Εκείνα τα αλλοτινά χρόνια, αρκετά καλοκαιρινά μεσημέρια κράταγα το "Super Market" του πατέρα μου (είδη παντοπωλείου, σιδηρουργείου, ρούχα, παντόφλες, ταψιά κι ακόμη και πετρέλαιο, καθαρό και τό άλλο, που το ρουφούσαμε με το λάστιχο από τα βαρέλια, μαζί και καφενείο αναψυκτικά αλλά κυρίως καφέδες, βανίλια και λουκούμι με ψυγείο με παγοκολώνες και νερό με το γκουβά από το πηγάδι). Για αυτό είχα άμεση επαφή με τη κολιτσίνα, (δηλωτή, βαλές, πρέφα, πόκα και σία) το τάβλι αλλά και ...τους άρχοντες της μικρής μας κοινωνίας που μεγαλοπιάνονταν μπερδεμένοι ανάμεσα στη γραφικότητά τους, που ήταν απόηχος των πολιτικών αντιπαραθέσων και προστριβών και από την άλλη εν μέσω των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης.
Ο Παπαλέξης ποτίζει το ..ποίμνιο του |
Ν. Οικονομόπουλος με την εγγόνα του Βικτώρια, από τον μοναχογιό του Κώστα. |
ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣΕ Ο ΠΑΠΑΛΕΞΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ...ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΧΟΙΡΟΣΤΑΣΙΟΥ, ΌΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΖΗΛΕΥΤΉ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΕΊΝΑΙ ΑΠΟ ΤΣΙΓΑΡΟ, ΑΝ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΑΛΛΑ ΦΟΒΕΡΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΦΙΚΟΣ ΤΡΑΚΑΔΟΡΟΣ.
Τι να πρωτοδιαβάσεις και τι να θαυμάσεις από αυτά τα γραφτά;
Αντιγράφω αποσπασματικά:
{Έτος 1972-Ιούλιος ημέρα 28
Νικόλαος Οικονομόπουλος, ιερέας Αλέξιος Παπαλεξόπουλος: Ηνωμένοι εκ παιδικής ηλικίας και δη από του έτους 1925 ή 1924. εξηκολούθησαν έως σήμερον να ζουν με κατανόησιν και αλληλοσεβόμενοι τας οικογενείας των και τον εαυτόν των. Άνθρωποι μέσης μορφώσεως αλλά δυνάμενοι να διακρίνουν τους ανωτέρους των και να συμπονούν και να αγαπούν τους συνανθρώπους των. Από σήμερον ..(συνέχεια στο πρωτότυπο)
Οι δυο και φίλοι συνεταιρίσθηκαν συμμετέχοντας ο καθένας με μια Χοιρίδα (όπως καλεί τη Χοιρομητέρα, τη γουρούνα) με 8 και 6 μικρά χοιρίδια αντίστοιχα. Παρόλα αυτά φαίνεται ο ενθουσιασμός και των δύο. Μιλάνε για μεγάλες δουλειές, για επιχείρηση.
Εντύπωση μου κάνουν εξαρχής τα εξής:
- Η πολύ καλή γραφή του Παπαλέξη, σύνταξη και ορθογραφία
- Η μεγάλη επιρροή από το γράψιμο των Γραφών της Εκκλησίας, οπότε ανακατεύονται τα ιερατικά (αφυπνίσθη, ύπνωσεν ) με τα λαϊκά (σέλωσα το άτι)
- Η περιγραφή περιλαμβάνει όλες τις πτυχές και τις υποχρεώσεις της ζωής του και σαν συνέταιρος και σαν παπάς και σαν ζευγάς αλλά και σαν πατέρας (καλοδέχεται ΄με γλυκά τα δυο νιόπαντρα παιδιά, αλλά προέχει η δουλειά και ο νουνός συνέταιρος.
- Αναφέρονται με το νι και με το σίγμα όλες οι αγορές, τα κεράσματα αλλά και τα εισιτήρια.
Αξίζει να αντιγράψω αυτό το κομμάτι που ακόμα δεν ξεκίνησαν ξαφνικά και μιλάνε για θανάτους και τέτοια:
(...Σήμερα είπαμε ότι εάν πάει καλά η επιχείρησις θα κανονίσουμε και τα της αποζημίωσης των κτιρίων και ότι μετά τον θάνατος του ενός εξ ημών διαλύεται η επιχείρησις-εκτός και συμφωνήσουν οι απόγονοι και θέλουν να τη συνεχίσουν μόνοι των......)
Επίσης αξιοπερίεργο είναι η ώρα (4.30 π.μ) που αφίχθη κατακαλόκαιρα (3-8) εις την επιχείρησιν εκ Γιαννιστοχωρίου, όπου ύπνωσεν ο υπερδραστήριος παπάς.
(1) Μεγάλη πλάκα(μόνο;) έχει πως πήραν την πολυπόθητη άδεια. Το προηγούμενο βράδυ, που ήρθε ο κ κ.γεωπόνος για να ελέγξει εάν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις, μετάφεραν νερό, δεν ξέρω πώς, ίσως με λάστιχο, από το πηγάδι του γείτονα του Παπαγιώρη και γέμισαν το δικό τους γιατί στην ουσία είχε μια στάλα νερό στον πάτο!
{Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση}
(1) Μεγάλη πλάκα(μόνο;) έχει πως πήραν την πολυπόθητη άδεια. Το προηγούμενο βράδυ, που ήρθε ο κ κ.γεωπόνος για να ελέγξει εάν καλύπτονται οι βασικές προϋποθέσεις, μετάφεραν νερό, δεν ξέρω πώς, ίσως με λάστιχο, από το πηγάδι του γείτονα του Παπαγιώρη και γέμισαν το δικό τους γιατί στην ουσία είχε μια στάλα νερό στον πάτο!
{Η συνέχεια σε επόμενη ανάρτηση}
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου