theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 28 Απριλίου 2025

Αντιπελάργηση | Γιατί οι πελαργοί αποτελούν το σύμβολο της οικογενειακής φροντίδας



Της Ελένης Κάραμποττ

   
Τον όρο δεν τον γνώριζα. Τον έμαθα από δημοσίευση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Αφορά στην ανταπόδοση από το παιδί προς τους γονείς, προχωρημένης ηλικίας, των παροχών που δέχτηκε το πρώτο κατά την ανατροφή του. Και προέρχεται από τα όμορφα μακρύποδα και μακρύλαιμα πουλιά, τους πελαργούς, κοινώς λέλεκες ή λελέκια. Όταν ο πελαργοί γονείς μεγαλώσουν χάνουν τα φτερά τους, οπότε γίνοντ
αι ασθενέστεροι στο πέταγμα. Τότε τα παιδιά τους αναλαμβάνουν να τους φροντίζουν, να τους φέρνουν τροφή, να τους ζεσταίνουν και να τους βοηθούν να πετάξουν, αν χρειαστεί… Τα  αποδημητικά αυτά πουλιά, που δεν μπορούν καν να κρώξουν γιατί δεν έχουν φωνητικό όργανο και παράγουν κρότους με το ράμφος τους, δείχνουν σεβασμό στους ηλικιωμένους γονείς τους και δίνουν μαθήματα ζωής και συμπεριφοράς στους ανθρώπους! 
   Σε αντίθεση με τους αρχαίους Σπαρτιάτες που τους … θανάτωναν όταν ήταν πια ανήμποροι! Η παρακάτω ιστορία είναι ενδεικτική του τι συνέβαινε εκείνη την εποχή: Όταν ένας πατέρας γέρασε και δεν μπορούσε πια να αυτοεξυπηρετηθεί, ο πολεμιστής γιος του τον τύλιξε σε μια κουβέρτα και πήγε να τον αφήσει στον Καιάδα για να πεθάνει από την πείνα και την δίψα, όπως γινόταν μέχρι τότε. Καθώς απομακρυνόταν, άκουσε τον πατέρα του να του φωνάζει: «Γιέ μου, πάρε την κουβέρτα! Θα την χρειαστεί ο γιός σου για να κουβαλήσει εσένα, όταν έρθει η ώρα». Μόλις εκείνος άκουσε τα λόγια του ηλικιωμένου γονιού του, γύρισε πίσω και τον ξαναπήρε μαζί του στην πόλη, μπροστά στα μάτια των έκπληκτων συμπολιτών του. Λέγεται πως έτσι καταργήθηκε η θανάτωση των ατόμων της τρίτης ηλικίας στον Καιάδα.  
    Μια διαφορετική ιστορία αγάπης Πρωταγωνιστές ένα ζευγάρι πελαργών, ο Κλεπετάν και η Μαλένα. Η ιστορία τους διαδραματίζεται επί 20συνεχή χρόνια στο χωριό Μπρόντσκι Βαρός της Κροατίας κι έχει αποτυπωθεί σε μια δημοφιλή σειρά κινουμένων σχεδίων! Το αρσενικό μόλις τελειώνει το καλοκαίρι μεταναστεύει στη Νότια Αφρική μαζί με τα υπόλοιπα πουλιά του είδους του. Δυστυχώς, όμως, η σύντροφός του δεν μπορεί να τον ακολουθήσει, αφού τραυματίστηκε από έναν κυνηγό και έκτοτε δεν μπορεί να πετάξει. Κάθε άνοιξη, τον Μάρτιο,στο χωριό σημαίνει συναγερμός με την άφιξη του Κλεπετάν, ο οποίος διανύει 13.000 χιλιόμετρα για να δει την αγαπημένη του, που τον περιμένει στη φωλιά τους, στη στέγη ενός σπιτιού, οι ένοικοι του οποίου έχουν αναλάβει την φροντίδα της ίδιας και των παιδιών τους, προμηθεύοντας τα αξιολάτρευτα πτηνά με τα απαραίτητα ψάρια, ώστε να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να αναπαράγονται.   
Πηγή: Περιοδικό Κάριτας Αθήνας Τεύχος 119, Απρίλιος – Δεκέμβριος 2016 Σχετικά με το συντάκτη Πρόσφατα Άρθρα Κάριτας Αθήνας Caritas στα λατινικά σημαίνει Αγάπη και η ετυμολογική της προέλευση ανάγεται στην αρχαία ελληνική λέξη κάρα=κεφαλή, που αποτελούσε προσφιλή προσφώνηση των αρχαίων Ελλήνων εκφράζοντας αγάπη, τρυφερότητα, θαυμασμό, ή και τιμή προς ένα άτομο. Η Κάριτας Αθήνας, μέλος της εθνικής Κάριτας Ελλάς, αποτελεί την Φιλανθρωπική Οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας που ιδρύθηκε το 1978, ως σωματείο Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα (MKO), αναγνωρισμένο από το κράτος, με σκοπό να αγκαλιάσει και να στηρίξει ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες συνανθρώπων στην περιοχή τηςΑττικής, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου