theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ…

Η σημερινή ανάρτηση είναι μια απάντηση  
στο προχθεσινό σχόλιο του γνωστού–
ανώνυμου
          Η αναφορά του φίλου για τα μεγάλα συμφέροντα, τους μικρο-μεγαλο καταπατητές και την «τοπική κοινωνία» νομίζω ότι στο σύνολό της κινείται στα σωστά πλαίσια . Από όλα αυτά όμως συμπεραίνουμε ότι η περιλάλητη ανάπτυξη της περιοχής μας είναι φρούδα, άπιαστο πουλί, πολλά υποσχόμενη αλλά στα όνειρα. Επομένως πρέπει μεν να  αντιμετωπίζουμε με περίσκεψη κάθε προσπάθεια που επιχειρείται για την περιοχή και να μην είμαστε και απόλυτοι αρνητές, όπως για την ανάπλαση του Καγιάφα (α) τώρα τελευταία  εξού και η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για όλη την παραλία.
       Στη συνέχεια του σχολίου γίνεται μια προσπάθεια να εκμηδενισθεί ως παραμύθι η ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας  αλλά και των Μ.Κ.Ο(1). Όμως δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για την ΤΑΜΠΑΚΙΕΡΑ. Γιατί άραγε; Το νομικό, κανονιστικό πλαίσιο (η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη-Ε.Π.Μ.- και το εφαρμοστικό Π.Δ) που προκαλεί τη λυσσαλέα αντίδραση περίπου όλης της «τοπικής κοινωνίας» (2) με προεξάρχοντες τις δημοτικές αρχές είναι θετικό ή όχι για την περιοχή;  Όλοι αυτοί οι αλλοπρόσαλλοι λαϊκοί ήρωες τώρα πλέον κόπτονται για την ανάπτυξη, που εκτός από στρεβλή κι ανάποδη είναι φρούδα και απραγματοποίητη για τους γνωστούς λόγους που θίγονται και στο εν λόγω σχόλιο.
Και να με θυμηθείτε, επειδή ο λαϊκισμός έχει μακρύ ποδάρι, σε λίγο καιρό θα μπλέξουν και θα καταγγείλουν το μνημόνιο και την Τρόικα με το καφτό θέμα της περιοχής μας. 
Όμως ας το τονίσουμε άλλη μια φορά: Η περιοχή μας έχει χαρακτηρισθεί Natura 2000 με κύριο λόγο το φυσικό και σπάνιο κάλλος και τη σπουδαιότητα των αμοθινών και των παραλιακών δασυλίων και σε δεύτερο βαθμό για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών.  Το κανονιστικό πλαίσιο, ο προστατευτικός νόμος κατοχυρώνει τον χαρακτηρισμό και επιβάλλεται από την Ε.Ε. Με ένα λόγο είναι επιταγή της Κοινότητας σε όλα τα κράτη – μέλη. Εξάλλου για την ανεξήγητη καθυστέρηση  και τις απαράδεκτες τσιριμόνιες η χώρα στα Ευρωπαϊκό δικαστήριο με τον πιο πιθανό κίνδυνο αυστηρής καταδίκης.
Υπόψη δε ότι και η περιοχή να μην ήταν τόσο σημαντική για τις χελώνες, πάλι η Πολιτεία θα ήταν υποχρεωμένη να εκπονήσει Ε.Π.Μ.
Εξάλλου στην  Ε.Π.Μ. που είναι η οριζόντια, βασική προϋπόθεση για όποια άλλη νομοθετική πράξη στην ίδια περιοχή, πλέον υπάρχει βούλα και υπογραφή (3) και εξυπακούεται ότι το συμπληρωματικό Π.Δ. πρέπει να συνάδει με αυτή.

(1) Για την αντίληψη,  « παραμύθι η προστασία των χελωνών και γιατί τέτοια ευαισθησία να μη επιδεικνύεται και για τα άλλα είδη ζώων που με τόσο αισχρό, βάρβαρο τρόπο εκτρέφονται για να γίνουν βορά του ανθρώπου» αλλά και για το παραμύθι για τις επιδοτούμενες   Μ.Κ,Ο.  θα τα πούμε σε μια άλλη μας επικοινωνία.
(2) Πρέπει να τονίσουμε ότι ο μόνος σύλλογος της περιοχής που στέκεται θετικά  στο κανονιστικό πλαίσιο (Ε.Π.Μ) είναι ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ζαχάρως. Ο Πρόεδρός του και συνάμα επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Κ. Αγραπιδάς  είναι ο μόνος που δημοσίως έχει πάρει θέσει υπέρ, κόντρα στην «τοπική κοινωνία». Μάλιστα την προηγούμενη βδομάδα στη Ζαχάρω διοργάνωσε  μια αξιόλογη σχετική ημερίδα, τα συμπεράσματα της οποίας προγραμματίζουμε να τα παρουσιάσουμε σύντομα, μια και από ανωτέρα ή κατωτέρα βία δεν μπορέσαμε να την παρακολουθήσαμε.
(3) Αυτή η υπογραφή είναι ένα καλό που έμεινε από τη συγκυβερνητική ΔΗΜΑΡ. Ευτυχώς και ας χτυπιούνται οι …αντιστασιακοί της δεκάρας.
(α) Η όλη ιστορία του Καϊάφα μου φέρνει στη σκέψη την Κύπρο. Αρκετά Σχέδια προτάθηκαν, από τα οποία ένα ή δυο ήταν προς το συμφέρον και των δύο κοινοτήτων αλλά λόγω ακραίων ¨πατριωτών   40 χρόνια τώρα, τα ίδια και χειρότερα,  τραγικά …


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου