theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Π0ΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΖΑΧΑΡΩΣ 1987 Παρελκόμενα και συμπαρομαρτούντα

      Στην ανάρτηση της 28 Νοεμβρίου (κλικ ΕΔΩ) αναφερθήκαμε στο πολεοδομικό σχέδιο του 1987 και τονίσαμε εν κατακλείδι ότι δυστυχώς έπεσε θύμα των τότε ευτελών μικροσυμφερόντων που συνταυτίστηκαν με τις ψευτοπροοδευτικές αντιλήψεις των καιρών εκείνων του ζιβάγκο, με αποτέλεσμα να μείνει στους καλένδες.
  Επί αυτού του σχεδίου είχαμε μια σχετική συζήτηση –αντιπαράθεση με μερικούς φίλους Ζαχαραίους – μη μηχανικούς- που επιθυμούν,  σεβαστό, την ανωνυμία και τη μη αναφορά από αυτούς τους ίδιους.  
    Θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τι υποστήριξαν βεβαίως έχοντας υπόψη τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος.
   Ο μελετητής του σχεδίου ήταν ντόπιος κι αυτό από μια πλευρά ήταν αρνητικό, καθότι μερικές επιλογές της μελέτης κρίθηκαν από πολλούς Ζαχαραίους ως μεροληπτικές και άλλες λαθεμένες. Δηλαδή, υποστήριξαν,  δεν χρησιμοποιήθηκαν  αντικειμενικά κριτήρια σε όλες τις περιπτώσεις αλλά συνετέλεσαν  κι άλλοι παράγοντες, όπως φιλικές σχέσεις ή συγγενικές. Σε αυτή την κατηγορία συγκαταλέγονται ο χαρακτηρισμός του πατρικού οικήματος του Γιάννη Ζαφειρόπουλου (1) ως διατηρητέο και του χώρου που είναι απέναντι από το δικό του πατρικό ως μη οικοδομήσιμο.  Κυρίως ως λαθεμένη επιλογή κρίθηκε η τοποθέτηση της Βιομηχανικής Ζώνης σε μέρος ακατάλληλο, όπως ήταν η περιοχή παρά την  εθνική οδό, πριν από το Μπισχινέικο γεφύρι. Ο λόγος της ακαταλληλότητας ήταν ότι σε αυτή την περιοχή φαινόταν από τότε ότι η πόλη θα προεκταθεί και όπως πράγματι συνεχίζει να συμβαίνει και μάλιστα να γίνεται το πρώτο μέτωπο της αγοράς. Δεν υπήρξε λοιπόν τέτοια πρόβλεψη. Πρέπει δε να ληφθεί υπόψη ότι η περιοχή για αυτό το λόγο ήταν πανάκριβη. Ο άλλος δε λόγος και αρκετά σοβαρός ήταν ότι ανήκε σε ισχυρές οικογένειες (Δαϊκέικα χωράφια). Εξάλλου η βιομηχανική ζώνη δεν τοποθετείται στην πρόσοψη αλλά σε μέρος μακριά από την εθνική οδό αρκεί να γίνεται προσβάσιμο.
     Αυτά διαμηνύθηκαν αυτά και γράφω.
   Όμως είναι μεγάλο κρίμα που ένα μεγάλο τέτοιο έργο που θα έμπαινε φραγμός στην άναρχη και φρικτή ανάπτυξη της Ζαχάρως με όλα τα γνωστά αποτελέσματα, δεν πραγματοποιήθηκε. Σίγουρα θα υπήρχαν λάθη. Λάθη δεν κάνουν αυτοί που δεν κάνουν τίποτα και είναι όλο μπλα-μπλα., αλλά όλα με σωστή διαβούλευση (ενστάσεις κτ.λ.) μπορούσαν να διορθωθούν.
Έτσι δεν είναι; Αυτή η αλήθεια περίτρανα δεν αποδείχθηκε, σε όλο της το μεγαλείο;
( (1) Περί Γιάννη Ζαφειρόπουλου, είναι γνωστόν τοις πάσι  ο βίος και η πολιτεία του. Κανείς δεν αρνείται  ότι ήταν ταλαντούχος νέος και φέρελπις πολιτικός αλλά  η πολιτική του πορεία δεν ήταν αντάξια και δεν δικαίωσε τις αρχικές προσδοκίες.  Θυμηθείτε δε ότι ήταν μέλος στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα από το ΠΑΚ Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου