theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΚΑΘΕΚΑΣΤΑ//ΑΛΛΑ ΠΙΚΡΑ ΚΙ ΑΛΛΑ ΓΛΥΚΑ ΚΙ ΩΡΑΙΑ [ΙΙ]

     Μετά λοιπόν από καθέκαστα στην προηγούμενη αναφορά μας [κλικ ΕΔΩ] σήμερα καταγράφουμε άλλα που κι από αυτά άλλα είναι πικρά κι άλλα γλυκά και ευχάριστα.

Το Μπαγλαμαδάκι στο νοσοκομείο

 Βρέθηκα τις προάλλες το Μπαγλαμαδάκι μου στο νοσοκομείο της Κυπαρισσίας, όπου επισκέφτηκα τον Κουμπαράκο, [1] που ήταν σε έναν θάλαμο με οχτώ κρεββάτια άδεια εκτός από δυο.  Μαζί μου είχα και το μπαγλαμαδάκι μου, που όσο καιρό είμαι στο χωριό, το έχω συντροφιά μου. Αφού τα είπαμε, ήρεμα τούτη τη φορά και τα κεφάλια κάτω, λέω δεν τους παίζω ένα-δυο τραγουδάκια, έτσι να σπάσω λίγο τη μουντή ατμόσφαιρα.

Έτσι λοπόν άρχισα να παίζω το "ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ" του μεγάλου Μάρκου. Δεν πρόλαβα να τελειώσω το άσμα και στον θάλαμο πλάκωσαν καμιά δεκαριά νοσοκόμες και οι περισσότερες νέες και ωραίες με τη λευκή τους αμφίεση. Να πω την αλήθεια κάπως κόλωσα και σταμάτησα, οπότε όλα  πήραν ...αναβολή σε  έναν χώρο αρκετά παρεμφερή. Θυμήθηκα την ωραία περίπτωση και άκρως συγκινητική  στο ίδρυμα ανιάτων με το  αξέχαστο ζεμπέκικο ενός Χριστού, του Μιχάλη με το καροτσάκι του! 

[1] Ο κουμπαράκος είχε μια διήμερη περίθαλψη στο νοσοκομείο, οπότε και πάλι  μας περιμένει στο πολιτικό του γραφείο.

Το ταχύμετρο 

   Κατά μήκος της εθνικής οδού κάθε 2 χιλιόμετρα  περίπου έχουν τοποθετήσει κάτι ταχύμετρα, τα οποία δείχνουν σε φωτεινό πίνακα τα χιλιόμετρα που τρέχουν τα διερχόμενα αυτοκίνητα΄.  Όταν η ταχύτητα είναι μεγαλύτερη από την οριοθετημένη από διάφορες πινακίδες τότε γράφουν με κεφαλαία ΚΙΝΔΥΝΟΣ. Το ιλαροτραγικό είναι όταν η ταχύτητα είναι χαμηλή, τότε γράφουν ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ.


Δεν μπορώ να σκεφτώ ποιος ευφάνταστος νους σκάφτηκε αυτό το ευχαριστούμε. Αλήθεια που πάει αυτό;  Ένα "ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΛΟ" 'Η μόνο το Μπραβο ήταν ότι πρέπει. Όμως το ενέκρινε και Διευθύνων, ένας  ρεμπεσκιές ορντινάντσα του Μητσοτάκα...

Στο αστικό λεωφορείο στην Αθήνα 

Πριν αρκετό καιρό, μπαίνω σε ένα λεωφορείο, το 14 ΠΑΤΗΣΙΑ -ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ. Στο δεξί χέρι τη μαγκούρα, που τώρα τελευταία είμαστε αχώριστοι κολέγηδες, Αρκετοί όρθιοι αλλά όχι και φίσκα. Δεν πρόλαβα να ανέβω κι ακούω μια κοριτσίστικη φωνή: "Κύριε = κύριε ελάτε να καθίσετε." Μπράβο λέω τέτοια ευγένεια πρώτη φορά τη συναντώ και μάλιστα από νεαρά άτομα. .Πηγαίνω λοιπό κι εγώ μπροστά και βλέπω μια κοπελίτσα σαν τα κρύα νερά και πολύ μοντέρνακαι ε. Σηκώθηκε η κοπελιά και μου πρόσφερε τη θέση. Την ευχαρίστησα, και κάθισα κι ακούω να μιλά με μια φίλη της ξένα. ΄" Συγνώμη από που είσαι:¨"Από την Αλβανία αλλά εδώ γεννήθηκα " Μπράβο σκέφτηκα μια κι αυτές οι ηλικίες συνήθως είναι απορροφημένοι στα κινητά τους και πέρα βρέχει.. Θα μου πείτε κάπως έτσι δεν κάναμε και εμείς..  Πάντως μια ανάλογη συμπεριφορά την έχω συναντήσει και με άλλους ξένους, Πακιστανούς  Νέγρους. Η διαφορά είναι καταφανής, κάνει μπαμ.... 

 ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

Ο ΑΠΟΗΧΟΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΤΗΣ ΑΦΗΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ..... Και τα εις αυτήν "παρατράγουδα"!....

Του Σωτήρη Χ. Σωτηρόπουλου*

   Έσβησαν τα φώτα της δημοσιότητας για την Τελετή που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία.
Δεν είχα τη φετινή χρονιά την τύχη ή την ...ατυχία να πάω. Και με αυτά που συνέβησαν, λέω ευτυχώς που δεν ήμουν.....
   Παρακολουθώ τη "λαλίστατη" (στη θέση της "κοιμισμένης" της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής)  πλέον επίσημη σελίδα του Δήμου που μας βομβαρδίζει καθημερινά με τα συμβάντα με απανωτά διθυραμβικά δημοσιεύματα και πλήθος φωτογραφιών που ξεπερνούν και τα ...εσκαμμένα. 

    Καλή και προσεκτική ήταν  η ομιλία του Δημάρχου που μας την παρουσιάζουν σε επανάληψη, για την εμπεδώσουμε προφανώς. 
Όμως μια φράση δεν μου άρεσε  από τα πολλά που δημοσιεύθηκαν, που διάβασα.
Η φράση: "βασισμένη  η Τελετή της Αφής στα αρχαιοελληνικά πρότυπα" είναι πέρα για πέρα  ατυχής και λανθασμένη .... Και δεν το λέω μόνο εγώ.
Γιατί η σημερινή Τελετή της Αφής καθιερώθηκε μόλις το 1936 από το Χιτλερικό καθεστώς για δικούς τους λόγους, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Βερολίνου και έμεινε έκτοτε... Δεν έχει καμία σχέση με τα αρχαιοελληνικά πρότυπα και  δρώμενα από συστάσεως των Ολυμπιακών Αγώνων.
    Και επειδή είδαμε και φέτος κάποιες πρωτοτυπίες που μας επέβαλαν οι Γάλλοι (κι εμείς ως υποτελείς, δεχτήκαμε ασμένως) όπως π.χ. την απαγόρευση στην είσοδο των βουλευτών του Νομού και Αρχαιολόγων της Ολυμπίας παρά μόνο ονομάτων της εθνικής "γκλαμουριάς",  την παραλλαγή της ωραίας ενδυμασίας των ιεριών και των κούρων, την απαγόρευση της καθιερωμένης απαγγελίας του ποιήματος "Φως της Ολυμπίας" του Τάκη Δόξα, την καταταλαιπώρηση του κοινού μέσα από τα κατσάβραχα, την στέρηση των λαμπαδηδρόμων της δάδας που έχει καθιερωθεί και άλλα που διέταξαν εκείνοι που ήρθαν να γίνουν  "αφεντικά" μέσα στο σπίτι μας!..... Και ο Δήμος Αρχ. Ολυμπίας απλός παρατηρητής ή εντολοδόχος!...
Σε λίγο χρησιμοποιώντας το όνομα της Ολυμπίας και την Αφή και όλη την τελετουργία θα την κάνουν μέσα σε παγκόσμια  Εμπορικά Κέντρα (πήγε η Φλόγα σε ένα στην Αθήνα) για να μην πω που αλλού (!!!)....
ΕΠΙΜΥΘΙΟΝ
   Τώρα που τελείωσαν όλα ..."τούτα και τ' άλλα" της Φλογας, μήπως οι Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να ασχοληθούν και λίγο με τα καθημερινά προβλήματα των δημοτών; Εμείς το "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΒΡΗΣ" (οι ξεχασμένοι ορεινοί της Δίβρης ) περιμένουμε κάποιες απαντήσεις σε ζωτικά θέματα που έχουμε υποβάλλει επισήμως με γραπτά ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ,  εδώ καιρό.... Έχουμε υπομονή ακόμα, παρότι μερικά είναι  επείγοντα!
*Πρόεδρος του "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΒΡΗΣ" και της Κίνησης
 Πολιτών "ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΝΑΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ"

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 


ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ







ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ




Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ [Α.Τ.] ΖΑΧΑΡΩΣ

      Η έδρα του Αστυνομικού Τμήματος [Α.Τ] στη Ζαχάρω είναι επιεικώς απαράδεκτη. Η θέση του επάνω από το Σούπερ Μάρκετ ΑΒ, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης, είναι ίδια προ αμνημονεύτων χρόνων, ίσως από την αρχή της δημιουργίας του.
 Ξέρετε πιο   είναι το τραγελαφικό; Εδώ και πολλά χρόνια οι εκάστοτε δήμαρχοι υπόσχονται  και δεσμεύονται για την μετακόμιση του Α.Τ αλλά μετά το ...αφήνουν για τον επόμενο. Μάλιστα πολλάκις το θέμα φτάνει και στο δημοτικό συμβούλιο αλλά τελικά περί άλλων κόπτονται και ...ονειρεύονται.
Μεγάλη πλάκα έχει η κάτωθι απόφαση του θρυλικού Πανταζή, δια ενός από τους πολλούς αχυράνθρωπους τον Νίκο Φάμελο εκ Ζούρτσης. [1]
Απόφαση αστεία και ανεξήγητη....
Α.Τ. Ζαχάρως: ''Μετακομίζει'' σε δημοτικό χώρο 
τους επόμενους μήνες [07/07/2015 - 18:15]
Την παραχώρηση δημοτικού χώρου και μάλιστα στο Δημαρχείο Ζαχάρως αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ζαχάρως - Φιγαλείας με σκοπό να στεγαστεί το Αστυνομικό Τμήμα Ζαχάρως. Ήδη προ μηνός είχε συζητηθεί το θέμα παρουσία του διοικητή του Α.Τ.Ζαχάρως και του Δ/ντή της Δ.Α. Ηλείας με τον κ. Δήμαρχο Ζαχάρως-Φιγαλείας Νίκο Φάμελο και υπήρξε προ-συμφωνία για παραχώρηση δημοτικού χώρου με σκοπό την διασφάλιση της λειτουργίας του Α.Τ στο δήμο. Έτσι λοιπόν το Δ.Σ αποφάσισε την δωρεάν παραχώρηση του οικήματος του Δημαρχείου της Δ.Ε.Ζαχάρως για την μεταστέγαση του Αστυνομικού Τμήματος Ζαχάρως με διάρκεια δέκα έτη.
    Κάποιος πρότεινε να μετακομίσουν στο οίκημα του Χριστόπουλου στη διασταύρωση του Κακοβάτου. Καλή πρόταση φαίνεται, αλλά όπως μας ενημέρωσε ένα καλός φίλος πρώην διοικητής για μια 5ετία στη Ζαχάρω ο κανονισμός της αστυνομίας ορίζει ότι η έδρα του Α.Τ πρέπει να είναι εντός του οικιστικού πεδίου, Με την ευκαιρία για το κτίριο του Χριστόπουλου η καλύτερη λύση είναι να γίνει ι Μουσείο, ιστορικό και λαογραφικό, και έδρα όλων των πολιτιστικών συλλόγων των κοινοτήτων του Δήμου, όπως προτείναμε εγώ και άλλοι. Μαθαίνω όμως ότι ο δήμαρχος έχει μεγαλεπήβολα σχέδια για να καταπολεμήσει την ανεργία των νέων μας. Τέτοια απατηλά ...όνειρα εξέφραζε και ο προηγούμενος αλλά ...η ταφόπλακα το Π.Δ τον εμπόδισε!
Ίδομεν
    Παρεμπιπτόντως να αναφέρω ότι  σοβαρός λόγος της αχαλίνωτης συμπεριφοράς των κατοίκων που αράζουν εκατέρωθεν της εθνικής, όπως περιγράψαμε, είναι η μη εφαρμογή του νόμου αλλά και   ..... επέμβαση στην τύχη των  κλήσεων από ντόπιους αστυνομικούς και δη εκτιθέμενους στις εκλογές. Μήπως ήταν λάθος η επιλογή να υπηρετούν οι αστυνομικοί στον τόπο καταγωγής τους και μάλιστα να συμμετέχουν στις εκλογές;  Βεβαίως το επιχείρημα είναι μικρό αλλά ρε παιδί μου δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η αστυνομία αλλά και ο δήμος δεν παίρνουν μέτρα; 
Το δε κακόμοιρο δρομάκι ...της αστυνομίας το έχουμε από παλιά ...δοξάσει κλικ ΕΔΩ

[1] Εκείνη την εποχή Αρχηγός Αστυνομίας ήταν ο ταξίαρχος Τριγάζης από την Άλβενα, ο οποίος ζήτησε από τον δήμο ένα οικόπεδο για να γίνει ιδιόκτητο κτίριο  για έδρα του Α.Τ. Αλλά τότε ως γνωστόν αν δεν υπήρχε η σχετική μίζα στον μεγάλο, δεν γινόταν τίποτα απολύτως. Οπότε χάθηκε η ευκαιρία ...δώρο της ιστορικής Άλβενας.

ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 Για το καυτό θέμα των "απάτητων παραλίων¨ προχτές το βράδυ στείλαμε στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που είναι φορέας Διαχείρισης, το εξής μήνυμα:

Παρακαλώ να μας διερευνήσετε ποιες είναι οι περιοχές του Δήμου Ζαχάρως που συμπεριλαμβάνονται στις απάτητες παραλίες. Βεβαίως δίνονται συνισταμένες αλλά λόγω αδυναμίας μας να τις προσδιορίσουμε. σας παρακαλούμε να μα ορίσετε τις περιοχές. Περιλαμβάνονται οι πλαζ Ζαχάρως και Κακοβάτου; Οι δε περιοχές από Κόβατο μέχρι τη Νέδα δεν αναφέρονται καν, Τί γίνεται με αυτές τις περιοχές;

και αμέσως λάβαμε την βεβαίωση ότι πρωτοκολήθηκε κανονικά, οπότε  περιμένουμε την απάντηση

Σας ενημερώνουμε ότι το έγγραφο που αποστείλατε στον φορέα Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. πρωτοκολλήθηκε στην υπηρεσία Κεντρικό Πρωτόκολλο με τα ακόλουθα στοιχεία:
Αρ. Πρωτοκόλλου: 11525
Ημ/νια Πρωτοκόλλου: 23/04/2024
Θέμα: "Απάτητες παραλίες" ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
Ημ/νια Πρωτ. Αποστολέα: 22/04/2024
Σύνολο συνημμένων αρχείων: 0
Το παρόν μήνυμα αποστέλλεται αυτοματοποιημένα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων.
Παρακαλούμε μην απαντήσετε σε αυτό το μήνυμα.

Οπότε αναμένουμε την απάντηση...

Άμεση ήταν και η ενέργεια του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Ν. Κοροβέση που δημοσιεύεται στην ανάρτηση ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ. 

Τελικά απευθυνθήκαμε στον γραφείο του φίλου μας Νίκου Νικολακόπουλου, όπου λάβαμε τις δυο κατατοπιστικές φωτογραφίες για τις δύο απάτητες περιοχές. Πράγματι το πρόβλημα έγκειται στον Μπισχινόκαμπο [Φερλέ] 




 


ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

 ΠΡΩΙΝΗ ΣΗΜΕΡΑ

Μάλιστα ο Κ. τέως άφησε μελέτες κι από έργα 
δικαιολογείται λόγω "ταφόπλακας'
Περισσότερα τάχιστα σε νέα μας ανάρτηση
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Να με συμπαθάτε αλλά ο άνθρωπος είναι και πολύ......
Το βιολί βιολάκι του για τον Καϊάφα

ΠΡΩΙΝΗ ΧΤΕΣ





Δευτέρα 22 Απριλίου 2024

ΒΑΛΑΝΤΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ 1

 


ΘΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΚΆΘΕ ΒΔΟΜΆΔΑ 
ΜΕ ΕΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΒΑΛΑΝΤΗ

[Εν καιρώ θα έχουμε ένα αφιέρωμα για τον 
                 Βαλάντη
 που γενικά είναι ένας γνήσιος λαϊκός
 καλλιτέχνης, φαινόμενο]

ΟΙ 198 ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ"// ΟΙ 5 ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ

      Πόσες και πόσες φορές ασχοληθήκαμε με το περιβόητο Π.Δ, που τόσο λυσσαλέα και οικτρά καταπολεμήθηκε και τόσο πολύ διαστρεβλώθηκε από τους δημοτικούς ταγούς , όχι μόνο στην Ζαχάρω αλλά και σε όλη την παραθαλάσσια περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου , από τον Πύργο έως την Κυπαρισσία! Όμως πρώτος ενορχηστρωτής αυτής της αντιπεριβαλλοντικής εκστρατείας ήταν ο πρώην δήμαρχος της Ζαχάρως καθοδηγούμενος από τον αδερφούλη του για τους γνωστούς λόγους. Οι επιπτώσεις είναι πολλές και ολέθριες για όλη την περιοχή. Στον ίδιο σκοπό και τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. κυρίως ο Νικολακόπουλος και η Αυγερινοπούλου. Από κοντά και ο τοπικός τύπος που εντέχνως σιγοντάρισε με τον τρόπο του. Και όλοι αυτοί, καθ' όλη την τετραετία, έβαλλαν εναντίον της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσαν ως τον βασικό αίτιο και υπερθεμάτιζαν τους δημότες με διάφορες υποσχέσεις, προσμένοντας ακόμη και την κατάργησή του. Βεβαίως όλα αυτά στον αέρα και ειδικά στη Ζαχάρω, όπου έγιναν μπούμερανγκ.
    Και να που ξαφνικά ήρθε η μεγάλη κατραπακιά. Πρόκειται για την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με τον νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»), και η οποία υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  Θεόδωρο Σκυλακάκη.    Πρόκειται για 198 παραλίες σε ολόκληρη τη χώρα, που βρίσκονται εντός του δικτύου Natura 2000 και στις οποίες θα απαγορεύεται η παραχώρηση και κατ' επέκταση η τοποθέτηση ομπρελών, ξαπλωστρών

Οι "ΑΠΑΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ" για την Ηλεία είναι οι εξής 5:


       Οι «Απάτητες παραλίες» προσδιορίστηκαν -όπως προβλέπει ο ίδιος νόμος- ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται: η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις «Απάτητες παραλίες» απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:

α) Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
β) η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα άτομα,
γ) η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων
δ) η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
ε) η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
στ) η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: