theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑΣ ΣΤΟΝ ΑΛΙΑ. ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΕΔΕΜ!!!

           Τις προάλλες φιλοξενήσαμε ένα αφιέρωμα – ύμνο για τα διαλαμβανόμενα στον Αλιά από μια δράκα ΑΝΘΡΏΠΩΝ (με κεφαλαία) με μπροστάρισα τη Ρούλα (Ζαχαρούλα) κόρη του αξιομακάριστου αγωνιστή Λάμπη Κυριαζή (1), με άξιους συμπαραστάτες τον άνδρα της Σωτήρη Βλάμη και τον Κώστα Μπέσικο, πρόεδρο της τοπικής κοινότητας.
         Η Ρούλα όμως και ο Σωτήρης έχουν και μια άλλη αξιέπαινη δραστηριότητα. Εδώ και ένα χρόνο που μετακόμισαν από την πρωτεύουσα στον Αλιά, διατηρούν δίπλα στο σπίτι τους ένα καταπληκτικό κήπο με όλα τα καλούδια της κάθε εποχής. Είναι μεγάλο κατόρθωμα  να υπάρχει ένας τέτοιος πλούσιος κήπος κάτω από τόσο δυσμενείς συνθήκες, γιατί υπόψη το χωριό είναι σε υψόμετρο 300 μέτρων και ως εκ τούτου το έδαφος είναι λίγο και το νερό λιγότερο.  
        Αυτονόητο είναι ότι η μελίγκρα, ο περονόσπορος, οι μυκητιάσεις και τα άλλα νοσήματα που κάνουν θραύση στα κηπευτικά καταπολεμούνται μόνο με λίγο χαλκό και τιάφι. Σε αυτή τη δράση της απομάκρυνσης των διαφόρων ζωύφιων (κουνούπια, σκνίπες, ακρίδες κτ.λ.) παίζουν σπουδαίο ρόλο και τα λουλούδια που είναι διάσπαρτα σε όλο τον κήπο, εκτός βεβαίως από την ομορφιά και τις μεθυστικές μυρουδιές που σκορπούν. Τα βασιλικά και οι κίτρινες τσετσεκιές είναι κυρίαρχες.Στην άκρη δε του κήπου και το κλασσικό κοτέτσι με τον κόκορα και τις πετρωτές πουλακίδες και παραδίπλα η λιάρα κατσίκα να μασουλά αμέριμνη.               
     Αξίζει να τα δείτε στο παρακείμενο βίντεο αν κι αυτή η εποχή δεν προσφέρεται για κήπους και τέτοια. Άλλα φυτά πνέουν τα λοίσθια και άλλα τώρα φυτρώνουν.
      Ας είναι κάθε πράμα στον καιρό του κι ο κολιός τον Αύγουστο.


(1) Ο Λάμπης Κυριαζής εκείνα τα χρόνια που τα έσκιαζε η φοβέρα του χιτών και των εθνικοφρόνων κράτησε ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας και της Δημοκρατίας. Αγνός  κομμουνιστής με διώξεις  και φυλακές, από τους λίγους πραγματικούς ιδεολόγους. Αλλά πάντα σεμνός και ευγενικός με όλους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου