theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΟΞΥΤΑΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΟ "ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ" ΣΤΟΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚΟ ΚΟΛΠΟ ΞΑΝΑΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΔΡΥΜΙΤΑΤΟ!!!

      Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το σχετικό ορυμαγδό που ακολούθησε (ένσταση και τα λοιπά) το μέγα περιβαλλοντικό θέμα της παραλίας του Κυπαρισσιακού Κόλπου, αποσύρθηκε τελείως από το προσκήνιο της επικαιρότητας και το ενδιαφέρον μας.
      Λίγο πριν από τις εκλογές, ακριβώς την 1/5/14, την  πρωτομαγιά  (κλικ ΕΔΩ) γράφαμε τα εξής: 

[Θα θυμάστε πέρυσι τα γεγονότα και τη λυσσαλέα αντίδραση ΟΛΩΝ των φορέων και σωματείων της Ζαχάρως κατά του "Περιβαλλοντικού Πάρκου" που θα θωράκιζε την παραλιακή ζώνη του Κυπαρισσιακού Κόλπου και το πολύπαθο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.  ........ Σίγουρα θα επανέλθουμε μετά τις εκλογές και είμαι σίγουρος ότι θα ...πέσουν κορμιά!!....]

      Όλο αυτό το διάστημα οι εξελίξεις τρέχουν  και τα πράγματα αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους αφού ήδη η χώρα παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο. 
    Πρέπει λοιπόν να τονίσουμε τα εξής που μέχρι τώρα έχουν γίνει:
  •     Υπεγράφη στις 12-5-2014 από τον Υπουργό Αναπληρωτή ΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, η Υπουργική Απόφαση, με την οποία αναστέλλεται η έκδοση οικοδομικών αδειών, αλλά και η εκτέλεση οικοδομικών δραστηριοτήτων με βάση ήδη εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. (κλικ ΕΔΩ)
  •  Υπεγράφη στις 8-5-2014 η απόφαση της Γενικής Γραμματέως ΥΠΕΚΑ, Νάντιας Γιαννακοπούλου, που καθορίζει συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για την παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και των αμμωδών παραλιών του ΤΚΣ «Θίνες Κυπαρισσίας»  κατά την τουριστική  περίοδο 2014, για την αποτελεσματική προστασία της παραλίας ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας caretta caretta.
  •       • Κατακυρώθηκε στις 12-5-2014 ο διαγωνισμός για τον ανάδειξη του αναδόχου που θα εκπονήσει και θα παραδώσει:   Α) Tη συμπλήρωση της ήδη εγκεκριμένης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) «Θίνες και Παραλιακό Δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφυλιά, Κακόβατος» και «θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας», με την προσθήκη των εκτός αυτής απομεινάντων τμημάτων ΕΖΔ Θίνες Κυπαρισσίας (Νεοχώρι-Κυπαρισσία) και ΕΖΔ θαλάσσια περιοχή κόλπου Κυπαρισσίας (Ακρωτ. Κατάκολο-Κυπαρισσία), κλικ ΕΔΩ)  Β) Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει όρους προστασίας και μέτρα διαχείρισης κατά τρόπο ενιαίο και για τις τρεις ζώνες της παραλίας. 

         Τις προάλλες λοιπόν έγινε σύσκεψη στο δήμο Κυπαρισσίας με τη συμμετοχή επιθεωρητών της Ε.Ε, όπου για μια άλλη φορά τονίσθηκε ότι ή χώρα πρέπει να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει όλες όλες τις σχετικές υποχρεώσεις και διατάξεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
          Έτσι λοιπόν το περιβόητο Π.Δ. (Προεδρικό διάταγμα) (1) έως το τέλος του μήνα αναμένεται να είναι έτοιμο, με το οποίο οι περιοχές «Θίνες και παραλιακό δάσος Ζαχάρως, Λίμνη Καϊάφα, Στροφιλιά, Κακόβατος», αλλά και γενικότερα ο κόλπος της Κυπαρισσίας, απ’ το Κατάκολο έως την Κυπαρισσία, θα προστατευτούν καθώς το διάταγμα θα χαρακτηρίζει, ρυθμίζει και καθορίζει με τρόπο ενιαίο τα μέτρα διαχείρισης της ανωτέρω προστατευόμενης περιοχής.

           Υπόψη η  εφαρμογή ενός τέτοιου νομικού πλαισίου που να καθορίζει επακριβώς τις δραστηριότητες που επιτρέπονται στην εν λόγω περιοχή ήταν το κύριο αίτημα του Δήμου Κυπαρισσίας. Οι δε δήμοι της Ηλείας (Πύργου, Κρέσταινας και Ζαχάρως)που άμεσα τους αφορά το θέμα  δεν καταλαβαίνουν τίποτα και είναι κάθετα αντίθετοι (2).  (κλικ ΕΔΩ


(1) Η συμπλήρωση της ΕΠΜ, όπως και του σχετικού Π.Δ που είχε υπογραφεί πέρυσι από την τότε Γ.Γ. Ευαγγελίδου έγινε προκειμένου να καλύψει και το κομμάτι της παραλίας από τη Νέδα μέχρι την Κυπαρισσία.
  (2) Τα επιχειρήματα για τις αντιδράσεις των δήμων της Ηλείας έχουν αναφερθεί κατά κόρον. Η επανάληψη αγγίζει τη σφαίρα της γελοιότητας, οπότε  δεν αναφέρονται καν.
Πηγές: και Ελευθεροτυπία συντακτών και capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου