theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ


[Κύριε Αλεξανδρόπουλε, είμαι σίγουρος πως κατανοείτε 
και  πλήρως αποδέχεστε  ότι τούτο το σημείωμα, όπως
 και όλα τα δημοσιεύματα  σε τούτο εδώ το βήμα, έχουν
 σκοπό το κοινό συμφέρον του τόπου μας και τίποτα άλλο]
       Λοιπόν τις προάλλες  δημοσιεύθηκαν οι απόψεις σας για το περιώνυμο «Σχέδιο Π.Δ» , που χαρακτηρίζει την παραλιακή και θαλάσσια περιοχή από τη Νέδα μέχρι τον Αλφειό «Περιφερειακό Πάρκο Λίμνης Καΐάφα και θαλάσσιας περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου».
Περιορίζομαι μόνο   στα σημεία ουσίας που άμεσα μας ενδιαφέρουν και έχουμε και λέμε: 


    Α.    Το πρώτο ερώτημα είναι εάν το  εν λόγω Π.Δ σχετίζεται με το Έργο της Ανάπτυξης του Καϊάφα  που έχει προκηρυχθεί από την ΕΤΑΔ ΑΕ, παρακαλώ αυτό να το λάβετε υπόψη σας, ως «Πάρκο Οικοανάπτυξης Ιαματικών Πηγών Καϊάφα, Ολοκλήρωση και Εκσυγχρονισμός Βασικών Δικτύων Υποδομής και Ανάπτυξη Νέων Εγκαταστάσεων Τουρισμού και Διημέρευσης» και όπως όλα δείχνουν θα υλοποιηθεί μέσα στην επόμενη χρονιά. Εσείς υποστηρίζετε, πράγμα που έχετε όλο το δικαίωμα ότι δεν έχουν σχέση. Εξ αρχής σας υπενθυμίζω ότι και τα δύο (Καϊάφας και Παραλιακή Ζώνη ) έχουν τον ίδιο κύριο ιδιοκτήτη, την ΕΤΑΔ ΑΕ (1) η οποία  έχει προκηρύξει και τα δύο.
       Κι όμως  σχετίζονται  και παρασχετίζονται. 
     Το Σχέδιο του Π.Δ. εκτός από τον ίδιο τον τίτλο του, που αναφέρεται η λίμνη Καϊάφα και μάλιστα πρώτη, στο Περιφερειακό Πάρκο συμπεριλαμβάνει ολόκληρο το οικοσύστημα του Καϊάφα (λίμνη, νησάκι, ιαματικές πηγές, πλαγιές Λαπίθα, σπηλιές καθώς και τα παραλίμνια και δασικά ενδιαιτήματα) χαρακτηρίζοντας Ειδικές Ζώνες  Διατήρησης ΕΖΔ, Περιοχές Οικοανάπτυξης (ΠΟικ.) και Προστατευόμενο Φυσικό Σχηματισμό (ΠΦΣ) [Άρθρο 2]  Στη συνέχεια  περιγράφει λεπτομερώς τις δραστηριότητες και τα έργα που επιτρέπονται να γίνουν και στον Καΐάφα και στην παραλιακή ζώνη. Επομένως το Π.Δ είναι ο μπούσουλας για την όλη ανάπτυξη και τη διατήρηση του μοναδικού φυσικού πλούτου! 
Εξάλλου είναι δυνατόν να είχε προκηρυχθεί το Έργο για την Ανάπλαση και Ανάπτυξη του Καϊάφα χωρίς να έχει προηγηθεί η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και της  συνοδευτικής νομοθετικής πράξης, που είναι το  Π.Δ.;΄
   και υπόψη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΙ.ΠΕ.ΜΕ). και το Π.Δ. είναι επιταγή της ίδιας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας

  Β.  Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν το έργο, «Περιφερειακό Πάρκο» είναι προς την προοδευτική κατεύθυνση και εάν προστατεύει και συμφέρει τον τόπο μας ή όχι; Η δημοτική αρχή είπαμε είναι κάθετα ενάντια με τα ίδια επιχειρήματα των κυνηγών αλλά και εσείς έχετε αρνητική θέση αφού το χαρακτηρίζετε «δυσοίωνο και ότι μας περιορίζει ακόμη και το ελάχιστο δικαίωμα να απολαμβάνουμε τον τόπο μας γιατί μόνο αναπτυξιακό δεν είναι..» Οπότε  πολύ καλά έκαναν που το απέρριψαν με ένα τρανταχτό ΟΧΙ στην επείγουσα εκείνη συνεδρίαση του Δ.Σ. (29-3-13).
   Λοιπόν για μεν το θέμα ότι συμβάλει στην ανάπτυξη του  Καϊάφα ως άμεσα σχετιζόμενο  αναπτύχθηκε στην προηγούμενη παράγραφο, για δε το θέμα εάν προστατεύει τον τόπο αναλογισθείτε μόνο γιατί στην περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου πέρα από τη Νέδα, στη Μεσσηνία, η ΕΕ συνεχώς επιζητεί την έκδοσή ανάλογης Ειδικής μελέτης και Π.Δ που θα θωράκιζε την περιοχή; Τουναντίον η έλλειψή της επέτρεψε τόσες μεγάλες αυθαιρεσίες, που μέχρι και ο ίδιος ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ε.Ε ήρθε για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους με την Αιτιολογημένη Γνώμη. (κλικ ΕΔΩ)
    Ας έρθουμε τώρα γιατί είναι δυσοίωνο και πού μας περιορίζει το δικαίωμα; Απόλυτα ισχυρίζεστε, εσείς κ. Αλεξανδρόπουλε αλλά και οι δύο Ζαχαραίοι δημοτικοί σας σύμβουλοι που τηλεφωνηθήκαμε, ότι υπάρχει μέγιστο θέμα με την κολύμβηση καθότι την επιτρέπει μόνο στο Νιοχώρι, Κακόβατο και Ζαχάρω και πουθενά αλλού και μάλιστα εκτός από τη νύκτα. Στο περιώνυμο υπόμνημα  σας αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα. Για το θέμα υπάρχει μεγάλη πλάνη.  Η ίδια η δασολόγος του ΥΠΕΚΑ που χειρίζεται το όλο θέμα μας ξεκαθάρισε ότι Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΌΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΉ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ, ΣΤΟ ΝΙΟΧΩΡΙ, ΚΑΚΟΒΑΤΟ ΚΑΙ ΖΑΧΑΡΩ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΗ ΝΥΚΤΑ(2) και οποιαδήποτε ασάφεια στη διατύπωση θα διορθωθεί στο τελικό κείμενο. Μα είναι δυνατόν να υπάρξει διάταξη, Π.Δ. νομοσχέδιο ή όποια νομοθετική πράξη που να απαγορεύει τη κολύμβηση, όταν αυτό είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα και απορρέει από το ίδιο το Σύνταγμα; . Αλλά  βρε παιδιά εδώ επιτρέπεται στον κόλπο του Λαγανά, πού είναι η πιο σημαντική περιοχή σε όλη την Μεσόγειο για την Carreta-Carreta. Για δε τον περιορισμό που βάζει (όχι κολύμβηση τη νύκτα) είπαμε θα το θέσουμε στη διαβούλευση για να εξαλειφθεί.
     Και σας ερωτώ  εάν στη διαβούλευση τα αμφισβητούμενα και μερικά αρνητικά σημεία (ελεύθερη πρόσβαση σε όλη την περιοχή, επιστημονική οριοθέτηση και σαφής καθορισμός διαφόρων όρων π.χ. κορυφή παραλίας, πλάτος αμμουδιάς) γίνουν οι προτεινόμενες διορθώσεις, τότε  θα αλλάξετε γνώμη  και θα ψηφίσετε ΝΑΙ; Χίλιες φορές μακάρι για όλους μας.
        Κύριε Αλεξανδρόπουλε σας κάνουμε έκκληση.Για τους άλλους τι να πούμε; Ξέρουμε τι θεό λατρεύουν, οπότε τα λόγια θα πάνε εντελώς χαμένα (3)
  
(1)           Επί του θέματος του Καϊάφα είναι γνωστή η απορριπτική  απόφαση του δήμου με το βασικό επιχείρημα ότι στον τόπο μας εμείς κάνουμε ..κουμάντο.
(2)           Για τη θέση αυτή αναρωτιέμαι γιατί συνεχίζετε καθότι τη συγκεκριμένη δασολόγο στο ΥΠΕΚΑ την επισκεφτήκαμε μαζί με άτομο που είναι πολύ σχετικό και (πρέπει να) είναι μάρτυρας.
(3)         Με την ευκαιρία αναφέρουμε και ένα άλλο, που δεν χει καμία σχέση με τη Μείζονα Αντιπολίτευση, απεναντίας μάλιστα, αλλά   πρέπει να το τονίσουμε γιατί μας έκανε αλγεινή εντύπωση. Ο κ. Λαμπρόπουλος, ναι ο κύριος Αναπληρωτής Δήμαρχος Ζαχάρως, όπως όλοι μας έχει βεβαίως το δικαίωμα, που πηγάζει από την ίδια τη Δημοκρατία της αντίθετης γνώμης και της διαφοράς. Όμως το να αντιγράφει το κείμενο των κυνηγών  και να το δημοσιεύει με την υπογραφή του είναι πράξη ποταπή κλοπή πνευματικής περιουσίας κι ας είναι αυτή και του πανεπιστημίου της Μπεκάτσας, πράγμα που τον υποβιβάζει σαν άνθρωπο και σαν επιστήμονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου