theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 25 Μαΐου 2013

ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΚΙ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟΝ ΜΠΙΣΧΙΝΟΚΑΜΠΟ;


           Όσες φορές κι αν το γράψουμε πάντοτε έχει τη σημασία του, ασχέτως κι αν το πολύ  το κύριε ελέησον το βαριέται κι ο Θεός. Η περιοχή μας λοιπόν, το Πυλιακό Πεδό και ο ευρύτερος δήμος μας είναι ένα απαύγασμα της φύσης, ένα πανέμορφο αμάλγαμα από βουνά, λίμνη, ποτάμια και μια σαγηνευτική απέραντη παραλία (αμμοθίνες και δασική βλάστηση) με τεράστια οικολογική, βιολογική, αισθητική και επιστημονική αξία. Μαζί με τα αρχαιολογικά μνημεία (Επικούρειος Απόλλων, Λέπρεο, Αίπυ, Ναός της Αθηνάς στο Πρασιδάκι, το Ποσειδώνιο στο Κλειδί,τον Νέστορα στον Κακόβατο, τα αρχαία στη λίμνη) συνθέτουν ένα φυσικό κάδρο. Σίγουρα στη  σπάνια μοναδικότητα συνδράμουν όλα τα πανέμορφα ορεινά χωριουδάκια, από τη Σμέρνα και τη Μάκιστο έως την ιστορική Ζούρτσα και   τη Βερβίτσα
        
Η μεγάλη όμως έκπληξη ήταν χθες ένα ταβερνάκι, σχέτο κουτούκι με χρώμα και αύρα της δεκαετίας του ΄50. Επουδενί δεν περίμενα να συναντήσω μια τέτοια γωνιά λίγα χιλιόμετρα από τη Ζαχάρω και μάλιστα στον κάμπο. Στρίβοντας στον Μπισχινόκαμπο και περνώντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, τσακ λίγα μέτρα αριστερά σε  κάτι μουριές.Την ίδια αύρα εκπέμπει και ο ταβερνιάρης, ο Χρήστος Μακρυγιάννης που όλα τα κάνει μόνος του. Μαγειρεύει, συντηρεί και σερβίρει με ατόφιο λαϊκό μπρίο και αστείρευτο κέφι. Εδώδιμα λίγα και καλά. Φρέσκα όλα και κηπίσια. Σπεσιαλιτέ του είναι ο καγιανάς, τα κεφτεδάκια, οι μελιτζάνες με φρέσκο σκόρδο, τα μαυρομάτικα φασόλια και οι τσιγαρίδες. Και το άλλο; Μιλάμε για φθήνια!!!
         Βεβαίως δεν κάνω διαφήμιση γιατί για να μιλάμε στα ίσια, είναι  τιμή μας να αναφερόμαστε.  σε τέτοια στέκια.Αλλά ρε μάγκες που το έχουν πάρει χαμπάρι οι ξένοι (1) και το τιμούν δεόντως; Μια επίσκεψη και θα με θυμηθείτε. Τέτοια κουτούκια κάτω από πλατύφυλλες μουριές και με καλαμωτή φρατζάτα είναι σπάνια. Η φωτογραφία και τα δυο βιντεάκια είναι αληθινοί μάρτυρες!!!! 
(1) Αρκετοί Ευρωπαίοι, κυρίως Γερμανοί συνταξιούχοι επιστήμονες και καλλιτέχνες έχουν αγκυροβολήσει στην περιοχή μας, όπως και σε όλη τη χώρα μας και σαν τις μέλισσες στο ρόδι μαζεύονται και το έχουν κάνει στέκι τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου