theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ................

ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΑΧΑΡΩΣ
    Ο Πολιτισμός  με όλες τις εκφάνσεις και τις 
πρακτικές του στον καθημερινό μας βίο  και ότι
πηγάζει από αυτόν πρέπει να έχει πρωτεύουσα
 θέση στα ενδιαφέροντα ΟΛΩΝ μας. 
ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
               Η κατάσταση με τους πολιτιστικούς συλλόγους των χωριών στο δήμο μας είναι  αρκετά περίπλοκη και παραπλήσια με αυτή της επαρχίας. Από τις δεκαετίες του ΄60 και ΄70 είχαμε έντονη αστυφιλία της  περιφέρειας και συνάμα υπέρμετρη διόγκωση της πρωτεύουσας από τους μετοίκους. 
Φυσικό ήταν η πλειοψηφία αυτών να είναι απόφοιτοι τουλάχιστον εξατάξιου Γυμνασίου που λόγω του πελατειακού κράτους στελέχωσαν κυρίως τον ευρύ δημόσιο τομέα. Συνάμα είχαμε την έξαρση του φαινομένου της ίδρυσης των συλλόγων των εν Αθήναις συμπατριωτών  για τους γνωστούς λόγους (σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ τους και με τις γενέτειρες πατρίδες, συνεισφορά στην βελτίωση της εικόνας των πατρίδων, έκδοση εφημεριδούλας με τοπικό ενδιαφέρον, οργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων στο χωριό που στις περισσότερες περιπτώσεις έπαιρναν τη μορφή του καλοκαιρινού πανηγυριού.) Αμέσως τα επόμενα χρόνια ακολούθησε η ίδρυση των Ομοσπονδιών των κατά τόπους ή κατά περιφέρεια συλλόγων, όπως οι Αρκάδες, οι Ηπειρώτες, οι Ολύμπιοι κτ.λ. με μεγάλη μεν άνθηση και δραστηριότητα αλλά και καλλιέργεια τοπικιστικών ..ιμπεριαλισμών.(κάνε κλικ ΕΔΩ) Η κύρια δράση αυτών των συλλόγων ήταν στα ίδια τα χωριά τους, μεριμνώντας και σιγοντάροντας λίγο ή πολύ για διάφορα κοινωφελή έργα. Κύριο τους μέλημα, όπως παραπάνω αναφέρθηκε, ήταν η τέλεση του καλοκαιρινού πανηγυριού στα χωριά.
     Στα περισσότερα χωριά, μετά από αρκετά χρόνια οι μόνιμοι κάτοικοι προέβησαν οι ίδιοι στην ίδρυση πολιτιστικών Συλλόγων, που όμως η κύρια δραστηριότητά τους εξελλήχθηκε   στο ίδιο ακριβώς πεδίο και αντικείμενο δράσης, το πανηγύρι με γουρουνοπούλα με άρτι σχηματισθέντα μουσικά μπουλούκια, έτσι για να τα αρπάξουν. Βεβαίως εκτός ολίγων εξαιρέσεων με  πρώτη τον Πολιτιστικό- Περιβαλλοντικό Σύλλογο Γυναικών στο ωραίο Μπισχίνι.(1) Οπότε, όπως ήταν αναμενόμενο τα πράγματα περιπλέχτηκαν και οι ντόπιοι ήρθαν σε μια σχετική σύγκρουση με τους "Αθηναίους' για πράγματα ασήμαντα και μη ουσιαστικά. Όμως στην πρωτεύουσα οι σύλλογοι της επαρχίας μας έχουν συμπράξει με αποτέλεσμα την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Ολυμπίας, που έχει πλούσια δράση σε σημαντικά θέματα του τόπου μας (κλικ ΕΔΩ και ΕΔΩ ).  Για πολλούς και σοβαρούς λόγους είναι μεγάλη ανάγκη οι τοπικοί σύλλογοι του δήμου μας να ιδρύσουν μια Ομοσπονδία. Πρώτος και κύριος λόγος είναι ότι με τη δοιηκιτική μεταρρύθμιση Καλλκράτης και τη συγχώνευση των κοινοτήτων, το πεδίο δράσης των πολιτιστικών συλλόγων έχει αλλάξει. Πλέον η πρώτη αυτοδιοικητική μονάδα είναι ο Καλλικρατικός δήμος. Η ίδρυση της ομοσπονδίας αφενός δεν αναιρεί και δεν εμποδίζει τη λειτουργία και τη δραστηριότητα του κάθε πολιτιστικού συλλόγου - μέλους στα χωρικά του σύνορα αφετέρου αποκτάται  πολύ μεγαλύτερο κύρος για την αντιμετώπιση προβλημάτων που τα περισσότερα είναι γενικού ενδιαφέροντος και αφορούν ολόκληρο το δήμο, όπως είναι τα περιβαλλοντικά..
Πρέπει λοιπόν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι να προχωρήσουν

(1) Όλοι εκτιμούν την κύρια συμβολή της προέδρου Ρέας Μακρή. Τιμά τους καθηγητές  καθότι οι περισσότεροι δεν ασχολούνται καθόλου με τα γενικά καλά!  Αν πάρουμε από τον τόπο μας, άστα να πάνε..... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου