theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Κ. Αγραπιδάς: Oι θέσεις μας για την ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και του Καϊάφα - Το σχέδιο πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση

                Ανοιχτή δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο αξιοποίησης του Καϊάφα και της παραλιακής ζώνης ζήτησε χθες, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της ελάσσονος
αντιπολίτευσης στον Δήμο Ζαχάρως Κώστας Αγραπιδάς. Κατέθεσε τις αντιρρήσεις του για την απόφαση του Δήμου Ζαχάρως, δηλώνοντας ότι το μέλλον της περιοχής κρίθηκε «εντός τριάντα λεπτών» με μια αρνητική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. 
     Οι πολίτες και οι φορείς είπε, δεν είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν και επομένως πρακτικά δεν έχουν αυτή τη στιγμή λόγο στην ανάπτυξη της περιοχής τους. 
     Οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι παρατάξεις, απέρριψαν το σχέδιο συνολικά συμπλήρωσε, χωρίς να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις επί της μελέτης, ώστε να τροποποιηθεί όπου θεωρείται αναγκαίο και ως εκ τούτου ελλοχεύει ο κίνδυνος, το Π.Δ να «περάσει» ως έχει. Η παράταξή του ψήφισε «παρών» καθώς έχει να καταθέσει ειδικές προτάσεις σ΄ότι αφορά την παραλιακή ζώνη και την τροποποίηση του σχεδίου. «Δεν είναι δυνατόν να μας δίνουν ένα «όπλο» για την ανάπτυξη της περιοχής μας και να λέμε δεν το θέλουμε», κατέληξε. 
Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, είπε ότι : 

     * Το σχέδιο αυτό πρέπει να παρουσιαστεί επίσημα, θεσμικά σε ένα συμβούλιο, παρουσία των εκπροσώπων των εμπλεκόμενων υπουργείων ( Ανάπτυξης , Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα οποία αναμένεται άμεσα να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ) ώστε να δεχθούν τις ερωτήσεις και τις προτάσεις φορέων και πολιτών. 

       * Συμφωνεί με το σχέδιο για τον Καϊάφα που περιλαμβάνεται στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη, ενώ για την παραλιακή ζώνη, είπε πως πρέπει να δημιουργηθούν ειδικές πρότυπες βιοκλιματικές κατασκευές και εγκαταστάσεις σύγχρονες που να παρέχουν υπηρεσίες αναψυχής και στους τοπικούς και τους διεθνείς επισκέπτες. 

       * Τα 6 εκατ. Ευρώ που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για τη αξιοποίηση του Καϊάφα είναι μόνον η αρχή! Η ειδική περιβαλλοντική μελέτη θα δίνει το εύρος των παρεμβάσεων τις οποίες μπορούμε να κάνουμε, πάντα μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο προστασίας και αξιοποίησης. «Δεν κινούμεθα στο κενό, συμπλήρωσε, οι κανόνες έχουν ήδη τεθεί. Η αναβάθμιση του Καϊάφα σημαίνει προσέλκυση χιλιάδων επισκεπτών και άρα αναβάθμιση και όλων των υπολοίπων τομέων ( αγροτικός κλπ )»

* Διευκρίνισε ότι θέλει μια παραλία προσβάσιμη σε όλους και όχι για τους ολίγους και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον με την πλήρη αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης. Οι απαγορεύσεις που προβλέπονται εννοείται ότι πρέπει να αρθούν. 

* Η πλήρης αξιοποίηση όλης της περιοχής πρέπει να βασιστεί στην μελέτη αυτή ( της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης) με τις τροποποιήσεις που θα προτείνουμε, είπε ο κ. Αγραπιδάς, αναφέροντας ως παράδειγμα το μέγα θέμα με την παραλία των Σχίνων, που επιχειρείται να αποχαρακτηριστεί. «Η πολιτεία θα παρέμβει και θα το λύσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο θέλω να πιστεύω, δήλωσε ο κ. Αγραπιδάς, όπως προβλέπεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία». 

* Οι πρότυπες εγκαταστάσεις μπορούν να γίνουν μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων σε όλη την παραλιακή ζώνη, εφόσον είναι δημόσια και ανήκει στο υπ. Οικονομικών, και εν συνεχεία να παραχωρηθούν, σε συμπολίτες μας για να αποφέρουν και οφέλη στην περιοχή προκειμένου να ξεφύγουμε από το καθεστώς της υπανάπτυξης, με παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου