theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

«Βόμβα» για την κυβέρνηση οι... αμαρτωλοί συνεταιρισμοί

Του Δημήτρη Διαμαντίδη
«ΗΜΕΡΗΣΙΑ», 25/8/2012


            Οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές άρχισαν να εξαπολύουν τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές κατά της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις και κάθοδο στην Αθήνα, αλλά ζητώντας και την εξόφληση «προεκλογικών γραμματίων». Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του πιο αντιπροσωπευτικού απ' την πλευρά της ΝΔ αγροτοσυνδικαλιστή, του πρώην προέδρου της ΕΑΣ Λάρισας-Αγιάς-Τιρνάβου, Θ. Κοκκινούλη, ο οποίος υπενθύμισε πως ο Αντ. Σαμαράς προεκλογικά είχε συναντηθεί μαζί τους και είχε καταδικάσει τις πρακτικές των δικαστικών διώξεων για τα χρέη ΕΑΣ απ' όλη τη χώρα. Μάλιστα, κατά τον ίδιο, ο πρωθυπουργός τότε τους είχε δηλώσει πως θα τερματίσει αυτή την ιστορία και για να το καταστήσει σαφές στους παριστάμενους αγροτοσυνδικαλιστές ο κ. Σαμαράς είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «εγώ φορώ παντελόνια».

          Επιπλέον, ο κ. Κοκκινούλης υπογράμμισε πως φίλοι και γνωστοί τον πειράζουν λέγοντάς του πως εάν ήταν αρχηγός της ΝΔ η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα άφηνε τους ανθρώπους της να οδηγούνται για τέτοιες παραβάσεις στα δικαστήρια. Όμως, σε κάθε περίπτωση, οι πρόσφατες συλλήψεις της ηγεσίας της ΕΑΣ Λάρισας, δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό, καθώς καταδεικνύουν απ' τη μία πλευρά το οικονομικό αδιέξοδο μεγάλου μέρους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και απ' την άλλη την απόλυτη έλλειψη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, της οποιασδήποτε διάθεσης επίλυσης-διαχείρισης του όλου θέματος σε πολιτικό επίπεδο.
Ο ίδιος ο κ. Κοκκινούλης πριν μήνες κάθισε στο εδώλιο μετά από μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η ΑΤΕ για δάνεια που έλαβε η ΕΑΣ. Η τράπεζα στράφηκε κατά της ΕΑΣ για μη τήρηση όρων (για το ορισθέν ενέχυρο) σε συναφθέντα δάνεια. Η «χιονοστιβάδα» των χρεών πολλών ΕΑΣ έγινε εντελώς ξεκάθαρη και μη δυνάμενη να εξυπηρετηθεί, ιδιαίτερα απ' τη στιγμή που εδώ και τουλάχιστον μία διετία η ΑΤΕ απέκτησε πρόβλημα βιωσιμότητας και σταμάτησε την παροχή «θαλασσοδανείων» και κάθε λογής διευκολύνσεων απέναντι στους αγρότες. Παράλληλα, η αναμενόμενη σκλήρυνση της στάσης και των υπόλοιπων τραπεζικών ιδρυμάτων, που επιθυμούν να εξυγιάνουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους ισολογισμούς τους, μετέτρεψε σε «βόμβα» τα χρέη των Συνεταιρισμών. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν οι αθρόες συλλήψεις, που ξεκίνησαν εδώ και αρκετούς μήνες, κατά όσων χρωστούν στο Δημόσιο, με αποτέλεσμα να τελειώσει ο «μήνας του μέλιτος» και για τις διοικήσεις Συνεταιρισμών με οφειλές προς την εφορία, πολλές απ' τις οποίες χρόνιζαν.
«Μπαράζ» συλλήψεων
Συλλήψεις σημειώθηκαν στις ΕΑΣ Καρδίτσας, Πρέβεζας, Κιλκίς και Φαρσάλων, καθώς υπήρχαν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις απέναντι στην εφορία. Όμως, οι συλλήψεις στην ΕΑΣ Λάρισας, τη μεγαλύτερη στη χώρα, είναι αυτές, που φανερώνουν περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και τη διάθεση των αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι χωρίς να αρνούνται τα χρέη, επιχειρούν να τα τοποθετήσουν στην ίδια ζυγαριά με τις ευθύνες των πολιτικών για την κατάντια της χώρας.


Οι ηγεσίες των ΕΑΣ σε μία προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν από το πραγματικό πρόβλημα, αναδεικνύουν τις ευθύνες όλων των υπολοίπων παραγόντων γι' αυτή την κατάσταση, εκτός από τις δικές τους. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της διοίκησης της ΕΑΣ Βόλου, όπου ο «γαλάζιος» πρόεδρός της Ν. Πρίντζος, σημειώνει πως «η μεταβίβαση της ATΕ στην Τράπεζα Πειραιώς ήταν το τελειωτικό χτύπημα για τον αγροτικό κόσμο και οι αρνητικές εξελίξεις αυτής της μεταβίβασης θα φανούν πολύ σύντομα.
Οι διώξεις που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από την ΑΤΕ για δάνεια, που έχουν λάβει με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου τείνουν να λάβουν εκρηκτικές διαστάσεις. Οι διώξεις που γίνονται σε αιρετά συνεταιριστικά στελέχη για χρέη, όχι των ιδίων αλλά των Οργανώσεων που εκπροσωπούν, αποτελεί καθημερινό φαινόμενο». Στο ίδιο «μήκος κύματος» και η τοποθέτηση Κοκκινούλη σε σύσκεψη εκπροσώπων 22 ΕΑΣ στο Βόλο, όπου είπε αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση των Ενώσεων ότι «τους προκαλούμε να κάνουν έλεγχο και όχι να χρησιμοποιούν τους συνδικαλιστές και τα δικαστήρια για να καλύψουν τα πολιτικά σκάνδαλα». Επί της ουσίας, οι αγροτοσυνδικαλιστές κάνουν λόγο για πολιτικές διώξεις, οι οποίες έχουν ως στόχο τον εκφοβισμό τους.
«Χλιδάτοι» αγρότες με δικό τους... mall
Τεχνηέντως οι αγροτοσυνδικαλιστές αποφεύγουν τη συζήτηση για την «ταμπακιέρα», δηλαδή για το πώς δημιουργήθηκαν τα χρέη και εάν οι επενδυτικές πρωτοβουλίες των Συνεταιρισμών ήταν ορθές ή όχι.
Ωστόσο όταν η ΕΑΣ Λάρισας το 2008 γινόταν η πρώτη Συνεταιριστική Ένωση της χώρας με πολυτελές, ιδιόκτητο, εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στην κατοχή της, η κατάσταση φαινόταν ρόδινη. Tο εμπορικό της κέντρο με την επωνυμία, «Gaea Lifestyle Center», αποτέλεσε επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ και από τη λειτουργία του αναμενόταν κατά το πρώτο δωδεκάμηνο τζίρος της τάξης των 20 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργήθηκαν πάνω από 250 νέες θέσεις εργασίας. Όμως τώρα η άλλοτε κραταιά ΕΑΣ Λάρισας μαστίζεται από δυσβάσταχτα χρέη, που φτάνουν στο δυσθεώρητο ποσό των 60 εκατ. ευρώ και η διοίκησή της προσπαθεί μάταια να απεμπλακεί από το Gaea Lifestyle Centre.
Σήμερα από τα 57 καταστήματά του λειτουργούν μόλις τα 7 και η διοίκηση της ΕΑΣ Λάρισας έχει κάνει πρόταση στο ΙΚΑ να του παραχωρήσει το Gaea έναντι τιμήματος 12 εκατ. ευρώ, παίρνοντας στο χέρι 10 εκατ. ευρώ και αφήνοντας στο Ίδρυμα τα άλλα 2 εκατ. ευρώ, που χρωστά για εισφορές των εργαζομένων της.
Η ΕΑΣ Λάρισας χρωστά στο Δημόσιο συνολικά 6,5 εκατ. ευρώ και ακόμη 1,5 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους της, που εδώ και μήνες βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.
Επί της ουσίας, η μεγαλύτερη Ένωση της χώρας έχει κάνει παύση δραστηριοτήτων από τον Μάιο και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών συμψηφισμό των χρεών της με μέρος της αστικής της περιουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου