theodoroskollias@gmail.com // 6946520823
Aλήθεια ποιος φταίει για την κατάντια της χώρας μας;

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

ΟΙ 2 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙ ΠΟΤΕ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΜΕ ΤΙΣ 4 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥΣ

Μια μικρή ιστορική αναδρομή και τοπογραφία
της επαρχίας Ολυμπίας 
      Η επαρχία Ολυμπίας ήταν μία από τις δύο επαρχίες του νομού Ηλείας. Έδρα της ήταν αρχικά η Παρασσία (Φανάρι) και αργότερα η Ανδρίτσαινα. Καταλάμβανε το νότιο τμήμα του νομού και συνόρευε με τις επαρχίες Ηλείας στα βόρεια και με τον νομό Μεσσηνίας στα νότια. Δημιουργήθηκε αρχικά με την διοικητική διαίρεση του 1833 ως μία από τις έξι επαρχίες του νομού Μεσσηνίας. Καταργήθηκε στην συνέχεια με την διοικητική διαίρεση του 1836 η οποία κατήργησε προσωρινά το νομαρχιακό σύστημα και επανασυστάθηκε το 1848. Με την διοικητική διαίρεση του 1899 αποτέλεσε μαζί με την επαρχία Τριφυλίας τον νεοσύστατο νομό Τριφυλίας. Ο νομός Τριφυλίας καταργήθηκε το 1909 και η επαρχία μαζί με την επαρχία Ολυμπίας συνενώθηκε πάλι με την Μεσσηνία. Το 1939, με τον Αναγκαστικό Νόμο 1937/1939 (ΦΕΚ 355 / Α / 09.02.1939 και 395 / Α / 18 -9-1939), εντάχθηκε στον νομό Ηλείας, με την εξαίρεση 8 κοινοτήτων της που αποσπάστηκαν και υπήχθησαν στην επαρχία Τριφυλίας. Η επαρχία Ολυμπίας παρέμεινε στον νομό Ηλείας μέχρι την κατάργησή της το 1997 με το σχέδιο Καποδίστριας. Με το σχέδιο Καλλικράτης που ακολούθησε το σχέδιο Καποδίστρια δημιουργήθηκαν στην περιοχή οι δήμοι Ανδρίτσαινας-Κρέστενας και Ζαχάρως. (Internet)
       Η Ολυμπία μεταξύ της Ηλείας, με σύνορο τον Αλφειό και της Μεσσηνίας, με σύνορο τη Νέδα, τοπογραφικά χωρίζεται σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές:
          Η     περιλαμβάνει την ορεινή ενδοχώρα με τα χωριά Της Ανδρίτσαινας και τονΕπικούρειο Απόλλωνα.
         Η  περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ της Νέδας και της οροσειράς της Βουνούκας (Μίνθης), με τα χωριά της Ζούρτσας (Φιγαλείας), όπως Πετράλωνα, Στροβίτσι, Μοφκίτσα μέχρι τα παραλιακά χωριά Γιαννιτσοχώρι, Θολό και Νιοχώρι.
          Η    Είναι η περιοχή μεταξύ της Βουνούκας και του Λαπίθα με τη  λίμνη του Καγιάφα και τα χωριά Της Ζαχάρως, από την Άλβενα, Μάκιστο, Σμέρνα και λοιπά μέχρι κάτω την Αρήνη, Καλίδονα και Κακόβατο.
             Η  Ειναι Η Περιοχή μεταξύ της οροσειράς Λαπίθα Τκαι του Αλφειούμε τη  λίμνη Της Αγουλινίτσας, που ήδη Ειναι  αποξηραμένη  και τα χωριά της Κρέστενας, από του Τόγια και τη Σκιλουντία, Βρύνα, Ρίσοβο, Λαδικό (1) μέχρι κάτω την παραλία με τις Ράχες και το Σαμικό. 
      Τα παρακάτω βιντεάκια αφορούν την τελευταία γεωγραφική περιοχή, οντότητα, διανθισμένη ΜΕ ΤΗ γλαφυρή Περιγραφή ΤΟΥ δάσκαλου Θοδωρή Γιαννόπουλου. 


 (1) Το Λαδικό ερημώθηκε από το σεισμό του 1964 και οι κάτοικοι αντί να πάνε στην Κρέστενα, δημιούργησαν Το  Καλλίκομο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου