότητες: «μια εποικοδομητική απομείωση τους χρέους» της Ελλάδας ή την πολιτική κατάρρευση της χώρας η οποία θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και εκτός συνόρων.
Ο Πολ Κρούγκμαν σε δύο άρθρα του, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή, επιτέθηκε στην Ευρώπη. Αυτή ευθύνεται για την «καταστροφική λιτότητα» στην Ελλάδα.
Ο Τσίπρας κάνει «το σωστό» ζητώντας την άποψη του ελληνικού λαού για το πρόγραμμα λιτότητας που προτείνει η Ευρώπη, σημειώνει ο Κρούγκμαν.
Επίσης ο Αμερικανός οικονομολόγος συμβούλευσε τους Έλληνες να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα. «Η τρόικα απαιτεί να συνεχιστεί η πολιτική των πέντε τελευταίων ετών», αναφέρει, η οποία όμως μέχρι τώρα δεν είχε καμία επιτυχία και δεν πρόκειται να έχει στο μέλλον.
Ο Κρούγκμαν εκτιμά επίσης ότι η Ελλάδα και οι τράπεζές της είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση που μια έξοδος από το ευρώ δεν θα προκαλούσε πολύ μεγαλύτερο χάος. Ένα Grexit «θα άνοιγε τον δρόμο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».
Η τρόικα έδωσε με το νέο πακέτο «ένα τελεσίγραφο στον Τσίπρα το οποίο δεν μπορούσε να δεχθεί». Έτσι, επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος, δεν είχε άλλο δρόμο εκτός από το να στραφεί στους πολίτες.
Ο Μπάρι Άιχενγκριν δεν αποδίδει στην τρόικα ακέραια την ευθύνη για την κρίση στην Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος. Η ανικανότητα» του Έλληνα πρωθυπουργού δεν συγκρίνεται με αυτή «της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και το ΔΝΤ», εκτιμά.
Και οι τρεις θεσμοί είχαν ταχθεί το 2010 κατά μιας απομείωσης του χρέους της Ελλάδας, όπως και τώρα, παρόλο που θα ήταν «η πλέον προφανής υποχώρηση» προς την Αθήνα, σημειώνει ο Άιχενγκριν.
Ο Αμερικανός οικονομολόγος είχε εκτιμήσει το 2007 ότι δεν είναι πιθανή η διάσπαση της ευρωζώνης, λέγοντας ότι το κόστος της εξόδου μιας χώρας από το ευρώ θα ήταν πολύ μεγάλο. Πλέον έχει αλλάξει άποψη: «Είχα υποτιμήσει το μέγεθος της πολιτικής ανικανότητας, όχι μόνο των Ελλήνων, αλλά και των πιστωτών τους».
Πηγή: Die Welt
- See more at: http://left.gr/news/amerikanoi-oikonomologoi-katigoroyn-tin-eyropi-gia-anikanotita-sti-diaheirisi-tis-krisis-stin#sthash.AY6dRM4H.dpuf


«Δείγμα αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας η Ελλάδα»
Η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί δείγμα αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής λιτότητας, εκτιμά η πολιτική επιστήμονας Γκεζίνε Σβαν, ζητώντας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ακούσουν ξανά την ελληνική πλευρά.

Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας Γκεζίνε Σβαν αμφισβητεί την ορθότητα της ακολουθούμενης πολιτικής λιτότητας στην ευρωζώνη, απορρίπτοντας την άποψη ότι η ελληνική πλευρά φέρθηκε ανεύθυνα και ως εκ τούτου οδηγείται με τη στάση της αναγκαστικά εκτός νομισματικής ένωσης. Όπως σημείωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «αν επιχειρηματολογήσει κανείς διαφορετικά και πει ότι η πολιτική λιτότητας δεν έφερε αποτέλεσμα, αν πει κανείς ότι και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία αυξήθηκε το επίπεδο του χρέους όλα αυτά τα χρόνια της λιτότητας, ότι ακόμη και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία υπάρχει υψηλή ανεργία (…), τότε θεωρώ ότι βλέπει κανείς την κατάσταση εντελώς διαφορετικά. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται για ένα θεμελιώδες ερώτημα. Αν πιστεύει κανείς ότι αυτή η πολιτική ήταν επιτυχημένη, αγνοώντας πλήρως το πόσο υψηλή είναι η ανεργία των νέων ή όχι».
Η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας και μέλος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών θεωρεί ότι η ΕΚΤ κλήθηκε να αναλάβει διευρυμένα καθήκοντα προκειμένου να καλύψει την απροθυμία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων -και ειδικά της γερμανικής- να αντιμετωπίσουν με πνεύμα αλληλεγγύης τα προβλήματα και τα χρέη των κρατών της ευρωζώνης.
Όπως επισήμανε η Γκεζίνε Σβαν, «η τωρινή οικονομική πολιτική δεν στοχεύει στην αλληλεγγύη, αλλά στο ότι κάθε κράτος μεριμνά για τον εαυτό του. Και αν χαρακτηρίσει κανείς τα πακέτα βοήθειας προς την Ελλάδα ως αλληλεγγύη, τότε πρόκειται για μια ερμηνεία που αγνοεί το γεγονός ότι με την τελευταία βοήθεια στην Ελλάδα στηρίχθηκαν ουσιαστικά, κατά περίπου 90%, οι τράπεζες, οι οποίες από γερμανικής και γαλλικής πλευράς είχαν δανείσει εκεί χρήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά μειώθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Δεν παραδεχθήκαμε ότι αυτές οι τράπεζες θα έπρεπε στην πραγματικότητα να έχουν υποστεί απώλειες, όπως ακριβώς συνέβη στην Ιρλανδία ή στην Ισπανία».
Έλλειψη διαλόγου και αδυναμία εξεύρεσης συμβιβασμών
«Η τωρινή οικονομική πολιτική δεν στοχεύει στην αλληλεγγύη...», επισημαίνει η Γκεζίνε Σβαν
Η Γκεζίνε Σβαν έκανε λόγο για έλλειψη αποτελεσματικού διαλόγου και ικανότητας για εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων στην Ευρώπη, κάτι που καθίσταται σαφές και στο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής, όπως σημειώνει, αναφερόμενη στο παράδειγμα της Ιταλίας και του πρωθυπουργού της Ματέο Ρέντσι που, όπως σχολίασε, «αισθάνεται ότι τον έχουν εγκαταλείψει εντελώς» στο ζήτημα της διαχείρισης του ισχυρού ρεύματος μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη.
Όπως υπογράμμισε η γερμανίδα πολιτική επιστήμονας, «μπορώ να φανταστώ ότι θα έχουμε μία εντελώς διαφορετική εικόνα όταν ψηφίσει η Ισπανία το φθινόπωρο. Τότε θα δούμε παντού νέα ζητήματα και μετά τίθεται το ερώτημα αν θέλουμε πραγματικά να εφαρμόσουμε μια πολιτική ή να ακούσουμε τις χώρες όταν αυτές έχουν μια άλλη κυβέρνηση. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί κάλλιστα το φθινόπωρο στην Ισπανία».
Ζάντρα Σουλτς (DLF) / Άρης Καλτιριμτζής
- See more at: http://left.gr/news/deigma-apotyhias-tis-eyropaikis-politikis-litotitas-i-ellada#sthash.fCWcEAUb.dpuf

Ευρωπαίοι διανοούμενοι: Να απορριφθεί το τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία
Με επιστολή τους στον Guardian Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury Rowan Williams, οι Ετιέν Μπαλιμπάρ, Μπάρμπαρα Σπινέλι, Ιμ. Βαλερστάιν, Σλαβόι Ζίζεκ, Ταρίκ Αλί, εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τους Έλληνες και ζητούν από την ΕΕ να επαναδεσμευθεί στις αρχές της δημοκρατίας.

Ένας αριθμός ακαδημαϊκών, περιλαμβανομένου του Αρχιεπισκόπου του Canterbury Rowan Williams, με επιστολή τους στον Guardian εκφράζουν την υποστήριξή τους προς τους Έλληνες και ζητούν από την ΕΕ να επαναδεσμευθεί στις αρχές της δημοκρατίας:
Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν πρωτοφανή λιτότητα στην Ελλάδα. Απέτυχε παταγωδώς. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 26%, η ανεργία αυξήθηκε στο 27%, η ανεργία των νέων στο 60% και το χρέος ως προς το ΑΕΠ εκτινάχθηκε από το 120% στο 180%. Η οικονομική καταστροφή οδήγησε σε ανθρωπιστική κρίση, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου ανέδειξε κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ με την καθαρή εντολή να τερματίσει τη λιτότητα. Στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν, η κυβένηση έκανε ξεκάθαρο ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ. Οι δανειστές όμως επέμειναν στην εξακολούθηση της αποτυχημένης τους συνταγής, αρνήθηκαν να συζητήσουν διαγραφή χρέους - το οποίο το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί μη βιώσιμο - και τελικά, στις 26 Ιουνίου, έθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα με τη μορφή ενός μη διαπραγματεύσιμου πακέτου μέτρων που θα μονιμοποιούσε τη λιτότητα. Ακολούθησε η διακοπή της παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες και η επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον της χώρας σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή. Πιστεύουμε ότι το τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία πρέπει να απορριφθεί. Το δημοψήφισμα δίνει στην ΕΕ την ευκαιρία να επαναλάβει την προσήλωσή της στις αξίες του Διαφωτισμού - ισότητα, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη - καθώς και στις αρχές της δημοκρατίας πάνω στις οποίες στηρίζεται η νομιμοποίησή της. Ο τόπος που γεννήθηκε η δημοκρατία δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επαλάβει τη δέσμευσή της στα ιδεώδη της στον 21ο αιώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου