theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012


Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για τις αλλαγές στα εργασιακά που προτείνει η τρόικα.                                          17 / 10 /2012


Οι απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά οδηγούν στην ισοπέδωση της εργασίας και δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και τις αναδιαρθρώσεις. Οι όποιες προβλέψεις του μνημονίου δεν μπορούν να τραβιούνται στα άκρα και αντιθέτως πρέπει να αλλάξουν. Η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.
 Η πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους μας πρέπει να έχει στην πρώτη γραμμή την εξαίρεση των εργασιακών θεμάτων από τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις, μαζί, βεβαίως, με τα άλλα ζητήματα, όπως η χρονική επιμήκυνση, η δυνατότητα αντικατάστασης και απόσυρσης μέτρων στο βαθμό που θα υπάρχει υπεραπόδοση στα  έσοδα του ελληνικού Δημοσίου και η ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
 Η ΔΗΜΑΡ σκοπεύει την υπόθεση των εργασιακών ζητημάτων να "την πάρει πάνω της". Σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε την ουσία της δήλωσης του προέδρου του κόμματος Φ. Κουβέλη: «Δεν ψηφίζουμε αυτά τα μέτρα»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ:
  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (18/10/2012)
«Η διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα προσαρμογής / οι θέσεις της ΔΗΜ.ΑΡ.»
1.      Η επιμονή μας  για πολλαπλή διαπραγμάτευση σχετικά με  το πακέτο μέτρων.
Από τη συγκρότηση της κυβέρνησης εργαζόμαστε συστηματικά σε σχέση με το πακέτο μέτρων με την κατάθεση εναλλακτικών προτάσεων για να ενισχυθούν οι διαστάσεις της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού και να υπάρξει η μικρότερη δυνατή επιβάρυνση σε μισθούς,  συντάξεις και επιδόματα. Επιμείναμε   μαζί με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα να υπάρξει πολιτική αναδιαπραγμάτευση με την ηγεσία της Ε.Ε και των χωρών της ευρωζώνης με στόχο  μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει:

ü  Τη χρονική επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και την αντίστοιχη κατανομή των μέτρων.
ü  Την ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης ιδιαιτέρως επαχθών μέτρων.
ü  Την κανονική εφάπαξ καταβολή της δόσης  των 31,5 δις.
ü  Τη μη εξαίρεση της χώρας από πρωτοβουλίες που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κρίσης .
ü  Την ενίσχυση της χώρας με αναπτυξιακές παρεμβάσεις. 
ü  Την ειδική και στοχευμένη ενίσχυση προς χειμαζόμενους πολίτες.
Στην τελευταία απόφαση της Κ.Ε (6-10-12) τονίσαμε ότι θα δώσουμε έως την τελευταία στιγμή και πολλαπλώς τη μάχη ώστε η συμφωνία με τους εταίρους να συνιστά μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον, διαφυλάσσοντας το μείζον που είναι η παραμονή στο ευρώ. Τονίσαμε επίσης την προσήλωση μας στις αναγκαίες για τη χώρα  μεταρρυθμίσεις.
2.      Το σημείο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής και την αποδέσμευση της δόσης των 31,5 δις.
Οι  διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχουν φτάσει σε κρίσιμη φάση , που χαρακτηριστικό της έχουν την δήλωση στήριξης της χώρας  για παραμονή στο ευρώ με ταυτόχρονη απαίτηση για τη λήψη ιδιαιτέρως επαχθών μέτρων. Εκτός από την επιμονή για την αύξηση του μέρους του πακέτου που αφορούν σε μισθούς – συντάξεις –επιδόματα , υπάρχει επαναφορά του συνόλου των ζητημάτων και επιθετική προσπάθεια να επιβληθούν ρυθμίσεις υπό την πίεση της εξάντλησης των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας και άρα των στενών χρονικών περιθωρίων που έχουμε για την επίτευξη συμφωνίας. Αυτό περιλαμβάνει πρωτίστως τα εργασιακά θέματα, τις απολύσεις αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και τις  φορολογικές ρυθμίσεις ώστε να εξασφαλιστεί αύξηση εσόδων 2,5 δις. Η ανακοίνωση της τρόικα που αναφέρει ότι οι συζητήσεις στα εναπομένοντα ζητήματα θα συνεχιστούν ώστε  να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο, ότι  αφορά τη ΔΗΜΑΡ δεν περιλαμβάνει τα εργασιακά θέματα. 
3.      Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στις 16/10/2012
Η δήλωση του προέδρου έχει ως εξής:
«Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα συνεχίζονται. Η τρόικα δυστυχώς προβάλλει αξιώσεις οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με όλα εκείνα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα σε σχέση με τα 11,5 δις ευρώ. Βεβαίως πρέπει να υπάρξουν διαρθρωτικές αλλαγές. Αλλά δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή το να αξιώνει η τρόικα να ισοπεδωθούν τα εργασιακά δικαιώματα. Δεν είναι διαρθρωτική αλλαγή να θέλει το διαμελισμό των εργασιακών δικαιωμάτων και όσων έχουν απομείνει.
Η ΔΗΜΑΡ κατηγορηματικά αποκρούει και δεν θα ψηφίσει τα οποιαδήποτε μέτρα που έχουν σχέση με αυτά τα οποία αξιώνει η τρόικα σε σχέση με τις εργασιακές σχέσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Οι αξιώσεις της τρόικα στοχεύουν στην ισοπέδωση της εργασίας. Οι αξιώσεις της τρόικα, στο βαθμό που θα γίνονταν αποδεκτές-αλλά δεν γίνονται από εμένα αποδεκτές-ισοδυναμούν με τροφοδότηση και περαιτέρω τροφοδότηση της ύφεσης και της καλπάζουσας ανεργίας.
Όλα τα άλλα ζητήματα που έχουν σχέση με ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, που αφορούν στο κράτος, βεβαίως πρέπει να γίνουν. Αλλά πρέπει να καταλάβει η τρόικα ότι οι αξιώσεις της υπερβαίνουν κάθε αναγκαίο μέτρο. Υπερβαίνουν τις αντοχές αυτής της κοινωνίας.
Υπερβαίνουν εκείνες τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να υπάρξουν, αναφορικά και με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει ότι όλο το πακέτο των μέτρων δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το οποίο έχει σχέση και με την ανάγκη ύπαρξης της χρονικής επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής. Και αναμφισβήτητα με τη δυνατότητα της χώρας να αποσύρει μέτρα, στο βαθμό που θα υπάρχουν έσοδα του ελληνικού Δημοσίου. Και βεβαίως είναι σε εκκρεμότητα και αποτελεί κι αυτό στοιχείο του γενικότερου περιγράμματος, μέσα στο οποίο εντάσσονται αναμφισβήτητα τα μέτρα για την εκταμίευση των 31, 5 δις. Ευρώ. Είναι εκείνα που έχουν σχέση με την ανάγκη εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας. Με αυτές τις θέσεις προσήλθα σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ,διεκδικώντας, ταυτόχρονα, εκείνο που αφορά στη δική μας δυνατότητα να κατανείμουμε τα μέτρα, όχι με οριζόντιο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο που θα λαμβάνει υπόψη τις αναγκαίες κλίμακες. Η κατανομή αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδος.»


4.      Ορισμένες διευκρινίσεις για τα εργασιακά.
Η δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έθεσε επί της ουσίας το ζήτημα ότι οι απαιτήσεις της τρόικα στα εργασιακά δεν έχουν καμιά σχέση με τη δημοσιονομική εξυγίανση και ότι η νομοθετική ρύθμιση της αγοράς εργασίας είναι εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας. Έτσι οι  όποιες προβλέψεις υπάρχουν στο μνημόνιο δεν πρέπει να τραβιούνται στα άκρα και αντιθέτως πρέπει να αλλάξουν μέσα από την πολιτική αναδιαπραγμάτευση με τους εταίρους και την εξαίρεση των εργασιακών θεμάτων από τη συζήτηση για την εκταμίευση της δόσης.
Συγκεκριμένα από αυτά που ζητούνται από την τρόικα τα κυριότερα είναι τα εξής:
α) η αντικατάσταση της εθνικής γενικής  συλλογικής σύμβασης με ένα μηχανισμό ελάχιστου μισθού νομοθετημένου από την κυβέρνηση και κατάργηση των προσαυξήσεων για όλους.
Στη χώρα μας κατά την περίοδο 2010-2011 παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση τόσο των κατώτατων μισθών (19,1%), όσο και του συνολικού κόστους εργασίας (9,7%).Το νέο σύστημα που προτείνεται θα περιλαμβάνει έναν ενιαίο ελάχιστο νόμιμο μισθό και οι συντελεστές ωρίμανσης , τριετίες και επιδόματα θα καταργηθούν όχι μόνο για τους νεοεισερχόμενους αλλά για όλους τους εργαζόμενους. Στην ουσία θα οδηγήσει σε μια σταδιακή προσαρμογή προς τα κάτω των περισσότερων μισθών του ιδιωτικού τομέα, με τάση συγκέντρωσης πλησίον του ελάχιστου νόμιμου μισθού, γεγονός που θα σημάνει την  πλήρη κατάρρευση του ήδη πληγέντος επιπέδου ζωής των εργαζομένων.
Επιπλέον μια μείωση των μισθών θα επιδεινώσει περαιτέρω την ύφεση της οικονομίας και τα δημόσια οικονομικά. Ταυτόχρονα θα αποδειχθεί  και αναποτελεσματική σε σχέση με τον στόχο της ανταγωνιστικότητας, αφού αυτή εξαρτάται όχι μόνο από το μισθολογικό κόστος αλλά από ένα σύνολο παραγόντων, μεταξύ αυτών το μη μισθολογικό κόστος, η  παραγωγικότητα της εργασίας και το γενικότερο οικονομικό – φορολογικό και θεσμικό πλαίσιο που προσφέρει μία χώρα στις επιχειρήσεις.
β) Η μείωση του κόστους απόλυσης και αντικατάσταση των συμβάσεων.
Η πρόταση της τρόικα είναι να μειωθεί η περίοδος προειδοποίησης σε 3 μήνες και να τεθεί ανώτατο όριο  αποζημίωσης οι μισθοί 12 μηνών (στις περιπτώσεις χωρίς προειδοποίηση).
Στην ουσία έτσι θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις στην απόλυση του προσωπικού και στην αντικατάσταση των συμβάσεων εργασίας με άλλες που θα είναι χαμηλής αμοιβής και ελαστικής μορφής (εκ περιτροπής, ορισμένου χρόνου, μερικής απασχόλησης, φασόν, έργου)


γ) Η ευελιξία  του ωραρίου με τρόπο που αποδιαρθρώνει τη ζωή των εργαζομένων.  
Η πρόταση της τρόικα είναι να  επιτρέπονται συμφωνίες εκτός  συλλογικών ή και επιχειρησιακών  συμβάσεων εργασίας σχετικά με ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας, ορίζεται ως ανώτατο όριο οι 13 ώρες εργασίας ημερησίως , με επιμήκυνση του μέγιστου αριθμού εργασίας σε 6 μέρες τη βδομάδα και με ελάχιστο όριο ανάπαυσης  ημερησίως τις 11 ώρες.
5.      Άλλα θέματα/ εκκρεμότητες
α) Ειδικά θέματα του πακέτου μείωσης δαπανών.
Μετά από παρεμβάσεις του κόμματος θεωρείται σίγουρη η απόσυρση μέτρων που προβλέπονταν στο βασικό σενάριο όπως η αύξηση του αριθμού ενσήμων για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 4.500 στα 6.000, τα ειδικά εποχικά επιδόματα, η αύξηση των διδάκτρων μεταπτυχιακών και η πληρωμή των συγγραμμάτων.
β) Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Θέση μας είναι ότι δεν πρέπει η  ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και η αξιολόγηση του προσωπικού να συνδεθεί με τη δέσμευση για μείωση κατά 15.000 άτομα. Σε κάθε περίπτωση είμαστε υπέρ του να προχωρήσει η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μέσα από τη συνταξιοδοτική ωρίμανση αλλά και την αντιμετώπιση περιπτώσεων μη  ανταπόκρισης στις βασικές υπαλληλικές υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό θα εξετασθούν περιπτώσεις υπαλλήλων με σοβαρά παραπτώματα, μη προσέλευσης στην εργασία κ.λ.π
γ) Φορολογικά.
Η συμφωνία για αλλαγές στο φορολογικό σύστημα που θα διασφαλίσουν αύξηση εσόδων κατά 2,5 δις θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί τον επόμενο διάστημα. Πιστεύουμε όμως ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση. Στις προτάσεις του ΥΠΟΙΚ έχουμε καταθέσει αντιπροτάσεις όπως  για διατήρηση  των ανώτερων συντελεστών της κλίμακας (38,40,45%), ρύθμιση της κατάργησης του αφορολόγητου ποσού για τέκνα με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ   και καθιέρωση κλιμάκων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο εισόδημα μετά την αφαίρεση των εξόδων.
6.      Προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών ανεξαρτήτως της διαπραγμάτευσης 
Η διεκδίκηση αυτού του πλαισίου λύσης πρέπει να γίνει με την ταχύτατη ταυτόχρονη προώθηση  αλλαγών με άξονες:
ü  Την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος και την πάταξη της διαφθοράς.
ü  Τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης.
ü  Τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης των δημόσιων πόρων.
ü  Την εξυγίανση του κοινωνικού προϋπολογισμού.
ü  Την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
ü  Την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την προώθηση ρυθμίσεων για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια  που θα ελαφρύνουν τους εργαζόμενους.
ü  Την προώθηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης.
Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς. Το κόμμα μας εργάζεται συστηματικά για να υπάρξει νομοθετικό έργο αλλά και έμπρακτα βήματα σε όλα αυτά τα θέματα.                                        


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου