theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ Ο ΑΛΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ


        Πολλά τα δεινά από τούτη κρίση που περνάμε, όλοι οι άνθρωποι σε όλες στις κοινωνίες. Από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα. Καθένας τα βλέπει στο πετσί του αλλά και στους γύρω του. Η δυστυχία και η ανέχεια δεν κρύβονται, απεναντίας τα λεφτά καταχωνιάζονται στα μπαούλα ή στις οφσορ και στις ελβετικές τράπεζες. Και βέβαια ανάλογα με το πού ζει ο καθένας περνά και βλέπει άλλες καταστάσεις και άλλα δράματα. Δεν είναι της ώρας να αραδιάσω μια σειρά απ΄ αυτά, μια και τα περισσότερα είναι γνωστά σε όλους και εξάλλου δεν είναι και του παρόντος. Απλώς θα προσπαθήσουμε μέσα από μια μικρή ανθρωπογεωγραφία των μεταναστών που μας ήρθαν πολύ πιο πριν από το τσουνάμι των προσφύγων να αναφερθούμε σε μια αντιπαραβολή, ας πούμε αξιολόγηση.
      Λοιπόν εδώ στο καμίνι της Αθήνας,  έχει προσέλθει πλήθος μεταναστών από τα φτωχά κράτη για λόγους επιβίωσης, σαν τα αποδημητικά πουλιά, μόνο που την Ελλαδίτσα μας την είχαν μόνιμο προορισμό. Την αρχή έκαναν από την Αλβανία και μετά από τα άλλα γειτονικά μας κράτη, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πολωνία, Ουκρανία, Ρωσία και στη συνέχεια κατέφθασαν από Φιλιππίνες, Πακιστάν, Ινδία, χώρες της Αφρικής με τελευταίους από το θεόφτωχο και τόσο τυραννισμένο Μπαγκλαντές. Με τον καιρό όλοι εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα και έφτιαξαν όπου μπορούν τις δικές τους κοινότητες και ειδικά όσοι είναι και  μουσουλμάνοι έφτιαξαν τις δικές τους θρησκευτικές εστίες λατρείας κυρίως σε ανήλιαγα υπόγεια, όπως είναι και οι τόποι κατοικίας τους. 
     Τα χαρακτηριστικά καθεμιάς κοινότητας διαφέρουν όπως ακριβώς και οι τομείς απασχόλησης. Όλα τα πτηνοτροφεία των Μεγάρων και της Κορινθίας κατακλύστηκαν από Πακιστανούς (1), τα δε αντίστοιχα βοοτροφεία με αγελάδες για γάλα μονοπωλούν οι  Ινδοί. Οι δε Πολωνοί έχουν εξελιχθεί σε πρώτα μαστόρια. Ο Ντάρεκ που μου ανασκεύασε πριν από χρόνια το σπίτι έκανε τα πάντα, υδραυλικά, ηλεκτρικά, σοβατίσματα, πλακάκια, βαψίματα και ότι άλλο. Οι δε Μπανγκλαντεσιανοί οι περισσότεροι έχουν αναλάβει σε μόνιμη βάση την καθαριότητα των πολυκατοικιών, μια και στις πλείστες πολυκατοικίες, εδώ στο κέντρο οι ένοικοι αδυνατούν να διαχειριστούν οι ίδιοι την αναγκαστική διαμονή τους και έτσι έχουν υπαχθεί υποχρεωτικά σε καθεστώς υπό κηδεμονία κάποιας εταιρείας με μνημόνια και τέτοια. Οπότε και οι Μπανγκλαντεσιανοί  είναι υπάλληλοι της εταιρίας. Είναι η νέα μορφή της σύγχρονης δουλείας! (2)   Πολλοί από αυτούς πλέον, κυρίως οι Αλβανοί  έχουν αφομοιωθεί και τα παιδιά τους πλειοψηφούν σε πολλά σχολεία και πρωταγωνιστούν σε πολλούς τομείς. Γεια σου ρε Γιάννη Αντετοκούμπο που κρατάς τη σημαία μας πολύ ψηλά.
    Κατά ανάλογο τρόπο όλοι αυτοί διαφέρουν στο φέρσιμο και στην εν γένει συμπεριφορά τους. Οι Ρώσοι, Ουκρανοί φαίνονται αραχτοί πότες και βλοσυροί και κάπως έτσι όλοι οι ανατολικοί. Οι Αφρικανοί στον κόσμο τους, οι περισσότεροι πωλητές με την πραμάτεια τους (παπούτσια, τσάντες)   απλωμένη στην Πατησίων έξω από την ΑΣΟΕΕ, αρκετοί με τις εθνικές τους κελεμπίες, κυρίως χαρούμενοι και γελαστοί Κυψελιώτες πράοι και νομοταγείς όσο πρέπει (3).  Περίπου κάπως έτσι και οι Φιλιππινέζοι, πιο υποτακτικοί και ολίγον δουλικοί.      Και ερχόμαστε στους Μπανγκλαντεσιανούς που είναι οι πιο καλοί. Εγώ θα πω μεγάλη κουβέντα διότι τους θεωρώ μάρτυρες, υπέρ θεών και ανθρώπων.Έτσι λιτοί και στεγνοί είναι σαν τους αγίους στους πίνακες του Ελ Γκρέκο και πάντα με το υπομονετικό χαμόγελο σαν φωτοστέφανο.   Δέστε τον φίλο μου τον Αλή και είμαι σίγουρος ότι όχι μόνο θα συμφωνήσετε αλλά και θα επαυξήσετε. 



(1) Πριν από λίγα χρόνια, όταν δεν είχαμε πάρει ακόμα το καπελάκι μας από το υπουργείο Γεωργίας. είχαμε μεταβεί με δυο κοινοτικούς στα πτηνοτροφεία των Μεγάρων προκειμένου να μας ελέγξουν για τις προδιαγραφές ως προς τις συνθήκες εκτροφής. Θυμάμαι μετρούσαν τη θερμοκρασία του θαλάμου, την υγρασία, τις κότες, πόσες βρύσες και πόσες φωλιές αναλογούν και άλλα τέτοια σχετικά. Μετά από τα πολλά αφού μας γκάστρωσαν για τα καλά   μετρώντας το ένα και το άλλο βγήκαμε από το θάλαμο. Δίπλα ακριβώς υπήρχε ένα μικρό  κατασκεύασμα από τσίγκους 2χ3 και είχε 2 κρεβάτια το ένα πάνω στο άλλο όπου έμεναν οι εργάτες, οι Πακιστανοί. Δεν κρατήθηκα και λέω στους δυο επιθεωρητάς, θυμάμαι ακόμα έναν Ολλανδό και έναν Ιταλιάνο: "Εγώ ντρέπομαι με όλα αυτά, φροντίζουμε πώς και πώς να έχουν οι κότες τα πάντα, σιτηρέσιο πλήρες από βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, άριστες συνθήκες εκτροφής και δίπλα οι άνθρωποι να στερούνται όλα αυτά και να ζουν υπό άθλιες συνθήκες.    
(2) Κάτι το αντίστοιχο με το καθεστώς στο χωριό, που οι αγρότες έχουν ένα δυο μετανάστες σαν μόνιμους χειμώνα καλοκαίρι στη δούλεψή τους στα θερμοκήπια. Στα πρώτα χρόνια μάλιστα έμεναν  εκεί δίπλα σε κάποια αποθηκούλα, αγροτικό παράπηγμα. Ας αφήσουμε που αρκετοί τους κατέδιδαν στην αστυνομία  δήθεν ότι δεν είχαν χαρτιά έτσι για να φάνε από τους κακόμοιρους τα χρωστούμενα αρκετών μηνών. Βεβαίως δεν είμαι σε θέση να υποστηρίξω αν αυτά συμβαίνουν και τώρα αλλά πώς το λένε ο λύκος κι αν γέρασε.........  
(3) Στον ίδιο χώρο, πεζοδρόμιο, δίπλα στην είσοδο της Σχολής για ευνόητους λόγους, στέκονται μερικοί που πουλούν λαθραία τσιγάρα. Κανένας από αυτούς δεν είναι μαύρος Αφρικάνος, είναι μελαψοί Ασιάτες.

Το παρακάτω κείμενο παρατέθηκε για να πάρετε
 μια ιδέα για το Μπανγκλαντές που είναι ένα από 
τα  φτωχότερα κράτη του κόσμου.

Η φωτογραφία που συγκλόνισε τη Δύση για τη γενοκτονία 3 εκατ. ανθρώπων στο Μπανγκλαντές. Ένας άντρας μεταφέρει την ετοιμοθάνατη γυναίκα του μακριά από το πεδίο του πολέμου. Σφαγιάστηκαν, 10 εκατομμύρια έγιναν πρόσφυγες και 30 εκατομμύρια εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Παράλληλα, επιδημία χολέρας θέρισε τους επιζώντες. Η τραγωδία στο ανατολικό Πακιστάν έχει χαρακτηριστεί ως «γενοκτονία» και μάλιστα μία από τις πέντε μεγαλύτερες στην ιστορία. Η ίδρυση του Μπανγκλαντές Στις σφαγές των χουντικών απάντησαν οι εθνικιστές του ανατολικού Πακιστάν, με δικές τους επιθέσεις. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1971, η σύρραξη γενικεύθηκε με τη συμμετοχή της Ινδίας, που πήρε το μέρος του ανατολικού Πακιστάν. «Ιδεολογικός» σύμμαχος του δυτικού τμήματος ήταν οι ΗΠΑ με τον πρόεδρο Νίξον, που δέχτηκε δριμύτατη κριτική. Στις 16 Δεκεμβρίου, το δυτικό Πακιστάν παραδόθηκε στη συμμαχία των Ανατολικών με την Ινδία. Το απελευθερωμένο τμήμα ονομάστηκε Μπανγκλαντές και το 1972, αναγνωρίστηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου