Thomas Latis: 1934, αποκαλυπτήρια προτομής ναυάρχου Βότση. Από το Λεύκωμα Ιστιοπλοϊκού Ομίλου του Δήμου Θεσσαλονίκης)
Τσιμισκή 77. Μακεδονία, πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Στις καλές μέρες, πολύ πριν τα πράγματα πάρουν άλλη τροπή.
Καρύδας (Εγνατία). Πλέον, σβηστό. Αλλά στο πέρασμα από την πόλη μας του σημαντικού Γάλλου φωτογράφου Bernard Plossu, το 1987, έλαμπε, κι εκείνος μας χάρισε μια ωραία εικόνα για το ντεπό της μνήμης μας.
Το μανεκέν ἐφυγε το παπούτσι έμεινε.
Αρετσού - αρχές της δεκαετίας του 50. η μητέρα μου στην βεράντα στο σπίτι που έκτισε ο παππούς μου - η βεράντα πρόσφατη τότε προσθήκη στο κτίριο.
Μεντιτερανέ ή Ολύμπιο μέγαρο. Σε καλή ανάλυση από οίκο δημοπρασιών
Στη σκιά των πεύκων του Λευκού Πύργου....1934 και η προτομή του Βότση, στραμμένη στο σημείο βύθισης του Φετχί Μπουλέντ..
Καθημερινοτητα... στην Καμαρα... τοτε...
1956, στην Αριστοτέλους Αγώνες δεξιοτεχνίας από το Μοτοσυκλετιστικό Όμιλο Βορείου Ελλάδος
Μια από τις πρώτες, πιστεύω, έγχρωμες φωτογραφίες της πόλης! Δεκαετία του ΄50. Πρέπει να είναι στα λουλουδάδικα.
Χωρικες της Μακεδονίας γνεθουν μαλλί 1910
Την Αγία Σοφία την γνωρίζουμε... την πλατεία επίσης... τα τριγύρω κτήρια κλπ κλπ κλπ... Το ενδιαφέρον είναι, κατά την άποψή μου, η πλατεία και η σχετική διαμόρφωσή της με πεζούλες, σκαλοπάτια...
Πλατεία Αριστοτέλους να πρόκειται άραγε για πολιτική συγκέντρωση; η χρονολογία της φωτογραφίας είναι οριακή, 1967 Γιάννης Στυλιανού (Μουσείο Φωτογραφίας Θεσ/κης), ωστόσο σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες βρίσκονται στην οδό Αριστοτέλους και παρακολουθούν τη παρέλαση στην Εγνατία.
Περιοχή του Βαρδάρη. Με δώρο το Zeppelin.
Η οδός Δεσπεραί υπήρξε μια από τις κύριες οδικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης κατά τις αρχές του 19ου αιώνα. Διανοίχτηκε μετά τη λεωφόρο Χαμιδιέ (Εθνικής Αμύνης) και εκτείνονταν στην εκτός των τοιχών ανατολική Θεσσαλονίκη. Ξεκινούσε από το Σιντριβάνι, και διασχίζοντας, νότια, τη σημερινή πλατεία ΧΑΝΘ, αποτελούσε τη βασική έξοδο από την Εγνατία προς τη λεωφόρο των Πύργων. Αργότερα, όταν δόθηκε προς ανοικοδόμηση το κομμάτι της πόλης ανάμεσα στις οδούς, Αλεξάνδρου Σβώλου και Εθνικής Αμύνης, η οδός Δεσπεραί υποκαταστάθηκε από την οδό Αγγελάκη. *Πηγή ''Η Δύση της Ανατολής, Θεσσαλονίκη 1870 - 1912. Τα Χρόνια του Μετασχηματισμού'' Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Δεκαετία του 50. Όταν λειτουργούσαν 6 θερινοί κινηματογράφοι στην πλατεία.
Το Ολύμπιον από την θάλασσα. Χωρίς το Ηλέκτρα.
1958
Δεκαετία του 60.
Βενιζέλου με Ερμού. Γύρω στο 1960.
1925
Καμάρα 1916
Μια απαίσια εικόνα που ευτυχώς διέγραψε μονοκοντυλιά ο τσιμεντένιος εκσυγχρονισμός...
Θεσσαλονίκη, οδός Βενιζέλου 1920's. Στο υψος με Μητροπολεως.
Πολύ γνωστό σημείο της Τσιμισκή όταν το βλέπουμε από την άλλη μεριά. Είμαστε στο ύψος της Δραγουμη και βλέπουμε το τραμ δεξιά που κατέβηκε από την Δραγουμη και επιστρέφει από την Τσιμισκή. Αριστερά το τραμ ετοιμάζεται να ανέβει την Βενιζέλου και μέσω της Αγίου Μηνά και Δραγουμη να επιστρέψει στην Τσιμισκή.
Γαλλικόν Εδωδιμοπωλείον. Από την υποδοχή του Βενιζέλου στην προβλήτα της Θεσσαλονίκης (Οκτωβριος 1916)
Το πιο ενδιαφέρον μέρος της αεροφωτογραφίας είναι προς τα ανατολικά που φαίνεται καθαρά η χάραξη των δρόμων. Οι δύο πρώτοι πρέπει να είναι Δεσπεραι και Στρατώνων. Από τους άλλους ο ένας καταλήγει στο Συντριβάνι (μάλλον είναι η Νοσοκομείων), ο δεύτερος στην Ινταντιε (Φιλοσοφική) και ο τρίτος στην Ευαγγελίστρια
Πρίν την πυρκαγιά του 1917, με κατεύθυνση Ι.Ν.Αγίας Σοφίας - θάλασσα....
Άλλη μία φωτογραφία που τεκμηριώνει την χρησιμοποίηση των καταστημάτων, σε κτήρια που επέζησαν της πυρκαγιάς του 1917...Αριστερά το κιόσκι, μονό και έρημο...Αλλά και πρός τα δεξιά, πολλά...Χρονολογικά είμαστε γύρω στο 1928.
Όλα τα συγκοινωνιακά μέσα παρόντα...Λίγο πρίν το 1958 και η μοίρα του 6ου Αμερικανικού Στόλου, παρούσα.....
Πλατεια Αγιας Σοφιας
Πολυφωτογραφημένη αλλά σε κάθε περίοδο όμορφη ακόμη και μέσα στη κατοχή (1943 αναφέρει ο γερμανικός οίκος δημοπρασιών)
Το 2ο σινεμα στην Θεσσαλονικη καπου στην παραλιακη το 1911
Selanik...
Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 1968
Κήπος πενηντάχρονος, γαλήνιος μέσα στην ατημελησία του. Κάπου εκεί στη δεκαετία του '60 με το Οθωμανικό νότιο πρόστωο του ναού ακόμη ακέραιο, πριν βανδαλιστεί βάναυσα στο όνομα μιας "καθαρότητας" που λεκιάζει.
Μέρες της δεκαετίας του '70, με σκληρό μεσημεριανό φως και τα έντονα χρώματα της καρτ ποστάλ σε πρώτο πλάνο.
Τα έχει όλα, σχεδόν όπως τα ξέρουμε -Παναγία Χαλκέων, πλατεία Δικαστηρίων, αφετηρίες λεωφορείων, Αρχαία Αγορά, ακόμα και ...Ιζόλα. Δεν είναι η γοητευτική πόλη των φωτογραφιών του Μεγάλου Πολέμου, αλλά είναι η δική μας πόλη του 1970.
Σήμερα η Εθνικής Αμύνης στη διασταύρωση της με τη Μητροπόλεως. Τότε, λίγο πριν το 1900 ήταν η λεωφόρος Χαμιδιέ. Υπέροχη.
Θέα από Άγιο Παύλο 1932
Περιοχή Ευαγγελιστρίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου