theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

«Θίνες» Κυπαρισσίας: «Αναστενάρηδες» εν όψει Προεδρικού Διατάγματος προστασίας

Σε «αναμμένα κάρβουνα», θυμίζοντας… «αναστενάρηδες», κάθονται τις τελευταίες μέρες πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, κάτοικοι και επαγγελματίες της Τριφυλίας, εν όψει της διαβούλευσης για το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών του Κυπαρισσιακού κόλπου!
Η διαβούλευση για την έκδοση Π.Δ. για την προστασία των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών «GR2330005: Θίνες και παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Στροφυλιά, Κακόβατος», «GR2330008: Θαλάσσια περιοχή Κόλπου Κυπαρισσίας: Ακρ. Κατάκολο-Κυπαρισσία» και «GR2550005: Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία)», σύμφωνα με τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, πρόκειται να ξεκινήσει από μέρα σε μέρα, με ανάρτηση του σχεδίου στην ηλεκτρονική σελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς και στο δικτυακό τόπο της «Ανοιχτής Διακυβέρνησης» (opengov.gr).
Μάλιστα, όπως ήδη έχει γίνει γνωστό, την Παρασκευή 1η Αυγούστου οργανώθηκε με πρωτοβουλία της κας Γιαννακοπούλου συνάντηση στο υπουργείο ΠΕΚΑ με βουλευτές, πολιτικούς παράγοντες και αυτοδιοικητικούς της Μεσσηνίας και της Ηλείας σχετικά με το Π.Δ. Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση επί των αρχών και αξόνων που περιλαμβάνει το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος και αναπτύχθηκε εκτενής διάλογος για τα θέματα που αφορούν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Όπως έχουμε επισημάνει σε ρεπορτάζ του «Θ», η Ελληνική Πολιτεία «δείχνει» πως «τρέχει» ασθμαίνοντας να λάβει μέτρα, να θέσει όρους και να θεσπίσει πλαίσιο για την προστασία (!) του Κυπαρισσιακού κόλπου και δη για την περιοχή, που είναι Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, «Θίνες Κυπαρισσίας».
Πάντως, έχουν περάσει πολλά χρόνια «ένοχης» αδράνειας. Παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες φορέων για βλάβες και οχλήσεις από δραστηριότητες στο οικοσύστημα της περιοχής, η οποία αποτελεί το δεύτερο πυρήνα φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας στη Μεσόγειο, οι κυβερνήσεις δε λάμβαναν μέτρα. Αυτό είχε ως συνέπεια σε όλο το εύρος του Κυπαρισσιακού κόλπου να «ορέγονται» τα «φιλέτα» επιχειρηματικά συμφέροντα, αδιαφορώντας για το περιβάλλον, το οικοσύστημα και τη θαλάσσια χελώνα, καθώς και να εντείνονται οι πιέσεις, οχλήσεις και βλάβες στο οικοσύστημα, αφού προκαλούνταν καταστροφές από δραστηριότητες.
Είναι γνωστά όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στην περιοχή από την Ελαία μέχρι την Κυπαρισσία και ιδίως στον πυρήνα του οικοτόπου φωλεοποίησης της θαλάσσιας χελώνας από Ελαία μέχρι Αγιαννάκη. Γνωστές είναι και οι καταγγελίες και αναφορές για καταστροφή των αμμοθινών και ευρύτερα του περιβάλλοντος, όπως και οι θυελλώδεις αντιδράσεις απέναντι σε προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα ανέγερσης κατοικιών στην περιοχή και, μάλιστα, με μια σειρά «ανοιχτά» ζητήματα, όπως τονίζουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και σύλλογοι, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά και τους κάθετους προς τη θάλασσα δρόμους, για τους οποίους υπάρχει και έκθεση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Είναι γνωστό, δε, ότι η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για Παράβαση της Κοινοτικής Οδηγίας 2011/2156 - Προστασία ειδών προτεραιότητας στον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας «Θίνες Κυπαρισσίας» (Natura 2000 GR2550005). Η παράβαση αφορά: α) τον αντίκτυπο διαφόρων έργων και δραστηριοτήτων στην περιοχή Natura 2000 GR2550005 «Θίνες Κυπαρισσίας» (προτεινόμενος τόπος κοινοτικής σημασίας – πΤΚΣ από την 1η Απριλίου 1997, και Τόπος Κοινοτικής Σημασίας, ΤΚΣ, από την 1η Σεπτεμβρίου 2006) και συγκεκριμένα στο είδος προτεραιότητας Caretta caretta και σε οικοτόπους αμμοθινών, συμπεριλαμβανομένου και του οικοτόπου προτεραιότητας 2250* Θίνες παραλιών με juniperus spp και β) την έλλειψη λήψης των αναγκαίων μέτρων, ώστε να θεσπιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικό σύστημα αυστηρής προστασίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να αποφευχθούν, αφενός, οποιαδήποτε παρενόχληση του είδους αυτού κατά την περίοδο αναπαραγωγής του και, αφετέρου, οποιαδήποτε δραστηριότητα που ενδέχεται να επιφέρει βλάβη ή καταστροφή των περιοχών αναπαραγωγής του.
Εκείνο που προβληματίζει κατοίκους, Αρχές και φορείς είναι η έκταση των μέτρων, απαγορεύσεων και περιορισμών που θα επιβληθούν στην περιοχή με το Π.Δ. Βασικότερο ερώτημα όλων, δε, είναι εάν θα υπάρχει «παράθυρο» για οικοδομές κάτω από το δάσος της Ελαίας, βλέπε δηλαδή προωθούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα, ή αν εκείνο το τμήμα θα χαρακτηρίζεται ως ζώνη απόλυτης προστασίας, όπου δε θα γίνεται καμία δραστηριότητα ακριβώς επειδή είναι σε αμμοθινώδη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας!
Επίσης, αγωνία υπάρχει για τους περιορισμούς και τις απαγορεύσεις σε γεωργικές καλλιέργειες κ.τ.λ., καθώς η περιοχή είναι αγροτική με καλλιεργήσιμες εκτάσεις δίπλα στη θάλασσα!
www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου