theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ:ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΧΟΟΑΠ

Το παρόν κείμενο είναι αναφορά  πεπραγμένων της
Γ.Γ   του   ΥΠΕΚΑ,   Ευγγελίδου  Μάρω στη ΔΗΜΑΡ
 Προώθηση Στρατηγικών Σχεδίων Διαχείρισης: Προτείνεται η θέσσπιση Στρατηγικών Σχεδίων Διαχείρισης σε περιφερειακό επίπεδο, τόσο για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 (ΕΖΔ και ΖΕΠ) που δεν διαθέτουν καθεστώς προστασίας / διαχείρισης όσο και για εκείνες που ήδη διαθέτουν τέτοιο καθεστώς, με στόχο να υπάρξει ενιαία θεώρηση στο διαχειριστικό πλαίσιο και οικονομίες κλίμακας. Η δυνατότητα αυτή προσεγγίζεται ως εναλλακτική στρατηγική στη θέσπιση ΠΔ βάσει εκπόνησης ΕΠΜ στην περιορισμένη έκταση του προστατευέου αντικειμένου, και εδραιώνεται σε ήδη υφιστάμενες προβλέψεις του ν. 3937/11 όπως τα Περιφερειακά Πάρκα και οι Ειδικές Εκθέσεις.
Τα διαχειριστικά αυτά σχέδια, εκτός από τους στόχους διατήρησης, θα προσδιορίζουν σε στρατηγικό επίπεδο τα γενικά διοικητικά, κανονιστικά και άλλα συμβατικά μέτρα που κρίνονται αναγκαία ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη διατήρηση και προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Ειδικότερα, προτείνεται αφενός να διατυπώνουν στόχους και μέτρα διατήρησης ανά ΕΖΔ ή ομάδες ΕΖΔ – στηριζόμενα κυρίως στο έργο της Εποπτείας, βλ. εκκρεμότητες –  αφετέρου, να παρέχουν κατευθύνσεις προς τα χωρικά σχέδια θεσπίζοντας, ταυτόχρονα, το αναγκαίο διαχειριστικό σχήμα. 
     Παραμένει βέβαια η δυνατότητα περαιτέρω εξειδίκευσης των αναγκαίων μέτρων και δράσεων διατήρησης ανά περιοχή, καθώς και η τυχόν ένταξη των περιοχών  ΕΖΔ και ΖΕΠ σε άλλη κατηγορία προστασίας του Ν. 3937/11 – στο πλαίσιο των ευρύτερων διαχειριστικών στόχων –  μετά από εκπόνηση αναλυτικότερης εξειδικευμένης μελέτης σε μεταγενέστερη φάση. 
      Σημειώνεται ότι η προσέγγιση αυτή συνάδει με την προωθούμενη μεταρρύθμιση του συστήματος χωρικού σχεδιασμού, και θα αναπτύξει συνέργειες τόσο με τα εκπονούμενα σχέδια χρήσεων γης σε επίπεδο Δήμου (ΓΠΣ/ΣΧΟΟΑΠ) στα οποία θα δίνει κατευθύνσεις ως προς την πολιτική περιβαλλοντικής προστασίας όσο και με τα Περιφερειακά Πλαίσια Χωρικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) τα οποία προγραμματίζεται να θεσμοθετηθούν εντός του έτους ή στις  αρχές του 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου