Το μέγα θέμα των ημερών μας όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και στην υπόλοιπη ύπαιθρο είναι οι δασικοί χάρτες.΄
Από τη μια μεριά, το υπουργείο διατυμπανίζει ότι με την κύρωσή τους:
- Οριοθετούμε και καταγράφουμε με διαφάνεια τι είναι δάσος και δασική έκταση ξεκινώντας από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.
- Θωρακίζουμε το δάσος και τις δασικές εκτάσεις από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση.
- Διευκολύνουμε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου διασφαλίζοντας την ιδιωτική αλλά και τη δημόσια περιουσία.
- Ανοίγουμε το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών, αφού οι δασικοί χάρτες συμβάλλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού. Οι δασικοί χάρτες, διαφυλάσσουν τον φυσικό μας πλούτο ώστε να μπορέσουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Οι καθύλην αρμόδιοι δημόσιοι Δασολόγοι - Δασοπόνοι μέσω των συνδικαλιστικών τους Ενώσεων ΠΕΔΔΥ και ΕΕΔΔΥ υπογραμμίζουν ότι το έργο των δασικών χαρτών κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντικό αφού αποτελεί την απαρχή για την αποσαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος εκτάσεων σε όλη την επικράτεια, προστατεύοντας την Ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου και γενικότερα το Φυσικό Περιβάλλον από μια σειρά καταπατήσεων, ανομημάτων κ.λ.π Επίσης τονίζει ότι τυχόν προβλήματα ή πιθανές ελλείψεις που μπορεί να διαπιστωθούν, η Πολιτεία οφείλει να τα διευθετήσει με γνώμονα την συνταγματικά κατοχυρωμένη προστασία των δασών και δασικών εν γένει εκτάσεων αλλά και τον εξορθολογισμό των πιθανών ρυθμίσεων και την άμβλυνση των όποιων αντιπαραθέσεων.
Αλλά και η ΣΕΓΜ (Σύνδεσμος Ελληνικών Εταιρειών - Γραφείων Μελετών ) τονίζει από τη μεριά της ότι η υλοποίηση του έργου των Δ.Χ έχει υψηλή εθνική σημασία, αφενός γιατί συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, αφετέρου για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και την απλοποίηση / επίσπευση των διαδικασιών επιλογής και προώθησης των αναπτυξιακών και επενδυτικών σχεδίων που έχει επιτακτική ανάγκη η χώρα μας σήμερα.
Από την πλευρά του το ΣτΕ (κλικ ΕΔΩ) βεβαιώνει ότι τα δημόσια δάση αποτελούν δημόσια αγαθά και ανήκουν στη δημόσια κτήση είτε ως ιδιόχρηστα, όταν εξυπηρετούν τη δασολογική έρευνα και διδασκαλία, είτε ως κοινόχρηστα, όταν είναι ελεύθερη η χρήση τους από το κοινό.
Από την πλευρά του το ΣτΕ (κλικ ΕΔΩ) βεβαιώνει ότι τα δημόσια δάση αποτελούν δημόσια αγαθά και ανήκουν στη δημόσια κτήση είτε ως ιδιόχρηστα, όταν εξυπηρετούν τη δασολογική έρευνα και διδασκαλία, είτε ως κοινόχρηστα, όταν είναι ελεύθερη η χρήση τους από το κοινό.
Επομένως οι Δασικοί Χάρτες αποτελούν την πλέον
προοδευτική παρέμβαση της δασικής Υπηρεσίας.(1)
Από την άλλη μεριά τα σήμαντρα της αντίδρασης άρχισαν να χτυπάνε δυνατά.
Πρώτος τον χορό σέρνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ζαχαραίος και γαμπρός στο Γιαννιτσοχώρι, Χρήστος Γιαννόπουλος που καταγγέλλει ότι οι δασικοί χάρτες είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των πολλών προβλημάτων των αγροτών και συνεχίζει ακάθεκτος ότι με τους δασικούς χάρτες ουσιαστικά μας λένε ότι δεν έχουμε χωράφια να καλλιεργήσουμε... (2)
Από κοντά και σταθερά ποιος λέτε; Η Μείζων αντιπολίτευση του δήμου Ζαχάρως, η ΝΕΔΑ! Πάλι πέφτει στην ίδια λούμπα όπως με το Π.Δ για την Παραλία. Αρπάζοντας πολλές λαθεμένες εφαρμογές, όπως ο χαρακτηρισμός ΑΝ (αναδασωτέα) σε πολλές αγροτικές ιδιοκτησίες (3) καταφέρεται με τον πιο καταγγελτικό και διαπρύσιο τρόπο συλλήβδην ενάντια στους Δ.Χ. Το κάνει ακριβώς σαν εκείνον που πονάει δόντι και κόβει κεφάλι. Ορίστε το τελικό συμπέρασμα:
Συμπολίτες,
μετά την Υπουργική Απόφαση (του Τσιρώνη) του περασμένου Μαΐου, που για χάρη της ανύπαρκτης χελώνας careta careta και των δήθεν δασών κουκουναριάς, επεβλήθησαν μέτρα που εκμηδένισαν κάθε προοπτική ανάπτυξης δυτικά της Εθνικής οδού Πύργου Κυπαρισσίας, τώρα έρχονται οι ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ για να αποτελειώσουν ο,τι έχει απομείνει στην περιοχή μας.
Σχετικά με το Π.Δ για την παραλία τα ίδια χαζά ανεξήγητα επιχειρήματα, τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου. Πάλι και εδώ τα βάζουν με τους αρμόδιους υπαλλήλους για εγκληματική αμέλεια και επικαλούνται την εφαρμογή του νόμου. Βεβαίως ο ΝΟΜΟΣ, αλλά "Νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν", όχι μόνο δηλαδή να καθαρίσει το πρόσωπό μας αλλά και τα ανομήματα, τις αμαρτίες (4). Όλοι μας αποδεχόμαστε την ανάγκη του Εθνικού Κτηματολογίου, αλλά αντιδρούμε στην εφαρμογή του ουσιαστικού στοιχείου για το σύνολο του κράτους που είναι οι Δασικοί Χάρτες. ΄Πρώτος και κύριος κανόνας είναι να σκεπτόμαστε και να κρίνουμε με βάση το γενικό συμφέρον και όχι το ατομικό. Αυτό σημαίνει ότι δεν ανάγουμε και δεν γενικεύουμε τα ατομικά μας συμφέροντα αλλά κρίνουμε πολιτικά. (5) Σίγουρα έχουν γίνει πολλά λάθη (μικρός χρόνος, ακριβό τέλος ενστάσεων, λαθεμένες χαρτογραφήσεις κυρίως στις καμένες περιοχές κτλ. Περί αυτών τα ξαναλέμε.. Από το Γραφείο τύπου δε της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου - Σαλτάρη λάβαμε την εξής αναφορά: Για το φλέγον ζήτημα της ανάρτησης των δασικών χαρτών το οποίο απασχολεί έντονα τον Νομό μας έχουν
μεταφερθεί οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί των πολιτών στο αρμόδιο Υπουργείο
το οποίο έχει διαβεβαιώσει ότι θα τα εξετάσει λεπτομερώς. Το σίγουρο είναι ότι
όλοι προσπαθούμε να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και
να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση στα τέλη ενστάσεων στις μικρές και πολύ μικρές
ιδιοκτησίες, θέματα στα οποία θα επανέλθουμε για την ενημέρωση των πολιτών
άμεσα.
(1) ΠρΙν από λίγα χρόνια οι Δασολόγοι ανήκαν στο υπουργείο Γεωργίας και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι, οι Γεωτέχνες (Γεωπόνοι, Κτηνίατροι,Δασαλόγοι, Γεωλόγοι και Ιχθυολόγοι) είχαμε την ίδια ομοσπονδία, την ΠΟΓΕΔΥ. Από τότε, μιλάμε για πολλά χρόνια , πάνω από 30, κύριο αίτημα όλων των παρατάξεων των δασολόγων ήταν οι Δασικοί Χάρτες. Ακόμα νομίζω ανήκουμε όλοι οι Γεωτεχνικοί στο ίδιο Επιμελητήριο, το ΓΕΩΤΕΕ.
(2) Είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο θα σκεφτεί πάρα πολύ αυτά τα λόγια που εξέφρασε ελαφρά τη καρδία, αλλά θα καταπιεί τη γλώσσα του αρκεί να ενημερωθεί από την ομόδοξη και ομόφρονη συνδικαλιστική παράταξη των Δασολόγων. αλλά και να ανατρέξει στο τι έγραφε και παλαιόθεν ο Ριζοσπάστης για το θέμα των Δ.Χ.
(3) Ειδικά στον δήμο μας τις καμένες εκτάσεις συλλήβδην τις χαρακτηρίζουν αναδασωτέες (ΑΝ) χωρίς να ξεχωρίζουν τα δάση από τις καλλιεργούμενες ιδιοκτησίες, λιοστάσια και λοιπά. Γενικά στον νομό μας με έκταση 2,6 εκατομμύρια στρέμματα, η αναδασωτέα περιοχή από την πυρκαγιά του 2007 έχει έκταση 720.000 στρέμματα, δηλαδή το 28% περίπου της έκτασης του νομού. Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημαστους δήμους Πύργου, Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας- Κρεστένων και Ζαχάρως όπου από τα δηλωμένα στο ΟΣΔΕ ως αγροτεμάχια, κρίθηκαν αναδασωτέα πάνω από 30%. (4) Ποιος αρνείται ότι πριν από χρόνια οι βουνοπλαγιές και οι λόφοι στην περιοχή μας αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, ήταν κατάφυτοι κυρίως από πεύκα και τώρα έχουν φυτρώσει παντού ελιές;Πολλά ελαιόδενδρα έχουν φυτρώσει μέσα στα δάση, μια βόλτα από τον παραλιακό δρόμο θα βγάλει μάτια..Περισσότερα για αυτές τις "εθνικές¨κατεργαριές (καταπατήσεις, παράνομες επεκτάσεις, αυθαιρεσίες κτλ)σε άλλες μας αναρτήσεις.
(5) Υπόψη ότι το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες είναι μνημονιακό προαπαιτούμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου