theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ»

   Επειδή, όπως και εσείς θα συμφωνήσετε  αυτό το κείμενο έχει μεγάλη σημασία, 
μια και στο τέλος θα  αποσταλεί στη διαβούλευση, σας κάνω παράκληση να μου αποστείλετε οτιδήποτε σχετικό νομίζετε!    

 Μετά από σχετική μελέτη του Σχεδίου Π.Δ. για το «Περιβαλλοντικό Πάρκο» στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, σίγουρα η γενική εκτίμησή μας είναι ότι θωρακίζει την σπουδαία περιοχή της παραλία μας από μικρές  ή μεγάλες καταπατήσεις από τους γνωστούς επιτήδιους με τα αλλότρια συμφέροντα και  προστατεύει τα απειλούμενα είδη (θίνες, δασίλια και Χελώνες).
  Όμως  για την Ηλειακή  περιοχή  (Αλφειός- Νέδα), έχουμε τις εξής παρατηρήσεις που σας υποβάλλουμε ως σχόλια στη σχετική διαβούλευση:


  1.     Η αρίθμηση σε όλα τα άρθρα είναι ελλιπέστατη και όπου υπάρχει είναι λανθασμένη π.χ. Στο άρθρο 2 ενώ η αρίθμηση αρχίζει με τελείες στο τέλος υπάρχει ο αριθμός 4. ξεκάρφωτος, χωρίς να υπάρχουν προηγουμένως οι αριθμοί 1,2,3 καθόλου. Το ίδιο στο άρθρο 3, υπάρχουν τελείες-τελείες, ξαφνικά Α,Β, μετά 2.1 και παραπομπές στο 2 Α και 2Β που δεν υπάρχουν.
  2. Β] Στο μέτωπο των χωριών  της παραλιακής ζώνης (Κακόβατος,  Νιοχώρι, Θολό, Γιαννιτσοχώρι αλλά και Ελαία και Μπισχίνι, υπάρχουν παραλίες για λουόμενους (ξαπλώστρες, ομπρέλες, καντίνες κ.τλ.). Υπόψη τα χωριά αυτά είναι «επίνεια» άλλων χωριών της ηπειρωτικής επαρχίας. Μάλιστα στο Γιαννιτσοχώρι και στο Θολό υπάρχουν σε παρακείμενο χώρο   μεγάλα Κάμπινγκ όπου εξυπηρετούνται εκατοντάδες άτομα κυρίως τουρίστες. Σύμφωνα με το Σχέδιο  δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά για τέτοιες δραστηριότητες σε αυτά τα μέρη.  Η σχετική παράγραφος (τμήμα ΠΠΦ – 1στ «Νότια όρια του NATURA του Καϊάφα  έως εκβολή της Νέδας) σαφώς επιτρέπει την κολύμβηση όλο το 24ωρο, όμως ο περιοριστικός όρος ότι επιτρέπεται και  «..η απλή χρήση μόνο της ζώνης του αιγιαλού ή της όχθης για την ηλιοθεραπεία» συνηγορεί στην απαγόρευση των συμπληρωματικών με την κολύμβηση χρήσεων, ξαπλώστρες, ομπρέλες. Έτσι καθίσταται αναγκαίο τα πράγματα να γίνουν περισσότερο σαφή και  καλύτερο θα ήταν να υπάρχει πρόνοια  για τη δημιουργία σε όλα αυτά τα μέτωπα Περιοχών Οικονοανάπτηξης (ΠΟΙΚ), οπωσδήποτε με λιγότερες επιτρεπόμενες δραστηριότητες από τις ΠΟΙΚ -1ζ «Παραλία Επιταλίου»  και 1η «Παραλία Αγ. Νικολάου» όπως οι αναφέρονται στις σχετικές παραγράφους 1,2,3  (όχι κατοικίες και λοιπά κτιρία).
  3. Γ) Το κάμπινγκ που επιτρέπεται  από το Σχέδιο στο νησί της  Αγ. Αικατερίνης     (ΠΟΙΚ. – 2)  είναι πολύ καλύτερα,  από κάθε πλευρά, οικολογική και άλλη, να γίνει στην περιοχή που εκτείνεται δυτικά της λίμνης  μέχρι την εθνική οδό  (ΠΦΣ-2Β).                 Έτσι δεν επιβαρύνεται κι άλλο το νησάκι.
  4. Δ] Στους χάρτες του Σχεδίου, που απεικονίζεται η λίμνη Καϊφα, οι παρόχθιες περιοχές με όλες τις απαραίτητες απαγορεύσεις , που είναι σε σωστή κατεύθυνση, της νότιας πλευράς προς τη Ζαχάρω, διαγράφονται ελάχιστες μέχρι μηδαμινές. Για πιο λόγο; Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει διόρθωση! Υπόψη αυτή η παρατήρηση ενέχει πολλές σκέψεις και ιδιοτέλειες μια και στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν καταφανείς καταπατήσεις.
       

Τέλος με την προειδοποίηση της επανάληψης υποβολής καινούργιων τυχόν παρατηρήσεων, σας εφιστώ την προσοχή στο εξής θέμα που είναι ΤΟ πρόβλημα: Η Λίμνη Καϊάφα είναι ο μεγάλος βόθρος της πόλης της Ζαχάρως, καθότι οι τελικοί σωλήνες αποκομιδής από τον Βιολογικό Καθαρισμό καταλήγουν στη λίμνη και υπόψη  ο Β.Κ. είναι ελλιπής και παμπάλαιος. Δυστυχώς η γνωστή σοβαρή δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων  (3,5 εκατ. ευρώ) μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2008 για την ανακατασκευή και μεγέθυνση του Β.Κ. τελικά ολωσδιόλου δεν αξιοποιήθηκε. Οπότε οποιοδήποτε πρόγραμμα και έργο στην περιοχή του Καϊάφα είναι εξαρχής σκέτη αποτυχία, πυργάκια στην αιωρούμενη άμμο! Έτσι δεν είναι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου