Χθες δημοσιεύθηκε στον τύπο ότι πολύ πιθανόν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές να γίνουν ορισμένες ρυθμίσεις στον εκλογικό σύστημα ¨Καλλικράτης" Οι κυριότερες είναι:
- • Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια, ένα με τους υποψήφιους δημάρχους και ένα με όλους τους δημοτικούς συμβούλους με αλφαβητική σειρά.
- • Οι υποψήφιοι δήμαρχοι θα ανακοινώνουν πλήρεις συνδυασμούς που θα δημοσιεύονται στον Τύπο και θα αναρτώνται σε εμφανή σημεία του δήμου προς πληροφόρηση των δημοτών.
- • Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων, διαφορετικά οι εκλογές επαναλαμβάνονται τη δεύτερη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων.
- • Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.
- • Προϋπόθεση για την εκλογή στο δημοτικό συμβούλιο του υποψηφίου δημάρχου με τον συνδυασμό του θα είναι, κατά την πρώτη Κυριακή, ο υποψήφιος δήμαρχος να συγκεντρώσει τουλάχιστον το 5% του εκλογικού σώματος.
Με μια πρώτη εκτίμηση νομίζω είναι κατανοητά εκτός από το 4ο, την εκλογή των δημοτικών συμβούλων. Ας κάνουμε μια προσπάθεια να το ξεδιαλύνουμε.
Λοιπόν στο εκλεγέν δημοτικό Συμβούλιο ή κατανομή των δημοτικών συμβούλων (δσ) θα γίνεται με απλή αναλογική από τους συνδυασμούς στους οποίους ο υποψήφιος δήμαρχος θα παίρνει τουλάχιστον 5%.
Δηλαδή έστω συμμετέχουν 5 υποψήφιοι δήμαρχοι (υδ) κ οι Α,Β, Γ, Δ και Ε. που παίρνουν τα αντίστοιχα ποσοστά: 30%, 6%, 20%, 40% και 4%
Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο έστω θα έχει 30 δσ, αυτοί θα εκλέγονται την πρώτη Κυριακή ως εξής:
12 (40% του 30) θα είναι από το ψηφοδέλτιο του Δ
9 (30 % του 30)από τον Α
6 από τον Γ
2 από τον Β σύνολο 29 (Ο άλλος ένας εικάζεται ότι θα βγαίνει από τον πλειοψηφούντα).
Η κατανομή των εδρών των δσ με τον ισχύοντα τρόπο "Καλλικράτη" θα ήταν 3/5 στο νικητή ήτοι 18 και 2/5 ίσον 12 στην αντιπολίτευση.
Αξιοσημείωτες διαφορές:
- Τώρα οι δημότες - ψηφοφόροι μπορούν από το κοινό ψηφοδέλτιο των δσ που είναι όλοι καταγεγραμμένοι με αλφαβητική σειρά να ψηφίσουν όποιους θέλουν, ανεξαρτήτως τι δήμαρχο ψήφισαν στο άλλο ψηφοδέλτιο. Πόσους διαφορετικούς δσ θα μπορούν να ψηφίσουν θα καθορισθεί επακριβώς. Μπορεί και να μην υπάρχει όριο, όπως είναι και το πιο πιθανό.
- Πολύ πιθανό, ο εκλεγής Δήμαρχος να μην κατέχει την πλειοψηφία των δσ όπως φαίνεται και στο παράδειγμα (12 στους 30). Αυτό, αυτό υποστηρίζουν πολλοί, προτρέπει και πολλάκις υποχρεώνει στη συνεργασία και στη σύνθεση, στη συμπαράταξη διαφορετικών παρατάξεων.
Αυτά ήθελα να προσθέσω και πιθανόν να κάνω λάθος. Θα δούμε το τελικό σχέδιο, οπότε πάλι εδώ είμαστε...
Είναι δε αυτονόητο ότι κάθε άλλη εξήγηση ή άποψη είναι καλοδεχούμενη.
Να τελειώσω με αυτό. Κάποτε στο Εσωτερικό, επί Κύρκου, σε ένα συνέδριο πρόεδρος ήταν ο Κουβέλης, προκειμένου να εκλεγούν στην Κ.Ε. οι πιο άξιοι ανεξαρτήτως σε πια κατάσταση-τάση ανήκαν, ψηφίστηκε να μπορείς να ψηφίσεις και μερικούς κι από την άλλη κατάσταση σε ποσοστό 10% περίπου.
ΑΥΤΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου