TO ΓΙΑΝΝΙΤΣΟΧΩΡΙ ΕΙΝΑΙ
ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΤΕΡΟ ΣΗΜΕΙΟ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ, ΤΗΣ
ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΣ,ΣΤΙΣ ΕΚΒΟΛΕΣ
ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
ΣΥΝΟΡΑ ΗΛΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ.
Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014
ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΑΚΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ !
Στην Ηλεία του Πολιτισμού , της Ανάπτυξης, του Τουρισμού και της Διαφάνειας ακόμη και τα πιο απρόοπτα και τα πιο τρελά μπορούν να συμβούν με την «σωστή» την κάλυψη των «δημοσιογράφων – παπαγάλων» και των επιχειρηματιών αφεντικών τους…
Κοίτα ποιος μιλάει …
Μπορεί για παράδειγμα , αιρετός τοπικός αυτοδιοικητικός παράγοντας που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος για την υποβάθμιση και την καταστροφή που προκάλεσε στο περιβάλλον… να μιλάει δημόσια για την προστασία της φύσης και υπέρ της ανάπτυξης χαρακτηρίζοντας ως «ταφόπλακα» την προσπάθεια της Πολιτείας να προστατεύσει με Προεδρικό Διάταγμα από τις κάθε είδους καταπατήσεις και άλλες παρανομίες τον Κυπαρισσιακό Κόλπο . Έναν από τους σημαντικότερους χώρους ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας.
Μπορεί επίσης άλλος αιρετός τοπικός άρχοντας που έχτισε στο παρελθόν με «μαϊμούδες» οικοδομικές άδειες μέσα στο οικοσύστημα του Καϊάφα την επιχείρησή του, να εκφράζει απόψεις και ενστάσεις που άπτονται της ανάπτυξης και της προστασίας μιας περιοχής.
Μπορεί επίσης τα τοπικά ΜΜΕ και οι ντόπιοι «παπαγάλοι- δημοσιογράφοι» που τα υπηρετούν και τα στηρίζουν , να κάνουν , με τα ρεπορτάζ τους η μέσω των ενημερωτικών (τρομάρα τους) ιστοσελίδων τους, την πάπια σφυρίζοντας αδιάφορα η να σπεκουλάρουν την προστασία της συγκεκριμένης περιοχής ,δίνοντας αριστοτεχνικά έμφαση στις απόψεις και στις ενστάσεις των επωνύμων τοπικών αρχόντων. Ξεχνώντας παραδόξως το παρελθόν τους και το γενικότερο ρόλο τους .
Η πρόσφατη προκλητική παρουσίαση των αντιδράσεων από αυτοδιοικητικούς παράγοντες που έχουν σοβαρότατες εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη, προκάλεσε δικαιολογημένα αντιδράσεις και δηλώσεις . Πίσω από τις οποίες δίνονται απαντήσεις για το ποιος και γιατί μεθοδεύει το σαμποτάρισμα του Προεδρικού Διατάγματος.
Οικολογική Δυτική Ελλάδα
« Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα θεωρεί αδικαιολόγητες και άστοχες διατυπώσεις που φέρονται να χρησιμοποίησαν παράγοντες της αυτοδιοίκησης για «ταφόπλακα στην ανάπτυξη» και άλλα παρόμοια. Είναι προτιμότερο και παραγωγικότερο οι δημοτικοί άρχοντες της περιοχής, να κατανοήσουν ότι συγκεκριμένες και τεκμηριωμένες θέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε βελτιώσεις σε σημεία που πιθανόν χρειάζεται και ότι πιέσεις και κραυγές παραδοσιακού τύπου για να μετατραπεί το προεδρικό διάταγμα σε μια «σούπα» αμφίσημων και ασαφών διατάξεων θα πέσουν στο κενό. Εύλογα συμφέροντα και προσδοκίες ασφαλώς έχουν κάθε δικαίωμα να διατυπωθούν και να υποστηριχθούν, εκπτώσεις όμως στα επιστημονικά κριτήρια και τους στόχους προστασίας ειδών και οικοτύπων, με δεδομένη την ιδιαίτερη διεθνή προσοχή, λόγω και της ευρείας παρουσίας του εμβληματικού απειλούμενου είδους της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta, δεν μπορούν να γίνουν. Η οπωσδήποτε ντροπιαστική υπόθεση της παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με το αιτιολογικό ότι « δεν εξασφάλισε επαρκή προστασία για τις θαλάσσιες χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση… Στην περιοχή πολλά σχέδια ανάπτυξης και κατασκευαστικές δραστηριότητες γίνονται ανεκτά και αδειοδοτούνται, γεγονός που έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στις χελώνες που απειλούνται με εξαφάνιση», πρέπει να λήξει το συντομότερο με ένα επιστημονικά πειστικό και πλήρες προεδρικό διάταγμα, καρπό ουσιαστικής δημοκρατικής διαβούλευσης, θεμέλιο ενός αειφορικού μέλλοντος για ανθρώπους και φύση.» – αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κανέλλης- Περιφερειακός σύμβουλος, επικεφαλής της Οικολογικής Δυτικής Ελλάδας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
«Η τελική μορφή του Π.Δ. για τις προστατευόμενες περιοχές του Κυπαρισσιακού Κόλπου οφείλει να θωρακίζει την ολοκληρωμένη προστασία του συνόλου αυτού και να επιτρέπει την διενέργεια αναπτυξιακών πολιτικών με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία»
«Είναι θετικό το ότι επιτέλους στις 08/08/2014 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση από τη ΓΓ του ΥΠΕΚΑ η σχετική Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) των τριών Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000 του Κυπαρισσιακού Κόλπου και το συνημμένο σε αυτή σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του «Περιφερειακού Πάρκου Λίμνης Καϊάφα, Θινών Κυπαρισσίας και Θαλάσσιας περιοχής Κόλπου Κυπαρισσίας από το Ακρωτήριο Κατάκολο έως την Κυπαρισσία», και την ίδρυση Φορέα Διαχείρισής τους.»
Ο Κυπαρισσιακός Κόλπος είναι περιοχή που ώφειλε η ελληνική Πολιτεία εδώ και χρόνια να έχει θέσει σε καθεστώς αποτελεσματικής προστασίας, εγκρίνοντας τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες, να έχει θεσμοθετήσει με Προεδρικό Διάταγμα τις ζώνες και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και να έχει συστήσει τον αντίστοιχο Φορέα Διαχείρισης.
Οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και η ανικανότητα του ΥΠΕΚΑ να προωθήσει εγκαίρως το Π.Δ. είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και την έναρξη των έργων ήπιας ανάπτυξης στον Καϊάφα. Επίσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ο κοινωνικός και πολιτικός εκβιασμός από την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ κ. Καλαφάτη (αρ.28353/23.5.2013) με την οποία έχει τεθεί η περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού σε «ιδιότυπη ομηρία» (αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών).
Το ΠΔ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση (βλ. http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=232&language=el-GR) είναι πλέον και ορθά ενιαίο στην προαναφερόμενη περιοχή.
Όπως είναι φυσικό απαγορεύονται πλήρως κάποιες δραστηριότητες (εξορυκτικές, η κίνηση τροχοφόρων εκτός δρόμων, η αμμοληψία και χαλικοληψία από τις κοίτες και τις εκβολές των ποταμών, η εγκατάσταση και λειτουργία ΧΥΤΑ, η υπαίθρια διαφήμιση, η ελεύθερη κατασκήνωση που δε συνάδει με σκοπούς επιστημονικής παρατήρησης κ.α.).
Στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης ΠΠΦ, καθορίζονται επαρκώς όλες οι δυνητικές δράσεις επιστημονικού, περιβαλλοντικού και επαγγελματικού ενδιαφέροντος καθώς και η εύλογη ανθρώπινη παρουσία και η υλοποίηση των απαιτούμενων έργων υποδομής.
Είναι σημαντικό να προστατευθεί μέχρι την έγκριση του ΠΔ από το ΣτΕ και τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης το υψηλό περιβαλλοντικό πρόσημο που διατρέχει τα άρθρα του σχετικού ΠΔ και να αναβαθμιστεί αυτό. Να ληφθεί υπόψη και την περίοδο των 30 ημερών της διαβούλευσης η ανάγκη ενός πραγματικά μακρόπνοου και όχι καιροσκοπικού αναπτυξιακού σχεδιασμού για την περιοχή που θα οδηγεί σε αρμονία την περιβαλλοντική ανάπτυξη με την ανθρώπινη παρουσία.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Ελληνική Πολιτεία έχει οδηγηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την ελλιπή προστασία της Caretta Caretta στο Νότιο Κυπαρισσιακό και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τουλάχιστον 8.500.000 ευρώ, εάν δεν έχουν ήδη χαθεί, για έργα υποδομών και προστασίας στην περιοχή του Καϊάφα. Πολιτικοί και επιχειρηματικοί τυχοδιωκτισμοί και λαϊκίστικες ακροβασίες πρέπει να αποφευχθούν, διότι κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ σε όλους μας.» – αναφέρει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου