Σίγουρα οι συνθήκες εξάσκησης του επαγγέλματος του γιατρού, όταν υποχωρεί το λειτούργημα, προτρέπουν προς την επιρρέπεια για εκμαυλισμό των συνειδήσεων και χρηματισμό κάθε μορφής. Αυτές οι ευτέλειες αδρομερώς κατατάσσονται σε δυο κατηγορίες. Η μια είναι άνωθεν και η άλλη κάτωθεν. Στην πρώτη κύρια θέση έχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες με τα μικρά ή πολύ μεγάλα δωράκια[1] για τους γνωστούς λόγους με κορυφαίο τα συνέδρια στο εξωτερικό σε πεντάστερα ξενοδοχεία[2] και στη δεύτερη κατηγορία έχουμε να κάνουμε με τα "φιλοδωρήματα" των ασθενών προς το γιατρό (φακελάκια, μίζες κτ.λ.). Οι κυριότεροι λόγοι για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση είναι:
- Η σχέση μεταξύ γιατρού και ασθενούς είναι σχέση εξουσίας και πειθήνιου υποτελούς. Μάλιστα η εξουσία είναι ανεξέλεγκτη και τα μέσα επιβολής είναι λεπτής και ανώτατης απόχρωσης.
- Οι άνθρωποι γενικώς για την υγεία τους και μπρος το φόβο για το αναπόφευκτο δεν είναι καθόλου φειδωλοί, τουναντίον είναι πολύ ανοιχτοχέρηδες και τα ακουμπάνε με το παραπάνω και λένε και χίλια ευχαριστώ.
- Οι περισσότεροι ασθενείς, ειδικά τα γερόντια στην επαρχία, είναι απλοί, αγαθοί και χωρίς γνώση και ενημέρωση. Αποτελούν πολύ εύκολα θύματα του κάθε επιτήδειου. Αλλά και ενημέρωση να έχουν από το παιδί τους, ισχύει ότι πει ο γιατρός και ο παπάς.
ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ
Αγαπητέ Θεόδωρε
Μου βάζεις για απάντηση ένα σοβαρό και δύσκολο θέμα. Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ.
Λοιπόν, ο γιατρός (σε όποια θέση κι αν είναι) δεοντολογικά και επιστημονικά, στον άρρωστο που προσέρχεται να τον εξετάσει, έχει την ευθύνη των φαρμάκων που χορηγεί, έχει και την ευθύνη για την πορεία της υγείας του άρρωστου, άρα τυπικά και ουσιαστικά γράφει τα φάρμακα που ο ίδιος κρίνει. Αυτό βεβαίως σε ιδανικές, αυστηρά επιστημονικές και ορθόδοξα δεοντολογικές συνθήκες.
Αλλά ξέχασε τα ανωτέρω στις σημερινές, άθλιες και με τροϊκανές και ΔΝΤ συνθήκες που ζούμε. Πολύ δε περισσότερο που οι σημερινοί συνάδελφοί μου γιατροί (όχι όλοι), επιλήσμονες του όρκου στον Ιπποκράτη και ασεβείς στον χειμαζόμενο υγειονομικά συνάθρωπο, πολλές φορές ανάλγητοι χρησιμοποιούν κατά το δοκούν την ιατρική ευθύνη και με ελαστική συνείδηση στην παροχή της ιατρικής φροντίδας (και στην φαρμακευτική αγωγή) κάνουν ό,τι το χειρότερο. Και εννοώ αλλάζουν φάρμακα που συνιστώνται από άλλους γιατρούς, για να γράφουν τα δικά τους από τα οποία πιθανόν να παίρνουν τη μίζα τους (με το κομμάτι!!) κλπ, κλπ., δίνουν μεγαλύτερες ποσότητες από τις απαραίτητες ή δίνουν φάρμακο με την ίδια σύνθεση και άλλο όνομα (αντίγραφο) ή είναι επιστημονικά ανεπαρκείς και επικίνδυνοι για την υγεία των πολιτών.
Και έρχομαι τώρα στην δική σας περίπτωση. Του γιατρού του ΕΣΥ της Ζαχάρως που δεν τον ξέρω τον άνθρωπο.
Πρώτα, πρώτα αφού είναι αγροτικός γιατρός (ανειδίκευτος γαρ και κατά τεκμήριο όχι επιστημονικά τέλειος) απορώ γιατί αλλάζει τα φάρμακα συναδέλφων του πιο έμπειρων. Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν. Ή τα φάρμακα των έξω ...έμπειρων συναδέλφων του είναι για τα "μπάζα" (μπορεί να συμβαίνει κι αυτό) άρα καλά κάνει και τα αλλάζει σύφωνα με την επιστημονική του συνείδηση ή έχει εντολές των Προϊσταμένων του (Υπουργείο Υγείας, Επιστημονικών Διευθυντών που υπάγεται) να γράφει τα πιο φτηνά αντίγραφα λόγω επαχθούς τροϊκανής και ΔΝΤ εντολής... Ή ο ίδιος έχει άλλους δικούς του λόγους να ταλαιπωρεί τους άτυχους Ζαχαραίους.
Δεν μπορώ να ξέρω τις λεπτομέρειες, τι συμβαίνει με το γιατρό της Ζαχάρως. Βεβαίως, πρέπει να εξατάσουμε και την παράμετρο του ίδιου του άρρωστου που δυστυχώς έχει αποκτήσει την ασύδοτη νοοτροπία να πηγαίνει στο γιατρό μόνο για την συνταγή για ένα φάρμακο που του συνέστησε η γειτόνισσα ή ό ίδιος έχει συνηθίσει να παίρνει επί χρόνια...
Συμπερασματικά, εγώ προσωπικά (που επι δεκαετίες έχω ασχοληθεί με την άθλια συναταγογραφία των φαρμάκων, έχω φάει ξενύχτια και ξενύχτια με μελέτες και εκθέσεις για το θέμα επί "φαιοπράσινης" διακυβέρνησης που πήγανε στα σκουπίδια) δεν μπορώ να σε φωτίσω για το θέμα που μου βάζεις. Αν ήμουνα γνώστης των λεπτομερειών που επισυμβαίνουν εν Σούγκαρ Τάουν (πρώην "Πανταζικής Αυτοκρατορίας") σε δευτερόλεπτα θα σού έδινα σαφείς απαντήσεις...
Αγαπητέ Θεόδωρε, ξέρω ότι αντί να σε φωτίσω, σε έμπλεξα περισσότερο...
Με εκτίμηση (χαρά στο κουράγιο σου να έχεις μια τόσο ζωντανή Ιστοσελίδα)
Σωτήρης
[1] Δεν μπορείτε να φανταστείτε το τι γίνεται. Μια εταιρεία με κτηνιατρικά φάρμακα μάλιστα πριν περίπου 15 χρόνια, τότε που υπήρχε επιδότηση στα αντιπαρασιτοκτόνα χάπια των ζώων, σε μερικούς κτηνιάτρους πρόσφερε και λάστιχα για το αυτοκίνητό τους.
[2] Τούτο το φρούτο όπως και πολλά άλλα μόνο στη μεγάλη Ελλάδα το βρίσκεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου