το ωραιότερο δάσος
του κόσμου
κ ι ν δ υ ν ε ύ ε ι …
http://kopanakinews.wordpress.com
(εδώ παπάς, εκεί παπάς, πούν’ ο Παπάς?)
Το πευκοδάσος από Βουνάκι-Αγγιανάκη έως Μπούζι-Γιαννιτσοχώρι-Νέδα , -που κατά τύχη σώθηκε το 2007 από τις πυρκαγιές – είναι από τα τελευταία παραλιακά δάση που έμειναν στη χώρα μας…
Και είναι πράγματι το ωραιότερο δάσος όλου του κόσμου γιατί συνδυάζει: ιστορία, αρχαιολογική θέση, γεωγραφικό σημείο, κλίμα, βουνό – πηγές – ποτάμι – θάλασσα, αμμουδερή παραλία, πλούσια χλωρίδα και πανίδα.
● Εκεί , έγινε την εποχή του Τρωικού πολέμου, ένα μεγάλο γεύμα στην αμμουδερή παραλία του Νέστορα, όπου 4.500 άνθρωποι έφαγαν 90 βόδια !, όταν ο Τηλέμαχος ήρθε από την Ιθάκη να ρωτήσει τον Νέστορα για τον πατέρα του Οδυσσέα. Οδύσσεια, Ραψωδία Γ.
Και είναι κρίμα που λίγοι γνωρίζουν πως η ‘αμμουδερή Πύλος’, όπως αναφέρεται δεκάδες φορές στην Οδύσσεια και στην Ιλιάδα, δεν είναι η σημερινή πόλις Πύλος, αλλά είναι όλη η περιοχή νότια του Αλφειού, είναι ο νότιος Κυπαρισσιακός κόλπος. Επί Νέστορα, οι φύλακες της ακτογραμμής όλου του κόλπου ήταν γενναίοι και φημισμένοι.
● Το ‘βουνάκι’ και η γύρω περιοχή είναι αρχαιολογικός χώρος. Αλλά και σε όλο τον Κυπαρισσιακό κόλπο, σ’ όλη την αμμουδερή Πύλο υπάρχουν άφθονες αρχαιότητες. Πολλοί ντόπιοι έχουν στα χέρια τους αρχαία ή γνωρίζουν που υπάρχουν, και περιμένουν πότε θα γίνει μουσείο για να τα παραδώσουν.
● Είναι η μεγαλύτερη παραλία της μεσογείου (60-70 χιλιόμετρα μήκος έως το κατάκολο, -150 έως την Πάτρα!-, και 50-100 μέτρα πλάτος),και η ομορφότερη του κόσμου, αν δούμε σε ποιό σημείο είναι!
● Στην άκρη του Δάσους, η Νέδα, το μόνο θηλυκό ποτάμι!. Έχει το όνομα μίας από τις 3 Νύμφες που μεγάλωσαν τον Δία, ο οποίος ‘γεννήθηκε’ στην Αρκαδία, στις πηγές του ποταμού.
Στην άλλη άκρη του δάσους είναι οι παραθαλάσσιες πηγές του Αγιαννάκη, εκεί υπήρχε οικισμός από τα αρχαία χρόνια.
● Η παραλία και το Δάσος έχουν πολύ ωραίο κλίμα, είναι ωραία να ζεις εκεί όλο το χρόνο. Το κάλλος του τοπίου είναι ‘κοινό μυστικό’, δεν το λένε ‘ούτε του παπά’. Αεράκι στεριανό, αεράκι θαλασσινό, σκιά κάτω απ τα πεύκα, νανούρισμα τη νύχτα από το κύμα. Όσοι ήρθαν μια φορά, έρχονται για δεκαετίες. Έχουν περάσει από εκεί δεκάδες χιλιάδες παραθεριστές, προερχόμενοι απ όλα τα μέρη της Ελλάδας και του κόσμου. Κάθε καλοκαίρι και ιδίως κάθε Αύγουστο ζωντανεύει από κόσμο όλο το δάσος. Ζευγαρώματα, έρωτες, παρέες με μουσικά όργανα…
● Ειδικά κάθε πρωτομαγιά, κατά παράδοση, γίνεται εκεί μεγάλο υπαίθριο γλέντι με εκατοντάδες ανθρώπους , και ζωντανές ορχήστρες.
● Εκατοντάδες πεύκα αιώνων, κουκουναριές, μυρτιές, λυγιές, πικροδάφνες, κυπαρισσοειδή, αλμυρίκια, αλλά και φασκόμηλα , παραισθησιογόνα μανιτάρια (ζουρλομανίταρα), βάτα, αγριοκισσοί, και άλλα δέντρα και πολλοί θάμνοι. Υπάρχουν σχίνα που βγάζουν μαστίχα τόσο καλή σαν της Χίου.
Σε μερικά μέρη η άμμος βαθαίνει και έχει νερό. Εκεί υπάρχουν καλάμια, βούρλα και άλλα υδρόβια φυτά.
Στην αμμουδιά φύεται άφθονο το ‘θρούμπι’, ανώτερο κι από τη ρίγανη, που είναι ορεκτικό, μυρωδικό, αντιοξειδωτικό, αντισηπτικό, κατάλληλο για σαλάτες και μαγειρική, ιδιαίτερα για τα ψαρικά. Κάνεις τα μπάνιο σου τον Αύγουστο και μαζεύεις και το θρούμπι της χρονιάς σου.
Στην αμμουδιά υπάρχουν, επίσης, σπάνια φυτά: αγριοκρίνα, άγρια σκόρδα, κλπ.
● Η πανίδα είναι -επίσης- πλούσια. Υπάρχουν: μελίσσια και κοπάδια πρόβατα, αλλά και πολλά ημιάγρια ζώα: νυφίτσες, ποντικάκια, σκίουροι, ασβοί, βίδρες στή νέδα και στον αρκαδικό, δεντροβάτραχοι, βατράχια μικρά, μπράσκες, σαύρες, στεριανές χελώνες, μικρά φιδάκια, και πολλών ειδών πουλιά. (κοράκια, καρακάξες, γλαροπούλια, νυχτερίδες, πεντόμορφα, κουκουβάγιες, μπούφοι, κλπ.)
Υπάρχουν και πολλά ελεύθερα-αδέσποτα σκυλιά που γαβγίζουν όποιο όχημα τρέχει, λες και έχουν μυαλό! Σίγουρα περισσότερο από αυτούς που τρέχουν σαν τρελοί, και από αυτούς που έκοψαν τα πεύκα…
Το καλοκαίρι όλη μέρα οι τζίτζικες δεν σταματούν… Και το φθινόπωρο, χειμώνα βρίσκεις στους θάμνους νόστιμα θαλασσινά σαλιγκάρια, ιδανικά για σούπες και μακαρονάδες.
● –για τους ρομαντικούς που τους αρέσει να κάθονται τις νύχτες κάτω απ’ τ’ αστέρια, δεν υπάρχουν μόνο τα πεφταστέρια, αλλά υπάρχει και ένας μεγάλος αεροδιάδρομος, κάθε 2 λεπτά περνούν αεροπλάνα, αλλά και δορυφόροι κάθε μισή – ώρα…
● Τέλος, στην απέραντη αυτή παραλία γενούν τα αυγά τους από καταβολής κόσμου οι χελώνες καρέτα. Γεννούν τέλος άνοιξης έως καλοκαίρι, και μετά 60 μέρες βγαίνουν τα χελωνάκια, έως αρχές φθινοπώρου.
Οι χελώνες αυτές, επειδή λιγοστεύουν και κινδυνεύουν να εξαφανιστούν , τις προστατεύει η Κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Λίγοι γνωρίζουν πως στην θαλλάσια περιοχή ζούν ακόμα λίγα ζευγάρια μοναχικές φώκιες ‘μονάχους’, που πρέπει να προστατέψουμε πιο πολύ κι απ τις χελώνες!…
Όλη η παραλιακή περιοχή από Νεοχώρι έως Κυπαρισσία έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως προστατευμένο Πανευρωπαϊκό Μνημείο Φυσικής Κληρονομιάς (νατούρα) , και προστατεύεται από ειδικούς νόμους, δηλαδή κανονικά,
α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι η οικοδόμηση!
Αλλά εκτός από τις χελώνες και τα πεύκα, που υπάρχουν στη θάλασσα και στη στεριά, πήγαινε βόλτα και παραθέριζε πριν 40 χρόνια ο Παύλος και η Φρειδερίκη, και εικοσάχρονος –τοτε-, ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος. Όλοι αυτοί θεώρησαν καλό να χαρίσουν ένα μέρος της παραθαλάσσιας περιοχής σ’ έναν υπασπιστή τους, λες και ήτανε δικιά τους…
Τότε ήταν όλο κατάφυτο από πεύκα, όπως φαίνεται σε αεροφωτογραφίες και όπως μαρτυρούν αυτόπτες μάρτυρες, γέροντες σήμερα, οι οποίοι δούλευαν τότε την νύχτα ως εργάτες για να κόβουν πεύκα και να τα χώνουν στην άμμο, κι έτσι οικοπεδοποιήθηκε το μισό πρώην δάσος.
Μέγα έγκλημα που αυτομάτως αναιρεί το δικαίωμα κυριότητας που μερικοί λένε πως έχουν, ύστερα από παραχώρηση του Βασιλιά.
Αλλά ας μάθουμε ένα ντοκουμέντο, για το πώς ‘απέκτησε’ ο Κανελλάκης το δάσος.
Σ’ ένα βιβλίο που έγραψε ο Διονύσης Πιτταράς το 2001: Ελαία, το περιβάλλον και ο κόσμος της, και προσφέρεται δωρεάν σε ταβέρνα στο χωριό Ελαία, μαθαίνουμε πως ένας παλαιός Κανελλάκης ήταν ‘αριστοκράτης’, ‘κοτζαμπάσης’, προεστός της Ανδρίτσαινας, από τους σημαντικότερους του 21!…
Ένας απόγονός του ήταν ‘στρατηγός’, υπασπιστής του Βασιλιά, Παύλου και Κωνσταντίνου.
Όμως ‘λάδωσε’ για να γίνει η δημοπρασία, δεν εξεπλήρωσε τους όρους, ‘παλαιότερα είχε αρχίσει να πουλάει, αλλά τον σταμάτησαν’ , λέει κάπου το βιβλίο. Δηλαδή, παρανόμως φέρεται ότι κατέχει τα κτήματα αυτά.
Στις σελίδες: 29, 30 και 32 λέει επί λέξει τα εξής ο αναχωρήσας υπεραιωνόβιος γέροντας Κώστας Παπαδάμης που έζησε υγιέστατος πάνω από 111! χρόνια, και ήταν παλαιά πρόεδρος του χωριού:
–αυτά τα χτήματα πώς τα πήραν οι Κανελλακαίοι? (ερώτηση του Πιτταρά)
–από παράδοση (..) τα πήραν τότε μετά την Τουρκοκρατία (…)έπρεπε για τους αγώνες του να αμειφθεί! Και διάλεξε τα εύφορα κτήματα του Αγιαννάκη (…)
–με την υπόθεση των κτημάτων του Κανελλάκη, τον Γιώργη Κανελλάκη, τον ήξερες προσωπιά? Ήταν ‘κοντά’ στον Βασιλιά?(ερώτηση Πιτταρά)
– τον ήξερα (…) Λέει: την τάδε μέρα βγαίνει ο ‘άμμος’ στη δημοπρασία (…) θα ρθείτε να βοηθήσετε και σεις. Να ‘χτυπήσετε’ κι εσείς ως αγοραστές. Μας έδωσε από 1.000 δραχμές να καταβάλλουμε εκεί όταν θα γινόταν η δημοπρασία ως εγγύηση. Είπε ένας 15 εκατομμύρια, 15 μισό ο άλλος, 16 αυτός, παραιτηθήκαμε εμείς.
Υπό όρους το πήρε- δεν εξεπλήρωσε τους όρους
( σημείωση του συγγραφέα Πιτταρά: είναι μια τρομερή υπόθεση που ξεπερνά τα όρια της αρπαγής εθνικής έκτασης – εκατοντάδες στρέμματα άμμου σ’ έναν υπασπιστή βασιλιά… Σε δίκη βγήκε κερδισμένος…)
–πότε έγινε αυτό? (ερώτηση)
–το 1953, πιστεύω
Και συνεχίζει ο παλαιός Πρόεδρος του χωριού:
(…) Κάποια εποχή ερχότανε κάποιοι ξυλοκόποι και ρετσινάδες. Ήτανε φοβερό δάσος αλλά το 36 κάνανε αποψίλωση
(σ.σ. δηλαδή κόβανε με εργάτες επί πληρωμή τα πεύκα, τη νύχτα, με πρόφαση να βγάλουν το ρετσίνι. Υπάρχουν μάρτυρες αυτουργοί, ακόμα εν ζωή, που το βεβαιώνουν αυτό. Μπορεί να φανεί και σε αεροφωτογραφίες της εποχής)
——Με λίγα λόγια: η δημοπρασία ήταν μαϊμού, με 16 εκατομμύρια δραχμές (αν τα έδωσε),απέκτησε δισεκατομμύρια!
Παρανόμως έχει τίτλους ιδιοκτησίας , αλλά ‘στη δίκη βγήκε κερδισμένος’ (προφανώς με τη βοήθεια του Βασιλιά…)
Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν έχουμε πλέον Βασιλιάδες, ο καλύτερος λαϊκός ‘βασιλιάς’ ήταν τα αρχαία χρόνια ο σοφός Νέστωρ, και ο τελευταίος Βασιλιάς ήταν ο Κόδρος, βασιλιάς της αρχαίας Αθήνας, απόγονος κι αυτός του Νέστορα.
Έκτοτε εφευρέθηκε η Δημοκρατία… Κι όσους ‘βασιλιάδες’ μας έφεραν οι ευρωπαίοι με τη βία, Οθωνας, Γεώργιος, Κωνσταντίνος, τους έδιωξε ο λαός ‘με τις κλωτσιές’…
Τα δάση είναι ολονών, ανήκουν στη φύση, δεν μπορεί να υπάρχει ιδιοκτησία Δάσους, αφού και στο χωράφι σου αν έχεις πεύκα ή άλλα δέντρα απαγορεύεται να τα κόψεις. Και αν ένα χωράφι λογγώσει, αυτομάτως το ‘παίρνει’ το Δασαρχείο, γίνεται εθνική περιουσία.
Γ ι α τ ί κ ι ν δ υ ν ε ύ ε ι τ ο δ ά σ ο ς ?
Έγιναν πολλές μεγάλες παρανομίες, εκτός από την μαϊμού δημοπρασία.
Πρώτον, έγινε πλαστογραφία, τα 180 στρέμματα που έγραφε ένα χαρτί, αυτοί τα παρουσιάζουν ως 306. Είναι φανερό πως εκτός από το ημιχέρσο κομμάτι, πρόσθεσαν και το δάσος έως και το γήπεδο.
Δεύτερον , παρουσιάζουν πως ο χωματόδρομος είναι σύνορο με την έκταση που λένε πως έχουν, ενώ τον χωματόδρομο τον άνοιξαν ‘στα κουτουρού’ ανάμεσα στα πεύκα κάτι τρακτέρια πριν λίγες δεκαετίες, όπως λένε αυτόπτες και αυτουργοί μάρτυρες, ο ίδιος ο πρώην Νομάρχης.
Τρίτον, ο Δασάρχης λέει πως κάτω από το δρόμο δεν είναι δασική έκταση, ενώ το μισό είναι κατάφυτο ακόμα από πεύκα, όσα δεν έκοψαν …
Τέταρτον, η γη είχε ‘παραχωρηθεί’ για καθαρά αγροτική εκμετάλλευση, ενώ αυτοί θέλουν να κάνουν οικοδομές.
To 2011, κάποια ‘εταιρεία’ χαράζει και ανοίγει δρόμους για να χτίσει 50 άχαρες βίλες και να τις πουλήσει σε ζάπλουτους ξένους, και ένα διώροφο ξενοδοχείο με 32 κλίνες που δεν έχουν κάν πολεοδομική άδεια, και εκτός αυτού έκοψαν τεράστια αιωνόβια πεύκα –παρουσία του Δασάρχη! – για να περάσει δρόμος ή για να χτίσουν. Πρόκειται για έγκλημα και από ηθικής πλευράς και από νομικής.
Και πέμπτον, θέλουν να χτίσουν πάνω στην άμμο, ενώ το χειμωνιάτικο κύμα φτάνει σχεδόν στο χωματόδρομο, και ενώ ο τόπος είναι γεμάτος νερό, πιο παλαιά ήταν βάλτος με κουνούπια.
Τέλος, την άνοιξη του 13, για να δείξουν πως τάχα είναι δικό τους, έκοψαν εκατοντάδες νεόφυτα πεύκα , αλμυρίκια, ευκαλύπτους, 2 μέτρων, και όργωσαν δεκάδες στρέμματα καταστρέφοντας άλλα φυτά, θάμνους, κυπαρισσοειδή, και χιλιάδες θρούμπια, και κατάστρεψαν τη ρίζα πολλών μεγάλων πεύκων. Όλη αυτή η χλωρίδα ήταν καταφύγιο για χιλιάδες ζωάκια που μαζί με τα φυτά κάνουν το οικοσύστημα του δάσους.
προτάσεις για να σωθεί
το πευκοδάσος της Ελαίας.
1. Να γίνει δημοτικό αυτοδιαχειριζόμενο ανοιχτό περιβαλλοντικό πάρκο σαν ‘κάμπιγκ’. Ελεγχόμενο με φύλακες στην είσοδο και την έξοδό του, όλο το χρόνο.
Να γίνει νόμιμο να μπορεί να κατασκηνώνει εκεί όποιος θέλει, έναντι μικρού αντιτίμου.
Να απαγορευτούν τα τροχόσπιτα.
—Να γίνονται εκεί όλο το χρόνο οργανωμένες κατασκηνώσεις εφήβων ή και ενηλίκων.
—Να χτιστούν καθαρές τουαλέττες και λουτρά κάθε 200 μέτρα, και ας απαγορευτούν οι χημικές τουαλέττες που τώρα έχουν τα τροχόσπιτα. Οι τουαλέτες- λουτρά θα μπορούσαν να είναι σε 3-4 μισθωμένες καντίνες ώστε να βγαίνει και κάποιο κέρδος για το Δήμο.
(μέχρι να γίνουν οι τουαλέττες, να ενημερωθούν οι κατασκηνωτές πώς αφοδεύουμε στη φύση: σαν τις γάτες!, κάνουμε μια μικρή γούβα, βάζουμε μέσα τα κακά και το χαρτί, και μετά πλενόμαστε με θαλασσινό νερό!)
–να υπάρχουν βρύσες , παγκάκια και βοτσαλωτά κάθε 100 μέτρα κατά μήκος όλου του δρόμου. Εκεί θα γίνεται τόπος συγκεντρώσεως των παραθεριστών. Μόνιμα ξύλινα τραπέζια και πάγκοι σε διάφορα σημεία για να κάθονται οι παραθεριστές, χωρίς να μεταφέρουν τα πλαστικά τους.
–πίνακες ανακοινώσεων, σε 2,3 κεντρικά σημεία και στις βρύσες, όπου να κολάνε τις αφίσες για εκδηλώσεις που γίνονται το καλοκαίρι.Να μην ξαναβάζουν χαρτιά κολημένα ή με πρόκες πάνω στα πεύκα!, είναι ασέβεια.
–πολλά ξύλινα σκεπαστά καλαθάκια για μικρά σκουπίδια.
–Νέοι κάδοι καθαροί και σε ειδικά απόμερα σημεία, όχι στο πιο κεντρικό που είναι σήμερα. Ο δήμος να αδειάζει κάθε μέρα τους κάδους. Να υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί κάδοι ανακύκλωσης. Γυαλιά – πλαστικά- σίδερα, οργανικά, μπαταρίες, κλπ.
Σήματα να μην τρέχουν τα οχήματα , μόνο μέχρι 10 χιλιόμετρα, γιατί σηκώνουν σκόνη , σήματα για να μην κάνει κανείς θόρυβο. Στο δάσος όλες οι ώρες είναι κοινής ησυχίας.
— Να μην φτιαχτεί άσφαλτος,. Είναι μια ευκαιρία να μάθουμε να μην τρέχουμε με τα οχήματα στο δάσος, να μη σηκώνουμε σκόνη, να παίζουν τα παιδιά χωρίς φόβο. Ούτε να αράζουν τα αυτοκίνητα κάτω από τα πεύκα γιατί πατούν τους θάμνους και τα μικρά πευκάκια.
–να επιδιορθωθεί ο χωματόδρομος και να γίνει πρότυπος ποδηλατόδρομος στον χωματόδρομο από Καλόνερο έως Ελαία. Να μπούν αυτόματα ηλιακά φωτιστικά εδάφους κατά μήκος του δρόμου.
Το καλύτερο είναι να απαγορευτούν όλα τα οχήματα κάτω από το δρόμο (τροχόσπιτα και Ι.Χ.) και να επιτρέπονται μόνο σκηνές και ποδήλατα.
2. Σήματα να μην πηγαίνουν οχήματα στην παραλία, ούτε να ανάβουν φωτιές στην άμμο, γιατί ενοχλούν τις χελώνες που θέλουν να γεννήσουν, και τα χελωνάκια που θέλουν να πάνε στη θάλασσα.
Να απαγορευτεί το μότο- κρός στην άμμο, και οι ‘γουρούνες’ που είναι σαν μικρά τρακτέρια. Κάνουν πολύ θόρυβο και τρομοκρατούν ανθρώπους και …χελώνες.
Για τον ίδιο λόγο να απαγορευτούν για πάντα οι αποβατικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ. Να μην οργώνουν την αμμουδιά τα τεράστια οχήματα που ‘καθαρίζουν’ την άμμο από πετρούλες, ξυλαράκια και φυσική βλάστηση. Τίποτα από αυτά δεν είναι σκουπίδια, μόνο τα πλαστικά που πετάμε εμείς οι άνθρωποι.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύει όλα τα οχήματα στις αμμουδιές γιατί χαλούν τη φυσική βλάστηση .
—–Να απαγορευτεί το ψάρεμα με μεγάλα δίχτυα που τραβάνε αμάξια κατά μήκος της παραλίας!
Να φτιαχτούν κι άλλες μεγάλες ταμπέλες που να εξηγούν σε πολλές γλώσσες πώς να συμπεριφερόμαστε στο δάσος: –μην ανάβετε φωτιές, μην κάνετε θόρυβο
–μην κόβετε τα λουλούδια της αμμουδιάς
–μην πειράζετε τις φωλιές των θαλάσσιων χελωνών
-πάρτε μαζί σας τα σκουπίδια σας και ανακυκλώστε τα
3. Οι παραλιακές καντίνες πρέπει να μην έχουν φώτα ή δυνατή μουσική τα βράδια, γιατί μπερδεύουν τα χελωνάκια με το φως και με τον ήχο, δεν ακούν το κύμα της θάλασσας, έτσι πηγαίνουν προς την ξηρά και ψοφούν.
4. –Ενα μεγάλο μέρος της παραλίας να προσφέρεται –και- για γυμνιστές. Ήδη πολλοί κάνουν διακριτικά γυμνισμό, και αν ήταν οργανωμήνη επίσημα η παραλία, θα έρχονταν χιλιάδες τουρίστες.
5. Δενδροφύτευση -αναδάσωση σε όλα τα χέρσα σημεία του δάσους, και με άλλα δέντρα και θάμνους, όχι μόνο πεύκα.
Να σημάνουν και να προστατέψουν κάθε μικρό πευκάκι μέχρι να μεγαλώσει.Σιγά-σιγά θα επεκταθούν τα πεύκα και οι θάμνοι έως και στο ήμισυ της αμμουδιάς, μέχρι εκεί που γεννούν οι χελώνες.
Να πάψουν να κόβουν τα σχίνα και άλλους θάμνους όταν μαζεύουν τα ξερά πεύκα για καυσόξυλα. Να καταγραφούν όλα τα είδη φυτών που υπάρχουν, να ενημερωθούν οι επισκέπτες.
6. Να παρακινηθούν τα σχολεία της περιοχής να κάνουν εκεί τις εκδρομές τους.
(στο κοντινό μέλλον με το μικρό τραινάκι. Να ξαναγίνουν γίνουν συχνά δρομολόγια κάθε 2 ώρες , από Κυπαρισσία έως Γιαννιτσοχώρι και πάλι πίσω, με πολλές στάσεις, ώστε να εξυπηρετούνται -ιδίως το καλοκαίρι- όλοι οι παραθεριστές της τεράστιας παραλίας.)
7. Να παραχωρηθεί στους οικολόγους μόνιμος χώρος στην περιοχή του δάσους, με όλες τις βασικές ανέσεις , ώστε να μπορούν να ενημερώνουν πιο άμεσα τους επισκέπτες.
Να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο τους εθελοντές ευρωπαίους που προστατεύουν τις χελώνες μας, ενώ εμείς αδιαφορούμε για το περιβάλλον και μολύνουμε τη θάλασσα και τα ψάρια. Ας γίνουν και Ελληνες εθελοντές.
Ας αφήσουμε τις χελώνες ήσυχες να κάνουν ό,τι κάνουν από καταβολής κόσμου.
● Να αποζημιώνονται όσοι ψαράδες τους χαλάνε τα δίχτυα οι χελώνες.
8. Να παρακινηθούμε όλοι να μάθουμε και να προστατέψουμε την θαλάσσια χελώνα καρέτα, που απειλείται από εξαφάνιση.
Ας σημειώσουμε πως οι χελώνες κυρίως τρώνε τσούχτρες, και έτσι προστατεύουν εμάς. Οι χελώνες δεν τρώνε ανθρώπους…
Σας ευχαριστούμε , χελώνες, που τρώτε τις τσούχτρες και κάνουμε άφοβα μπάνιο…
Στην ουσία , δηλαδή, οι χελώνες προστατεύουν εμάς και το δάσος. Ειδικά τώρα που ο πολύς τουρισμός στην παραλία Λαγανά της Ζακύνθου, έχει διώξει τις χελώνες από εκεί και τις φέρνει εδώ. Η παραλία μας είναι πλέον η σημαντικότερη παραλία παγκοσμίως για το σπάνιο αυτό είδος της θαλάσσιας χελώνας.
Οι χελώνες θα σώσουν , εν αγνοία τους, όλη την περιοχή. Θα φέρουν χιλιάδες τουρίστες, τώρα που το οικολογικό κίνημα έχει γίνει ‘μόδα’.
Θα έρχονται οι τουρίστες στις παραλίες , θα κάθονται τη νύχτα, χωρίς φώτα, τα ζευγαράκια δίπλα από τις φωλιές, περιμένοντας να δουν το υπέροχο θέαμα, να βγαίνουν τα χελωνάκια στο δρόμο προς τη θάλασσα.
9. Μόνιμα πυροσβεστικά οχήματα.
Να υπάρχει δίκτυο με βρύσες και κρουνούς σε όλο το δάσος. Κάθε παραθεριστής υποχρεούται να έχει τον πυροσβεστήρα του και το φτυάρι του για να προλάβει στην αρχή της τυχόν πυρκαγιά.
Σήματα: ‘όχι φωτιές’. Οι πυροσβέστες να φυτεύουν δέντρα και να ποτίζουν τα νεόφυτα , αντί να κάθονται περιμένοντας τη φωτιά.
Να δημιουργηθούν 2-3 ζώνες πυρασφαλείας, αποθήκες νερού, βοηθητικοί χώροι και μικρό κτίσμα για χειμερινές κατασκηνώσεις.
Να φυτευτούν σε ζώνες πυρασφάλειας ευκάλυπτοι, οι οποίοι δεν καίγονται σε πυρκαγιά.
10. Να διώξουν τις σιδερένιες περιφράξεις και τις διαφημίσεις από το γήπεδο ποδοσφαίρου. Να φτιάξουν φυσικό χωμάτινο πρανές-κερκίδες γύρω –γύρω, και να πετάξουν τις …σιδερένιες κερκίδες.
Να μειωθεί η έκταση του γηπέδου στο μισό (να περιλαμβάνει χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου 5 επί 5, γήπεδο μίνι βόλευ, και μίνι μονό μπάσκετ, σκάμα, άλμα εις ύψος, μονόζυγο, ξύλινη παιδική χαρά) , και το υπόλοιπο να φυτευτεί με πεύκα, δάφνες και άλλους θάμνους όπως ήταν πριν κάνουν το έγκλημα να κόψουν τα πεύκα για να κάνουν γήπεδο!!!
11. Να απαγορευτεί όλο το χρόνο το κυνήγι πουλιών στο δάσος
–οι αγρότες να μην βάζουν φυτοφάρμακα στα χωράφια τους γιατί μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ας ασχοληθούν με βιολογικές καλλιέργειες
12. Να γίνονται πολλές αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις όλο το χρόνο, όχι μόνο την πρωτομαγιά.
Θα φτιάξουμε 2 θέατρα για γιορτές , χορούς, συναυλίες αλλά και για άλλες εκδηλώσεις.
Δεν θα ξαναγίνουν γιορτές στο γήπεδο ή πάνω στην άσφαλτο!, με πλαστικές καρέκλες-τραπέζια, με πλαστικά ποτήρια-πιάτα και με μεγάφωνα. Δεν θα γεμίζουμε τον τόπο σκουπίδια.
Τα θέατρα, 300-500 θεατών, θα γίνουν ξύλινα, με απλές πεζούλες, και με σανίδες που θα συγκρατούν το χώμα-άμμο. Ένα θέατρο με πλατιά διαζώματα , να παίρνει και μικρά τραπέζια, και ένα άλλο με στενές πεζούλες που θα κάθονται πιο πολλοί θεατές. Δεν χρειάζεται άδεια μηχανικού, μόνο μια απλή άδεια Δήμου και Δασαρχείου.
Υπάρχει ένα φυσικό κοίλο πρανές , 30 μέτρα βορειοανατολικά και διαγώνια από το στάδιο, και ένα άλλο 20 μέτρα βόρεια από το γήπεδο όπου ένας ηλίθιος με μια μπουλντόζα έχει φτιάξει ένα βύθισμα, τραυματίζοντας τις ρίζες 3 πεύκων!. Θα επανορθώσουμε το λάθος του και θα φτιάξουμε θέατρο με φυσική σκιά.
—Εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το δάσος προσφέρεται για δεκάδες παραδοσιακά παιχνίδια, για μικρούς και μεγάλους.
–να χτιστεί μικρός πέτρινος Αγιο-Νικόλας πωσειδώνας, κάπου δίπλα από το στάδιο.
13. Να μπούν σήματα για μείωση ταχύτητας, 40 κμ, στον εθνικό δρόμο ,και μεγάλα σήματα στις 3 εισόδους: για Δάσος, Παραλία, Στάδιο, Ελαία-Μπούζι κλπ, ώστε να στρέβουν άνετα για το χωριό χωρίς κίνδυνο δυστυχήματος.
14. Κι όσο για το ποιός έχει ιδιοκτησία για ένα μέρος του Δάσους , η καλύτερη λύση είναι να το παραχωρήσουν στο Δήμο Τριφυλίας όσοι φέρονται ως ‘ιδιοκτήτες’. Ή να του το ‘αγοράσει’ έναντι κάποιας αποζημίωσης ο Δήμος, και να το προστατέψει, να το αναδασώσει και να το προσφέρει στο λαό, ως Δημοτικό κάμπιγκ.
Υπάρχει μια απόφαση ‘σταθμός’ του Συμβουλίου Επικρατείας που έκρινε αναδρομικά παράνομες οικοδομικές άδειες που είχαν εκδοθεί με βάση Βασιλικό Διάταγμα του ’65 και αφορούσε οικήματα σε παραθαλάσσια περιοχή της Χαλκιδικής.
Δηλαδή οι φορείς της περιοχής πρέπει να προσφύγουν στο Συμβούλιο Επικρατείας , ώστε να αποδοθεί το Δάσος στο Δήμο και στο Δασαρχείο και να δοθεί μια αποζημίωση σε όσους παριστάνουν τους ‘ιδιοκτήτες’.
Ε Υ Θ Υ Ν Ε Σ Ε Χ Ο Υ Ν
♣–όσοι έκοψαν πεύκα, όσοι πετάνε σκουπίδια, όσοι τρέχουν με οχήματα στις παραλίες και στον χωματόδρομο, όσοι θορυβούν.
♠–όσοι έκαναν ‘αποψίλωση’ και έχτισαν παράνομα πάνω στην άμμο. Υπάρχει ένα κακόγουστο οίκημα σαν στρατιωτική αποθήκη, δίπλα απ την καντίνα του Αγγιανάκη όπου η μάντρα του σπιτιού φτάνει έως το χειμερινό κύμα, και όπου η μισή αυλή του σπιτιού είναι μόνο άμμος! Άραγε το κτίσμα αυτό έχει άδεια , ή είναι αυθαίρετο?
♠– Ο Δήμος έχει ευθύνη που τόσα χρόνια δεν έχει δενδροφυτεύσει όλα τα ακάλυπτα σημεία του Δάσους.
♦— Δήμος και το Λιμεναρχείο ευθύνονται που δεν έχουν βάλει πινακίδες : απαγορεύονται οι φωτιές , όχι οχήματα στην αμμουδιά, όχι θόρυβο τη νύχτα, σε εμφανή σημεία. Εκτός από την ενόχληση στις χελώνες, είναι και μεγάλη γαϊδουριά και αγένεια να περνάνε οχήματα, τρακτέρια και τζιπ, πάνω στην άμμο, δίπλα από λουόμενους, γυναίκες και παιδιά…
Η αμέλειά τους αυτή ήταν η αιτία που έκλεισαν οι καντίνες, ενώ αν δεν έκαναν θόρυβο και αν δεν είχαν φώτα τη νύχτα, θα ήταν ακόμα ανοιχτές.
♦–Ευθύνη μεγάλη έχει ο Δασάρχης που άφησε να κοπούν πολλά μεγάλα πεύκα, αλλά και πολλά νεόφυτα μικρά, για να ανοίξει δρόμο προς τη θάλασσα. Που ονόμασε το μισό δάσος ως μη δασική έκταση. Είναι σαν να έκοψε και άλλα πεύκα.
Τι να πούμε? Όταν ένας άνθρωπος πληρώνεται , έχει μισθό για να προστατεύει το δάσος, πώς αυτός κάνει το αντίθετο και κόβει δέντρα?
♠—Ευθύνη έχουν και τα όργανα του νόμου , Αστυνόμος και Εισαγγελέας, που δεν τράβηξαν το αυτί του ‘Δασάρχη’, σε άλλη χώρα θα έμπαινε αμέσως φυλακή.
♦— Δήμος, Λιμεναρχείο, Πολεοδομία και Δασαρχείο ευθύνονται που δεν προστάτεψαν τόσα χρόνια την φυσική ομορφιά της περιοχής, άφησαν να γίνονται τόσες παρανομίες , ώστε η χώρα μας κατηγορείται από την ευρωπαϊκή Ένωση, και κινδυνεύει με μεγάλο πρόστιμο.
Ευτυχώς που υπάρχουν οι οικολόγοι με τις χελώνες και έκαναν την καταγγελία στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλιώς θα είχαν κοπεί κι άλλα πεύκα και θα είχε χτιστεί το δάσος!…
♥–για να λέμε ‘και του στραβού το δίκιο’, ευθύνες έχουν και οι οικολόγοι που φτάνουν σε υπερβολές, όπως το να βάζουν μικροτσίπ στις χελώνες για να τις βρίσκει ο δορυφόρος! Κάνουν ό,τι τους λέει η τρελή ευρώπη που βάζει μικροτσίπ σε όλα τα ζώα: γάτες, σκυλιά, πρόβατα, γαϊδούρια.
Και γιατί τις λένε τις χελώνες 2 φορές με τ’ όνομά τους? ‘καρέτα-καρέτα…’ Δεν φτάνει μία?
Και γιατί ασχολούνται οι οικολόγοι μόνο για τις θαλασσινές χελώνες? Ποιός θα ενδιαφερθεί για τις στεριανές χελώνες που απειλούνται κι αυτές με εξαφάνιση? Ποιός θα προστατέψει τα σκατζοχέρια? Γιατί τα πατάμε με τα αυτοκίνητα? Ποιός θα φροντίσει να μη χαθούν τα γαϊδουράκια?
♠ –Ευθύνη έχουν και όσοι διασπείρουν φήμες, πως τα σπίτια που είναι να χτιστούν θα φέρουν ‘ανάπτυξη’, σαν του Κωνσταντακόπουλου, θα πέσει χρήμα, θα βρούμε δουλειές, πως το θέμα έχει λήξει…
♠–ευθύνες έχουν όσοι διαδίδουν πως ‘οι οικολόγοι χελωνάδες δεν αφήνουν να χτιστεί’, ενώ η αλήθεια είναι πως δεν αφήνει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση.
♠–ευθύνες έχουν όσοι ‘λαδώνουν’ με επιμέλεια όσο πιο πολλούς μπορούν… Χωριάτες, μηχανικούς, δημοσιογράφους, τρακτεριτζήδες. Αν μπορούσαν θα λάδωναν και τους οικολόγους …
♠–ευθύνες έχουν όσοι ονομάζουν την προστασία του δάσους: ‘ερημοποίηση’. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: όσοι έκοψαν τα πεύκα και θάμνους και όργωσαν την άμμο!, αυτοί έκαναν ‘έρημο’ το τοπίο. Και αν χτίσουν, τότε θα το κάνουν ακόμα πιο έρημο.
–ηθική ευθύνη έχουν και όσοι ντόπιοι Μηχανικοί ανέλαβαν τα σχέδια, και για λίγα χρήματα που θα έπαιρναν, κινδυνεύει να χαθεί το δάσος .
Αλλά φταίνε και όσοι μηχανικοί δεν αντιδρούν στην μεγάλη παρανομία. Αν έπαιρναν αυτοί το έργο, θα έκαναν ακριβώς το ίδιο.
–μεγάλες ευθύνες έχουν μερικοί χωριάτες που είναι βασιλικότεροι του βασιλαυλάρχη, και οι παπαδικότεροι του Παπά, δηλαδή τα ντόπια μαντρόσκυλα τους, ο ‘πρόεδρος’ και άλλοι, που όργωσαν τα νεόφυτα πεύκα επειδή ζήλευαν τους παραθεριστές.
Λένε από μέσα τους: ρε, για κοίτα τους αλήτες, ήρθαν από αλλού και την περνάνε ‘κοτσάνι’, ενώ εμείς είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Διώχτε τους τους αλήτες, δεν αφήνουν ‘μία’ στο χωριό. Ήρθαν να κάνουν κατάληψη στο δάσος, πάνε να το φάνε…
–ευθύνες έχει ο Κανελλάκης που έχει κάνει εταιρεία από κοινού με τον Παπά, και θέλουν να χτίσουν σε δημόσιο δάσος, που δεν τους ανήκει.
Και η ευθύνη τους μεγαλώνει γιατί γνωρίζουν πως κατά βάση δεν τους ανήκει η περιοχή, και πως απαγορεύεται η οικοδόμηση στην άμμο, αφού το χειμωνιάτικο κύμα πάει σχεδόν μέχρι τον χωματόδρομο.
–Ευθύνη έχει και ο βασιλιάς που ‘δωρίζει’ πράγματα που δεν του ανήκουν. Ας μην ξεχνάμε πως αυτός είναι ο πρώτος που ξεκίνησε το έγκλημα που συντελείται σήμερα. Δεν είναι πιά βασιλιάς. Αν έχει φιλότιμο, να δώσει όλη την κλεμμένη περιουσία του πίσω στη χώρα απ’ όπου τα έκλεψε, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία. Κρίμα, και νομίζαμε πως είναι ευγενής…
–Ευθύνες έχουν τα πολιτικά κόμματα και οι ντόπιοι άρχοντες, που όλα αυτά τα χρόνια δεν προστάτεψαν το δάσος και την παραλία.
Και τώρα που έγινε ‘μόδα’ και μυρίστηκαν ψήφους, τα λεγόμενα ‘αριστερά’ κόμματα κάνουν πως αντιδρούν. Τα ‘δεξιά’ κόμματα είναι ακόμα χειρότερα, κάνουν ‘την πάπια’, ή θέλουν να χτιστεί το δάσος μόνο και μόνο από αντίδραση, λες και η προστασία της φύσης έχει ιδεολογικούς χρωματισμούς. Είναι πράγματι τραγικό που δεν υπάρχει στα δεξιά κόμματα οικολογική ευαισθησία ‘ούτε για δείγμα’.
Ο δεξιός Δήμος Κυπαρισσίας, και πλέον Δήμος Τριφυλίας, χρόνια τώρα κόβει τα δέντρα, ρεντίζει τα χορτάρια με χημικά, ρίχνει τα λύματα στη θάλασσα, δεν βάζει διαβάσεις πεζών, δεν αντιδρά στην ηχορρύπανση, κλπ, κλπ.
Είναι και οι δύο λάθος, δεξιοί και αριστεροί. Εμείς είμαστε ‘δεξιοί’ (με πολλά εισαγωγικά), αλλά πιό οικολόγοι κι από τους ‘αριστερούς’…
–Ευθύνη έχουμε όλοι μας που δεν αντιδράμε και είμαστε έτοιμοι να πουλήσουμε την πατρίδα μας για ένα κομμάτι ψωμί, που αν είναι να βρούμε ‘δουλειά’ αφήνουμε να κοπεί όλο το δάσος και ας γίνουν πολυκατοικίες… Και αν δεν ήταν οι οικολόγοι, και το οικολογικό κίνημα που έχει γίνει μόδα στις μέρες μας, δεν θα ξυπνάγαμε να αντισταθούμε στην καταστροφή που γίνεται στη φύση…
————————————————
—λέγεται πως σύντομα θα μπουν μπουλντόζες, θα κόψουν κι άλλα πεύκα και θα χτίσουν παράνομα στο δάσος. Ευτυχώς που είμαστε στην Ευρώπη και αν κινηθούμε θα σώσουμε το δάσος.
ΤΙ Μ Π Ο Ρ Ο Υ Μ Ε ΝΑ Κ Α Ν Ο Υ Μ Ε Ε Μ Ε Ι Σ Τ Ω Ρ Α
–να επισκεφθούμε το δάσος, να δούμε τους κάθετους δρόμους που έκαναν κόβοντας σε φιλέτα το δάσος για να το πουλήσουν…
–να πάμε να φυτέψουμε δέντρα σε κάθε ακάλυπτο χώρο.
–να μην πετάμε σκουπίδια και πλαστικά στο δάσος, αντιθέτως να μαζέψουμε όλα τα πλαστικά και άλλα σκουπίδια, και να μαλώνουμε όσους αφήνουν σκουπίδια.
–να μην πηγαίνουμε με οχήματα στην αμμουδιά, να μαλώνουμε όσους το κάνουν, και εν ανάγκη να καλούμε την αστυνομία.
–να παρακολουθούμε τυχόν εργασίες που θα κάνουν μπουλντόζες για να κόψουν πεύκα και για να χτίσουν παράνομα στο δάσος
–να βοηθάμε το σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ που είναι ο πρώτος που προστατεύει μέχρι στιγμής το δάσος και την παραλία. Αλλά και τον ‘Σύλλογο Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας’, όπως και άλλους περιβαλλοντικούς συλλόγους που ενεργοποιούνται.
Να βοηθάμε με προσφορά εργασίας, αλλά και χρηματικά τους συλλόγους αυτούς.
–να καταγγέλουμε ό,τι παρανομία δούμε στην Αστυνομία, στον Εισαγγελέα, σε εφημερίδες και στα κανάλια, στον Περιφερειάρχη, και στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
–να ενημερώνουμε φίλους και γνωστούς για το θέμα , ώστε να γίνουν κι αυτοί ενεργοί προστάτες του δάσους και της παραλίας.
–ο Δεσπότης, ως πνευματικός ηγέτης, να πρωτοστατήσει στην όλη ιστορία. Να ‘τους τα ψάλλει’, αντί να ψέλνει μέσα στους ναούς.
– Όλοι – γενικά- οι συνδημότες πρέπει να αντιδράσουμε
Οι Βασιλιάδες-πλέον-μας τελείωσαν,
δεν υπάρχουν ούτε καν στα παραμύθια…
Όμως τα πεύκα και οι χελώνες συνεχίζουν να υπάρχουν και θα τα προστατέψουμε, γιατί μας αξίζει να ζούμε στην παραλία του ‘βασιλιά’ Νέστορα…
Ωστόσο θα ενημερώσουμε τον πρώην Βασιλέα πως η ‘δωρεά- παραχώρηση’ του δάσους που έκανε o Παύλος και η Φρειδερίκη, για συμβολικούς λόγους, είχε ατυχή συνέχεια. Ο αρχικός σκοπός ήταν να γίνει εκεί ένα ορφανοτροφείο. Όμως ο Κενελλάκης το ιδιοποιήθηκε και στην πορεία έκοψαν τα πεύκα! , και το πούλησαν σε εταιρεία για να κάνει μπίζνες. Κρίμα, γιατί ο Κωνσταντίνος θα ήθελε να είναι το δάσος σαν τον Βασιλικό-Εθνικό Κήπο στην Αθήνα…
Ας του στείλουμε όλοι επιστολές έντονης διαμαρτυρίας για να ‘τραβήξει το αυτί’ του Κανελλάκη.
Η ταχυδρομική του διεύθυνση είναι:
τ. Βασιλεύς Κωνσταντίνος,
Τ.Θ. 51577, 14503 ΑΘΗΝΑ
Το δάσος δεν είναι ούτε του Βασιλιά, ούτε του Κανελλάκη, ούτε του Παπά, ούτε κανενός άλλου καταπατητή. Ανήκει στον καθένα μας, στα πεύκα, στα ζωάκια, στα πουλιά.
Κύριε Δασάρχη γιατί έκοψες τα πεύκα? γιατί? γιατί?
Το γνωστό ποίημα, είναι λες και γράφτηκε για σένα…
Η Π Ι Κ Ρ Η Α Λ Η Θ Ε Ι Α
Η αλήθεια είναι πικρή στην αρχή, αλλά γλυκαίνει με τον καιρό..
Δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση στην περιοχή μας, ούτε και στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος μέρα τη μέρα καταστρέφει τον πλανήτη.
Στην πραγματικότητα κανείς μας δεν θέλει κατά βάθος τους χελωνάδες. Οι ψαράδες ,γιατί τους χαλάνε τα δίχτυα οι χελώνες, και όμως οι ίδιοι ψαράδες δεν αντιδρούν για την τράτα που καταστρέφει το βυθό, οι ίδιοι ψαράδες ρίχνουν δυναμίτη, κλπ., κλπ.
Οι παραλιακοί μαγαζάτορες θέλουν μόνο να έχουν πελάτες κι ας θορυβούν όλη τη νύχτα, κι ας μολύνουν την παραλία. Οι χελωνάδες τους χαλάνε τη δουλειά…
Αλλά και όλοι μας απορούμε : πώς αυτοί ασχολούνται με ένα ζώο?, πού τα βρίσκουν τα λεφτά? , και επιπλέον είναι και ξένοι… Πριν λίγα χρόνια δεν ξέραμε κάν πως υπάρχουν χελώνες στην περιοχή, πριν 30-40 χρόνια δεν κάναμε καν μπάνιο στη θάλασσα. (κάναμε στο σπίτι μας μόνο κάθε Σάββατο…)
Και λίγοι μόνο αγαπάνε το δάσος, και τα φυτά.. Μετρημένοι στα δάχτυλα. Βάζουμε φωτιές, κόβουμε δέντρα, ρεντίζουμε με χημικά. Είμαστε χειρότεροι και από τους Τούρκους που ξεσηκώθηκαν και απέτρεψαν να κοπούν δέντρα , που θα χτιζόταν εμπορικό κέντρο.
Ναι! είμαστε παλιανθρώποι, δεν είμαστε αντάξιοι αυτού του τόπου..
Τα τελευταία χρόνια το δάσος γέμιζε πλαστικά, αυτοκίνητα, μηχανάκια που έκαναν μότο κρος, έβαζαν φωτιές δίπλα από τα πεύκα για ψήσιμο, τροχόσπιτα έριχναν τις χημικές τουαλέττες τους στο δάσος, έκοβαν πεύκα για να βάλουν θερμοκήπια ή για να μεγαλώσουν το οικόπεδό τους, καταπατούσαν θάμνους με τα τρακτέρια, δεν έγινε καμμία δενδροφύτευση, φωτιές στις παραλίες για νυχτερινά πάρτυ, θόρυβο οι καντίνες, κλπ.
–Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες εταιρείες θέλουν μόνο να χτίσουν πολυκατοικίες και ξενοδοχεία, αλά κωνσταντακόπουλου, θα ήθελαν να έκοβαν όλα τα δέντρα αν μπορούσαν, και να άφηναν 2-3 για ‘ομορφιά’…
Και παραμυθιάζουν τον κόσμο πως θα έρθει ανάπτυξη, θα γίνουν δεκάδες θέσεις εργασίας, θα έρθουν πλούσιοι και βασιλιάδες να μείνουν να αφήσουν τα εκατομμύριά τους,κλπ. «Τι άφηναν μέχρι τώρα οι βρωμοτουρίστες, και οι τροχοσπιτάδες που ψωνίζαν μόνο από γερμανικά σούπερ μάρκετ? » κλπ.
Μια άλλη πικρούτσικη αλήθεια , γι αυτούς, είναι πως δεν έχει πουλήσει ο Κανελλάκης τίποτα στον Παπά, γιατί δεν είναι κορόϊδο ο δεύτερος να αγοράσει αμφισβητούμενη περιοχή που δεν μπορεί να χτίσει, απλώς έχουν κάνει εταιρεία με κοινά συμφέροντα. Είναι το γνωστό κόλπο που κάνουν οι χωριάτες, κάνει ο ένας μαϊμού μήνυση στον άλλο, και πάνε στο δικαστήριο για να αποφασιστεί ποιανού είναι το χωράφι, αυτό που κανονικά δεν είναι κανενός.
Αλλά ο Παπάς είναι γκαντέμης σε ό,τι πάει να κάνει, προσπάθησε να πάρει την ΑΕΚ , και κατέβηκε 2 κατηγορίες…
Η Μ Ε Σ Α Ι Α Λ Υ Σ Η
Αντί να φτιάξουν βίλες και να τις πουλήσουν στους ξένους, η μεσαία ‘σοφή’ λύση είναι πολλαπλή, ώστε να συμφιλιωθεί ο κόσμος της περιοχής που έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα.
●—να χτίσουν 2 – 3 σπιτάκια ο Κανελλάκης, και ο Παπάς, για να έρχονται οι ίδιοι να παραθερίζουν, αφού αγαπούν τόσο τον τόπο. Να γίνουν προς την περιοχή του Αγιαννάκη, στην αρχή του χωματόδρομου.
●–λίγο πιο πέρα , προς Ελαία, , να φτιάξουν 5 -10 μικρά ισόγεια ενοικιαζόμενα λιτά σπιτάκια. Να μην πουληθούν σε ξένους, αλλά να μπορεί ο καθένας μας να μείνει με βασικές ανέσεις ,να απολαύσει το ωραίο κλίμα, τη θάλασσα, και το θόρυβο που κάνει η θάλασσα τη νύχτα…
Με τα οικήματα αυτά θα βρουν δουλειά οι οικοδόμοι της περιοχής και μόνιμη δουλειά 30-50 νέοι.
–● στο υπόλοιπο 1/7 ας το δενδροφυτεύσουν και ας κάνουν πρότυπο ιδιωτικό ανοιχτό κάμπιγκ, με μεγάλες σκηνές από μουσαμά, ή ξύλινες καλύβες, η λεγόμενη ‘ήπια ανάπτυξη’, χωρίς τσιμεντένια κτήρια, χωρίς αυτοκίνητα, χωρίς θορύβους. Θα βρουν μόνιμη εργασία πολλοί.
–● στο υπόλοιπο μέρος του δάσους, προς Ελαία, ας γίνει δημοτικό ελεύθερο κάμπιγκ, για κατασκηνωτές , χωρίς οχήματα, χωρίς θορύβους. Ο δήμος θα εισοδεύει αρκετά χρήματα από το μικρό εισιτήριο , ώστε να διατηρεί ο δάσος καθαρό και να πληρώνει τους φύλακες.
● –Να παραχωρήσουν στους χελωνάδες μόνιμο λυόμενο ξύλινο κτίσμα μέσα στο δάσος, και χώρο για να στήνουν τις σκηνές τους. Τους οφείλουμε πολλά που έρχονται από μακριά με δικά τους έξοδα για να προστατέψουν την ελληνική φύση, αυτήν που εμείς καταστρέφουμε.
Οι χελωνάδες θα αναλάβουν να ενημερώνουν όλους τους επισκέπτες για τις χελώνες, για την παραλία, για το δάσος.
● –Να παραχωρήσουν χώρο και σε άλλους συλλόγους που προστατεύουν το δάσος, ώστε να βοηθούν στις δενδροφυτεύσεις, στην πυροπροστασία, και στην ενημέρωση των τουριστών για το εξαίρετο αυτό παραλιακό δάσος.
● Να δενδροφυτεύσουν όλο το υπόλοιπο δάσος, όλα τα κενά ανάμεσα στα σπίτια, να γίνει πραγματικά το ωραιότερο δάσος του κόσμου, και να μπορούν εκεί να κατασκηνώνουν χιλιάδες ανθρώποι για λίγες μέρες όλο το χρόνο.
● –στο μέλλον να απαγορευτούν τα ιδιωτικά οχήματα, πλην ποδηλάτων, θα υπάρχει πάρκιγκ στην αρχή και στο τέλος του δάσους. Και να υπάρχει συγκοινωνία, ανοιχτό λεωφορείο, από τη μια πλευρά του δάσους έως την άλλη, και έως το χωριό, που θα κάνει στάσεις κάθε 100-200 μέτρα.
Ενοικιαζόμενα ποδήλατα στην αρχή και στο τέλος του χωματόδρομου. Θέσεις εργασίας.
● –να ξαναλειτουργήσουν οι καντίνες, με άκρα ησυχία, χωρίς θορύβους, χωρίς μεγάφωνα, χωρίς μόνιμες ξαπλώστρες, με χαμηλό φωτισμό τη νύχτα. Να ενημερώνουν οι ίδιες τους λουόμενους για τις χελώνες, για την προστασία της παραλίας, για να μην πετάμε σκουπίδια. Θέσεις εργασίας
● Και όλο το υπόλοιπο δάσος να μείνει παρθένο, ιερό άλσος, χωρίς δρόμους, χωρίς οχήματα, χωρίς ανθρώπους. Καταφύγιο για ζώα, και πουλιά.
● Όλα αυτά θα προστατέψουν το δάσος, θα ικανοποιήσουν μερικώς τους ‘επενδυτές’, θα δημιουργήσουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, θα φέρουν δεκάδες χιλιάδες τουρίστες όλο το χρόνο, θα δουλέψουν όλα τα μαγαζάκια της περιοχής, θα γίνουν καινούργια, μανάβικα, μπακάλικα, μικρά ξενοδοχεία στο χωριό κλπ. κλπ.
Η ΜΑΓΙΚΗ ΛΕΞΗ ‘Α Ν Α Π Τ Υ Ξ Η’
Με αφορμή την οικονομική κρίση, και την έλλειψη ρευστότητας , όλοι είμαστε ικανοί να πουλήσουμε ακόμα ‘και την ακρόπολη για ένα ευρώ, για ένα κομμάτι ψωμί’.
Νομίζουμε πως: ανάπτυξη = νέες θέσεις εργασίας= χρήμα. Όμως ανάπτυξη δεν είναι να πουλάμε τη γή μας , ούτε με λίγα ,ούτε και με πολλά λεφτά.
Ανάπτυξη δεν είναι να καταστρέφουν δάση, όπως στη Χαλκιδική για να βγάζουν και να παίρνουν οι ξένες εταιρείες το χρυσάφι μας.
Ένα δέντρο αξίζει πιο πολύ από ένα τόνο χρυσάφι…
‘ΝΑΤΟΥΡΑ’, δεν είναι μόνο το μπούζι, ΝΑΤΟΥΡΑ πρέπει να γίνει όλη η Ελλάδα
Ανάπτυξη χωρίς οικολογική συνείδηση δεν υπάρχει.
Δεν χρειάζεται να χτιστούν νέα σπίτια για να βρουν δουλειά οι οικοδόμοι, έχουμε ήδη αρκετά σπίτια, τα μισά είναι άδεια, δεν γίνονται νέες γεννήσεις στη χώρα, οι ντόπιοι αλλά και ξένοι σιγά-σιγά φεύγουν.
Πρέπει να βγεί το χρήμα από τις τράπεζες, να μοιραστεί , να μειωθούν οι ώρες εργασίας στις 4 για να βρουν όλοι δουλειά, να αυξηθεί το μεροκάματο,
–Να μοιράσουν το χρήμα τους οι πλούσιοι στους φτωχούς… Οι αληθινοί Ελληνες σε κατάσταση ανάγκης δίνουν όλη την περιουσία τους για την πατρίδα, γίνονται εθνικοί ευεργέτες, δεν εκμεταλλεύονται την κατάσταση για να κονομήσουν περισσότερα…
Κύριε Παπακανελλάκη, ο ιντεφίξ, το αγαπητό σκυλί του οβελίξ και του αστερίξ, αγρίευε όταν οι ρωμαίοι έκοβαν έστω και ένα δέντρο.
Έχετε διαβάσει ποτέ το κωμικό περιοδικό ‘αστερίξ ο γαλάτης’?
Ξέρετε πως οι αρχαίοι Γαλάτες ήταν ελληνικής καταγωγής, και πως και μεις σήμερα έχουμε κάτι από το πνεύμα των ανυπότακτων Γαλατών?
Κύριε Παπά,
και κύριε Κανελλάκη,
αποζημιώστε το κακό που κάνατε στο δάσος
—που κόψατε 3 μεγάλα 200 χρόνων πεύκα,
—που χαλάσατε εκατοντάδες νεόφυτα 10 χρόνων, 2 μέτρων πεύκα, ευκαλύπτους και αλμυρίκια,
—που χαλάσατε χιλιάδες θάμνους με θρούμπι και άλλα φυτά, επανορθώστε με το να δενδροφυτεύσετε όλο το δάσος με χιλιάδες δέντρα…
Ίσως έτσι ονομαστεί στο μέλλον : κανελλάκειο δάσος
lyssikrati.123@hotmail.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου